Početna > Ekskluzivno

Jonska ostrva - nikad bliža

Na sastanaku u Ministarstvu Turizma, sa zamenicom Ministra turizma i trgovine, dr.Renatom Pindžo, i državnim sekretarom u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, gospodjom Tanjom Matić, prisustvovao je i zamenik guvernera Jonskog regiona gospodin Galjacatos.

Tokom upravo održanog Sajma Turizma, Ministarstvo turizma, trgovine i usluga posetio je gdin Spiros Galjacatos, zamenik guvernera jedne od najvecih turističkih regija, Jonske regije.

Ova regija , pored Krfa, koji zauzima posebno mesto u našim srcima i predstavlja simbol istorijske i duhovne veze dva naroda, nalaze se neka od najlepših ostrvskih destinacija : Kefalonija, Zakintos, Lefkada, kao i poznato ostrvo Skorpios, koje je Onazis odabrao za svoj raj, a sada je u vlasništvu ruskog tajkuna Ribolovljeva...Takodje , tu je i Itaka, rodno mesto Odiseja i po mnogo čemu tajno mesto za one koji žele nešto posebno, kao i smaragdni Paksos i Antipaksos, sa najprozračnijim i najtirkiznijim morem.

Guverner je predstavio veliku novinu, a to je pored avio aranžmana za ovaj deo Grčke i jonski autoput koji će ova primamljiva ostrva učiniti mnogo bližim Srbiji. Otvaranje autoputa planirano je za maj mesec ove godine. Pored velikog skraćenja i bržeg dolaska do Lefkade, a dalje do Kefalonije, Itake, Zakintosa, Meganisija, razvijenim brodskim linijama za kratko vreme, otvara se mogućnost da ljudi iz Jonskog regiona posete našu zemlju i upoznaju je bolje.

To je ,ukratko ,bila tema razgovora, a dogovorena je i pojačana saradnja izmedju Ministarstva Turizma Srbije i Ministarstva turizma Grčke, kao i Jonske regije.

-

Koliko je u Srbiji poznata ona Grčka koja podrazumeva i ekskluzivna ostrva Jonskog regiona. Koliki je potencijal da u eri digitalizacije turisti slobodno obilaze ostrva sami birajući gde će da ostanu,milsim na srpske turiste, da li je taj broj turista u Srbiji u porastu?

Preko milion građana je prošle godine provelo svoj godišnji odmor u Grčkoj, naravno jedna od najpoznatijih regija jeste Jonska regija uključujuci i ostrva posebno Krf, koji za naše turiste znači više od turizma, znače više od prekrasnog mora i divnih plaža, sjajne hrane, to je jedna kulturno duboka istorijska veza koju mi imamo sa grčkim narodom posebno sa Krfom.

Naravno ne treba puno objašnjavati koliko će najavljeni infrastrukturni projekti i završetak autoputa doprineti da ovaj deo Grčke postane jos bliži, još dostupniji srpskim turistima.Kada govorimo o načinu na koji građani Srbije biraju mesto gde će provesti svoj odmor, uglavnom za one destinacije koje nisu dostupne automobilom posebno udaljena grčka ostrva, tu su i kupljeni aranžmani preko turističkih agencija imajuci u vidu i čarter letove.Međutim, ovaj deo Grčke koji je dostupan automobilom, najčešće se reklamira i prodaje putem savremenih tehnologija, i uglavnom se naši građani opredeljuju za individualne aranžmane i individulano rezervisanje hotelskog smeštaja, ponekad čak i prevoza.

Savremena tehnologija generalno menja način na koji se razmišlja u turizmu, sve postaje mnogo dostupnije i još brže se šire dobre, ali i one loše vesti . Moramo biti jako oprezni sa upotrebom digitalnih medija kada je reč o promociji naših destinacija i naravno što je karakteristično za savremenog turistu pa i za naše potrošače jeste da podele svoje iskustvo nakon posete odredjenoj destinaciji bilo da je reč o dobrom ili lošem iskustvu. Na kraju zaista verujemo, posebno posle završenog prvog Grčko-srpskog foruma održanog u drugoj polovini Novembra 2016.godine, da se saradnja u oblasti turizma Grčke i Srbije kreće uzlaznom putanjom.

Tome doprinose sve ostale aktivnosti, kada govorimo o privredi znamo da smo imali dva važna događaja poslednja 3-4 meseca kada je reč o susretima privrednika i naravno tradicionalno dobri istorijski odnosi i prijateljske veze će uticati da taj dvosmerni tok turista bude još intenzivniji u narednom periodu.

Gospodin Spiros Galjacatos izrazio je zadovoljstvo sjajnom poslovnom atmosferom u Srbiji i rekaoda će se ubrzo vratiti, jer je Srbija zemlja velikih mogućnosti.

Autor:Gordana Ristić

Budućnost pripada Srbiji i Intrakomu

Intrakom telekom je globalni telekomunikacioni sistem koji postoji na tržištu više od 35 godina. Tokom skoro četiri decenije duge istorije, kompanija je uspešno učestvovala u najvećim ICT projektima širom sveta i dobila nagrade i priznanja za tehnologiju, ali i radnu sredinu. Danas Intrakom telekom zapošljava preko 1800 visoko stručnih profesionalaca i ima sopstveni centar za istraživanje i razvoj , kao i proizvodnju. Podružnice ove globalne kompanije protežu se širom Evrope, Rusije, Bliskog Istoka i Afrike, Azije i Severne Amerike.U Srbiji podružnica Intrakom telekom d.o.o., vodeći dobavljačtelekomunikacionih rešenja, posluje skoro 20 godina. [Opširnije]

Miodrag Kvrgić

Direktor Merkur osiguranja, Srbija

Merkur osiguranje je najstarija osiguravajuća kuća u Austriji, samostalno i nezavisno akcionarsko društvo sa sedištem u Gracu. Sve je počelo pre više od 200 godina, 17. juna 1798. godine, na inicijativu četiri trgovca iz Graca u Austriji. U tada već poznatoj i dobro posećenoj kafani „Grafl”, okupilo se više od polovine trgovaca iz tog grada. Povod za okupljanje bilo je osnivanje „Instituta za podršku bolesnim, siromašnim, besposlenim, zbog starosti za rad nesposobnim trgovcima grada Graca”. Ovaj Institut bio je preteča današnjeg Merkur osiguranja. Već više od dva veka, Merkur osiguranje osigurava čoveka i nudi osiguravajuću zaštitu za vrednosti koje čoveku najviše znače. Njihovo opredeljenje je zaštita života i zdravlja, a zdrav život definišu kao sveobuhvatno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje. Danas,pored Austrije, zemlje jugoistočne Evrope predstavljaju izuzetno važna tržišta, na kojima su aktivni preko svojih ćerki kompanija. [Opširnije]

Predrag Todorović

Generalni direktor predstavništva LG Electronics za Srbiju i Crnu Goru

LG Electronics je globalna elektronska kompanija sa sedištem u Jeuidu, Seul, Južna Koreja. LG Electronics je drugi svetski proizvođač TV aparata i treći po proizvodnji mobilnih telefona. Vodeća je kompanija LG Grupe, jedne od najvećih elektronskih konglomerata. Kompanija je prvobitno osnovana 1958. godine kao Goldstar i proizvodila je radio uređaje, TV aparate, frižidere, mašine za pranje veša i klima uređaje. LG Grupa je nastala spajanjem dve korejske kompanije, Lucky i Goldstar, od čijih imena je i izvedena skraćenica LG, a proizvodi za domaćinstvo su prodavani pod brendom Lucky, dok je elektronika prodavana pod brendom GoldStar. Januara 2009, LG je kupio naziv domena LG.com, postavši jedna od kompanija koja poseduje svoj domen od dva slova. Danas LG Electronics predstavlja jednog od najvećih proizvođača elektronskih proizvoda. Od 2009. godine ova kompanija je treći po veličini proizvođač mobilnih telefona i drugi po veličini proizvođač TV prijemnika u celom svetu. Centralno sedište se nalazi u LG Twin Towers u Seulu, u Južnoj Koreji. Kompanija ima oko stotinu četrdeset devet filijala širom sveta, koje proizvode različite vrste elektronskih uređaja, od malih kućnih aparata do telekomunikacionih uređaja. LG Electronics spada u top 100 globalnih brendova, koji je dominantna sila koja se prepoznaje u elektronskoj industriji. Od male južnokorejske kompanije iz 50-ih godina prošlog veka, LG Electronics je danas istinski globalni lider na tržištu elektronike. Mnoga domaćinstva poseduju njihove proizvode. [Opširnije]

Sotiris Yannopoulos

Generalni direktor, Coca-Cola Hellenic Srbija

Bila je godina 1886, a radnici u luci Njujork su gradili Statuu Slobode. Osam stotina milja dalje, nastajao je drugi veliki simbol Amerike. Tokom 1886, kada je Coca-Cola nastala, prodaja je u proseku iznosila skromnih devet pića dnevno, da bi u 2009. ovaj broj porastao na 1,5 milijardi napitaka. Iako je Coca-Cola nastala u SAD-u, brzo je postala popularna gde god da se pojavila. Danas proizvode blizu 400 brendova, u preko 200 zemalja. Više od 70 procenata prihoda dolazi van granica SAD-a, čineći Coca-Colu istinski globalnom kompanijom. Coca-Cola je posvećena lokalnim tržištima i obraća pažnju na specifičnosti i kulturu različitih podneblja, kako bi omogućila potrošačima da uživaju u napitku na način na koji to žele. Sa svojim partnerima, punionicama, kompanija stiže do lokalnih zajednica, verujući da Coca-Cola donosi dobrobit i osveženje na svim mestima na kojima je prisutna. [Opširnije]

Branko Krstonošić

Predsednik UO Wiener Städtische osiguranja

Wiener Städtische osiguranje je deo Vienna Insurance Group, vodeće austrijske osiguravajuće kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, sa tradicijom poslovanja dužom od 185 godina.Kombinacijom ekonomske snage, stručnosti i znanja na tržište su doneli potvrđen kvalitet i sigurnost, što im je obezbedilo lidersku poziciju u životnom osiguranju, dok se sa ukupnim portfeljom proizvoda nalaze među vodećim osiguravajućim kompanijama na domaćem tržištu.Misija kompanije je od početka bila stvaranje i razvijanje kulture osiguranja i pružanje usluge, čiji kvalitet odgovara savremenim svetskim standardima poslovanja. Stoga, konstantno razvijaju produkte, koji su u skladu sa konceptom evropskog modernog osiguranja, koje prilagođavaju potrebama i uslovima domaćeg tržišta.Wiener Städtische osiguranje je u protekloj godini ostvarilo bruto fakturisanu premiju u iznosu od 4,89 milijardi dinara, što predstavlja uvećanje od 8,91% .Ukupna bilansna suma je na kraju 2010. godine iznosila 11,5 milijardi dinara i veća je za 25% nego što je bila u 2009. godini. Osiguranicima životnog osiguranja pripisana je visoka dobit u iznosu od 142 miliona dinara. [Opširnije]

Miroslav Bogićević

Vlasnik i direktor Koncerna Farmakom MB

Koncern Farmakom MB osnovan je 1989. godine, i pod nazivom „Farmakom d.o.o.” ova kompanija započinje svoje poslovanje u oblasti trgovine, baveći se, pre svega, uvozom sredstava za proizvodnju u oblasti hemijske industrije. Tokom prve decenije svog postojanja, kompanija je postigla izuzetne rezultate u ovoj oblasti, radeći, pre svega, u kooperaciji sa kompanijom Zorka Šabac. Sa promenom tržišnih uslova u Srbiji i sticanjem uslova za početak privatizacije, kompanija menja svoj fokus, od trgovinske ka proizvodnoj delatnosti, započinje proces kupovine proizvodnih preduzeća i investira u njih. Tokom višegodišnjih napora, ona postavlja ova preduzeća na stabilne osnove, omogućivši im tako da se snažno i uspešno otisnu u nove poslovne poduhvate. Daljim kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj, kao i primenom novih tehnoloških rešenja u svojim preduzećima, kompanija postiže izuzetne poslovne rezultate na mnogim poljima, širi oblast svoje delatnosti i razvija se, sa željom da se na domaćem i međunarodnom tržištu nametne kao lider u oblasti proizvodnje. Tokom 2006. godine, kompanija prerasta u koncern, koji od tada uspešno posluje pod nazivom Koncern Farmakom MB. Danas, Farmakom MB objedinjuje devet zasebnih preduzeća i posluje u tri industrijske grane: poljoprivredi, metaloprerađivačkoj industriji i rudarstvu.

Andrej Beslać

Direktor razvoja poslovanja, Carlsberg Srbija

Pivaru „Čelarevo” osnovao je 1892. godine Lazar Dunđerski, u to vreme jedan od najistaknutijih srpskih veleposednika, u Čelarevu, na poljoprivrednom imanju svoje porodice. Početni kapacitet pivare iznosio je 10.000 hl godišnje. Nakon završetka II Svetskog rata, u postupku nacionalizacije, pivara je od privatnog postala državno i društveno vlasništvo. Značajan tehnološki razvoj pivare počinje tek 70-ih godina dvadesetog veka, mada je sve do 1975. godine proizvodnja iznosila oko 150.000 hl piva godišnje. Tokom 1980. godine, sagrađena je, za tadašnje pojmove, najmodernija hala sa dve linije za otakanje piva u flaše, kao i moderni sistem hlađenja i otakanja u burad. Posebno nagli razvoj pivara doživljava 1990. godine, kada se montira najsavremenija, potpuno automatizovana variona, kapaciteta 1.200.000 hl godišnje. U toku svoje istorije, pivara „Čelarevo“ je proizvodila: Dunđerskovo pivo, Čib pivo, Tref zlatno pivo, Standard pivo, Herkules crno pivo, Export ala Pilsen, Novosadsko pivo, Specijalno crno pivo, Lav pivo-specijal. Septembra 2003. godine, većinski deo akcija Pivare Čelarevo a.d. otkupila je kompanija Carlsberg Breweries A/S. Privatizacija pivare „Čelarevo“ predstavlja jednu od najuspešnijih privatizacija u Srbiji, a kompanija Carlsberg se nalazi među najvećim stranim investitorima u srpsku privredu. Vrednim radom i zalaganjem svih zaposlenih, pivara je zadovoljila standarde i kvalitet, i tako, novembra 2005. godine, ponela prestižno ime Carlsberg Srbija d.o.o. i postala deo međunarodnog koncerna za proizvodnju piva Carlsberg Breweries A/S.

Opširnije

Douglas Lafferty

Generalni Direktor British American Tobacco Srbija i Crna Gora

Duvan se puši barem tri hiljade godina. Kristofer Kolumbo ga je pronašao kada se iskrcao u Americi 1492, ali crteži u antičkim hramovima prikazuju da se duvan pušio u centralnoj Americi još 1000 godina p.n.e. Još od dolaska u Evropu, krajem XV veka, duvan je podelio mišljenja, izazvao kontroverze i generisao dodatni prihod kroz porez. Nedugo po svom dolasku u Evropu, opisivan je rečima od „podloga višestruke zloupotrebe” i „đavolji pir“ do „božanske biljke“ i „rog izobilja svih zemaljskih užitaka“ Danas, duvanska industrija proizvodi više od 5.400 milijardi cigareta godišnje, na globalnom nivou. British American Tobacco je najinternacionalnija kompanija, sa brendovima koji se prodaju na više od 180 tržišta. British American Tobacco posluje više od 100 godina, trgujući i u turbulentnim vremenima, u vreme ratova, revolucija i nacionalizacija, kao i kontroverzi oko pušenja. Preduzeće je osnovano 1902, kao zajednički poduhvat (joint venture) između britanske kompanije Imperial Tobacco i američke Tobacco Company, koju je osnovao James “Buck” Duke. Uprkos svom imenu, izvedenom od osnove dve kompanije koje su osnivači, British American Tobacco je osnovan u cilju trgovine i van Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, i razvijao se u desetinama zemalja u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i kontinentalnoj Evropi. BAT je „rođen internacionalno“ i razvijao se uz stručnost dugu jedan vek, u lokalnom poslovanju u različitim kulturama širom sveta. U Srbiji, BAT je prisutan 15 godina. Do 2003. godine je poslovao kao predstavništvo, nakon čega se dogodila velika prekretnica: akvizicija Duvanske industrije Vranje i njena integracija u globalnu BAT porodicu.

Opširnije

Zoran Višnjić

Generalni direktor i predsednik Upravnog odbora UNIQA osiguranja

UNIQA je na svim tržištima sinonim za pouzdanost, visok kvalitet usluge, pošten odnos prema osiguranicima i savremene programe osiguranja. U okviru najveće ankete klijenata širom Evrope, od strane Reader`s Digest, UNIQA je godinama proglašavana za najpouzdaniju osiguravajuću kompaniju/brend u Austriji. UNIQA je i formalno započela poslovanje u Srbiji 7. novembra 2006. godine. Ponudom raznovrsnih paketa osiguranja, modernizacijom svojih poslovnica, obukom zaposlenih koji su usmereni prema potrebama klijenta, UNIQA u Srbiji građanima i privredi nudi uslugu i proizvode kakve imaju osiguranici širom Evrope. Kompanija trenutno zapošljava preko 13.000 saradnika i ekskluzivnih partnera, koji širom Evrope brinu o 7,4 miliona klijenata. UNIQA grupa je kompanija sa jakom internacionalnom orijentacijom, svesna prednosti i prilika koje nudi tržište srednje Evrope. Stoga, cilj UNIQA osiguranja nije samo sprovođenje uspešne poslovne strategije na austrijskom tržištu, nego i pojačan angažman, te uspešno širenje na evropskom tržištu. Trenutno je grupa preko svojih firmi ćerki, kao većinski ili delimični vlasnik, prisutna na 22 tržišta širom Evrope.

Opširnije

Vasilis Panagopulos

Generalni direktor Eko Serbia

Hellenic Petroleum SA je najveća kompanija u Grčkoj, sa korenima koji sežu u 1958, godinu osnivanja prve rafinerije nafte, a ujedno je i najveći prerađivač nafte i u toj zemlji, ali i u susednoj BJR Makedoniji. Hellenic Petroleum ima 56 procenata udela na grčkom tržištu, gde ima dve rafinerije, u Aspropirgosu i Solunu. Kupovina kompanije Petrol Hellas 2003. godine je pomoglo konsolidovanju domaće pozicije kompanije. Druga po veličini delatnost kompanije Hellenic Petrolum je Petroleum Marketing odeljenje, pod kojim se nalazi skoro 1,500 pumpi u celoj Grčkoj, kao i u Gruziji, Albaniji, BJR Makedoniji, Kipru i Crnoj Gori, gde kompanija ima u vlasništvu 54,34 procenata kompanije Yugopetrol Ad Kotor. Kompanija je, takođe, aktivna u inženjeringu: njena ćerka-kompanija Asprofos SA je najveća kompanija u toj delatnosti u jugoistočnoj Evropi. Kao deo vizije o regionalnom širenju, Hellenic Petroleum Grupa je otvorila u maju 2002. godine predstavništvo u Beogradu. Zahvaljujući dinamičnom razvojnom planu, već u septembru iste godine osnovana je kompanija EKO YU A.D, današnja EKO SERBIA A.D, maloprodajni lanac benzinski stanica, kojih trenutno ima 47.

Opširnije

Lu Hongwei

Generalni direktor kompanije Huawei Srbija

Tokom poslednjih deset godina, telekomunikaciona industrija je porasla i počela da se menja, izlazeći iz poznatih šablona prošlosti. Ove promene su vođene potrebama klijenata, tehnološkim promenama i rastućom potrebom za novim poslovnim modelima. Sa ulaskom industrije u 2009. godinu, globalno finansijsko previranje dalo je novu dimenziju već komplikovanoj slici i produbilo postojeće izazove. Sposobnost operatora i njihovih partnera da brzo ugrabe nove prilike, predvide zahteve klijenata i modifikuju strategije odrediće postojeći uspeh telekomunikacione industrije. Ekspanziji koju je telekomunikaciona industrija doživela krajem prošle godine, umnogome je doprinela i kompanija Huawei, koja zasigurno ima uvid u različita tržišta globalne komunikacije. Vizija, koju ova kompanija ima, pokazuje pravac kojim se razvoj industrije kreće i čiji je krajnji cilj uspeh u inovacijama i trendovima koji nas prate. O konceptu Networked world (Svet povezan mrežom) se već neko vreme raspravlja, ali sada uočavamo rezultate u svakodnevnom životu. Vođena brzim implementacijama novih tehnologija i pojavljivanjem zahteva korisnika, granica između softvera, IT i komunikacija je postala nejasna. Tradicionalnim telekomunikacionim operatorima su dodati provajderi usluga i sadržaja sa interneta, mediji i industrija zabave, a ovi „igrači“ će imati veliki uticaj na industriju.

Opširnije

Emil Tedeschi

Predsednik Upravnog odbora Atlantic Grupe

Nedavno je Atlantic Grupa preuzela Drogu Kolinsku od Istrabenza i ovom akvizicijom postala jedna od vodećih prehrambenih kompanija u regionu jugoistočne Evrope, sa prometom od 630 miliona evra, 4300 zaposlenih i predstavništvima na 12 tržišta. Atlantic Grupa je proizvođač prehrane za sportiste, pod robnom markom Multipower; u regionu je najveći proizvođač vitaminskih instant napitaka i dodataka prehrani, sa robnim markama Cedevita i Dietpharm; istaknuti je proizvođač proizvoda za ličnu negu i vodeći distributer robe široke potrošnje u jugoistočnoj Evropi. Distributivni portfelj Atlantic Grupe uključuje svetske premium brendove poznatih proizvođača, kao što su Wrigley, Ferrero, Hipp, Johnson & Johnson, Nestle Purina i drugi.

Opširnije

Axel Hummel

Predsednik Izvršnog odbora Volksbank, Srbija

„U skoroj budućnosti videćemo mnogo više automatizacije i korišćenja kanala kao što su internet i mobilno bankarstvo. A, u isto vreme, uvek će ostati potreba za ličnim kontaktom, što je jedan od glavnih stubova da bi se uspostavilo poverenje prema bankarskoj instituciji. Banke će se suočiti sa velikim zahtevom da ponude određene usluge za odabrane ciljne grupe, stoga će stalna nadogradnja postojećih aplikacija i uvođenje novih tehnologija biti neizbežne. Jedini konstantan element će biti promena.“ Axel Hummel

Opširnije

Andreas Binder

CEO, Mercedes-Benz SCG

„Šta je tajna uspeha Mercedesa? Mislim da je to ono što bi svi konkurenti voleli da znaju. To je prilično jednostavno, jer mi imamo nešto što nijedan drugi proizvođač automobila nema - mi smo izumeli automobil, i imamo jedinstveno nasleđe. Mercedes- Benz je fascinantan brend, sa fascinantnim proizvodima i svi koji rade za taj brend su ponosni na to.“ Andreas Binder

Opširnije

Aleksandar Radosavljević

CEO Carlsberg Srbija

Godine 1847, u Valbiju, malom brdovitom gradu sa pogledom na Kopenhagen, vođa J.C. Jacobsen je napravio prvo dansko pivo, Carlsberg. Pivo je dobilo ime po Jacobsen-ovom sinu „Carl“ i „berg“ što znači „na brdu“. Ono što je doprinelo poznatom vrhunskom kvalitetu Carlsberg-a, njegovom rastu, užitku i reputaciji kao „verovatno najboljem pivu na svetu“, jeste konstantni tehnološki razvoj i napredak Carlsberg istraživačkog centra. Izgrađen 1875. godine, Centar je osnovan da bi razvijao i bio pionir u najnovijim tehnikama i tehnologijama u proizvodnji piva. Danas, sa timom od preko 1000 naučnika, posvećenih umetnosti pravljenja kvalitetnog piva, Istraživački centar Carlsberg nije samo cenjen od strane međunarodne naučne zajednice, već je i razvojni centar, koji je izrazito privlačan za mlade naučnike.

Opširnije

Klod Kolaro

Country Senior Director – Oracle Srbija, Crna Gora i Bugarska

Oracle Corporation, je vodeći dobavljač programske opreme za upravljanje informacijama, najveća “Business Software” kompanija, kao i druga najveća nezavisna softverska kompanija na svetu. Prisustvo na svetskom tržištu, dugo više od 30 godina, sa preko 345 000 korisnika, poslovanje u 145 zemalja sveta i preko 80 000 zaposlenih, čini Oracle liderom u oblasti upravljanja informacijama i kompanijom sa vrhunskom ekspertizom i iskustvom u realizaciji kompleksnih projekata za najzahtevnije korisnike. Oracle Srbija i Crna Gora aktivno učestvuje u podsticanju tranzicije Srbije ka informatičkom društvu, pružajući podršku institucionalnom razvoju IT tržišta. Ekspertiza iz realizovanih projekata i iskustva iz ostalih zemalja omogućila su da Oracle, direktno kao i kroz različite strukovne organizacije, ostvari značajan doprinos u razvoju i širenju informacionih tehnologija u zemlji. Sagovornik PROFIT magazina je gospodin Klod Kolaro, Country Senior Director kompanije Oracle za Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku.

Opširnije

Mila Litvinjenko

Vlasnik i direktor kozmetičke kuće Aura iz Niša

Mila Litvinjenko je vlasnik kozmetičke kompanije AURA, njen osnivač i aktivan kreator poslovne politike ove kuće. Rođena u Beogradu, diplomirala je na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta na Katedri za francuski jezik i književnost. Tečno govori četiri jezika, što joj, uz njen preduzetnički duh, omogućava uspešnu komunikaciju u poslovnom svetu. Njena ljubav prema modi i izražen osećaj za estetiku odvodi je u Italiju davne 1996. godine, na Sajam kozmetike. Prostrane i svetle kancelarije, prijatna radna atmosfera, takođe su odraz njenog umetničkog pristupa poslu. Veliki poduhvat renoviranja zgrade obavlja se uporedo sa procesom osmišljavanja i stvaranja nove kozmetičke robne marke. Stručni tim saradnika i njihovo zalaganje, kao i strategija usmerena na tržište, doprinose da Aura postane srpski brend. Sada je Aura vodeći proizvođač kozmetike u Srbiji, sa ciljem da postane vodeći brend, ne samo u regionu nego i na međunarodnom nivou.

Opširnije

Nikola Vujačić

Generalni direktor Victoria Group

Kompanija Victoria Group sastavljena je od devet članica. Grupa ima ozbiljne namere u smislu osavremenjavanja procesa proizvodnje uvođenjem novih tehnologija. Liderska pozicija u agrokompleksu Srbije, strateški pristup poljoprivredi koja podrazumeva objedinjavanje finansiranja poljoprivredne proizvodnje, snabdevanje repro materijalima, otkup poljoprivrednih proizvoda a u kombinaciji sa silosima i skladišnim prostorima, finalizaciju poljoprivrednih proizvoda, sve do krajnjih korisnika, garant je uspeha. O integraciji koja je ostvarena uspostavljanjem jasno definisanog menadžmenta, stalnom koordinacijom, kao i povezivanjem članica primenom savremenih IT rešenja, razgovaramo sa gospodinom Nikolom Vujačićem, generalnim direktorom Victoria Group.

Opširnije

Radovan Jelašić

Guverner NBS

„Kada biste pitali ljude šta im se više dopada, povećanje zarada od 5 odsto sa nultom inflacijom ili povećanje zarada od 30 odsto sa inflacijom od 30 odsto, bojim se da bi većina odabrala ovo drugo. Većina ljudi, nažalost i danas želi da živi u monetarnoj bajci, očito mnogima nije jasno da se hiperinflacija nije prosto desila, nego da ju je tadašnji establišment proizveo, tj. stvorio ju je srpski mozak. Da sam u pravu potvrđuje i činjenica da kada se povećavaju zarade i penzije niko ne pita odakle novac!“ Radovan Jelašić Narodna banka Srbije, kao centralna banka Republike Srbije, ima za osnovni cilj postizanje cenovne, kao i očuvanje finansijske stabilnosti. Narodna banka, između ostalog, utvrđuje i sprovodi monetarnu politiku, vodi politiku kursa dinara, čuva državne rezerve i upravlja njima, izdaje novčanice i kovani novac i stara se o funkcionisanju platnog prometa i finansijskog sistema. Organi Narodne banke su Monetarni odbor, guverner i Savet. Narodna skupština Republike Srbije imenovala je Radovana Jelašića za guvernera Narodne banke Srbije 25. februara 2004. godine. Posle donošenja novog Ustava i Ustavnog zakona, 26. septembra 2007. izabran je po drugi put za guvernera Narodne banke Srbije, sa novim mandatom od pet godina. O finansijskoj krizi, kontroli pranja novca, nezavisnosti Narodne banke i dolasku ruskih banaka na naše tržište, razgovarali smo sa guvernerom Narodne banke Srbije, gospodinom Radovanom Jelašićem.

Opširnije

Tihomir Rajlić

Generalni direktor Siemens Srbija

„Smatram da je važno biti odlučan i iskoristiti sve šanse koje ti život pruži. Mora se ponekad rizikovati i preuzeti odgovornost, a uspeh dolazi kao prirodna posledica. Ja sam u dosadašnjoj karijeri uspeo, uz poneki rizik, i zadovoljan sam postignutim, ali kao svako ko smatra da je svaka stagnacija zapravo nazadovanje, uvek mislim da može bolje i da se može postići više.“

Opširnije

Mladen Šarčević

Osnivač i generalni menadžer obrazovnog sistema „Ruđer Bošković“

„Naša misija da jednog dana, nekoga u ministarstvu, ubedimo da je ovo što mi radimo dobro i poželjno da se proširi. To je strašno bitno. Mnoga pametna deca nam odlaze. Želja mi je da ova zemlja jednog dana ima mnogo uspešnih mladih ljudi kojima je cilj i interes da ostanu ovde i podignu kvalitet života na viši nivo. To se neće dogoditi samo po sebi. Oni uvek kažu da je to skupo, ali to nema cenu!“

Opširnije

Branislav Simović

Direktor Mace Srbija

MACE je jedna od najvećih evropskih nezavisnih konsultantskih kuća u građevinskom menadžmentu. Zapošljavaju preko 2700 ljudi širom sveta, mlade stručnjake koji su posvećeni umetnosti projekt menadžmenta. U Beogradu, MACE postoji od 2004 godine, sa sedištem u zgradi “Ušće” tek neki sprat ispod poslednjeg. Prostran kancelarijski prostor je ispunjen pozitivnom energijom mnoštva mladih ljudi, koji kroz osmeh objašnjavaju: “Jedinstveni smo u građevinskoj industriji po tome što nemamo komercijalne dogovore ili ugovore sa bilo kojom drugom kompanijom ili trgovačkom kućom, tako da naši klijenti mogu biti sigurni da je savet od MACE-a zasnovan pre svega na poslovnim interesima samog Klijenta. Spremni smo da ponudimo rešenja koja su iznad očekivanja današnjih klijenata.” Da kordinira i upravlja ovako uspešnim timom, može samo pravi lider, iza koga stoje godine iskustva i niz uspešno izvedenih projekata... Gospodin Branislav Simović, regionalni Direktor MACE Beograd, je naš sagovornik.

Opširnije

Slaven Živić

Generalni direktor kompanije Knjaz Miloš

"Knjaz je jedini brend koji se pio čak i na srpskom dvoru. Od srpskog dvora do naših potrošača, tokom 200 godina građenja poverenja, Knjaz Miloš nije izrastao u običan brend, već Lovemarks, spoj ljubavi, poverenja, poštovanja, pa i onog što nas određuje kao ljude. Mnogo je generacija koje su pile Knjaz Miloš, tako da je to brend koji nam je, na neki način, zapisan u genima. To iskustvo od 200 godina krije 200 vrlo racionalnih, ali i emocionalnih razloga zašto Knjaz i danas predstavlja osnovni detalj na našoj trpezi, bilo u Srbiji, ili među našim ljudima u inostranstvu", o kompaniji na čijem je čelu već više od dve godine, kaže gospodin Slaven Živić.

