Početna > Izdanja > Broj 26 > Intervju Mercedes-Benz

Intervju

Andreas Binder, CEO, Mercedes-Benz SCG

„Šta je tajna uspeha Mercedesa? Mislim da je to ono što bi svi konkurenti voleli da znaju. To je prilično jednostavno, jer mi imamo nešto što nijedan drugi proizvođač automobila nema - mi smo izumeli automobil, i imamo jedinstveno nasleđe. Mercedes- Benz je fascinantan brend, sa fascinantnim proizvodima i svi koji rade za taj brend su ponosni na to.“ Andreas Binder

Andreas Binder

Za mnoge, Mercedes-Benz predstavlja vrh automobilskog inženjerstva. Za mnoge druge on je statusni simbol, ali za gospodina Andreasa Bindera, CEO, Mercedes-Benz SCG, Mercedes predstavlja mnogo više.

Gospodine Binder, kada i gde ste rođeni, koju školu ste završili i gde ste stekli obrazovanje?

Rođen sam 14. juna 1967. godine, u gradu Tuebingen, u Nemačkoj. Posle srednje škole imao sam dve godine stručne prakse pre nego što sam stekao MBA diplomu, na Univerzitetu primenjenih nauka u Sigmaringenu (na jugu Nemačke).

Gde ste radili i u kojim zemljama pre nego što se došli na ovu poziciju? Kada ste došli u Srbiju?

Godine 1995. započeo sam svoju karijeru u Mercedes-Benz u Nemačkoj, kao finansijski kontrolor. Napustio sam Nemačku 1999. i radio na raznim pozicijama u Mercedesu u Singapuru i Vijetnamu, pre nego što sam došao u Srbiju na sadašnju poziciju.

Ovde sam došao 1. marta 2009, što možda i nije bilo najbolje vreme, ali volim izazove, a biti u Srbiji u tom trenutku je bilo veoma izazovno, naročito u poslu sa automobilima. S obzirom da nisam jedini koji prolazi kroz teška vremena, budući da su i moje kolege suočene sa istom situacijom, ovo je prilično zanimljivo iskustvo.

Pomenuli ste da ste radili u Vijetnamu. Kakva su Vaša iskustva iz Vijetnama? Koje su razlike i možda sličnosti između srpskog i vijetnamskog tržišta?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti ukratko, budući da sam stekao mnoga iskustva i znanja, kako lična tako i profesionalna. Vijetnam je zemlja koja je decenijama prolazila kroz teške periode, a sada veoma brzo sustiže razvijene zemlje. Mogao bih reći da je sličnost sa Srbijom to što obe zemlje imaju dosta razvojnog potencijala, ali se u Srbiji stvari kreću mnogo sporije nego u Vijetnamu.

Kakve promene ste primetili u Srbiji na političkom i ekonomskom planu od svog dolaska do sada?

Pre svega, moram reći da sam prilično srećan što trenutno nema mnogo promena i što postoji određena politička stabilnost. Naime, promene nisu uvek dobre, a previše promena za kratak vremenski period mogu biti velika prepreka ekonomskom rastu. Po mom mišljenju, dobro je to što Vlada ima priliku da ne menja previše stvari.

U ekonomskom smislu, mislim da ova zemlja prolazi kroz veoma težak period. Sa druge strane, smatram da ne bi trebalo da napravimo grešku time što ćemo podići očekivanja na previsok nivo.

Potrebno je malo više vremena za razvoj ekonomije i svi bi trebalo da prihvate tu činjenicu. Ono što je bitno, po mom mišljenju, je politička stabilnost i odgovarajuća finansijska osnova.

Kako vidite srpsko tržište u poređenju sa drugim zemljama Evrope?

Mislim da to zavisi od toga sa kojim zemljama Evrope poredimo. Sigurno je da Srbija ima značajan potencijal da poboljša svoju poziciju u centralnoj Evropi u narednih nekoliko godina. S moje tačke gledišta, to zaista zavisi od broja stranih investicija, za koje je uslov poverenje u političku i ekonomsku stabilnost zemlje.
Od kada Mercedes-Benz posluje u Srbiji? Kakve ste rezultate postigli na srpskom tržištu, a kakva su vam bila očekivanja?

Moramo se vratiti malo unazad, kada smo osnovali kompaniju 1996. godine. U to vreme, to je bila prva direktna investicija Merceds Benz-a u Srbiji i tada smo još uvek imali ugovor o zajedničkom ulaganju, koji je promenjen nekoliko godina kasnije, početkom 2000. godine, kada smo ozbiljno počeli sa poslovanjem ovde. Smatram da je to bilo vreme kada je sredina bila spremna za rast automobilskog tržišta.

U to vreme nismo imali velika očekivanja, jer niko nije mogao da predvidi koliko će se zemlja brzo prilagoditi novom sistemu, novom okruženju, novim zakonima. Ali to je bila strateška odluka,jer su Srbija i ceo Balkan bili strateško tržište za nas. Sa ekonomskim rastom i automobilski sektor je veoma brzo doživeo uspeh i Mercedes-Benz je veom dobro poslovao od 2005. do 2008.godine, ali nažalost, 2009. godine smo iskusili finansijsku krizu, koja je takođe bila i ekonomska kriza.

Recite nam nešto o vašem poslovanju u uslovima ekonomske krize? Kako je ona uticala na poslovne rezultate u 2009. godini, a kakvi su vam planovi za 2010. godinu?

Nažalost, ekonomska kriza je u velikoj meri pogodila automobilski sektor. Neki drugi sektori možda nisu bili u toj meri pogođeni, ali u automobilskom sektoru, naročito u segmentu luksuznih vozila, osetio se veoma veliki udar krize u 2009. godini, a u poređenju sa prethodnom godinom, najveći udar je bio na prodaju komercijalnih vozila, gde smo imali smanjenje prodaje između 60 i 70%. Nije se toliko osetila kriza u prodaji putničkih vozila, gde se na tržištu osetio pad, ali naš pad je bio samo 30% u 2009. godini .

Nažalost, prvi kvartal 2010. ne daje znake tržišnog oporavka, za nas to nije veliko iznenađenje, jer nismo ni očekivali da se to desi tako brzo.

Oporavak, takođe, zavisi od mnogo eksternih faktora, kao što su infrastruktura, sprovođenje mera Vlade i finansijskih institucija.

Mediji, takođe, igraju veliku ulogu. Ipak, prilično sam siguran da ćemo videti neke pozitivne efekte u drugoj polovini 2010.
Da li trenutno nudite neke popuste na kupovinu automobila?

Jedan od najvećih izazova u 2009. bio je taj što smo imali mnogo vozila na lageru, što dosta košta.

Koncentrisali smo se na prodaju vozila sa lagera sa popustom. U međuvremenu, skoro da smo se vratili u normalu, čak i kada je lager kamiona u pitanju.

Takođe, moram da istaknem da Mercedes-Benz ne pravi velike kompromise da bi imao veću prodaju, imamo određeni nivo cena, koji nećemo spuštati. Možda je zbog ovoga Mercedes-Benz najuspešniji brend na svetu, jer možemo da zadržimo nivo cena i ne želimo da menjamo ovu politiku čak ni u teškim vremenima.

Nedavno ste potpisali ugovor sa NBG lizingom i SoGE leas-om. Koji su uslovi tog ugovora?

U Srbiji je veoma važno da nudimo finansijska rešenja. Iz tog razloga smo nedavno potpisali ugovor o saradnji, sa dve lizing kompanije, SoGE lease i NBG lizingom, i od sada pa na dalje našim klijentima nudimo ne samo automobile sa dobrim cenama, već i potpunu uslugu, uključujući uslove finansiranja lizinga, koji su veoma specijalni za Mercedes-Benz.

Takođe nudimo i pakete osiguranja sa kojima klijenti sve dobijaju. U ovim teškim vremenima, to je ono što naši klijenti vole.
Tako da nije sve u ceni i u sniženjima,stvar je u tome da klijenti dobiju kompletnu uslugu, koja je sada kod nas dostupna. Trenutno imamo akciju sa E-Klasom, nudimo kamatnu stopu od 3.99 % i ovo je prvi put da je u Srbiji ponuđena tolika kamatna stopa.

Za nas je veoma važno da zadržimo klijente, pa im zato nudimo ono što sami ne mogu da nađu na drugom mestu.

Koje poslovne strategije i principe primenjujete da biste ostali konkurentni na tržištu ?

Mercedes-Benz ima veoma jednostavan pristup u celom svetu. Sa više od 120 god iskustva verujemo u naš brend, proizvode i ljude.

Naš cilj nije da budemo samo konkurentni. Želimo da budemo lideri u automobilskoj industriji i smatram da smo uspešni u tome u većini zemalja.

Koji su najpopularniji Mercede-Benz modeli u Srbiji, a koje najviše prodajete?

U ovom trenutku velika je potražnja za SUV vozilima, ali najbolje se trenutno prodaje E klasa, koji predstavlja okosnicu naše prodaje u celom svetu .

Objasnite nam šta je ,,blue EFFICIENCY“ tehnologija?

Pokušaću na jednostavan način da vam objasnim. „Blue efficiency“ je najnovija tehnologija Mercedesovih motora, koja redukuje potrošnju goriva i emisiju CO2, a u isto vreme povećava snagu motora.
Da li možemo da očekujemo da će u skorije vreme neki od domaćih proizvođača auto delova biti uključeni u Mercedesovo poslovanje kod nas?

U Srbiji već postoje dobavljači koji snabdevaju proizvođače, kao što je Mercedes- Benz.

Ali ova odluka nije samo u rukama naše kompanije, mislim da to zavisi od toga koliko je ovo proizvodno područje atraktivno za naše dobavljače.

Koji je Vaš omiljeni Mercedesov model?

To se nedavno promenilo, ali bez sumnje to je SLS AMG.

Koji auto Vi vozite?

Uvek vozim različite automobile, a sve zavisi od toga šta je dostupno u našem voznom parku i od toga kakvo je vreme.

Kako se osećate u Srbiji u poređenju sa drugim zemljama u kojima ste radili?

Svaka zemlja je novo iskustvo i novi izazov. Srbija je lepa zemlja, sa finim ljudima, ali sam takođe veoma mnogo uživao kada sam bio u Aziji.

Kako izgleda Vaš radni dan?

To je dobro pitanje. Ipak, ne mogu da opišem tipičan radni dan, jer je svaki drugačiji.

U ovom poslu nije moguće predvideti neke stvari, a morate i brzo da reagujete. Ovaj posao zahteva dosta fleksibilnosti, i uopšte nije stereotipan.

Kako provodite svoje slobodno vreme?

Nažalost, nemam toliko slobodnog vremena u Beogradu, ali me zanimaju mnoge stvari, poput koncerta, sportskih događaja i, naravno, odlične srpske kuhinje.

Da li i Vi mislite, kao mnogi ljudi u Srbiji, da su muškarci bolji vozači nego žene?

Nikada nisam čuo za tako nešto u Srbiji. Moje lično mišljenje i iskustvo je takvo da ne mogu to da potvrdim. Nisam imao nikakvih negativnih iskustava sa ženama vozačima. U nekim drugim zemljama situacija je mnogo gora.
Kada biste mogli da počnete od početka, da li biste odabrali neki drugi put i šta bi to bilo?

Smatram da bi svako promenio nešto iz prošlosti, sa primenom sadašnjeg iskustva. Kada sam bio mlad želeo sam da postanem profesionalni fudbaler, a sada sam CEO Mercedes-Benz SCG.

I da mogu, mislim da ne bih promenio mnogo stvari.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista