Početna > Izdanja > Broj 23 > Giganti menadžmenta

Giganti menadžmenta

Procter & Gamble

William Procter, voskar, i James Gamble, proizvođač sapuna, osnovali su 1837. godine preduzeće pod imenom Procter & Gamble. Dva čoveka, imigranti iz Engleske i Irske, su se ranije naselili u Sinsinatiju i oženili sestre. Njih dvojica su odlučili da ujedine svoja sredstva, kako bi osnovali sopstveno preduzeće, formalizujući svoj odnos 31. oktobra 1837.

Procter and Gamble Company (P&G) su osnovali William Procter and James Gamble, 1837. Obojica su kao imigranti došli u SAD.

Preduzeće je u početku prodavalo sapun i sveće, ali nakon što je Edison izumeo električnu sijalicu 1850. godine, prodaja sveća je bila toliko slaba da su obustavili proizvodnju. Međutim, stvari su se poboljšale, jer je vlada SAD-a počela da naručuje mnogo sapuna od preduzeća Procter i Gamble za potrebe vojnika Unije tokom Građanskog rata.

Sa porastom potražnje, preduzeće je počelo da istražuje načine za proizvodnju sapuna koji su bili produktivniji, a na koje se trošilo manje vremena. To je firmu, konačno, dovelo do mnogih inovativnih ideja i mnogih linija sapuna za kosu, veš i, na kraju, za mašine za pranje posuđa. Ostale vrste proizvoda će takođe nastati.

Preduzeće je formirano

Dva čoveka se možda ne bi ni srela da nisu oženili dve sestre, Oliviju i Elizabet Noris. Njihov tast im je predložio da postanu poslovni partneri. Godine 1837. nastalo je preduzeće Procter & Gamble.

Sa namerom da stignu dalje na zapad nego što su uspeli, Wiliam Procter (imigrant iz Engleske) i James Gamble (imigrant iz Irske), su se nastanili u Sinsinatiju, „kraljici zapada“. Procter-ova žena je bila bolesna, dok se Gamble borio sa svojim medicinskim problemima. Ovi faktori su primorali buduće vlasnike da ostanu tu, tako da je sudbina odredila budućnost velike kompanije u Ohaju.

Nakon što je Procter-ova žena umrla, on je ubrzo napredovao kao voskar. U međuvremenu, Gamble je spajao kraj sa krajem, kao pripravnik kod proizvođača sapuna. Nekoliko meseci kasnije, 12. aprila 1837. godine, Procter i Gamble su počeli da prave i prodaju veće količine sveća i sapuna.

Firma napravljena od sapuna

Godine 1859, 22 godine nakon što su postali partneri, P&G je dostigao 1 milion dolara ukupne prodaje, uprkos padu prodaje sveća. Srećom, tri godine kasnije, tokom Građanskog rata, Procter & Gamble su dobili brojne ugovore za snabdevanje sapunom i svećama vojske Unije. Ove porudžbine su obezbedile posao za fabriku i 80 radnika danju i noću. Činjenica da su P&G snabdevali vojsku ojačala je reputaciju firme po kvalitetu u teškim uslovima. To je samo ojačalo, posebno kada su se vojnici vratili kući iz rata, noseći P&G sapun među svojim stvarima.

Do 1879. godine stasavala je nova generacije kompanije – tokom otkrivanja novih ideja. Osnivačevi sinovi Harley Procter i Norris Gamble udahnuli su novi duh u P&G. Norris Gamble je razvio jeftin beli sapun jednak prethodnom, visoko kvalitetnom, uvoznom.

Inspiraciju za ime sapuna – Ivory (slonovača)- dobio je Harley Procter i uložio je 11,000 dolara u reklamu. Ime je idealno odgovaralo sapunu koji je bio čist („99 i 44/100 procenata čist“), blag i dugotrajnog kvaliteta. Do 1890. godine, P&G su prodavali više od 30 vrsta sapuna, uključujući Ivory.

Godina 1890. je donela i kraj preduzeća kao partnerstva, dugog 53 godine. Partneri su se ujedinili i podigli dodatni kapital za razvoj. William A. Procter, jedan od dva sina osnivača, tada je proglašen za prvog predsednika. P&G su tada osnovali jednu od prvih istraživačkih laboratorija u Americi u Ivorydale-u (novoizgrađenom postrojenju u Sinsinatiju), radi ispitivanja i unapređivanja procesa proizvodnje sapuna.

Godine 1907, nakon smrti svog oca, William A. Procter-a, za novog predsednika je postavljen William C. Procter.

Razvoj i Crisco

Na početku dvadesetog veka, Procter & Gamble su nastavili da rastu. Preduzeće je počelo da gradi fabrike na drugim lokacijama u SAD-u, jer je potražnja za proizvodima nadmašila kapacitet postrojenja u Sinsinatiju.

Vođe kompanije su počele da diversifikuju svoje proizvode, a 1911. godine su počeli da proizvode Crisco, „shortening“ napravljen od biljnog ulja pre nego masti životinjskog porekla, a do 1915. godine kompanija je izgradila svoje prvo proizvodno postrojenje van granica SAD-a, u Kanadi. Fabrika je zapošljavala 75 ljudi.

Početkom 1900. godine, Procter & Gamble su postali poznati i po svojim istraživačkim laboratorijama, gde su naučnici radili na pravljenju novih proizvoda.

Rukovodstvo kompanije je takođe bilo pionir u oblasti tržišnog ispitivanja, istraživanja potreba potrošača i zadovoljstva proizvodom. Sa popularnošću radija 1920-ih i 1930-ih godina, kompanija je sponzorisala izvestan broj radio programa. Kao rezultat, ove emisije su postale poznate kao „sapunske opere“ odnosno „sapunice“.

Do 1943, nakon smrti William C. Procter-a, novi predsednik, Richard R. Deupree, je nastavio napredovanje kompanije. Uvođenje proizvoda za kosu i sredstava za čišćenje u domaćinstvu, kompaniji u razvoju je donelo dublju i veću, i ovako već povećanu, potražnju za svakodnevnim proizvodima. Kada je Deupree preuzeo kormilo 1930. godine, nije mu dugo bilo potrebno da snabde Daleki istok takvim proizvodima – preko Philippine Manufacturing Company.

Proizvodi za domaćinstvo

i farmaceutski proizvodi

Tokom dvadesetog veka, Procter & Gamble je nastavio da napreduje. Kompanija je prešla u druge zemlje, i po pitanju proizvodnje i prodaje proizvoda, postajući međunarodna korporacija. Pored toga, brojni novi proizvodi i brendovi su postepeno uvođeni, a Procter & Gamble je počeo da otvara filijale u drugim novim oblastima.

Kompanije je uvela „Tide“ deterdžent za veš 1946, a „Prell“ šampon 1950. Godine 1955, Procter & Gamble je počeo da prodaje prvu pastu za zube sa fluorom, poznatu pod imenom „Crest“.

Kompaniju je 1957. godine kupila Charmin Paper Mills i počela proizvodnju toalet papira i ostalih proizvoda od papira. Još jednom se fokusirajući na veš, Procter & Gamble je počeo da pravi „Downy“ omekšivač tkanine 1960. godine i „Bounce“ omekšivač posteljine.

Jedan od najrevolucionarnijih proizvoda koji se pojavio na tržištu je bio „Pampers“, prvi put testiran na tržištu 1961. Pre ovoga, nije bilo pelena za jednokratnu upotrebu. Bebe su uvek nosile platnene pelene, koje su propuštale i koje je bilo teško prati. Pampers je pojednostavio proces menjanja pelena.

Tokom druge polovine dvadesetog veka, Procter & Gamble je kupio određeni broj drugih kompanija, kojima su razvili svoje proizvodne linije i značajno uvećale profit. U ove akvizicije su se ubrajali Folgers Coffee, Norwich Eaton Pharmaceuticals, Richardson-Vicks, Noxell, Shultons Old Spice, Max Factor i Iams Company, pored drugih. Godine 1966, Procter & Gamble su dospeli na naslovne strane, kada je Uprava za hranu i lekove odobrila novi proizvod koji je razvila kompanija, Olestra.

Olestra, takođe poznata i pod brend nazivom Olean, je zamena za masti kod pripreme čipsa i ostalih „grickalica“.

Do 1978, izgledalo je da Procter & Gamble pokriva sve osnovne proizvode za domaćinstvo. Od deterdženta za pranje veša „Tide“ do proizvoda za žene, P&G dominira industrijom, sa tendencijom širenja na Japan, Kinu, Evropu i druge delove sveta. Uvođenje farmaceutskih proizvoda u vidu proizvoda Didronel (za tretiranje Padžetove bolesti) podstaklo je dalji rast profita kompanije.

Procter & Gamble se dramatično kroz istoriju razvijao, ali je sedište ostalo u Sinsinatiju.

I dalje raznovrsna kompanija

Od 2008, P&G je osma po veličini kompanija u svetu po povraćaju od ulaganja i 14. po veličini kompanija u SAD-u po profitu. Na Fortune’s Most Admired Companies List (spisak kompanija kojima se najviše dive) od 2007. godine je na 10. mestu.

P&G je zaslužan za mnoge poslovne inovacije, uključujući brend menadžment i sapunice.

Prema Nielsen kompaniji, 2007. godine je P&G potrošio na oglašavanje u US više od bilo koje kompanije; 2,62 miliona dolara, koje je P&G potrošio, je skoro dva puta više od onoga što je potrošio General Motors, sledeća kompanija na Nielsen listi. P&G je 2008. godine proglašen za Oglašivača godine od strane Međunarodnog festivala oglašivača u Kanu.

Danas, posle skoro dva veka istraživanja, razvijanja i rasta, postoji više od 300 P&G proizvoda, koji su dostupni javnosti. Ako perete zube, perete kosu ili uzimate lek na recept, prilično su velike šanse da ono što koristite potiče iz Procter & Gamble fabrike.

Marija Pavlović

Berza

investicioni fondovi

kursna lista