Početna > Izdanja > Broj 5 > Velika šansa

Univerzijada - velika šansa

Piše: Emina Azizi

Univerzijada 2009. može biti zamajac za mnoga mala i srednja preduzeća, a o velikim sistemima da i ne govorimo. Univerzijada je velika prilika da se Srbija pokaže kao dobra i privlačna destinacija za strana ulaganja.

Snežana Samardžić Marković, Ministarka omladine i sporta

Manje od godinu dana ostalo je do početka najvećeg sportskog događaja ikada održanog u Srbiji, Letnje Univerzijade 2009. Beograd i Srbija izabrani su da budu domaćini XXV Studentskih olimpijskih igara i time se pridruže znamenitoj grupi svetskih metropola koje su imale tu čast i privilegiju da zasluže poverenje Međunarodne federacije univerzitetskog sporta (FISU – Federation Internacionale du Sport Universaire), koja na svake dve godine pravo na organizacuju dodeljuje nekoj od zemalja članica.

Za Srbiju je Univerzijada velika prilika, ali i veliki izazov; test izdržljivosti, sposobnosti i odgovornosti. Prilika koja se dobija samo jednom i koja može da pokrene još mnoge ili zatvori prilaz do ostalih. Na nama je da joj odredimo pravac.

Pripreme su odavno počele, još 2005. godine kada je Vlada Republike Srbije osnovala preduzeće Univerzijada Beograd, koje je zaduženo za sprovođenje aktivnosti vezanih za organizaciju ovog masovnog sportskog događaja. Potrebno je rekonstruisati sportske objekte, izgraditi adekvatnu infratruksturu, nabaviti potrebnu opremu, organizovati i obučiti volontere, smestiti učesnike i goste, promovisati događaj i obaviti još sijaset aktivnosti i to, logično je, nije posao samo za jedno preduzeće.

Neophodna podrška

„Organizacija velikih događaja, kao što je Univerzijada, bez sumnje zahteva angažovanje velikog broja ljudi i institucija”, objašnjava Siniša Jasnić, generalni direktor Univerzijade. „Univerzijada će biti najveći i najznačajniji sportski događaj u svetu 2009. godine i nesumnjivo ima veliki značaj za celu zemlju, pa je, pre svega, od ključnog značaja podrška i aktivno učešće državnih institucija – Vlade, resornih ministarstava, republičkih i gradskih vlasti. Baš zbog toga, predstavnici ovih institucija čine okosnicu dva glavna tela u pripremi Univerzijade u Beogradu – izvršnog i organizacionog komiteta, u čijoj su nadležnosti sve važne odluke.

Siniša Jasnić, generalni direktor Univerzijade

Naravno, Univerzijada je pre svega sportska i studentska manifestacija, pa je logično da su sportski savezi, na prvom mestu Univerzitetski sportski savez i studentske institucije (od rektorata BU do većine pojedinačnih univerziteta i fakulteta), aktivno uključeni u pripremu letnjih univerzitetskih igara u Beogradu.

U pripremama Univerzijade računa se na značajnu pomoć i angažovanje privrednih organizacija. Kako bi saradnja sa privredom bila što bolje koordinirana i organizovana, u pripreme je uključena i Privredna komora Srbije”, nabraja direktor Jasnić.

PKS i njen predsednik Miloš Bugarin potpisali su u junu Protokol sa Univerzijadom po kom će Komora celu svoju infrastrukturu staviti na raspolaganje Univerzijadi. Reč je o prostorima u Beogradu, ali i u 16 regionalnih privrednih komora širom Srbije. Univerzijada će moći da koristi i prevodilačke usluge prevodilaca iz PKS. Najznačajnija je mogućnost korišćenja komorske baze podataka i omogućavanje brzog kontaktiranja privrednika za koje je Univerzijada zainteresovana.

Jednaka šansa za sve

Razne firme i kompanije dobijaju mogućnost da se uključe u najveći posao do sada poveren Srbiji i, bez ikakvog preterivanja, postanu deo istorije. Najviše posla ima u oblasti građevinarstva, transporta, tekstilnoj industriji i ugostiteljstvu, a za sve poslove čija je vrednost preko 2.500.000 dinara sva preduzeća koja je osnovala država, bez obzira da li ih ona finansira u potpunosti ili delimično, u obavezi su da raspisuju javne tendere za sve vrste nabavki. Pravo učešća na tenderima imaće kako domaće, tako i strane kompanije i na našim firmama je da se dobro pripreme i ponude najbolje, kako bi i dobili najbolje.

Počinje raspisivanje tendera o javnim nabavkama kada je reč o odeći i obući naših sportista i ostalih učesnika ukljućujući i volontere. „To je veliki posao vredan četiri miliona evra i ja verujem da će pobediti naša preduzeća,“ uveren je direktor Centra za informisanje, marketing i promocije PKS Ivan Jakšić. Svi tenderi biće objavljeni kako na sajtu Univerzijade i Vlade Republike Srbije, tako i na sajtu PKS. Prema planu javnih nabavki tenderi su predviđeni za 3. i 4. kvartal ove godine, tako da nema nikakvih zakašnjenja.

„Olimpijsko selo treba opremiti adekvatnim nameštajem, opremom za kupatila i drugim potrepštinama. Za drvnu, tekstilnu i industriju keramičkih proizvoda će biti pregršt posla,“ objašnjava Jakšić. „Zatim, uređenje ambijenta što angažuje na stotine podizvođača, čak i preduzeća za putnu privredu. Ogroman posao biće i organizacija ishrane kako u samom Olimpijskom selu, tako i u Beogradu i mestima gde se Univerzijada bude održavala. Pripremanje hrane i nabavka namirnica, pružiće veliku šansu svakome ko može da ispuni određene kriterijume i učestvuje u ovom velikom poslu. Pomenuo bih i saobraćaj, turističke programe, muzeje, galerije, koncerte... Biće prilike za svakoga ko želi da se uključi“, objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije.

„Zanimljivo je da će mnoge industrijske grane, koje nisu baš u zavidnoj poziciji, naći interes da dobre rezultate ostvare udruživanjem i formiranjem konzorcijuma, što bi mogao da bude dobar osnov i za njihovu dalju saradnju i oporavak na tržištu”, smatraju u organizacionom komitetu Univerzijade.

Višestruka korist

Ove godine iz budžeta Vlade Srbije i Beograda izdvojeno je 2,6 milijarde dinara, dok se sledeće godine očekuje 5 milijardi dinara koje će biti utrošene u toku pripremnog perioda. „Realizacija priprema u najvećoj meri uslovljena je budžetima i odlukama republičkih i gradskih vlasti. Verujemo da je završena „turbulentna” politička faza, i da će odluke koje su u vezi sa Univerzijadom, stići na liste državnih prioriteta. Neke od neophodnih priprema su veoma vidljive, kao što je izgradnja Univerzitetskog sela u novobeogradskom Bloku 67. Druge će to tek postati (rekonstrukcija i opravka sportskih objekata), dok će se rezultati mnogih aktivnosti koje uveliko traju videti tek u toku same Univerzijade” - objašnjava Siniša Jasnić.


Predigra

Teren za Univerzijadu pripremila je prvo organizacija Eurosonga u maju 2008. godine koja je dobila najviše ocene. Zatim održano Svetsko univerzitetsko prvenstvo u tekvondu od 16-20. jula i Evropsko juniorsko prvenstvo u plivanju od 30. jula do 3. avgusta.

Očekuju nas i Svetsko studentsko prvenstvo u veslanju od 7-9. septembra, kao i Svetsko studentsko prvenstvo u kajaku i kanuu od 19-22. septembra.


Jasnić predviđa dobru potencijalnu zaradu. „Očekujemo da ćemo od smeštaja učesnika zaraditi sedam miliona dolara, nekoliko desetina miliona od prodaje TV prava i isto toliko od raznih sadržaja koje ćemo ponuditi. Procena je da će troškovi iznositi 114 miliona evra, a da je realno očekivati da će prihodi od Univerzijade biti više od 200 miliona evra”. Sličnu i nešto optimističniju procenu daju i u Privrednoj komori Srbije: „Prema procenama, realno se može očekivati zarada od 200 do 500 miliona evra, što sve zavisi od toga kako se budemo snašli kao organizatori, a kompanije kao učesnici na tenderima“, pojašnjava svoju procenu Ivan Jakšić.

Ipak, ono što je mnogo značajnije od cifre koja predstavlja razliku između uloženog i dobijenog je onaj deo priče koji ostaje kao zaostavština. Rekonstruišu se gotovo svi sportski objekti u gradu. U neke od njih nije ulagano ništa i po dvadeset godina. Neki objekti van Beograda grade se upravo u funkciji Univerzijade. Ovakvu vrstu dobrobiti objašnjava direktor Univerzijade: „Uz poboljšanje imidža, tu su i materijalni efekti. Ali Univerzijada nije manifestacija koja se pravi zbog direktne zarade. Uostalom, to nije nijedan takav sportski događaj, pa ni Olimpijada. Međutim, kada se uzmu u obzir ulaganja koja ostaju kao trajno dobro građanima, lakše je uvideti i te materijalne efekte koji se ne iskazuju kao direktna zarada.“

I ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković upravo ističe ovaj benefit od statusa domaćina. „Značaj predstavljaju tri legata koja će ostati nakon Univerzijade: sportski objekti, koji ostaju generacijama, oprema sportskog sela koja će biti predata studentskim domovima, a nama će ostati i merljivi resurs – oprobana sposobnost da se organizuju velika i kompleksna sportska takmičenja. Takođe Univerzijadu koristimo i za promociju univerzitetskog sporta, kao spone između školskog i vrhunskog sporta. Istovremeno, izgradnjom Univerzitetskog sela, renoviranjem sportskih objekata i rekonstrukcijom infrastrukturne mreže, Beograd i okolina dobijaju novi izgled, a naši sportisti i svi građani nove sportske objekte koje će i ubuduće moći da koriste“- navodi ministarka.

Partnerstvo zlata vredno

Ivan Jakšić smatra da je Univerzijada od podjednake važnosti kao sportska, ali i kao privredna manifestacija. „Ona će, siguran sam, biti zamajac za mnoga mala i srednja preduzeća, a o velikim sistemima da i ne govorim. Veliki sistemi već sada imaju koristi od Univerzijade. To su pre svega kompanije koje grade Olimpijsklo selo i sportske objekte. Već sada se prodaju stanovi koji će tek posle Univerzijade biti useljivi. Univerzijada je velika prilika da Srbiju pokažemo kao dobru i privlačnu destinaciju za strana ulaganja, ali i da predstavimo proizvodne, a naročito izvozne potencijale naše privrede.“


Novac

Konkretno, za ovu godinu, Ministarstvo sporta i omladine je izdvojilo ukupno 670.000.000 dinara za potrebe Univerzijade, od toga 201.000.000 za materijalne troškove i 469.000.000 za investicije, tj. za adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju novih objekata. U te svrhe, u 2007. godini već je uplaćeno 320.000.000 dinara. Ta sredstva su iskorišćena za halu sportova u Smederevu, kao i za objekte u Republičkom zavodu za sport.


Učestvovati u ovom zahtevnom procesu ne donosi samo kratkoročnu dobit za srpska preduzeća. Implikacije „partnerskog odnosa“ sa Univerzijadom ne mogu se posmatrati samo kroz cifre jer su one znatno šire i obuhvatnije. Preduzeća u Srbiji imaju priliku da svoje usluge i proizvode ponude ne samo organizatorima, već i gostima i učesnicima. Uključena preduzeća moći će da se povežu sa velikim svetskim kompanijama. U Srbiju će doći preko 1000 novinara koji će izveštavati o sportskim događajima. „Ovo nam je prilika da poboljšamo imidž naše zemlje i srpske privrede u svetu. Ne zaboravimo da će biti objavljeno na hiljade tekstova i pripremljeno isto toliko, ako ne i više, TV priloga. To je šansa da našu zemlju i privredu prikažemo na jedan bolji, kvalitetniji i drugačiji način. Odnosno, da Srbiju prikažemo onakvom kakva zaista jeste.“- kaže Ivan Jakšić.

Ivan Jakšić Direktor Centra za
informisanje, marketing i promocije PKS

Više od 300 sati TV programa koji će biti emitovani kako na domaćim, tako i na stranim televizijama, jeste izvanredna prilika za sponzore i oglašivače da budu primećeni i na onom prostoru koji bi im teško bio dostupan. Siniša Jasnić se nada da će srpske firme prepoznati i ovu priliku za svoju promociju. „Ali ovde se već zna navika domaćih firmi da se čeka „poslednji trenutak” i da je ono što je za nas za manje od godinu dana, za većinu „tek” iduće godine. Nije zato čudno što su se organizaciji Univerzijade u Beogradu prve priključile velike multinacionalne kompanije, Simens i Folksvagen, koje i na svetskom nivou ovakve manifestacije prepoznaju kao izuzetnu mogućnost koja se ne sme propustiti”.

Više od 12.000 sportista iz preko 170 zemalja (što predstavlja samo jedan od postavljenih rekorda Univerzijade) neće se kretati samo u krugu sportskog sela. Želeće da upoznaju kulturu, noćni život, ljude, pa je to prilika i za uslužnu i trgovinsku delatnost da svoje ponude pojačaju i prilagode ovom događaju i postanu deo referentne liste Univerzijade. Svako ko bude želeo i ko se na vreme i dobro bude organizovao, moći će da „zaradi” od Univerzijade.


Brojke

Više od 12.000 sportista iz preko 170 zemalja.
Preko 300 sportskih disciplina.
Preko 10.000 volontera i 2.000 angažovanih osoba.
Preko 1.000 novinara i više od 300 sati TV programa.


„Mogućnosti za afirmaciju cele države, njenog sporta, ali i svih njenih potencijala – turističkih i organizacionih, samo su deo benefita koje može da iskoristi domaćin jedne ovakve manifestacije“, mišljenje je Siniše Jasnića. „Ubeđen sam da nema komercijalne ili političke propagande koja može da proizvede ni približno dobre efekte, koliko to mogu učiniti sportisti i gosti koji će biti naši ambasadori dobre volje u celom svetu. Njihovi utisci značajno će uticati na izmenu sterotipa o Srbiji. Uz sportiste i stručne štabove doći će, naravno, i mediji iz celog sveta. Slike iz Beograda emitovaće se na najvećim televizijskim mrežama i ovog puta se neće odnositi na komplikovanu političku situaciju, već na dobre rezultate, na afirmaciju sporta i mladosti, na kosmopolitizam i duh srpske prestonice i njenih građana. Samo podatak da je, po ugovoru koji je već potpisan sa Eurosportom, predviđeno emitovanje više specijalnih emisija o Srbiji i Beogradu, dovoljno govori o prilici koja se ne sme propustiti“, izričit je Jasnić.

„Sa druge strane, u organizaciji Univerzijade učestvovaće veoma veliki broj, pre svega mladih ljudi. Među njima i više od 10 hiljada volontera, mahom studenata. Kada se zna da gotovo 70% naših akademaca nikada nije prekoračilo granice zemlje, onda se susret sa 12 hiljada vršnjaka iz sveta bez sumnje mora smatrati dragocenim“ - ocenjuje generalni direktor Univezijade.

Univerzijada daje samo početni impuls velikom broju srpskih preduzeća, ali takav da, ukoliko se usmeri kako treba, može da traje godinama.

Tih nekoliko dana, od 1. do 12 jula 2009. godine mnogo ćemo naučiti o sebi. Ostaje da se nadamo da će nakon toga i drugi učiti od nas.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista