Početna > Izdanja > Broj 25 > Giganti menadžmenta

Giganti menadžmenta

Philip Morris

Istorija međunarodno poznate kompanije počinje od trenutka kada je Philip Morris otvorio jedinu radnju duvana i cigareta 1847. godine u Londonu, u Bond ulici. Posle smrti gospodina Morris-a, njegova supruga i brat Leopold su nasledili posao. Godine 1881. kompanija je postala poznata. Leopold Morris sa Joseph Grunebaum osnovao je Philip Morris & Company and Grunebaum, Ltd. Godine 1885. ovaj partnerski odnos je raskinut i kompanija je preimenovana u Philip Morris & Co. Ltd. Sredinom 50-ih, kompanija je postala deo američke kulture i nakon toga osnovan je Philip Morris International, koji je bio namenjen proizvodnji i distribuciji cigareta širom sveta.

Philip Morris

Philip Morris, Esq, prodavac duvana i uvoznik finih cigara osnovao je Philip Morris sredinom 19. veka, tako što je otvorio radnju u Bond ulici u Londonu. Prva cigara je proizvedena 1854. godine. Leopold Morris je preuzeo poslovanje 1873. godine, kada je Philip Morris preminuo. Leopold se udružio sa Joseph Grunebaum i stvorena jePhilip Morris & Company and Grunebaum, Ltd. Ovo partnerstvo je raskinuto dve godine kasnije, 1887. godine i kompanija je tada postala Philip Morris & Co., Ltd.

Philip Morris & Co. Ltd. u Njujorku

Godine 1894, Philip Morris su najvećim delom kontrolisali William Curtis Thomason i njegova porodica, sve dok ga nisu preuzeli poverioci. Samo šest godina pošto su ga preuzeli poverioci, bio je imenovan za prodavca duvana kralju Edvardu VII. George Eckmeyer je uvozio i prodavao engleske cigarete u Sjedinjenim Državama od 1872. godine. On je bio jedini agent Philip Morris-a u SAD-u. Osnovao je Philip Morris & Co. Ltd. u Njujorku 1902. godine. Vlasništvo je podeljeno 50-50 između britanskih i američkih partnera. Prodavali su sledeće marke: Philip Morris, Blues, Cambridge, Derby i jednu koja je dobila ime po ulici u kojoj se nalazila londonska fabrika, Marlborough2.

Philip Morris je 1929. godine kupio fabriku u Ričmondu u Virdžiniji, gde je prvi put počeo da proizvodi cigarete. Whelan’s Tobacco Products Corporation je na kratko doživela pad na tržištu 1929. godine; Rube Ellis poziva Leonard McKitterick-a i imenuje ga za predsednika, koji bira Philip Morris2. Samo 3 godine kasnije, Otway Hebron Chalkley postaje imenovani predsednik Philip Morris-a, a zatim predsednik kompanije 1945. godine. Johnny Roventinni, koji je bio „potrčko“ u New York hotelu, otkriven je 1933. godine i postao portparol Philip Morris-a sledećih četrdeset godina.

Philip Morris je 1944. godine kupio postrojenja i objekte Axton-Fisher u Louisville, Kentucky. Grupa investitora koju je predvodio A.P Giannini, osnivač the Bank of America, je kupila Axton-Fisher Tobacco Company 1942. godine. Kompanija je neuspešno pravila nove Fleetwood cigarete, kao glavni rival Lucky Strike-u, Camel-u i Chesterfield-u, Axton-Fisher je prodat Philip Morris3-u. Drugo Philip Morris postrojenje je otvoreno u Luisvilu, Kentaki 1952. godine. Prvi veliki partner van SAD-a je bio Philip Morris Ltd. (Australija).

Milprint and Nicolet Paper Co.

Prva kompanija koju je Philip Morris kupio, a nije bila u duvanskoj industriji, bila je Milprint and Nicolet Paper Co. Milvoki, 1957. godine. Kombinovanjem Milprint, Inc.; Nicolette Paper Co. i Polymer Industries Inc. je stvorila the Industrial Products Division Philip Morris 1965. godine. Treći predsednik je takođe imenovan te 1957. godine, Joseph F. Cullman treći. On je postao predsednik i CEO Philip Morris Inc. deset godina kasnije.

Godine 1964, izdat je opšti zakon o pušenju i zdravlju. Savezni zakon o označavanju cigareta stupio je na snagu 1966. godine u SAD-u. Sve kompanije cigareta bile su dužne da stave oznaku upozorenja na svim paklicama cigareta.Philip Morris Inc. i tri operativne kompanije: Philip Morris Domestic, Philip Morris International i Philip Morris Industrial su stvorene kada je Philip Morris odlučio da reorganizuje svoju korporativnu strukturu, 1967. godine. Nakon godinu dana, pošto je Philip Morris Domestic stvoren, promenio je ime u Philip Morris USA.

Godine 1969, pedeset tri procenta The Miller Brewing Company (od W.R. Grace & Co.) sa sedištem u Milvokiju, kupio je Philip Morris. Drugih četrdeset sedam procenata Miller Brewing Company (odDe Rance Foundation) takođe je kupio Philip Morris, 1970. godine. Tri godine kasnije, Miller Brewing Company se pomerila sa sedmog na peto mesto među američkim pivarama i takođe oborila rekord u prodaji te godine. Godine 1975, Miller Brewing Company kreirala je kategoriju novog piva, sa manje kalorija i predstavila ga u zemlji. Do kraja 1975. godine, Miller Brewing se popela na 4. mesto i njena neto zarada iznosila je 200 miliona dolara. Samo sedam godina, nakon što je Philip Morris kupio Miller, došla je na 3. mesto među američkim pivarama i još jednom je dostigla rekord u prodaji te godine i takođe ostvarila najveći godišnji rast u barelaži u pivskoj industriji. Kompanija se popela na 2. mesto u SAD-u 1977. Godine 1984, Miller Brewing u kategoriji najboljeg piva u Milvokiju je pobedio i 1986. godine u dvadeset dve države je predstavljen Miller Genuine Draft.

Godine 1978. George Weisman je postavljen za predsedavajućeg i CEO Philip Morris Inc. Najavljeno je da, takođe, planira da izgradi novu 26-spratnicu, sa sedištem u Midtown Manhattan, preko putaGrand Central stanice. Kompanija je, takođe, objavila izveštaj o prihodu (6.6 milijardi dolara) i profitu (409 milijarde dolara), 25 uzastopnih godina. Godine 1983. je objavila izveštaj o prihodu (13 milijardi dolara) i zaradi (904 miliona dolara), 30 godina za redom.

Godine 1984. Philip Morris Inc. dobila je novog predsednika i CEO, Hamish Maxwell-a. Korporativni okvir Philip Morris Inc. je reorganizovan 1985. godine i Philip Morris Companies Inc. postaje matična kompanija Philip Morris Inc. Philip Morris Cos. takođe prolazi kroz najveću akviziciju u američkoj istoriji koja nema veze sa naftom, kada su kupili General Foods Corp. za 5.6 milijardi dolara. Philip Morris je bila prva američka kompanija koja vuče najveći deo sredstava iz banaka koje nisu američke. Prihod Philip Morris-a je porastao za 50 procenata na 25.4 milijarde dolara, dok je neto zarada dostizala 1.5 milijardi dolara 1986. godine, zahvaljujući kupovini General Foods.

Godine 1990, Kraft Inc. i General Foods Corp. su spojene, kako bi se stvorila Kraft General Foods, koja je bila najveća kompanija hrane u SAD-u. Prihod Philip Morris Cos.je porastao za 41 procenat, na skoro 45 milijardi dolara; neto zarada je skočila za 26 procenata, na skoro 3 milijarde dolara. Proizvode „bez masti” predstavio je Kraft General Foods 1990. godine, u sedam različitih kategorija, što je činilo više proizvoda nego što su druge kompanije nudile u to vreme. Godinu dana kasnije, Kraft General Foods je kupio Capri Sun, Inc. Godine 1992, Kraft General Foods je kupio iJacks Frozen Pizza, Inc. Oni su takođe kupili dve istočno-evropske kompanije, od kojih je jedna bila mađarski vodeći proizvođač konditorskih proizvoda, Csmege.

Godine 1994, Philip Morris Cos. postavlja novog predsedavajućeg, William Murray-a i imenuje Geoffrey C. Bible za predsednika i CEO. Samo godinu dana kasnije, Geoffrey C. Bible postaje predsedavajući i CEO Philip Morris Cos.

Godine 1995. došlo je do reorganizacije Kraft General Foods. Reorganizacija je stvorila Kraft Foods Inc, koja se sastojala od jedne kompanije, sa kategorijom na osnovu sektora. Entenmann’s pekarski proizvodi je bila jedna od tri kompanije koju je Kraft odlučio da proda.

Godinu dana kasnije, Taco Bell linija prehrambenih proizvoda je prodata Kraft Foods-u. Internet sajt “good food and good food ideas” je pokrenuo Kraft Foods, nazvano Kraft Interactive Kitchen. Stogodišnjicu marke Jello-O želatina je Kraft Foods proslavio 1997. godine.

Godine 1998, industrija duvana je postigla dogovor sa državnim tužiocem, što je stavilo tačku na sve medicinske tužbe koje su podignute protiv nje. Kompanija se složila da plaća oko 200 milijardi dolara u46 država, za period preko 25 godina. Oni su takođe pristali na brojna marketinška ograničenja, uklanjanje bilborda sa reklamom duvana i zaustavljanje distribucije promotivnog materijala brendiranog duvana, kao što su majice i kačketi. Deo sporazuma je podrazumevao 1.5 milijardi dolara za istraživanja i programe koji imaju za cilj prevenciju pušenja kod mladih. Philip Morris je zahtevao da svaka država, koja je prihvatila deo sporazuma, posveti znatan deoprogramu za prevenciju pušenja kod mladih.

Godine 1999, Philip Morris je pokrenuo svoj korporativni sajt (www.philipmorris.com). Philip Morris je svojim neoglašavanjem naporno radio da promeni percepciju javnosti kompanije koja je stvorena. U skladu sa istim naporom promene percepcije javnosti, Philip Morris je lansirao reklamnu kampanju od 100 miliona dolara nacionalnoj televiziji u jesen 1999. godine, koja ističe ljude kompanije, proizvode i programe.

Reklamna emitovanja su profilisala napor kompanije da nahrani gladne, svoj angažman u pomoći žrtvama porodičnog nasilja, svoj rad u masovnim nesrećama, kao i napor da pomogne prodavcima da cigarete na dođu u ruke dece.

Godine2009, Philip Morris ulazi u sporazum da osnuje zajedničko preduzeće sa Swedish Match AB, kako bi komercijalizovao “smoke-free” duvanske proizvode širom sveta, izvan Skandinavije i SAD-a.

Godine 2010,Philip Morris najavljuje ugovor sa Fortune Tobacco Corporation na Filipinima. Da bi ujedinili svoje poslovne aktivnosti, formira se nova kompanija pod nazivom PMFTC.

Philip Morris kompanija je najveći potrošač pakovane robe na svetu.

Da nije bilo inovativnog razmišljanja u kompaniji Philip Morris i mogućnosti da se drži korak u ovim brzim vremenima, kompanija ne bi opstala i bila tamo gde je sada.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista