Početna > Izdanja > Broj 5 > Ostvarite profit, a ipak, završite u Raju

Ostvarite profit, a ipak, završite u Raju

Piše: Dejvid Dauzi

Etička poslovna praksa je dominantna tema svuda u svetu. Mnoge uspešne kompanije prihvataju ovakav način poslovanja. To verovatno ne čine zato što su imale nekakvo duhovno otkrovenje. Menjaju se zato što su shvatile da je osnovna stvar u poslovanju obavljanje posla na pravi način i iz pravih razloga.

Kako Srbija i njeni balkanski susedi plove sve brže u svetliju ekonomsku budućnost, lagano nam se otvara spektar mogućnosti da ipak naučimo ponešto iz grešaka drugih i samim tim dođemo do boljih i konstruktivnijih puteva za poslovanja.

Od kada sam došao u Beograd, rane 2006. godine, prisustvovao sam velikom broju različitih poslovnih sastanaka. Svaki od njih je negde u agendama imao zabeleženu stavku „Korporativno-socijalna odgovornost” (CSR). CSR je omiljeni menadžerski dodatak decenije. Tu su konferencije, blogovi, knjige, loši „You Tube” filmovi, konferencije za štampu, blistave brošure i web sajtovi koji pokušavaju da nas ubede da je ova ili ona kompanija stvarno odgovoran član korporacije.

Neke kompanije razumeju CSR. Druge veruju da ispunjavaju svoje dužnosti tako što obnavljaju fontanu na lokalnom gradskom trgu. Veliki broj kompanija se mnogo više trudi da izmeni svoj PR i nastup preko svojih skromnih donacija, pa čak i one koje bi stvarno trebalo da posluju pametnije.

Dakle, gde je početak? Kako pravimo dobru osnovu za svoj CSR?

Jednom sam imamo veliku privilegiju da čujem lično Dalaj Lamu kako priča o motivaciji. Govor je bio obojen njegovim jedinstvenim šarmom, duhovitošću i gracioznošću. Pozvao nas je da sami sebi postavimo jednostavno pitanje pre nego li bilo šta preduzmemo u životu, poslovno ili lično: „Koja je moja istinska motivacija da radim ovo?”

Dalaj Lama je dalje nastavio da objašnjava da ako ovo pitanje postavimo iskreno i odgovorimo isto tako, otkrićemo da dobri rezultati mogu proisteći samo iz aktivnosti koje su motivisane dobrim namerama, a samo loši rezultati mogu proizlaziti iz svega što je motivisano negativnim namerama, čak i ako iste predstavljaju kratkoročni uspeh. Kao i kroz većinu budističkih shvatanja, misli koje proizilaze iz obične pretpostavke mogu biti zapanjujuće; u ovom slučaju je prilično očigledno da nikakvo ukrašavanje ne može da sakrije pravu istinu.

Zanimljiva filozofija. Međutim, ovo je članak o CSR-u, u poslovnoj kolumni, u okviru časopisa koji se zove „Profit”. Dakle, u čemu je poenta?

Ovde u Srbiji i širom jugoistočne Evrope, preživljavamo pravi period tranzicije. Brz proces razvitka iz komunizma prema slobodnom tržišnom kapitalizmu je poljuljan i odložen na području Balkana zbog tragičnih konflikata iz kojih je rezultirao ekonomski haos koji se događao paralelno sa preokretom veka, što nije bio slučaj sa većinom zemalja centralne i istočne Evrope.

Strani investitori

Ovaj razvoj događaja su strani investitori našli kao neobičan izazov. Mali evropski ćošak, okarakterisan kao „tržište u stalnom porastu” u odborima velikih međunarodnih korporacija, generalno gledajući, nudi niske troškove obavljanja poslova, dobro obrazovane i sposobne radnike i relativno privlačan režim taksi. Pozicioniranost na pragu širokog tržišta EU, ali još ne predmet njihovih restriktivnih poslovnih praksi, čini ga duplo privlačnijim mestom za poslovanje. Zaista, postoji značajan prostor za solidno pribavljanje profita od stranih investitora.

Dobra stvar je što su neki od odgovornih stranih investitora već ovde i bez sumnje će ih vremenom sve više dolaziti. Istini za volju, pored značajnih prednosti koje život u Beogradu nudi, postoje određeni razlozi zašto smo moj partner i ja odlučili da osnujemo privatnu konsultantsku firmu u Srbiji za pružanje usluga tim stranim investitorima.

Problem je što beskrupulozni investitori poseduju jaku želju za kratkoročnom ekspoloatacijom koristeći se ovim odličnim mogućnostima. Nažalost, postoje mnogi ljudi, čak i iz moje profesije, koji oduševljeno koriste mogućnost da stvore brz i značajan profit tako što nemilosrdno iskorišćavaju ljude i resurse.

Motivacija i rezultat

Eksploatacija obično znači krađu sredstava od strane novoprivatizovanih kompanija. Ali isto tako može biti mnogo prefinjenija i manje očigledna. U kancelarijama, uključujući i one međunarodnih PR firmi, eksploatacija može biti u vidu manjih plata za lokalno osoblje, izbegavanja socijalnih protekcija kad god je to moguće, malih ili nikakvih investicija u obuku i lično razvijanje, lošeg radnog okruženja i uslova za rad. Međutim, najgore od svega je što ne postoji punomoćje lokalnog menadžmenta. Rezultat je okruženje malo bolje nego u radionicama sa bednom platom, zadovoljavajući nemilosrdne zahteve bogatih investitora koji verovatno nemaju predstavu gde je Srbija na geografskoj karti.

Kako izgleda, sa profitnim marginama od 35% koje je lako postići kada biste poslovali na ovaj način, ovo je veoma unosan poslovni predlog, ma koliko on bio sumnjiv sa moralne tačke gledišta. Ali setimo se šta je Dalaj Lama rekao. Šta je ovde motivacija?

Ako je motivacija za poslovanje čista pohlepa – drugim rečima, nesputana eksploatacija lišena odgovornosti, kompanija će pre ili kasnije propasti, čak i ako u prvo vreme izgleda da posao cveta. Da se praktično izrazim, loše strane će se vrlo brzo primetiti i one mogu postati veoma razorne: nizak moral, brz protok osoblja, klijenti kojima nije pružena usluga pa su zbog toga veoma nezadovoljni i, naposletku, gubitak ključnih ljudi, a samim tim, gubitak prihoda.

Ništa od ovoga ne govori da je profit loša stvar. Moj prvi šef je imao natpis u svojoj kancelariji koji je glasio: „Obrt je sujeta, profit je zdrav razum”. Uvek mi je ta rečenica u mislima i trudim se da postupam po tom savetu. Međutim, profit se ne može stvarati po bilo koju cenu.

Kako Srbija i njeni balkanski susedi plove sve brže u svetliju ekonomsku budućnost, lagano nam se otvara spektar mogućnosti da ipak naučimo ponešto iz grešaka drugih i samim tim dođemo do boljih i konstruktivnijih puteva za poslovanje. U svakom slučaju, kao poslodavci, možda nemamo mnogo izbora. Sa svakim mesecom koji prolazi, mi se sve više udaljavamo od zlonamernih ljudi i vremena u kome se lako eksploatisalo, a koje je region trpeo do pre nekoliko godina. Dani najboljih diplomaca u generaciji koji čekaju u redu za slabo plaćen posao, na svu sreću, daleko su iza nas.

Otvorite bilo koji vodeći poslovni magazin u Londonu, New York-u ili Tokiju i naći ćete mnoge članke koji govore da debata o etičkoj poslovnoj praksi dominira. Mnoge najbolje kompanije primenjuju upravo ovaj način poslovanja. To verovatno ne čine zato što su imale nekakvo duhovno otkrovenje. Menjaju se zato što su shvatile da je osnovna stvar u poslovanju obavljanje posla na pravi način i iz pravih razloga. Na kraju, motivacija je osnovna i prava stvar. Pružite je kako treba i sve će ostalo doći samo.


Autor je viši partner u Webb Dowse Intelligent Corporate Communications, Beograd. www.webbdowse.com


Berza

investicioni fondovi

kursna lista