selected_from_new!

Intervju

dr Miloš Vujnović, predsednik Izvršnog odbora JUBMES Banke

40 godina iskusnih odluka

Jubmes Banka je ostvarenim rezultatima u 2018. godini po svim ključnim parametrima u značajnoj meri premašila definisane planove i ciljeve za navedeni period. Zabeležen je rast profitabilnosti i dobit od 465,28 miliona dinara. Visokim rastom bilansne sume, odnosno obima poslovne aktivnosti, koja je uvećana za 33,5% dostignut je istorijski najviši nivo od kada Banka posluje kao komercijalna institucija. Rast obima poslovne aktivnosti rezultat je izraženog trenda rasta poverenja deponenata u Banku, kako stanovništva, tako i privrednih društava. U 2018. godini zabeležen je rast depozita od 46,8%. To je rezultiralo nastavkom trenda progresivnog rasta plasmana klijentima Banke i prihoda od kamata od 44%, uprkos nastavku trenda kontinuiranog smanjenja kamatnih stopa na plasmane banaka na bankarskom tržištu, a posledično i u Banci.

Trend značajnog rasta portfolija plasmana klijentima, prisutan u poslednje tri godine, a posebno izražen u 2018. godini, stvorio je osnovu za dalji izvestan i kontinuirani rast profitabilnosti u narednim godinama.

Opširnije

Profit in English

-------------------------------------------------------------------------

Intervju

Intervju

NJ. E. Marko Antonio Garsija Blanko, ambasador Meksika u Srbiji

Meksiko, ili zvanično Sjedinjene Meksičke Države, je država u Severnoj Americi koja se na severu graniči sa SAD, na jugoistoku sa Gvatemalom i Belizeom, na zapadu sa Tihim okeanom, a na istoku sa Meksičkim zalivom (Atlantski okean) i Karipskim morem.

Edukacija

Menadžment je znanje i veština 21. veka

Promene u politici, ekonomiji, tehnologiji i drugim aspektima života, iz godine u godinu postaju sve dinamičnije. Zanimanja koja su danas najtraženija nisu ni postojala pre 15, 20 godina. Ubrzani industrijski i tehnološki razvoj traže obrazovanje mladih za poslove koji su aktuelni. Traži se i obrazovanje koje će kreirati buduće poslove i nove tehnologije.

Opširnije

Ekskluzivno

Deklaracije na proizvodima – da li znamo šta sadrži hrana koju kupujemo?

U svrhu zaštite zdravlja potrošača i poboljšanja izbora namirnica, proizvođači hrane u obavezi su da na ambalaži proizvoda navedu koji sastojci ulaze u njegov sastav. Pravilnik za nutritivno deklarisanje hrane izašao je 2017. godine, a na snagu je stupio sredinom 2018. Na ovaj način potrošačima je postala dostupna informacija koliko proteina, masti, zasićenih masti, ugljenih hidrata, šećera i soli sadrži proizvod za koji su se opredelili. Od velikog je značaja biti informisan o tome koje sastojke i u kojoj meri je neophodno uneti u organizam kako bi on funkcionisao na najbolji način, bez bojazni od štetnih posledica, objašnjava dr Budimka Novaković, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Opširnije

Giganti menadžmenta

Maybach

Maybach Motorenbau (Majbah) je bivši nemački proizvođač automobila koji danas postoji kao podmarka kompanije Mercedes-Benz. Kompaniju su 1909. godine osnovali Vilhelm Majbah i njegov sin. Ona je na početku bila ogranak kompanije Luftschiffbau Zeppelin GmbH i bila je poznata pod nazivom Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH do 1999. godine.


Opširnije

Lifestyle

Nova era mobilne telefonije

Kompanija LG Electronics (LG) zagolicala je maštu potrošača širom sveta na MWC sajmu, istovremenim otkrivanjem svojih najnovijih modela smart telefona iz G i V serije. Tokom sajma u Barseloni, LG je predstavio svoj prvi 5G telefon, LG V50ThinQ 5G, zajedno sa novim LG G8ThinQ modelom za dvostruku dozu uzbuđenja.


Opširnije

news_label!

poll_headline!

Koja je Vaša omiljena rubrika?

map!

Grad: Ulica: Broj:

berza_title!

kursna_title!