Početna > Izdanja > Broj 27 > Giganti menadžmenta

Giganti menadžmenta

Jujiro Matsuda

The Toyo Cork Kogyo Company, osnovana 1920. godine u Hirošimi, Japan, koristila je ime „Mazda“ za svoj prvi kamion sa tri točka, proizveden 1931. godine. Osnivač kompanije Jujiro Matsuda odabrao je reč „Mazda“ jer je to bilo ime Zoroastrijanskog boga dobra i svetlosti. Rad na maloj limuzini počeo je kasnih 30-ih godina prošlog veka, ali razvoj je zaustavljen, kako bi kompanija mogla da se prilagodi japanskim ratnim naporima. Nakon Drugog svetskog rata i obnove koja je sledila, kompanija je preusmerila svoje snage na razvoj i proizvodnju automobila.

Jujiro Matsuda

Jujiro Matsuda (8. avgust, 1875. -  9. mart, 1952.) sin ribara, rođen je u Hirošimi. U 14. godini bio je šegrt kod kovača u Osaki i izumeo je „Matsuda-type pump“ 1906. godine.

Kasnije je preuzeo upravljanje livnicom u kojoj je šegrtovao i promenio joj je ime u „Matsuda Pump Partnership.“ Bio je udaljen iz kompanije, ali je ubrzo nakon toga počeo proizvodnju naoružanja – eponimno nazvanu Matsuda Works.

Matsuda je video mogućnost da uveća bogatstvo svoje kompanije, kada je postao dobavljač za cara Rusije i kada je počeo da proizvodi puške tipa 99 za japansku vojsku.
 
Toyo Cork Kogyo Co., Ltd

Do 1921. godine, Jujiro Matsuda je bio bogat čovek, zahvaljujući svojim prethodnim poslovnim poduhvatima.

Vratio se nazad u Hirošimu, kada su ga zamolili da preuzme upravljanje  proizvodnjom veštačkih pluta u kompaniji Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. koja je bila u stečaju od strane poverilaca, kada je tržište veštačkih pluta presušilo posle završetka Prvog svetskog rata.

Neprofitabilni posao sa plutom je stao i Matsuda se okrenuo  proizvodnji alata. Godine 1931. nadgledao je uvođenje „Mazdago“ motorizovanog tricikla, proizvedenog u Fuchū city, i kompanija, sada poznata kao Toyo Kogyo Co.Ltd, fokusiraće se na proizvodnju motornih vozila.

Sedište Toio Kogio-a je pretrpelo teška oštećenja 6. avgusta 1945. godine, nakon bombardovanja Hirošime.

Fabrika The Fuchu city, udaljena 5,3  kilometra od mesta eksplozije ostala je relativno neoštećena i Matsuda je ponudio na korišćenje svoje fabrike,upravi japanskog javnog servisa Hirošime.

Revitalizovan Toio Kogio je bio  glavna snaga za podizanje uništene privrede Hirošime posle Drugog svetskog rata. Godine 1950, Toio Kogio je pokrenuo bejzbol tim, Hirošima Carp.

Tsuneji Matsuda

Njegov usvojeni sin, Tsuneji Matsuda, nasledio ga je kao predsednik Toyo Kogyo-a i nadgledao je proširenje automobilskog sektora do 1979. godine, kada je Ford Motor Company preuzela 25% udela u kapitalu Toyo Kogyo-a.

Savez sa Fordom doveo je do otuđenja akcija Matsuda porodice i kompanija je promenila naziv iz Toyo Kogyo-a u Mazda Motor Corporation 1984. godine. Porodica Matsuda još uvek ima uticaj u kontroli Hiroshima Toyo Carp-a.
Jujiro Matsuda je umro 9. marta, 1952. godine. Za njegov doprinos pokrajini Hirošime napravljena je bronzana statua 1965. godine, od strane vajara naive Katsuzou Entsuba i postavljena je u Minami parku.

Istorija Mazde
 
Od 1960. godine,sa prvim automobilom Mazda - R360 kupe – počinje  snažan preokret u proizvodnji putničkih vozila.

Godine 1961, kompanija je ušla u tehničku saradnju sa NSU i Vankel-om da razvija i proizvedi rotacione motore. Mazda je tada bila jedini proizvođač koji nudi tri konfiguracije motora: konvencionalni benzinski klip, dizel i obrtni. Šezdesetih godina je proizveden  prvi kompanijski pickup, B-Serija 1500, kao i prva vozila sa rotacionim  motorom, 110-Cosmo sport.

Mazda je počela da prodaje automobile u SAD-u 1970. godine. U prvoj polovini decenije, proizvođač automobila je plasirao RX-2. Pokreće se na 12A rotacione motore, RX-2 je upoznao Ameriku sa Mazdinim naporima da napravi automobile koji su pristupačni i ugodni za vožnju. Decenija je takođe bila svedok predstavljanja RKS-3, RKS-4 i sada legendarnog sportskog automobila na rotacioni pogon RKS-7. Godine 1979, Ford Motor Company je kupila 25 %  udela u Mazdi, pošto je japanska kompanija naišla na niz finansijskih problema.

Osamdesete su bile decenija za ponovno rađanje Mazde. Kompanija je zvanično uzela ime Mazda (iako su sva njihova vozila kada su lansirana 20-tih godina nosila to ime).
Ona je takođe bila svedok poleta u prodaji, inspirisana uspehom novih proizvoda kao što su: 323 (koji je prvobitno nazvan GLC na američkom tržištu) i 626.  Model koji se pojavio 1990.  godine   zabeležio je veliki uspeh za Mazdu: MX-5 Miata. Pohvaljena je za odlično rukovanje i pristupačnu cenu, drop-top je bio dosledan favorit i sada drži razliku kao najbolje prodavan kabriolet na svetu.

Mazda je počela 1990. godine sa velikom pobedom Le Mans-a sa 787B; to je bio prvi put da je jedan japanski proizvođač osvojio prestižnu trku i zabeležio  pobedu sa rotacionim motorom. Vozila kao što su RX-7 i MX-5 Miata osvojili su komplimente od strane novinara i našli se na mnogim top 10 listama. Međutim, osim Miata, druga Mazdina vozila su beležila pad prodaje u SAD-u,zbog čega je  kompanije imala velike gubitake.

Mazda je povratila svoj korak u novom milenijumu. Proizvođač je investirao u razvoj sa impresivnim rezultatima. Novi modeli kao što su: Mazda3 i CX-9 su proširile bazu kupaca i pridobile celu novu generaciju fanova, dok su vizionarski RX-8 i Mazdaspeed modeli uspeli da dpredstave novu „Zoom-Zoom“ filozofiju kompanije.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista