Početna > Izdanja > Broj 3 > Upravljanje šefovima

Upravljanje šefovima

Neki menadžeri vide šefove kao neprijatelje i suprostavljaju im se na svakom ćošku, dok su drugi popustljiviji i svoje šefove vide kao mudre roditelje, koji im dosta mogu pomoći

Da li se upravljanje šefovima može smatrati i manipulacijom? U stvari, mi upravljamo šefovima zbog veoma važnog razloga: da bismo dobili potrebne resurse kako bi na najbolji mogući način uradili posao, i to ne samo zbog naše dobrobiti, veći zbog svojih šefova, i naravno kompanije. Aktivno se zalažemo za zdrav i produktivan radni odnos koji se zasniva na obostranom poverenju i razumevanju sopstvenih i šefovih sposobnosti, slabosti, ciljeva, načina rada i potreba.

Primer: Novi predsednik kompanije, koji na formalan način obavlja posao, zamenio je svog prethodnika koji je bio intuitivniji i pronicljiviji. Novi predsednik je skloniji pisanim izveštajima i strukturnim sastancima. Jedan od njegovih menadžera smatra da je ovakav odnos predsednika prema poslu u stvari prevelika kontrola zaposlenih. Retko je slao informacije i često je bio zbunjen zbog neočekivanih pitanja. Njegov šef je smatrao njihove sastanke neefikasnim i frustrirajućim. Ubrzo je menadžer morao da podnese ostavku.


Šefovi na različite načine prosleđuju informacije. „Oni koji slušaju“ vole da dobijaju jasne i kratke informacije kako bi mogli da postavljaju dodatna pitanja. „Čitači“ vole da prvo dobiju napismeno informacije, a da tek nakon toga prodiskutuju o njima sa menadžerom.


Sa druge strane, evo kako se drugi menadžer prilagodio novom načinu rada koji je uveo njegov šef i kako mu se to isplatilo.

Primer: Menadžer je uočio koje su tačno informacije potrebne njegovom šefu. Unapred mu je dostavio potrebne izveštaje i raspored sastanaka. Rezultat? Visoko produktivni sastanci i još više efikasno rešenih problema nego što je to bio slučaj sa prethodnim šefom.

Menadžeri obično ne shvataju koliko šefovi zavise od njih. Šefovima je potrebna saradnja, pouzdanost i iskrenost od onih koji su im direktno podređeni. Pojedini menadžeri takođe ne shvataju koliko zavise od svojih šefova – šefovi su ti koji im postavljaju prioritete, od njih dobijaju sve potrebne informacije iz bilo kog sektora u kompaniji, kao i sve potrebne resurse.

Ukoliko prepoznaju i shvate ovu međusobnu zavisnost, efektivni menadžeri pronalaze informacije koje su potrebne njihovim šefovima i podržavaju njihov način rada. Takođe razumeju kako njihov stav oko autoriteta može ugroziti njihov odnos. Neki vide šefove kao neprijatelje i suprotstavljaju im se na svakom ćošku, dok su drugi popustljiviji i svoje šefove vide kao mudre roditelje.

Ideja na poslu

Možete imati koristi zbog obostrane zavisnosti i razviti veoma produktivan odnos sa vašim šefom ukoliko se skoncentrišete na sledeće:

Kompatibilni načini rada. Šefovi na različite načine prosleđuju informacije. „Oni koji slušaju“ vole da dobijaju jasne i kratke informacije kako bi mogli da postavljaju dodatna pitanja. „Čitači“ vole da prvo dobiju napismeno informacije, a da tek nakon toga prodiskutuju o njima sa menadžerom.

Načini na koje donose odluke takođe variraju. Neki šefovi su veoma posvećeni poslu i poznaju ga do detalja. Sa njima razgovarajte i o najsitnijim detaljima. Drugi vole da posao prepuste menadžerima. Takve šefove uvek treba da informišete o važnim odlukama koje ste doneli.

Obostrana očekivanja. Nemojte nikada da pasivno pretpostavljate šta vaš šef očekuje. Saznajte šta očekuje. Nekim šefovima treba da napišete sve što ste planirali da uradite, kako bi vam oni to odobrili. Kod ostalih je važno da ih pažljivo informišete o vašim narednim potezima. Takođe, razgovarajte i o vašim očekivanjima kako biste uvideli da su realna. Ubedite vašeg šefa da prihvati ona koja su vam najvažnija.

Bujica informacija. Menadžeri ponekad potcenjuju šta bi to njihovi šefovi trebalo da znaju – i šta to već znaju. Važno je da pravovremeno informišete šefa. Budite otvoreni i iskreni, bez obzira da li se radi o dobrim ili lošim vestima.

Pouzdanost i iskrenost. Potčinjeni koji je dostojan poverenja daje samo obećanja koja može da ispuni i ne sakriva istinu ili potcenjuje teška pitanja.

Dobro korišćenje vremena i resursa. Ne trošite vreme vašeg šefa na trivijalne probleme. Ustanovite njegovo vreme i resurse kako biste postigli najvažnije ciljeve – njegove, svoje i naravno, ciljeve kompanije.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista