Početna > Vesti

FINANSIJSKI REZULTATI KOMPANIJE LG ZA DRUGI KVARTAL 2020.

Kompanija odoleva “olujama” globalne pandemije i ekonomske krize

Globalna pandemija značajno je uticala na finansijske rezultate kompanije LG Electronics (LG) u drugom kvartalu 2020. Konsolidovan prihod od 12.83 biliona vona (10.51 milijardi američkih dolara) bio je 17.9 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, dok je operativni profit od 495.4 milijardi vona (405.65 miliona dolara) opao za 24.1 odsto u odnosu na prošlogodišnji rekordni operativni prihod u drugom kvartalu. Kompanija LG odlučno nastavlja da upravlja sopstvenim lancem snabdevanja i strukturom troškova kako bi prevazišla globalnu oluju zdravstvene i ekonomske krize.

Kompanija LG Home Appliance & Air Solution prijavila je prihode u drugom kvartalu od 5.16 biliona vona (4.22 milijarde dolara) što je 15.5 odsto manje nego lane, a posledica je manje globalne potražnje usled pandemije. Operativni prihod od 628 milijardi vona (514.23 miliona dolara) opao je za 12.5 odsto u odnosu na prošlu godinu, iako je marža operativnog prihoda bila 12.2 odsto što je najveća marža u istoriji LG H&A kompanije koja ima svetlu budućnost zahvaljujući sve većem interesovanju potrošača za zdraviji način života.

Kompanija LG Home Entertainment objavila je da su na profitabilnost u drugom kvartalu umnogome uticale sigurnosne mere, koje su uključivale i potpuno zatvaranje maloprodajnih radnji. Prihodi od 2.26 biliona vona (1.85 milijardi dolara) su pad od 24.4 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, dok je operativni prihod od 112.8 milijardi vona (92.37 miliona dolara) bio za 25.9 odsto manji. Pored toga što kontinuirano smanjuje troškove, kompanija LG HE nastavlja da agresivno kontroliše marketinška ulaganja, tako što povećava udeo premium TV proizvoda, šireći online prodaju i dodatno unapređujućioperativnu efikasnost kako bi se profitabinost uskladila sa prošlogodišnjom.

Kompanija LG Mobile Communications objavila je da su prihodi prodaje u drugom kvartalu iznosili 1.31 biliona vona (1.07 milijardi dolara), što je porast od 31.1 odsto u odnosu na prvi kvartal tekuće godine. Ovo značajno poboljšanje delimično je vezano za ponovno otvaranje tržišta. Operativni gubitak od 206.5 milijardi vona (169.1 miliona dolara) se smanjio u poređenju sa drugim kvartalom prošle i prvim kvartalom tekuće godine, što je rezultat veće marketinške efikasnosti i kontrole troškova. Očekivanja su da će se, uz globalno predstavljanje LG VELVET telefona u trećem kvartalu i predstavljanjem novih modela po povoljnim cenama, stvoriti zamah za pametne LG telefone, što će povećati prodaju i profitabilnost.

Komapnija LG Vehicle Component Solutions beleži kvartalne prihode od 912.2 milijardi vona (746.95 miliona dolara) što je pad od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je operativni gubitak od 202.5 milijardi vona (165.82 miliona dolara) posledica globalne pandemije, jer je došlo do zatvaranja mnogobrojnih postrojenja autombilske industrije. Očekuje se da će se potražnja za auto delovima postepeno oporaviti, jer veliki auto-proizvođači nastavljaju sa radom.

Kompanija LG Business Solutions prijavljuje prihode prodaje od 1.31 biliona vona (1.07 milijardi dolara) što je 12.6 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, dok je operativni prihod opao za 98.30 milijardi vona (80.49 miliona dolara). Kako bi se što bolje nosila sa trenutnim izazovima, divizija B2B u okviru kompanije LG, fokusirana je na kreiranje poslovnih prilika u rastućem “netaknutom” trendu sa fokusom proširenja prodaje premium proizvoda za digitalnu signalizaciju, jačanje konkurentnosti solarnih modula i zauzimanje većeg udela na tržištu telekomunikacija i učenja na daljinu.

Donacija interaktivne učionice ŠOSO ,,Anton Skala” u Staroj Pazovi

Sa školom ŠOSO “Anton Skala” u Staroj Pazovi zaključen je ugovor o donaciji za nabavku nastavnih sredstava ,,Interaktivne 3D učionice za rad u školi i u virtuelnom okruženju za učenje na daljinu”. Sredstva za unapređenje nastave donacija su Mađarske firme Smart Energy Investment, sa ciljem da se olaška pristup učenju deci sa smetnjama u razvoju kroz unapređenu tehnologiju koja odgovara potrebama obrazovanja u 21. veku.

Donaciji su prisustvovali ambasador Mađarske u Srbiji Dr. Attila Pintér, počasni konzul Mađarske u Srbiji Nemanja Milutinović, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i direktor firme Smart Energy Investment Obrad Tadić.

Ambasador Mađarske u SrbijiAttila Pintér naglasio je da Mađarska država prati potrebe građana, a naročito najmlađih i dodao ,,Nadamo se da je ovo prva u nizu donacija koja može da omogući savremen pristup učenju. Sva deca imaju pravo na kvalietno učenje i verujemo se da će im ova donacija pomoći u tome,, naglašava ambasador Pintér. Ponosni smo što firme iz Mađarske pokazuju društvenu odgovornost i solidarnost u Srbiji i svakim danom na delu dokazuju srpsko-mađarsko partnerstvo.

,,Ova akcija je još jedan pokazatelj odličnih odnosa Srbije i Mađarske. Velika solidarnost i društvena odgovornost krase pre svegaozbiljne kompanije, a mi se zahvaljujemo na razumevanju i pridavanju na značaju ovakvih akcija. Mađarski investitori su pokazali veliku zainteresovanost za ulaganje u Srbiju i mi ih pozivamo da budu brojniji u narednom periodu,, istakao je Nemanja Milutinović počasni kozul Mađarske u Srbiji.

,,U izazovnim vremena kojima smo svedoci, kao i uvek krizama, međusobno razumevanje, solidarnost i parnertstvo na delu je više nego potrebno. Ovo su načela kojih se kompanija SEI pridržava u svakodnevnom poslovanju,te je rukovođena njima odlučila da ovom donacijom da doprinos da se olakša i unapredi praćenje nastave učenicima škole Anton Skala. Mi smo partneri sa opštinom Stara Pazova, a partneri na delu koji pokazuju da međusobnom brigom i partnerskim odnosom možemo prevazići sve izazove i da u vremenu kada je ceo svet uplašen i okrenut sebi ne smemo zanemariti najranjivije socijalne grupe. Pozivamo sve partnere i prijatelje da slede naš primer i uključe se, kako bi ovo bila trajna akcija, a ne jedinstven događaj,, rekao je Obrad Tadić direktor firmeSmart Energy Investment.

,,Naši privatni partneri pored investicije u komunalnu delatnost javnog osvetljenja u našoj opštini dokazuju da su istinski partneri naše sredine i ovim donatorskim gestom“ izjavio je predsednik opštine Đorđe Radinović.

Zahvaljujući interaktivnom pristupu nastavi koji je omogućen putem 3D učionice, nastava će za učenike biti zanimljivija i učinkovitija, objašnjava direktorka ŠOSO ,Anton Skala” Tanja Todorović. ,,Deca mogu da budu u učionici i kod kuće putem online nastave, a nastavnici mogu da pripreme nastavne lekcije i u nekoliko jednostavnih koraka od elektronskih udžbenika mogu da naprave interaktivne knjige i dopune ih crtezima, obrazovnim video i audio snimcima, kao i interaktivnim zadacima. Na ovaj način može da se pratio napredak u radu, a u skladu sa ishodima definisanim IOP2. Hvala firmi Smart Energy Investment na ovoj značajnoj donaciji“ dodala je Todorović.

AT Interaktivna 3D učionica raspolaže sa 130 različitih interaktivnih projekcija među kojima se pod prostorije pretvara u površinu za rad, učenje, zabavu, fokusiranje pažnje, vežbe koordinacije motorike. Zidovi učionice su osetljivi na dodir i predstavljaju sredstvo za nastavu, a nastavnik predaje pomoću najmodernije tehnike prikaza nastavnih jedinica.Lekcije se prenose interaktivnim sadržajem gde su slike, video materijali kompjuteski generisani 3D prikazima i sve to uz mogućnost korišenja 3D naočara, gde učenici dobijaju i treću dimenziju projekcije uz mogućnost dodira i upravljanja materijalom.

KOMPANIJA NESTLÉ OBJAVILA POSLOVNE REZULTATE ZA PRVU POLOVINU 2020. GODINE

Najveća prehrambena kompanija na svetu, sa sedištem u švajcarskom gradu Veve, predstavila je poslovne rezultate za prvih šest meseci 2020. godine.

·Organski rast dostigao je 2,8%, a stvarni unutrašnji rast (Real Internal Growth, RIG) 2,6% i cene od 0,2%. Rast je podržan snažnim zamahom u Severnoj i Južnoj Americi i uspehom kompanija Purina PetCare i Nestlé Health Science

·Isplate i transakcije na međunarodnom tržištu smanjile su prodaju za 12,3%. Ukupna prijavljena prodaja smanjena je za 9,5%, na 41,2 milijarde švajcarskih franaka, dok je u prvih šest meseci iznosila 45,5 milijardi švajcarskih franaka

·Temeljna marža od operativne dobiti (UTOP) dostigla je 17,4%, što je povećanje za 30 baznih poena. Marža iz operativne dobiti od trgovanja (TOP) povećala se za 140 baznih poena na 16,9%

·Zarada po akciji porasla je za 22,2% na 2,06 milijarde švajcarskih franaka. Prihodna zarada po akciji povećala se za 0,5% u stalnoj valuti i smanjila se za 5,9% prema izveštavanju na 2,01 milijarde švajcarskih franaka

·Slobodan protok novca smanjen je za 19,1%, na 3,3 milijarde švajcarskih franaka, uglavnom zbog kašnjenja isplate dividende od pridružene kompanije i manje prijavljene prodaje

·Upravljanje portfolijom fukcioniše besprekorno. Nestlé istražuje strateške opcije, uključujući potencijalnu prodaju delova posla u vezi sa proizvodnjom vode u Severnoj Americi

·Očekivanja za 2020. godinu: kompanija Nestlé očekuje celogodišnji rast organske prodaje između 2% i 3%. Očekuje se da će se osnovna marža dobiti od trgovanja poboljšati, kao i da će osnovni prihodi po akciji u konstantnoj efikasnosti valute i kapitala porasti. Ovi rezultati zasnivaju se na trenutnom znanju o razvoju virusa COVID-19 i ne pretpostavljaju materijalno pogoršanje u odnosu na sadašnje uslove

Nastavak podrške zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv koronavirusa

EUROBANK DONIRALA 1,2 MILIONA DINARA ZA NABAVKU KISEONIČKIH PROTOKOMERA

Eurobank je obezbedila 1,2 miliona dinara za kupovinu kiseoničkih protokomera za zdravstvene ustanove u Srbiji. Donacija je realizovana preko Fondacije „Fond B92“ i Srpskog filantropskog foruma, koji su pokrenuli humanitarnu akciju sa ciljem unapređenja uslova lečenja i boravka pacijenata i zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama u Srbiji tokom pandemije koronavirusa.

„Naša zemlja se suočava sa ozbiljnom zdravstvenom situacijom i verujemo da je obaveza celog društva, a na prvom mestu društveno odgovornih kompanija, da pokažu svoju solidarnost i pruže podršku zdravstvenom sistemu. Donacijom sredstava za nabavku kiseoničkih protokomera, koji su neophodna oprema za terapiju kiseonikom gotovo svih pacijenata na bolničkom lečenju, želimo da doprinesemo da uslovi u kojima se leče naši građani oboleli od koronavirusa budu još kvalitetniji“, izjavila je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank.

„Eurobanka je ove godine po peti put dobila Virtus nagradu za društveno odgovorni angažman, što najbolje govori o reputaciji koju ova banka ima u našoj zajednici. Najnovija donacija, koja je jedna od brojnih u nizu vezanih za kovid krizu -od 36 protokomera u vrednosti od 10.000 eura - pomažu da se oboleli leče na kvalitetniji način i savladaju bolest, načemu im Srpski filantropski forum zahvaljuje u ime pacijenata i zdravstvenog sistema, ali i filantropske zajednice kojoj pripada i sama Eurobanka“, rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i predsednik UO Fonda B92.

Eurobank svakodnevno prati i pravovremeno odgovara na potrebe društva da se izbori sa izazovima i već je učestvovala u inicijativama koje su imale za cilj podršku zdravstvenom sistemu u Srbiji, ali i ugroženim kategorijama stanovništva. Naime, Eurobank se na početku epidemije koronavirusa među prvima odazvala pozivu UNICEF-a, obezbedivši sredstva u iznosu od 6 miliona dinara za kupovinu medicinske i zaštitne opreme za lečenje obolelih od koronavirusa. Banka je takođe obezbedila neophodnu pomoć porodicama dece koja boluju od autizma iz Udruženja „Autizam Valjevo“ i pomogla prodavcima magazina LICEULICE koji su posebno bili u nezavidnoj situaciji tokom vanrednog stanja, otkupivši deo tiraža magazina.

Pored učešća u humanitarnim akcijama, Eurobank je u potpunosti prilagodila svoje poslovanje aktuelnoj situaciji, kako bi zaštitila svoje zaposlene i klijente.

Atlantic Grupa: „Naši zaposleni su nam na prvom mestu“

Konsultantska kuća SELECTIO je i ove godine Atlantic Grupi dodelila certifikat Poslodavac Partner, na osnovu nezavisne evaluacije njenih HR procesa. Status Poslodavac Partner - Atlantic Grupa nosi od 2008. godine, svake godine iznova demonstrirajući predanost obezbedjivanju zadovoljstva i dobrobiti svojih zaposlenih. U ovogodišnjoj CEP certifikaciji Atlantic Grupa je ponovno ostvarila 99% bodova čime se ističe kao kompanija sa najvišom ocenom u regionu, na svim tržištima na kojima posluje.

Tokom ovogodišnjeg evaluacijskog procesa kompanija se posebno istakla upravo brojnim inicijativama usmerenim na razvoj i dobrobit svih svojih zaposlenih. Svesni da je radno mesto samo jedan od faktora u životu njihovih zaposlenih, uz privatan život, lična interesovanja, želje i poglede na svet, u Atlantic Grupi zaposlenima pristupaju holistički kroz program Be Well. Program uključuje aspekte Atlantic Body usmeren na zdravlje, kroz koji su zaposlenima dostupni besplatni zdravstveni pregledi i subvencionirane sportske aktivnosti, Atlantic Mindusmeren na mentalno zdravlje, različite treninge i edukacije, Atlantic Soulčiji cilj je promovisati solidarnost među zaposlenima, kreativnost i volontiranje u zajednici, kao i Atlantic Spirit usmeren na balans privatnog i poslovnog života, koji uključuje fleksibilno radno vreme i radno mesto, kao i mogućnost odlaska na duži plaćeni dopust.

S obzirom na sve mogućnosti za razvoj koje se u kompaniji nude, ne iznenađuje da su u poslednjem istraživanju zadovoljstva dobijeni visoki rezultati angažovanosti zaposlenih. Neke od edukacija koje zaposleni imaju priliku da pohađaju su Mini MBA programza mlade managere, Atlantic School program koji uključuje čitav spektar razvojnih treninga (pregovaračke veštine, efikasna komunikacija, kursevi stranih jezika, osnove finansija, well-being aktivnosti), kao i programi razmene putem kojeg zaposleni mogu da provedu između mesec i tri meseca radeći na drugom radnom mestu. Takođe, obzirom na to da su zaposleni u različitim životnim i poslovnim periodima zainteresovani za različite benefite, u Atlantic Grupi imaju priliku da biraju benefite prilagođene sebi kroz Flex Benefitsprogram.

Uz sve to, Atlantic Grupa je nedavno postala i nosilac priznanja Izvrsnost u izazovima, koje se od travnja dodjeljuje kompanijama koje i tokom ovog perioda pandemije pokažu predanost u obezbedjivanju sigurnosti i zadovoljstva zaposlenih. Zaposlenima Atlantica je u vreme pandemije koronavirusa pravovremeno omogućen rad u sigurnim uslovima, uz obezbedjenu svu potrebnu zaštitnu opremu i uvedenim kvalitetnim preventivnim merama. Takođe, osiguran je i čitav niz programa podrške za zaposlene i njihove porodice, a u Atlanticu ističu i da su uspešno sačuvali sva radna mesta, što im je odpočetka bio jedan od prioriteta.

Telekom Srbija postao partner kompanije Spotify

Spotify, najpopularniji svetski muzički striming servis, od 15. jula besplatno je dostupan svim korisnicima u Srbiji. Potpuno lokalizovana Spotify platforma pruža najbolje iskustvo slušanja lokalne i međunarodne muzike od preko 50 miliona numera i više od milion podkasta. Ovaj digitalni servis ljudima olakšava da muzikom isprate svaki trenutak svog života, dok vežbaju, kuvaju, dok se zabavljaju ili uče, gde god da se nalaze.

Spotify je zaključio partnerstva sa ograničenim brojem brendova u regionu, a jedan od partnera je i Telekom Srbija.Tim povodom, Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe, izjavio je: „Kao vodeća telekomunikaciona kompanija u regionu, iskreno smo uzbuđeni činjenicom da smo postali partneri kompanije Spotify prilikom lansiranja njihove usluge na Balkanu! Spotify je najveći i najbrže rastući muzički servis te vrste i srećni smo što je od sada dostupan i na Balkanu, te se radujemo ovom partnerstvu!“

Ističući zadovoljstvo dolaskom Spotify na regionalno tržište, Marco Bertozzi, potpredsednik, šef Spotify Sektora za EMEA i Multi-Market prodaju oglasnog prostora, dodao je: „Naša posvećenost istraživanju i personalizaciji pomogla nam je da uspostavimo odnos sa milionima ljudi širom sveta i da zauzvrat stvorimo veze između brendova i naših korisnika. Uzbuđeni smo što možemo da otvorimo vrata za brendove i oglašivače u Srbiji, da iskoristimo naše striming podatke i inovativne formate reklama kako bismo se povezali sa slušaocima.”

Spotify je zauvek transformisao način slušanja muzike kada je lansiran u Švedskoj 2008. godine. Danas je najpopularniji globalni audio striming servis sa pretplatom od preko 286 miliona korisnika, uključujući 130 miliona pretplatnika na 92 tržišta.

Vladimir Čupić je preuzeo funkciju predsednika Izvršnog odbora ALTA banke

U skladu sa odlukom o imenovanju, donetom od strane Upravnog odbora ALTA banke ad Beograd i nakon dobijanja prethodne saglasnosti Narodne Banke Srbije, Vladimir Čupić je u četvrtak, dana 23.07.2020, godine preuzeo funkciju predsednika Izvršnog odbora ALTA banke.

Vladimir Čupić na funkciju predsednika Izvršnog odbora ALTA banke dolazi iz Atlantic Grupe koja je jedna od vodećih kompanija u prehrambrenoj industriji, gde je poslednje tri godine bio na poziciji direktora predstavništva za Srbiju.

Vladimir Čupić je renomiran bankar, koji je svoju bankarsku karijeru gradio u AIK banci ad Niš i Hypo Alpe Adria banci, gde je obavljao funkciju predsednika Izvršnog odbora, stekavši bogato iskustvo u oblasti finansija i bankarstva. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Imajući u vidu stratešku poziciju i potencijal Banke, Vladimir Čupić će se u narednom periodu, zajedno sa svojim timom, fokusirati da jednostavnošću i efikasnošću ALTA banka bude servis po meri i pravi izbor klijenata.

Avala Studios: ,,Šuma ostaje netaknuta”

Šuma koja se nalazi na prostoru koji koristi Avala Studios, na kojoj će se graditi projekat "Avala filmski park" neće biti sečena, saopštili su iz ove kompanije.

,,Prostor kojim raspolaže Avala Studios se prostire na površini oko 40 hektara, od čega kvalitetna šuma pokriva 7 hektara. Ova šuma ostaće netaknuta, a nakon izgradnje staza, klupa i pratećih sadržaja svi Beograđani će moći da uživaju i u ovoj novoj oazi", istakao je Peter Dajko, direktor Avala Studios, dodajući da će i sva ostala vredna stabla na prostoru biti evidentirana i sačuvana.

U ovom kompaniji još jednom napominju da prostor na kojem je Avala Studios nije deo parka Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi. ,,Usled decenijskog nemara, ovaj prostor, koji se prostire od ulice Kneza Višeslava nizbrdo ka Ceraku i Žarkovu je u izuzetno lošem stanju. Tu su već odavno izgrađeni objekti RTS, Kinoteke, Avala filma, vatrogasna stanica, čak i ilegalna betonska baza koja već dvadesetak godina zagađuje okolinu. Izgrađeni objekti su ili potpuno dotrajali ili su u lošem stanju, a većinu prostora pokrivaju divlje šiblje i korov. Na ovom prostoru je takođe već duže vreme evidentirano postojanje dve ogromne bare, leglo komaraca i potencijalne zaraze, a većinom prostora kreću se jedino čopori pasa lutalica", izjavio je Dajko.

Preduzeće Avala Studios na ovom prostoru planira izgradnju najmodernijih filmskih studija u cilju privlačenja velikih svetskih produkcija, rezidencijalnog naselja, osnovne škole, vrtića i sportskih objekata za javnu upotrebu. Projekat je delo nagrađivanog i svetski priznatog arhitekte Stanislava Fiale. Avala Studios će u ovaj projekat investirati preko EUR 600 miliona.

Polugodišnji rezultati Atlantic Grupe – potvrda stabilnosti poslovnog modela

U kontekstu ukupnih privrednih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID 19, strategija i operativno poslovanje Atlantic Grupe pokazali su tokom prvih šest meseci ove godine visok nivo stabilnosti. Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2020. ostvarila 327,9 miliona evra prihoda od prodaje, što na uporedivoj osnovi predstavlja pad od svega 0,9%, a kada se u obzir uzmu i delovi poslovanja koji su dezinvestirani* prošle godine, ukupan pad iznosi 4,5 odsto. Normalizovana dobit iz poslovanja (EBIT) u ovom razdoblju iznosi 31,6 miliona evra i niža je za 5,5 odsto, dok je normalizovana neto dobit u odnosu na prvih šest meseci prošle godine niža 3,7 odsto i iznosi 24,2 miliona evra. Ovogodišnji rezultati dodatno su opterećeni sa 4,6 miliona evra jednokratnih troškova koji se u najvećoj meri odnose na donacije i druge troškove vezane za sprečavanje širenja pandemije.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa značajno je promenila poslovanja mnogih kompanija te je uticala i na promene u ponašanju potrošača. Atlantic Grupa se, zahvaljujući diverzifikovanom portfoliju snažnih brendova, pokazala u velikoj meri otpornom na krizu uzrokovanu pandemijom, te smo i u prvom polugodištu ostvarili odlične poslovne rezultate. Mere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije rezultirale su, očekivano, padom prodaje u HoReCa kanalu, te padom potrošnje proizvoda namenjenih konzumaciji van kuće i tzv. impulsnog segmenta, ali navedeni negativni uticaji su dobrim delom nadoknađeni izuzetno dobrim rezultatima strateškog poslovnog područja (SPP) Delikatesni namazi, apotekarskog lanca Farmacia i poslovnog područja Donat Mg. Optimizacija poslovnih procesa, stabilna finansijska pozicija i kvalitetno strateško upravljanje, omogućili su nam da održimo sigurnost radnih mesta, povećamo zadovoljstvo i angažovanost naših zaposlenih u novonastalim uslovima rada na daljinu i izazovnog rada na terenu, kao i da održimo poslovne rezultate sa minimalnim negativnim posledicama“, komentarisao je Emil Tedeschi, predsednik Uprave Atlantic Grupe. Istakao je i da kompanija nastavlja sa planiranim kapitalnim investicijama u proizvodnu opremu i digitalizaciju poslovanja, a u cilju povećanja efikasnosti i dodatnog osnaživanja naših brendova.

Najviše rasli Argeta i Donat Mg i ključna tržišta EU

Najveći rast prihoda od prodaje u prvom polugodištu ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 21,4 odsto i Donat Mg sa rastom od 2,5 odsto. Kafa se s 66,8 miliona evra prihoda od prodaje, što čini 20,4 odsto učešća u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u prvoj je polovini godine, najviše zbog kontrakcije prihoda u HoReCa kanalu, ostvarila pad od 6,0 odsto. Među tržištima je najznačajniji rast tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova,kao i primetan rast na ključnim tržištima EU, posebno Austriji i Švajcarskoj, usled rasta prodaje brendova Argeta i Smoki. U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64,0 odsto, a brendovi principala u distribuciji 26,8 odsto. Apotekarski lanac Farmaciačini 9,2 odsto ukupnog prihoda.

Fokus na dalje sprečavanje zaraze i nesmetanu proizvodnju

Kompanija je, zahvaljujući stabilnoj finansijskoj poziciji, uz očuvanje pune zaposlenosti i plata, mogla da se aktivno uključi i pomogne u borbi protiv koronavirusa donirajući ukupno 3,7 miliona evra za suzbijanje pandemije na ključnim tržištima.

U prvoj polovini godine održana je i Glavna skupština Atlantic Grupe na kojoj je doneta odluka o isplati dividende za 2019. godinu u iznosu od 25 kuna po akciji, odnosno sveukupno 11,1 miliona evra**, koliko je akcionarima isplaćeno ujulu.

Brojna nezavisna istraživanja tržišta potvrdila su uspešnost ukupne kompanijske strategije, pa je Atlantic Grupa, između ostalog, u izboru kompanije MojPosao proglašena za petog najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj, dok je Cedevita prema istraživanju agencije Ipsos najpoželjniji brend u kategoriji bezalkoholnih napitaka u Hrvatskoj i Sloveniji i drugi najpoželjniji u Srbiji.

Crocs Brooklyn: NAJMODERNIJA CROCS INOVACIJA DO SADA

Podignite svoj stil na viši nivo sa Crocs Brooklyn kolekcijom sandala

Stil i komfort, dva must-have kriterijuma za ovo leto, pronađite u novim sandalama iz Crocs Brooklyn kolekcije. Najmodernija Crocs inovacija do sada, sa trendi platformom, jednostavnog a ženstvenog oblika, napravljena od laganog materijala dizajnirana je da vam pruži poželjnu visinu tokom dana i noći, a da pritom ne morate da se odreknete komfora.

Harizmatična Holivudska glumica i aktivistkinja Priyanka Chopra Jonas, ponosni ambasador i lice ovogodišnje “ Come as you are” kampanje, veruje u jedinstveni komfor i stil kultnog brenda najudobnije obuće na svetu. Ovom saradnjom ona se pridružuje popularnoj glumici Zoey Deschanel koja uživa da provodi dane noseći nove Crocs Brooklyn mekane sandale na platformu.

Sa modernim Crocs Brooklyn sandalama na platformu ne moraš da biraš između trendi i udobnog. Elegantan a pritom jednostavan oblik i velika platforma donose tvom look-u nešto posebno! Naše nove sandale dostupne su sa nekoliko različitih visina platforme a dolaze i u različitim bojama koje se lako kombinuju. Prelepe nijanse crna, bela i bež upotpuniće vaš moderan look za svaku priliku. Svi modeli napravljeni su od Croslite™ revolucionarnog penastog materijala koji vam pruža poznati osećaj udobnosti zbog kojeg ćete se osećati kao da hodate po oblacima. Ceo dan ćete se osećati ugodno i uživati u tome što ćete biti elegantni i samouvereni radeći gotovo sve! Kad možete da izgledate neverovatno i da se osećate ugodno pri svakom koraku, zašto biste želele išta manje?

Nova kolekcija dostupna je u Crocs prodavnicama u Usće Shopping Centru i tržnom centru Delta City.

-- Crocs priča o uspehu Crocs obuća je jedan od najpoznatijih brendova na svetu, toliko je popularan da sam po sebi predstavlja i termin za određenu vrstu obuće u nacionalnim rečnicima. Od svojih početaka u nautici, kada su 2002. godine mornari uvideli magičnu formulu cipele koja ne klizi i ne ostavlja boju, a istovremeno je vrlo udobna, poznate klompe brzo su počele da se šire svetom. Do danas Crocs je prodao više od 350 miliona pari obuće u više od 90 zemalja širom sveta. Crocs obuća je idealna za celu porodicu, ali se ističe i izuzetnim kvalitetom, jer je napravljena od specijalnog Croslite materijala koji omogućava nežnu udobnost, kao i savršenu higijenu i dugotrajnost. Upravo zbog toga, Crocs se veoma razlikuje od mnogih falsifikata kojih ima skoro svuda u svetu. Toga su svesni i Crocs obožavaoci, jer je Crocs obuća među najpopularnijom u Evropi.

Novi Huawei laptopovi od danas dostupni po specijalnoj ponudi!

Dugo najavljivani Huawei laptop računari, od danas su zvanično u prodaji! Tokom trajanja specijalne ponude koju je Huawei pripremio, prvi kupci novih Huawei MateBook računara će od danas do 09. avgusta biti u prilici da ostvare pravo na veoma vredne poklone, uključujući telefone iz Huawei P40 serije.

Kompanija Huawei nedavno je domaćem tržištu predstavila nekoliko novih laptop računara, na čelu sa vodećim Huawei MateBook X Pro. Kako zbog svog dizajna, dimenzija i težine, tako i zbog mogućnosti povezivanja sa drugim Huawei uređajima, novi Huawei MateBook računari već su osvojili simpatije mnogih korisnika i ljubitelja brenda.

Od danas, po specijalnoj ponudi možete pronaći čak četiri Huawei laptop računara:

-MateBook X Pro,

-MateBook 13,

-MateBook D14

-MateBook D15

Šta specijalna ponuda podrazumeva?

Kupovinom Huawei MateBook X Pro računara najbržih 10 kupaca ostvaruje mogućnost da po ceni uređaja dobiju Huawei P40 pametni telefon, ranac za laptop i bežičnog miša.

Prvih 20 kupaca MateBook 13 laptop računara, po ceni laptopa mogu dobiti Huawei P40 Lite telefon, ranac za laptop i bežični miš, dok 100 kupaca po ceni MateBook D14 i MateBook D15 može dobiti Huawei P40 Lite E pametni telefon i, takođe, bežičnog miša i ranac.

Svi novi Huawei MateBook računari poseduju Huawei Share, opciju kompatibilnu većinom Huawei pametnih telefona, koja vam omogućava da telefon povežete sa računarom i pokrenete različite zanimljive funkcije. Jedna od opcija koje nudi povezivanje Huawei pametnog telefona i laptopa je Multiscreen Collaboration (međusobna saradnja ekrana). Na taj način možete odgovarati na poruke sa mobilnog telefona putem tastature laptopa ili prebacivati podatke sa jednog na drugi uređaj drag-and-drop opcijom, odnosno jednostavnim prevlačenjem preko ekrana.

Huawei MateBook laptop računari dolazi sa preinstaliranim Windows 10 operativnim sistemom, a vodeći Huawei MateBook X Pro poseduje i 10. generaciju Intel i7 procersora, čime kompanija nastoji da korisnicima pruži izuzetne performanse pri svakom poslovnom ili privatnom izazovu.

Huawei MateBook laptop računare možete pronaći po ceni od:

-MateBook X Pro - 255,999 rsd

-MateBook 13 - 124,999 rsd

-MateBook D14 - 86,999 rsd

-MateBook D15 - 80,999 rsd

Istražite više uz Huawei ekosistem i novu MateBook seriju laptop računara.

UniCredit Fondacija: više od milion evra za podršku studentima i istraživačima

UniCredit fondacija sa sedištem u Milanu ponovo raspisuje konkurse sa ciljem da podrži mlade talente širom Evrope, uključujući i Srbiju, potvrđujući tako svoju posvećenost studentima i istraživačima: 7 konkursa za 24 stipendije i grantove za istraživače u ukupnom iznosu od oko 800.000 evra. Dodatno, UniCredit fondacija je obezbedila 100 grantova za stručnu praksu u bankama širom Grupe u periodu od jula do decembra 2020. godine.

Bez obzira na težak period tokom kojeg je UniCredit fondacija podržavala brojne inicijative koje su imale za cilj borbu protiv Kovida-19, direktnim doniranjem novca i izdvajanjem sredstva za donacije koje su organizovali zaposleni širom Grupe, fondacija nastavlja da podržava studente i istraživače iz oblasti ekonomije i finansija otvarajući različite konkurse.

U svrhu podrške akademskim studijama, fondacija dodeljuje sledeće:

2 Marko Fano i 2 Kriveli evropske stipendije – za diplomce iz oblasti ekonomije ili finansija koji doktorske studije žele da nastave u inostranstvu u akademskoj godini 2021-2022. Ove stipendije se dodeljuju na godišnjem nivou i mogu da se obnove za drugu godinu. Ukupan iznos pojedinačne stipendije može biti do 32.500 evro (bruto).

4 Modiljani granta za istraživanje – najbolji istraživački projekti iz oblasti ekonomije i finansija će biti nagrađeni sa po 10.000 evra (bruto) godišnje, na dve godine. Cilj ove inicijative je da se podrži istraživački rad u Evropi kroz jačanje saradnje među univerzitetima.

2 Foskolo granta za evropsko istraživanje – u okviru 6. izdanja, UniCredit fondacija će nagraditi 2 najbolje katedre ili istraživačka instituta iz oblasti ekonomije i finansija, koje učestvuju na tržištu radaza doktorske studije tokom 2020/2021. Cilj ovog konkursa je da privuče i zadrži najbolje mlade ekonomiste širom Evrope koji sprovode svoja istraživanja van evropskih granica. Fondacija će svaku katedru ili institut nagraditi sa 50.000 evra na godišnjem nivou, kao dodatak na naknadu i druge ugovorne uslove koje katedra nudi za odabranog kandidata. Grantovi će biti dodeljeni 1. oktobra i trajaće tri godine.

Lista grantova uključuje i 5 stipendija za Međunarodne programe razmene studenata, ove godine 10. izdanje, za studiranje u inostranstvu od 3 do 6 meseci u bilo kojoj zemlji u kojoj posluje UniCredit i 5 nagrada za najbolji rad u vezi sa tržištem rada za doktorante i one koji su na doktorskim studijama iz oblasti ekonomije i finansija ili će učestvovati na Evropskom ekonomskom tržištu rada koji se održava u decembru u Notingemu.

Takođe, UniCredit fondacija objavljuje početak 7. Izdanja programa međunarodne prakse. U okviru ovog programa, fondacija u saradnji sa UniCreditom, obezbeđuje 100 grantova studentima za stručnu praksu u UniCreditu u bilo kojoj zemlji gde je banka prisutna. Praksa traje od 3 do 6 meseci, u periodu od jula do decembra 2020. Svaki izabrani student/studentkinja dobija grant u iznosu od 700 evra bruto, za svaki mesec proveden na praksi.

Mauricio Bereta, predsedavajući UniCredit fondacije, tim povodom je izjavio: “Sa otvaranjem ovih konkursa, UniCredit fondacija potvrđuje svoju snažnu posvećenost studijama i istraživčkom radu, čak i u vreme pandemije. Kao i uvek, u skladu sa svojim opredeljenjem da deluje na međunarodnom nivou, konkursi su namenjeni studentima, fakultetima i istraživačkim institutima u svim zemljama u kojima je UniCredit prisutan."

SLATKIŠI STVORENI PO SVETSKIM STANDARDIMA

U Srbiji su prvog jula stupili na snagu novi pravilnici koji se odnose na prehrambene proizvode. Kako bi se usaglasili sa propisima Evropske unije, ali i zbog praktičnih razloga njihove primene, od dosadašnjeg jednog, nastala su dva pravilnika. Preciznije, radi se o Pravilniku o kakao i čokoladnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu i Pravilniku o proizvodima sličnim čokoladi, krem i bombonskim proizvodima.

Jedan od članova radne grupe, pri Privrednoj komori Srbije, za izradu oba pravilnika, bila je Dragana Stikić, direktorka za regulatorne i naučne poslove u kompaniji Nestlé. Ona kaže da je Pravilnik o kakao i čokoladnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu sada u potpunosti usaglašen sa direktivom Evropske unije iz 2000. godine. Prema rečima Dragane Stikić, ovo je važno jer „ujednačena pravila znače da ne postoje barijere u razmeni ove vrste proizvoda između zemalja.”

„Važno je napomenuti da u Evropskoj uniji ne postoji pravilnik koji bliže propisuje proizvode slične čokoladi, krem i bombonske proizvode. Iako za pravilnik namenjen ovim vrstama proizvoda ne postoji paralela u EU, domaćim proizvođačima je bilo važno da bude donet, kako bi se usaglasila pravila na tržištu prilikom stavljanja ovih kategorija proizvoda na domaće tržište i tržište non-EU zamalja Balkanske regije“, objašnjava Dragana Stikić. Dakle, pravilnici treba da budu prilagođeni domaćoj terminologiji i načinu rada, interpretaciji drugih propisa koji mogu da utiču na njegovu primenu. „Kod donošenja ovog propisa u Srbiji, bilo je veoma važno prepoznati da se naši proizvodi najčešće izvoze u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, te su članovi radne grupe pri Privrednoj komori Srbije nastojali da pravila ujednače i sa specifičnim propisima u tim zemljama“, dodala je Stikić.

Osim Pravilnika o kakao i čokoladnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu i Pravilnika o proizvodima sličnim čokoladi, krem i bombonskim proizvodima, prvobitno je bilo predviđeno da prvog jula stupi na snagu i Pravilnik o voćnim sokovima i određenim srodnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu koji je objavljen kao potreba za većim nivoom usaglašenosti sa propisom koji ovu oblast reguliše u EU. Povodom donošenja ovog pravilnika, direktorka za regulatorne i naučne poslove u kompaniji Nestlé je izjavila:

„Kao kompanija nismo učestvovali u radnoj grupi za izradu ovog pravilnika jer nismo prisutni u tom segmentu na ovim prostorima, no, svakako podržavamo njegovo donošenje, jer se time uređuju i usaglašavaju pravila u većem stepenu od dosadašnjeg, što olakšava nabavku i plasman gotovih proizvoda, kao i sirovina za različite grane prehrambene industrije, a ne samo industriju proizvodnje voćnih sokova.”

Između ostalog, ovim propisom se zabranjuje dodavanje šećera u voćne sokove, odnosno proizvode koji su deklarisani kao 100 odsto voćni, te će šećer u voćnim sokovima biti onaj dobijen iz voća, a ne dodat. Međutim, primena ovog pravilnika odložena je za januar 2021. godine jer je proizvođačima potreban duži period za prilagođavanje novonastalim uslovima, pogotovo usled epidemiološke situacije koja je dodatno uticala na promene na tržištu prehrambenih proizvoda. Stikić ističe da je „jako dobro to što je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo potrebe industrije u ovom slučaju i odložilo i omogućilo blagovremenu primenu za još 6 meseci.”

Ove izmene propisa korisne su kako za potrošače, tako i proizvođače. Za potrošače su korisne jer se novim propisima zahteva odgovarajući nivo kvaliteta, sastava i svojstva proizvoda koji je u skladu sa njihovim očekivanja, dok će za proizvođače ovo značiti mogućnost razvijanja u skladu sa svetskim standardima i zadovoljavanje sve zahtevnijih potreba samih potrošača.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista