Početna > Izdanja > Broj 6 > Zalog produktivnosti

Nagrada bez povećanja plate

U situacijama kada saradnik traži veću platu, treba biti iskren: reći mu kakva je situacija u preduzeću, zašto trenutno nema novca za povećanje plata, ukazati mu na njegove vrednosti i korist koju firma ima od njega. Ukoliko mu je zahtev opravdan, jednostavno treba reći: „Ti zaslužuješ povišicu, ali ja trenutno nemam dovoljno novca da bih ispunio tvoj zahtev. Reci mi šta bi ti voleo trenutno da radiš, šta bi ti olakšalo život, na koji način firma još može da ti pomogne...?“

Mnogi vlasnici malih i srednjih preduzeća osećaju veliku teskobu kada moraju da razgovaraju sa zaposlenima o povećanju plate. Dan koji počinje rečenicom: „Gazda, meni treba veća plata, jer više radim nego ranije, radim komplikovanije poslove i sl.“ za većinu poslodavaca znači još jedno u nizu nerviranja, koje se nije moralo desiti. Međutim, šta je tu je. Zaposleni traži povišicu, i na njegov zahtev se mora odreagovati. I zato u mnogim firmama, vlasnici neprestano traže načine da pomognu zaposlenima, ali da pritom, ta pomoć, ne uključuje i novac, odnosno povećanje plate.
Pojedini stručnjaci za ljudske resurse smatraju da kreativnost može pomoći poslodavcima da zadrže zaposlene na radnom mestu, da pritom budu zadovoljni, a da im ne povećaju platu. Naravno, obe strane, i zaposleni i poslodavac, žele da izbegnu situaciju u kojoj će rešenje biti to da para za povišicu nema, i da se tako stavi „tačka“ na zahtev zaposlenog. Takva odluka, često može dovesti do gubitka proverenog, odanog, iskusnog saradnika, a to je jako loše za firmu.

Zadržite nezadovoljnog saradnika

Neki stručnjaci za ljudske resurse predlažu da u takvim situacijama treba biti iskren prema saradniku, reći kakva je situacija u preduzeću, zašto trenutno nema novca za povećanje plata, ukazati na njegove vrednosti i korist koju firma ima od njega...

Ukoliko je zahtev saradnika opravdan, jednostavno treba reći: „Ti zaslužuješ povišicu, ali ja trenutno nemam dovoljno novca da bih ispunio tvoj zahtev. Reci mi šta bi ti voleo trenutno da radiš, šta bi ti olakšalo život, na koji način firma još može da ti pomogne...?“

Stručnjaci predlažu da je u takvim trenucima jako dobro imati „brainstorming“ sa saradnikom koji bi iznedrio tri do četiri konstruktivna predloga šta bi moglo da mu se ponudi, kako bi se osećao bolje. Na primer, da može da ostane nekoliko dana duže na odmoru ili da petkom kasnije dolazi, a ranije odlazi sa posla.

Menadžeri koji pregovaraju sa zaposlenim, moraju da pretpostave koje su to pogodnosti koje bi on prihvatio. Možda nekoliko dana duže provedenih na odmoru odgovara jednom, ali ne i nekom drugom saradniku. I zato je važno proceniti šta je to što bi u datom trenutku, saradniku koji je nezadovoljan platom odgovaralo, i pregovore usmeriti u tom smeru.

Mobilni telefon, kao kompenzacija

Menadžer jednog uspešnog preduzeća je morao da pomogne svom saradniku koji je bio nezadovoljan platom. Zbog pomeranja na tržištu, njegovo preduzeće je moralo biti oprezno sa vanrednim troškovima koji su mogli da se pojave. Upravo tih dana, jedan od njegovih prodavaca mu je tražio veću platu, ali to je moglo da poremeti finansije samog preduzeća, koje je već imalo velike izazove zbog promena na tržištu. Rešenje: našli su se na pola puta - menadžer je saradniku dao službeni mobilni telefon. Menadžer je znao da njegov saradnik može da uradi mnogo dobrih stvari i to u trenutku kada je njegovom preduzeću najpotrebniji, ali je morao da reaguje i na zahteve tržišta. Tako je njegov saradnik barem privremeno bio zadovoljan, jer je video da ga je menadžer saslušao i u datom trenutku, pomogao koliko je mogao. To nikako ne znači da mu neće povećati i platu, kada se za to budu stvorili realni uslovi.

Službeni telefon je često dobro početno rešenje za zaposlenog koji traži povišicu. Kompanije često imaju popuste kada kupe veći broj telefona, koji su u „mreži“ (a samim tim i cena razgovora „u mreži“ je znatno jeftinija). Ukoliko zaposleni može sada da razgovara preko mobilnog telefona, a da ne plaća račun, već će u svom „budžetu“ osetiti tu malu promenu. Sa druge strane, kompaniji je taj trošak znatno manji, nego da je zaposlenom povećana plata. Ovo je jedan od načina, da bar na neki period, zadržite dobrog saradnika.

Kreativnost je u ovakvim situacijama veoma bitna. Na primer, ako ste vlasnik jednog preduzeća, možete se dogovoriti sa vlasnicima drugih preduzeća o eventualnim popustima koje ćete međusobno odobravati. Tako će vaši zaposleni, po nižoj ceni moći da nabavljaju robu ili ostvaruju usluge. Sa druge strane, i vaše, ali i ostala preduzeća će dobiti veći broj mušterija, zahvaljujući ovom dogovoru i popustima.

Održite obećanje

U svakom slučaju, vlasnici preduzeća moraju biti sigurni da njihovi saradnici dobijaju adekvatnu platu. Ukoliko to nije slučaj, a ništa se ne radi na rešavanju ovog problema, biće u opasnosti da izgube svoje saradnike. Na duži rok, to im može biti znatno skupo, iako u međuvremenu dobiju nove radnike. Ipak su troškovi obuke i uhodavanja novih radnika, dosta skupi. I računica uglavnom pokazuje da se vlasnicima preduzeća više isplati da sačuvaju stare zaposlene, ukoliko dobro obavljaju posao, naravno, nego da unajmljuju nove.

Uvek je dobro objasniti saradnicima da će dobiti povećanje plate, kada se i posao razvije. Zapamtite, postarajte se da i održite svoje obećanje kada vam u poslovanju krene znatno bolje.

U rubrici Menadžerski panel, možete pročitati još nekoliko načina na koje menadžeri uspešnih kompanija u Srbiji nagrađuju svoje zaposlene, a da to nije samo povećanje plate.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista