Početna > Izdanja > Broj 2 > Proboj u poslu sa medijima

Proboj u poslove sa medijima:
9 saveta za one koji žele da postanu magnati

Piše: Fredi Neger

„U ovom, veoma stvarnom svetu, dobro ne pobeđuje loše. Loše ne pobeđuje dobro. Ali, energični zamenjuju pasivne.”
Bill Bernbach, legenda advertajzinga

Pre nekoliko nedelja sam pričao na panelu na konvenciji američkog Nacionalnog Radiodifuznog Društva AERho, na temu karijere u medijima, obraćajući se grupi studenata. Bili smo u srcu Diznilenda, među hiljadama turista koji nose uši Miki Mausa i slave najveći američki medijski brend. To je bilo savršeno mesto da pričam o budućnosti medija i kako ovi mladi ljudi, koji žele da budu profesionalci, mogu da ga vode. To je bila, takođe, divna demonstracija razlike između mentaliteta stare škole i nove škole...

Na panelu je sa mnom bilo nekoliko viših rukovodilaca iz tradicionalnih agencija za advertajzing. Bili su to uspešni, stariji ljudi, sa stvarno lepim kravatama. (Da, ja sam bio bez kravate.) Jedan od njih je bio veseo i tip čoveka sa kojim bih voleo da radim. Drugi je bio potpuni korporativni konformista iz mog trejlera za Atomski tango. Gunđao je o programu stažiranja u njegovoj agenciji i značaju pravilnog oblačenja za intervjue i kako je dolaženje suviše rano na intervju jednako loše kao i kašnjenje...

Dobar način da se zainteresuju deca, ćale. I, hvala što si me podsetio zašto sam počeo samostalni posao.

Da, znam, sve ovo je bio savršen savet za one koji traže karijeru, na duge staze, u nekoj korporaciji, koja bi uključivala nekoliko ambicioznih računovodstvenih rukovodilaca i drugih svečanih odela u publici. Ne krivim ih uopšte. Naravno, ako vam je potreban posao u medijskom korporativnom džinu, morate pratiti pravila etikecije.

Ono što je rukovodilac kratkovido ignorisao, bila je činjenica da danas postoji mnogo priča o medijskom uspehu za koje čak i nije vezana praksa individualnog intervjua za posao. A da je tih dugoročnih korporativnih medijskih poslova, koje je on tako ponosno promovisao, sve manje i manje i manje...

Dobrodošli u Novi svetski poredak medija

Danas, ambiciozni medijski profesionalac ima dva izbora: tradicionalnu korporativnu tezgu ili tezga iz 21. veka, kada se sve okreće oko vas i vašeg talenta.

Kao ilustraciju, pomenuo sam studentima da bi trebalo da se nađem sa brilijantnim umetnikom koji piše komične knjige, a koga sam pronašao na Internetu. Ne znam gde je išao u školu. U stvari, ne znam čak ni njegovo puno ime, jer se jednostavno predstavlja kao „Barzak“. Sve što znam je da mi se mnogo sviđa ovaj rad i da je preuzeo inicijativu da promoviše svoj veliki talenat telefonom i činilo se da je dobar momak. I, da li sam već pomenuo da obožavam njegov rad?

I zaista, nakon što smo se našli tog posle podneva, odlučili smo da radimo zajedno. I ni jedan od nas nije nosio kravatu. U stvari, Barzakova super bradica bila je mnogo bolji dodatak garderobi.

Drugi primer je multi-talentovani režiser Dejn Boedighajmer. Zbunjivali su me njegovi video radovi na internetu, obogaćeni niskobudžetnim specijalnim efektima. Nedavno je diplomirao na filmskoj školi, ali je pustio da njegovi snimci, prikazani na raznim sajtovima, govore umesto njega. Sada on kreira snimke za JibJab i druge klijente – uključujući i mene – stažiranje nije potrebno.

Ono što opisujem, očigledno nije za svakoga

Ovaj pristup funkcioniše za Barzaka i za Dejna, zato što poseduju neverovatan talenat i pokretačku snagu. Za sve ostale, tu su kompanije. Ali, postoji nešto što kritički treba pomenuti: medijski korporativni giganti zapošljavaju sada manje ljudi nego ikada pre.

U stvari, čak i u dobrim starim vremenima, korporativni mediji nisu bili izdašni po pitanju glamuroznih poslova, čak i za one koji su donosili kafu i godinama raznosili poštu za vreme takozvanih „stažiranja“. Većina korporativnih medijskih giganata su dobri za biografiju, ali ne tako dobri za dušu.

A sada, sve se više i više medijskih kompanija oslanja na nezavisne preduzetnike, koji su talentovani i pouzdani. Holivud tako pravi filmove otkad je stari studio-sistem propao. Glumci, pisci, režiseri pa čak i većina profesionalaca idu od giganta do giganta i moraju da se samopromovišu, ili, ako imaju sreće, imaju agenta da ih promoviše.

Stažiranje? Ne treba vam stažiranje. Sada je 2008. godina, sa stotinama Web 2.0 kompanija koje kreiraju besplatne aplikacije i poklanjaju prostor na svom serveru da bi vam pomogli da se promovišete. Istina, to nije lako i ne postoji garancija za uspeh - ali ovaj posao nikada nije bio lak i nikad nije garantovao uspeh. (Hoćete li garantovani prihod? Postanite automehaničar.) Danas, jednostavno, imate više slobode da budete ono što jeste i da vaš talenat govori umesto vas – sami morate sebi kupiti zdravstveno osiguranje.

Šta bi onda sa onim savetima?

Pre nekih 900 reči, obećao sam vam savete kako da uđete u posao sa medijima, i evo ih. Mislim da važe i kada idete u korporaciju i kada se sami probijate – recite mi šta mislite...

1
Postanite ekspert u jednoj oblasti, a dobri u dve: Ovaj fenomenalan savet mi je dao Dejvid Karter, moj profersor sportskog biznisa na USC-u. Napravio je od sporta svoju ekspertsku oblast i sada ima konsultantsku karijeru koja cveta kao i MBA giganta u oblasti edukacije. Često ga intervjuišu na temu biznisa u sportu. Učinio je marketing svojim ekspertskim poljem, što je dovelo do toga da postane MBA gigant u oblasti edukacije. Vaša ekspertska oblast može biti neki predmet ili veština, ali naučite sve što možete o tome – i budite u toku sa novim trendovima i teorijama. Nikada nemojte prestati da čitate i učite!

2
Naučite o prodaji: To je jedna obavezna veština koju me nisu naučili u poslovnoj školi. Čak i ako ne prodajete ništa za novac, prodajne veštine su nezamenljive ako želite da prodate svoje ideje klijentu, svom šefu, čak i svojim saradnicima. Uvek postoji potražnja za prodavcima (ili „business development“ menadžerima, što je eufemizam), nezavisno od ekonomije.

3
Umrežite se pre nego što bilo šta uradite: Većinu poslova dobijam tako što me različiti kontakti, prijatelji i bivši saradnici preporuče. Mogu samo da zamislim koliko bih sada imao posla da sam pravio kontakte i umrežavao se na fakultetu. Kada sam bio u novinama koje izdaje fakultet, nikad se nisam trudio da upoznam glavnog urednika, a sada je on predsednik i CEO NBC Universal-a. (Hej, Džefe Cukeru, pretpostavljam da me se ne sećate, cvikeraša iz foto odeljenja..) Tako da, ako ste sada na fakultetu, upoznajte svoje prijatelje iz odeljenja i profesore.

4
Iskoristite Web 2.0: Kada sam izašao sa fakulteta, nije bilo interneta. Da bi te prepoznali, trebalo je da te otkriju ili da ideš od intervjua, do inervjua, do intervjua... Sada, postoji praktično previše opcija da se promovišete na internetu. Predlažem da za početak koristite sledeće:

  • LinkedIn za osnovno umrežavanje – nema potrebe da platite za to; besplatna usluga je sve što vam treba.
  • Creative Hotlist za vaš kreativni portfolio, ako ste pisac ili umetnik.
  • YouTube za vaš vrtoglavi uspeh, ako ste režiser.
  • MySpace za potpunu samopromociju („aplodujte“ vaš rad, dodajte prijatelje, napravite biltene i blog).
    Beleška: Koristite MySpace profesionalno, a Facebook za socijalni život. Facebook NIJE dobar za samopromociju zato što vas neko doda kao prijatelja pre nego što vidi vaš profil. Iz tog razloga je MySpace bolji kao search-engine.
  • I na kraju, BLOGUJTE. Napišite makar jednom nedeljno nešto na temu iz vaše ekspertske oblasti – ne lični dnevnik. Ako niste vični pisanju, podmitite prijatelja pisca. Glavno je da pišete članke koji privlače Internet pretraživače, reportere i direktore firmi koji „cunjaju netom“ u potrazi za ljudima koji pričaju o svojim kompanijama.

5
Dodajte neka zvučna imena vašoj biografiji. Poslovni svet se vrti oko pominjanja poznatih „faca“, pa se potrudite da radite sa glavnim direktorima, poznatim ličnostima ili, sa poznatim korporacijama. Naravno, možete stažirati kod njih. Ili možete naći malu kompaniju koja radi za velika imena. Čak i mali magazini nude mogućnosti da doprete do velikih imena radi intervjua ili promocija.

6
Sakupljajte priče. Nije dovoljno da razvijete veštine ili da navedete za šta ste sve bili odgovorni na poslovima. Tokom karijere, morate da prikupljate priče koje opisuju šta ste radili i šta ste naučili iz toga. Ove priče će obradovati ljude iz vaših propratnih pisama, intervjua ili poslovnih aktivnosti. Dok većina vaših priča treba da se fokusira na vaše uspehe, možete, takođe, opisivati šta ste naučili iz svojih neuspeha. Često kažem klijentima šta NE bi trebalo da rade na osnovu mojih dot-kom nezgoda.

7
Pridobijte štampu: Želite da radite u medijima? Pokažite da znate kako da „odradite“ medije. Ne činite ništa drastično, kao što je ludiranje sa gradonačelnikom Njujorka samo da bi postali slavni i bogati. Prijavljujte se na konkurse iz vaše kreativne oblasti. Upoznajte novinare u malim novinama u vašem gradu. I kontaktirajte blogere iz vaše oblasti. Jednom sam pomogao da jedan video postane popularan tako što sam diskutovao o tome u biltenu direktora fakulteta; to je na kraju dovelo do toga da se direktor pojavi u Letermanovom šou.

8
Tražite nešto za početak: Naravno, start-up poslovi ne nude ime koje je vredno za vašu biografiju a neki od njih traju koliko i jogurt, ali će vam ponuditi više odgovornosti nego stažiranje. Možda će vam teško pasti kafedžijska dužnost ali ćete je deliti sa vlasnikom. Pored toga, start-up poslove obično lansiraju serijski preduzetnici koji znaju druge serijske preduzetnike, pa ako vaša firma propadne, naći ćete drugi za kratko vreme. Glavno je da dobijete to neophodno iskustvo u startu, napravite nešto dobro i zatim uskočite u kompaniju sa većim imenom. Nekoliko mojih kolega je nedavno dobilo poslove u Holivudskim studijima posle kratkih Web 2.0 start-up poslova.

9
Prevaziđite obavezno. Moj ortak XDL, čija je karijera nezavisnog direktora u usponu, mi je jednom prilikom pomenuo da je LA zatrpan talentima ... koji provode većinu svoga vremena na žurkama. Priče o medijskim uspesima nisu uvek o najtalentovanijim ljudima nego o onima koji urade najviše sa svojim talentom. Spoje se sa drugim ambicioznim ljudima i prave kratke filmove. Povezuju se jedni sa drugima na poslovnim dešavanjima. Sprijateljuju se sa blogerima i novinarima. I jednom kada „ubodu“, ulažu više vremena da se pripreme za posao, dokazuju da se sa njima lako sarađuje, čak i pružaju svojim poslodavcima više nego što se očekuje. Otuda citat kojim počinje članak: istina je da energični zamenjuju pasivne.

Fredi Neger je profesor marketinga na MBA studijima Robert Kenedi koledža

Berza

investicioni fondovi

kursna lista