Početna > Izdanja > Broj 3 > Panel

Koliko se menadžer u savremenom okruženju može pouzdati
u „siguran posao“?

1 pitanje - 4 odgovora

Milan Gospić

Head of Business Segment Services, Ericsson

Rezultati su jedino merilo "sigurnosti posla", a to znači puno izazova i rada. Tu si onoliko koliko vrediš, a vrediš onoliko koliko doprinosiš kompaniji. Doprinos se redovno meri raznim indikatorima: finansijskim, organizacionim, upravljačkim, ljudskim. Uspešnost menadžera ocenjuju i zaposleni u kompaniji. Činjenica da postižemo izuzetne poslovne rezultate, omogućava nam fokus na indikatore koji prikazuju koliko uspešno vodimo zaposlene, čime smo posebno ponosni u Ericsson-u.

Goran Baković

Human Resourses Director, Telenor d.o.o.

U današnje vreme termin „siguran posao“ se može vezati za način na koji rukovodilac/menadžer radi određeni posao i kakve rezultate pri tome ostvaruje. Ukoliko postoji konstanta i vidljiv napredak iz godine u godinu u oblasti u kojoj menadžer radi, a pogotovo ukoliko proširuje oblasti i osvajaje nova znanja i iskustva, „sigurnost posla“ dodatno dolazi do izražaja. Na ovaj način stvaraju se uslovi da se ostvari sinergija između onoga što je ne samo menadžer sebi postavio kao ciljeve već i kompanija. Što je usaglašenost veća, veći i je i uspeh i zadovoljstvo obe strane. Rad na sopstvenom „emotivnom računu“ i onome što možemo nazvati bilansom uspeha svakog pojedinca postaje od izuzetne važnosti u savremenom svetu gde je jedino izvesno da će doći do promena i da one stižu bez obzira šta mislili ili očekivali. Rad na sopstvenom bilansu znači mnogo aktivnosti u životu menadžera, neke od njih su: stalno usavršavanje, kreiranje novih mogućnosti, izlaganje novim iskustvima i učenjem iz njih, rad sa ljudima, komuniciranje, postizanje rezultata i više od toga...

Boško Šuković

direktor prodaje, VERANO MOTORS

Imati „siguran posao” zapravo dobrim delom, ako ne i najvećim, zavisi od samog menadžera, tj. zaposlenog. Posvećenost poslu, konstatno usavršavanje i rad na sebi preduslovi su da se održite na poziciji menadžera i onoga ko je zadužen da u svakodnevno poslovanje unosi inovacije, motiviše svoj tim i unapređuje poslovne perfomanse. Moguće je da je koncept rada u jednom preduzeću prevaziđen, a savremen i prilično dinamičan način poslovanja nameće promene i prilagođavanje istima. Međutim, trebalo bi imati u vidu da se menadžerska pozicija gradi godinama, postepeno kroz veliki rad i dokazivanja, što nije moguće izvesti kroz konstantne promene radnog mesta. Jednostavno, svaka ozbiljna pozicija unutar kompanije podrazumeva određen ciklus koji mora da prođe – dobar menadžer ume da oseti kada je poslovanje unapređeno, kada postoje ljudi koji će ga naslediti i kada je vreme za promene.

Bata Davidović

menadžer Službe za obuku i razvoj ljudi, Coca Cola Hellenic

Odgovor na ovo pitanje mnogo zavisi od kompanije u kojoj menadžer radi, ali i od samog čoveka koji zauzima menadžersku poziciju. Kompanije kao Coca-Cola Hellenic, koje omogućavaju menadžerima da se razvijaju unutar sistema pružaju okruženje u kome oni koji žele da se profesionalno razvijaju to i mogu i samim tim teže da ostanu. Sigurnost menadžerskog posla, sa druge strane, zavisi od kvaliteta samog menadžera, jer nijedna kompanija ne želi da menja dobre ljude.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista