Početna > Izdanja > Broj 5 > Intervju

Savršen luksuz

Intervju Vjačeslav Lejbman, korporacija Mirax

Ruska kompanija MIRAX GROUP gradi u blizini Budve atraktivni turistički kompleks. O investiciji vrednoj nekoliko stotina miliona evra, razlozima zbog kojih baš ulaže u Crnu Goru, ekskluzivno za Profit govori Vjačeslav Lejbman, partner i menadžer korporacije MIRAX GROUP.

„Korporacija MIRAX GROUP je sebi postavila zadatak da do 2010. godine postane developerska kompanija broj jedan u Evropi. U okviru ostvarenja tog plana kompanija je počela da realizuje nove krupne projekte u zemljama kao što su Švajcarska, Engleska i između ostalih i Crna Gora.

Crna Gora je po mom mišljenju jedna od najperspektivnijih zemalja za investicije u Evropi, jer najviše odgovara potrebama ruskih kupaca. To je zemlja koja je bliska Rusjiji istorijski, kulturno, religijski i zato se Crnogorci odnose prema Rusima veoma dobro. Naši jezici su slični i to umnogome olakšava komunikaciju i adaptaciju Rusa u Crnoj Gori. Činjenica da Rusima ne treba viza za ulazak u zemlju, Crnu Goru čini još privlačnijom. I što je najvažnije, u Crnoj Gori danas nema segmenta premijum klase na tržištu nekretnina, a objekte takvog nivoa - elitne i unikatne gradi MIRAX GROUP. Zato smo mi u Crnoj Gori našli mesto za sebe.“

Kakvi su vaši prvi utisci?

Utisci o Crnoj Gori ne mogu biti lepši. To je zemlja u kojoj praktično stalno živim već godinu i po i osećam se veoma prijatno. Sviđa mi se prelepa priroda i izuzetni ljudi. Važno mi je i to što Rusija nije daleko, tako da mogu brzo da doputujem do Moskve ili Sankt-Peterburga. Veoma mi imponuje to što se boraveći u Crnoj Gori nalazim u Evropi, a osećem se kao kod kuće. Siguran sam da moje mišljenje dele i naši klijenti.

Šta Vaš projekat čini unikatnim na Jadranu?

Mi gradimo grad-klub sa maksimalnim nivoom usluge na nivou 5 zvezdica. Ne znam da postoje projekti takve klase na Jadranu, mada sam upoznat sa svim ponudama na tržištu. Astra Montenegro je apartmansko-hotelski kompleks, koji radi na pricipu kondominijum hotela. Svaki vlasnik nekretnine može dati svoju nekretninu u zakup kroz sistem hotela sa pet zvezdica koji upravlja hotelom. To znači da naši kupci kupujući apartmane ili vilu u kompleksu Astra Montenegro, pored toga što stiču dom, dobijaju i efikasan finansijski instrument. Ovakva praksa se do sada nije primijenjivala ni u Crnoj Gori, ni na Jadranu.

Takođe je važno to što mi ne gradimo kvadrate stambene površine, a nudimo novi stil života. Stanovnici kompleksa će koristiti maksimalno visoki novo usluga, uključujući i razvijenu infrastrukturu. Plaže, restorani, klubovi, kazina, SPA centri, saloni – to je samo deo svih usluga i privilegija, kojima mogu da se služe naši kupci. Naš najvažniji zadatak je da čovek koji živi u Astra Montenegro može sve svoje potrebe da zadovolji ne izlazeći iz grada – kluba.

Sav naš rad je usmeren na ispunjavanje želja kupaca. Trudimo se da predvidimo svaki detalj za maksimalno konforan život. Na teritoriji kompleksa radiće non-stop informacioni centar, medicinski centar, dečiji vrtić i sl. Upravo to naš projekat čini unikatnim – stvaranje novog životnog stila.“

Kako procenjujete investicione mogućnosti Crne Gore?

„Na današnji dan investicione mogućnosti Crne Gore ni iz daleka nisu iscrpljene, bez obzira na krizu bankarskog sistema i opštu stagnaciju tržišta nekretnina. Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj na račun svoje unukatno lepe prirode, odlične klime, dobrog geografskog položaja u Evropi, dovoljno liberalnih zakona u sferi svojine i sl.

Ponude na tržištu elitnih nekretnina praktično nema, zato potencijal ovog segmenta tržišta, procenjujem kao izuzetno velik. Što se tiče tržišta jeftinijih nekretnina i na tom polju su mogućnosti za investicije još uvek velike. Ipak, taj segment tržišta MIRAX GROUP i ne razmatra, zato što realizuje isključivo projekte premijum klase.“

U čemu je tajna dosezanja novog standarda života na najvišem nivou?

„Tajna je veoma jednostavna. Kao prvo mi vodimo računa o uslugama za klijente i o maksimalnom kvalitetu života klijenata. Korporacija MIRAX GROUP za vreme svog postojanja je stekla ogromno iskustvo u gradnji kompleksa premijum klase. Primjenjujemo najmodernija rešenja u oblasti dizajna, arhitekture, a takođe koristimo iskustva svetskih lidera u organizaciji usluga. Između ostalog, našom kompanijom će uprtavljati svetski poznati brend. Za sada, nažalost ne mogu saopštiti tačno koji, jer smo još uvek u fazi pregovora. Kada potpišemo ugovor, odmah ćemo vas informisati.“

Postoji li mogućnost za nove investicije?

„Mogućnosti postoje, ali da bi bile realizovane, država mora mnogo toga da uradi. Između ostalog, neophodno je pojednostavljivanje procedura za dobijanje početne dokumentacije za gradnju. Važno je da ta procedura bude maksimalno transparentna i brza, ali nikako na štetu kvaliteta gradnje. Neophodno je da crnogorska vlada bude sigurna u investitore koji dolaze ovamo, kako bi investitori mogli u maksimalno kratkim rokovima da dobiju potrebne saglasnosti i dozvole za urbanizaciju svojih parcela.“

Šta je po vašem mišljenju najvažniji element biznisa koji primjenjujete u Vašem projektu?

„Najvažniji elemenat biznisa je briga o našim klijentima i pružanje maksimalno komfornih uslova od momenta izbora i kupovine do samog boravka i života u kompleksu Astra Montenegro.

Naravno, smatram važnim i razvoj same Crne Gore kao turističke destinacije, kao i pozicioniranje ove izuzetno lepe zemlje kao novog mesta za odmor. Crna Gora je tajna koju težimo da otkrijemo. Naš osnovni zadatak, kako ga ja vidim, je kombinovanje najboljeg servisa sa očuvanjem raznovrsnosti ove jedinstvene zemlje.

Kako vidite vašu kompaniju za 10, 20 godina?

„U sledećih deset godina kompanija MIRAX GROUP ima sve šanse da postane developer broj jedan u svetu.”

Berza

investicioni fondovi

kursna lista