Početna > Izdanja > Broj 133 > Edukacija - Sonja Marić

1.Imali smo period privikavanja na rad od kuće, a onda, taman kada su se neki od nas prilagodili novonastaloj situaciji, došao je trenutak da se polako vraćamo na posao, u kancelarije.Kako je izgledao Vašpovratak u kancelariju?

UNIQA se nedavnovratila na režim rada u kancelarijiiako su poslovnice ponovo počele saradom sredinom maja.

Najveći izazov proteklih meseci, kada je marketing sektor u pitanju, bio je povećani obim aktivnosti, jer je komunikacija na svim nivoima i ka svim javnostima bila učestalija nego inače. Kada sagledate efekat znate zašto ste dali maksimum: zaposleni su ostali povezani, produktivni i visoko motivisani, a klijenti su mogli da završe sve što je potrebnoonlajn, bez napuštanja domova, sigurni da smo uz njih sve vreme.Neočekivanu krizu smo, zahvaljujući odličnoj organizaciji, digitalnim rešenjima i razvojem online aplikacija, dočekalispremni i odličnosmo se snašli.

Rad od kuće je imao svoje prednosti – fizička distanca nas je zbližila, postali smo još fleksibilniji, otvoreniji za nove načina rada, a opšti utisak je i da smo se još bolje upoznali. Ipak, svi smo se uželeli ponovnog susreta sa kolegama i povratku na redovan tok aktivnosti.

Povratak u kancelarije će sve to još dodatno unaprediti, jer dobra energija koju imamo kao tim i zajedništvo su naši najveći pokretači. Za prvo vreme u kancelarijama će raditi samo 30% zaposlenih, kako bismo nastavili da štitimo zdravlje zaposlenih i sprečimo dalje širenje virusa korona.

Treba nam vremena da se naviknemo da nam kancelarije nisu pune kao pre, da ne možemo da se okupimo na kafe pauzi, održimo kratki „sastanak“ na hodniku ili projekte na kojima radimo realizujemo u velikim timovima. Umesto toga, i dalje koristimoSkype kao „salu za sastanke“, vodimo računa da držimo odstojanje, a umesto fizičkog kontakta nastavljamo da komuniciramo telefonom i elektronskom poštom. U suštini, rad je isti kao da smo kod kuće, samo što smo ponovo u kancelariji.

Okupljanje u punom sastavu će teći postepeno kako se za to budu stvarali uslovi. Radujemo se tom danu.

2. Kakva je situacijau Vašoj kompaniji kada je reč o poštovanju mera na poslu i nošenju maski u zatvorenom prostoru?

Odgovornost je dobila novo značenje tokom rada od kuće za vreme pandemije. Uvideli smo koliko je poštovanje preventivnih mera neophodno da bi se sačuvalo zdravljei zdravljenajbližih, isto kao zdravlje kolega i njihovih porodica. Naša odgovornost je tu lična, ali je u pitanju i odgovornost prema kompaniji, jer u slučaju nepoštovanja propisanih mera kazne plaćamo sami, a i kompanija može biti kažnjena.

Poštovanje preporučenih mera zaštite je obavezno za sve zaposlene koji borave u kompaniji. Nošenje maski i rukavica je sastavni deo tih mera, uz redovnu dezinfekciju ruku i boravak najviše dvoje zaposlenih u prostoru istovremeno.

S tim u vezi, UNIQA je za sve zaposlene obezbedila zaštitna i dezinfekciona sredstva, a radnistolovi, kao i svi aparati koje koristi veliki broj zaposlenih se svakodnevno čiste i dezinfikuju.

3. S obzirom na to da smo radno okruženje napustili pre zvaničnog početka proleća, vremenske prilike u međuvremenu su se dosta promenile pa je svima potreban upgrade poslovne garderobe.Kako ste se pripremali za povratak u kancelariju ?

Posebne pripreme nije bilo. Ipak, osveženje u vidu nekog novog odevnog komadauvek prija. Vesele letnje boje sa sobom donose optimizam, tako da će, što se mene tiče, one biti in ovog leta, uz neizbežan detalj – osmeh.

Zbog dolazećih vrućina, a nemogućnosti korišćenja centralnih klima uređaja, verujem da neće biti strogog poslovnog dres koda i da će svi dati prednost udobnosti.

Sonja Marić

Direktor sektora za marketing i korporativne komunikacije, UNIQA osiguranje

Berza

investicioni fondovi

kursna lista