Opširnije

Žarko Radulović

Suvlasnik Montenegro Stars Hotel Group

“Kad ideš uzbrdo srećeš ljude koji idu nizbrdo, budi fin prema njima, jer kad ti budeš išao nizbrdo, ponovo ćeš ih sresti.” Crna Gora, jedan od najlepših predela Evrope, u srcu čuva tajne malih kamenih gradova, sazidanih pre mnogo vekova, koji nam govore o burnoj prošlosti i svetloj budućnosti ove neobične zemlje. Jedan čovek, rođen u jednom od tih gradova, okruženim visokim brdima, nošen izazovom nepoznatog, živeći svoj san, otisnuo se na pučinu. Obišao je ceo svet. Pokupio znanje, nagomilao iskustvo i vratio se među svoja brda. U Bečićima, na samoj obali, uz pomoć prijatelja, sazidao je hotel. U temelje je ugradio snagu koju nosi sa brda, u enterijer energiju koju je uzeo od mora, u ljude znanje i iskustvo koje je doneo iz sveta. Tako se rodila jedna od najsjajnijih zvezda Montenegra - SPLENDID. R azgovaramo sa suvlasnikom Montenegro Stars-a, prvim čovekom hotela Splendid, gospodinom Žarkom Radulovićem.

Opširnije

Vladimir Lučić

Direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija

„Kada smo počinjali, imati mobilni telefon je bio luksuz, danas je luksuz nemati ga.“ Telekom Srbija je glavni telekomunikacioni operater u Srbiji. Kao vodeća telekomunikaciona kompanija u regionu zapadnog Balkana, Telekom Srbija nudi svojim korisnicima široki spektar usluga - mobilna, fiksna i satelitska telefonija, internet, multimedijalni servisi, prenos podataka i planiranje. Telekom Srbija se regionalno proširio kupovinom Telekoma Srpske u Bosni i kupovinom treće licence u Crnoj Gori za pružanje usluga fiksne i mobilne telefonije. Mt:s (Mobilna telefonija Srbije) je najveći mobilni operater na veoma konkurentnom srpskom tržištu, sa tržišnim udelom od preko 61%.

Opširnije

Dragan Kovačević

CEO Multicon inženjering

Entuzijazam i zadovoljstvo je prvo što osetite kada uđete u sveden, ali veoma moderno opremljen prostor. Taj deo poslovnog kompleksa Airoport city-a ispunjavaju harizma, snaga i sigurnost pravog vođe. On kaže da je sa većim delom svog tima sastavljenog od preko 160 ljudi na „ti“. O svom kompleksnom i odgovornom poslu priča veoma jednostavno, pa se nameće pitanje: da li bi bio jednako uspešan da se bavi i nekim drugim poslom? Da li je nesvakidašnje brz razvoj kompanije MULTICON posledica isključivo visoke stručnosti, preciznog planiranja, dobre organizacije posla i profesionalnog odnosa sa klijentima ili se, možda, malo i fortuna umešala? A šta o tome misli g. Dragan Kovačević, CEO Multicon inženjering.

Opširnije

Stela Karl Ćosić

Generalni direktor Štark Beograd

„Dobar menadžer je onaj koji stvara bolje menadžere od sebe.” S.K.Ć.

Opširnije

Toplica Spasojević

Predsednik ITM Group-e

U vreme kada je ITM Group bio ekskluzivni zastupnik za „Nike” u bivšem Sovjetskom Savezu, Toplica Spasojević je, sa 25 puta manjim budžetom za marketing, pobedio konkurenciju u Moskvi. Na večeri koju je organizovao, prišao mu je jedan od konkurenata i pitao: „Toplice, imaš li ti dušu?” Ubrzo posle toga, održao je predavanje odboru direktora kompanije „Nike” u SAD. Narednih nekoliko godina, njihovi godišnji skupovi počinjali su prilozima o radu ITM Group-e, njihovim idejama i rešenjima u distribuciji ovog brenda. Zbog toga se i Majklu Džordanu posrećilo da lično upozna Toplicu Spasojevića.

Opširnije

Vjačeslav Lejbman

Partner i menadžer korporacije MIRAX GROUP

Ruska kompanija MIRAX GROUP gradi u blizini Budve atraktivni turistički kompleks. O investiciji vrednoj nekoliko stotina miliona evra, razlozima zbog kojih baš ulaže u Crnu Goru, ekskluzivno za Profit govori Vjačeslav Lejbman, partner i menadžer korporacije MIRAX GROUP.

Opširnije

Berza

investicioni fondovi

kursna lista