Početna > Izdanja > Broj 20 > Giganti menadžmenta

Giganti menadžmenta

August Horch

Audi“ na latinskom znači „slušaj“ August Horch je rođen godine 1868. u mestu Moselle, a školovao se na univerzitetu u mestu Mittweida. Diplomu inženjera je dobio godine 1890. i otišao da radi u kompaniji Carl Benz 1896. godine. U kompaniji je radio samo tri godine, stekavši sva znanja koja su mu bila potrebna i 1899. je osnovao sopstvenu kompaniju August Horch & Cie. Kao preduzetniku mu je nedostajalo iskustva, ali ga je nadomestio svojim poznavanjem automobilskog inženjeringa

August Horch

August Horch se smatra jednim od pionira nemačke auto industrije – prvi Horch automobil se provezao ulicama kelnskog okruga Ehrenfeld pre 100 godina, a 50 godina je proteklo od smrti čoveka koji je bio među prvim auto-inženjerima.

To je dovoljan razlog da se podsetimo njegovog životnog dela – sistematičnog doterivanja automobila iz ranog perioda u ono što mnogo više podseća na današnji automobil. Muzej August Horch i mestu Zwickau je objavio knjigu koja ovekovečava život August Horch-a i kao inženjera i kao ličnosti.

Ova komemorativna biografija, pod nazivom „Pionier der Kraftfahrt“ („Pionir motornog vozila), je zasnovana na dugogodišnjem istraživanju autora Jürgen Pönisch-a. Knjiga ima 218 strana, na kojima se nalazi 284 fotografija (od kojih su neke objavljene prvi put), kao i 110 dokumenata.

Vožnja automobilom

Voziti automobil 1901. godine je bila aktivnost koja bi se mogla svrstati u avanturizam. Prvi nezvanični pokušaj vožnje Horch automobila je bio veliki događaj i za kompaniju Horch & Cie. i stanovnike kelnskog okruga Ehrenfeld. „U početku, sve je izgledalo da teče prema planu, i automobil je dobro napredovao.

Ali, ubrzo je počeo da pokazuje uobičajene probleme koji su mučili sve automobile tog doba“, zapisao je August Horch u sećanju na prvo putovanje u svom prvom automobilu, januara 1901. godine. „Motor je iznenada stao. Krapff i ja smo skočili sa klupe i prionuli na posao. Odmah smo ustanovili da karburator ne radi kako treba. Kvar je brzo popravljen, a mi smo se popeli nazad na klupu i nastavili putovanje.“, zabeležio je Horch.

August Horch je o konstruisanju automobila naučio u kompaniji Carl Benz, gde je bio zadužen za odeljenje konstrukcije motornih vozila, godine 1896. Bio je opsednut, tada još uvek novom idejom o motornom vozilu, ali Benz mu nije dao odrešene ruke, koje je tražio, da bi razvijao svoju ideju.

Tako se dogodilo da je osnovao svoju kompaniju, novembra meseca 1899. Kupio je objekat koji je ranije bio štala u ulici Venloer broj 295 u Kelnu-Ehrenfeld, i osnovao „radionicu za popravku motornih vozila i mašina svih vrsta“.

Horch-ova namera da napravi automobil

August Horch je oduvek nameravo da napravi automobil sopstvenog dizajna. Prvi Horch automobil je imao horizontalni dvo-cilindrični motora, snage 4-5 ks.

Jedna od posebnih karakteristika Horch-ovog dizajna je bila su dva uzdužno postavljena cilindra; težio je postizanju posebno mirnog rada (tzv. „impact-free engine“).

Snaga se prenosila na menjač pričvršćen na zadnje točkove širokim pogonskim remenom savijenim u „osmicu“. Upotreba lake legureza šasiju je zanimljiva nova karakteristika ovog dizajna.

Ali kako je prvi Horch automobil izgledao

August Horch je u početku smatrao da motor i menjač treba da se nalaze na šasiji, za koje treba da budu pričvršćene opruge i osovina. Karoserija se proizvodila posebno po specifikaciji klijenta. Horch je opisao svoju prvu konstrukciju na sledeći način: „gornji deo je bio sa četiri sedišta. Izradila je čuvena kelnska firma Utermoehle. Kao i svi modeli na tržištu u to vreme, bio je otvoren, bez vrata. Krov koji se navlačio se posebno doplaćivao, ako bi ga klijent izričito zahtevao. Oni koji nisu mogli da priušte takav krov, mogli su tražiti kožni prekrivač, kao alternativu: sastojao se od komada kože koji ste jednostavno stavljali preko kolena, da biste se štitili od kiše i da bi vam bilo toplije. Niko do sada nije razmišljao da stavi vetrobran ispred prednjih sedišta. Prva svetla su bila sveće, pre nego što su uvedeni parafinski fenjeri“.

Mala firma inženjera

Mala firma inženjera August Horch-a je postepeno počela da raste. Do početka 1901. godine, kompanija je brojala 15 zaposlenih (5 mehaničara, 1 osnivač, 3 radnika za strugom, 1 kovač, 1 monter, 2 asistenta i 2 pripravnika). Od februara 1901, potencijalni klijenti su mogli čak i da pogledaju prodajnu brošuru. U njoj su se nalazile šasije sa motorima snage 4,5 – 5 ks i tro-brzinskim menjačem po ceni od 3,500 maraka, i šasija sa motorom od 9-10 ks i četvoro-brzinskim menjačem po ceni od 4,100 maraka. Ali i deset različitih verzija karoserije po ceni od 4,000 do 6,500 maraka, međutim postoje samo fotografije kao dokazi o postojanja modela „Phaeton“ i“Vis-à-vis”, oba četvorosedi.

Nakon sastavljana, ovi automobili su pokretani i nisu farbani sve do momenta slanja. Do aprila 1901, kompanija je mogla da proda šest automobila, a na kraju ukupno 10. Međutim, pomenuti motori od 9-10 ks iz kataloga nikada nisu napravljeni.

August Horch-ova karijera preduzetnika u auto-industriji je imala izuzetno skroman početak. Međutim, ovaj brilijantni inženjer se od samih početaka može, sasvim izvesno, smatrati jednim od osnivača današnje kompanije AUDI AG – nakon sukoba sa partnerima, osnovao je brend Audi (prevod njegovog imena na latinski) godine 1909. Dodatne pojedinosti i zanimljive činjenice o njegovoj karijeri se danas mogu pronaći u novoj Horch komemorativnoj biografiji „Pionier der Kraftfahrt“ čiji je autor Jürgen Pönisch.

Četiri prstena

Četiri prstena Audi znaka simbolizuju brendove Audi, Horch, DKW i Wanderer, koji su kasnije kombinovani pod kapom Auto Union. Auto Union i NSU, koji su se spojili godine 1969, su imali značajan doprinos u razvoju automobila. AUDI AG su formirali Audi NSU Auto Union AG, 1985 godine. Zajedno sa tradicionalnim kompanijama Auto Union GmbH i NSU GmbH, Audi neguje tradiciju i predstavlja dugu i raznovrsnu istoriju Audi-a. Muzej u Audi Forum Ingolstadt je otvoren od ponedeljka do nedelje, od 10 do 20 časova.

Audi je međunarodni konstruktor i proizvođač visoko kvalitetnih automobila. Audi Grupa trenutno ima preko 50,000 zaposlenih.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista