Početna > Izdanja > Broj 133 > Lifestyle - LG 133

Vazduh u zatvorenom prostoru može da bude duplo zagađeniji od spoljašnjeg

Problem zagađenja vazduha nije nov. Brojne svetske prestonice susreću se sa ovim ekološkim problemom poslednjih godina. Ni naša prestonica nije izuzetak, jer se iz raznih razloga desilo da nekoliko gradova u Srbiji ove godine bude među najzagađenijima na svetu. Osim što zaista jeste važno da nam vazduh koji napolju udišemo bude čist, takođe je od izuzetne važnosti da baš takav bude i u zatvorenom prostoru, imajući u vidu da ipak većinu svog vremena tu i provodimo.

Na primer, utrošak vremena u zatvorenim prostorima iznosi neverovatnih 90% u Evropi, a velika je šansa da ćemo ovog leta taj procenat povećati. Postavlja se pitanje da li išta možemo da uradimo po pitanju kvaliteta vazduha u prostorijama gde provodimo najviše vremena, ako već na onaj spoljašnji ne možemo da utičemo. Ili možemo samo ako smo dovoljno svi ekološki osvešćeni. Ne treba, naravno, zaboraviti ni na viruse, ali oni dođu i prođu, dok štetne čestice mogu da se zadrže u atmosferi više decenija. Jedno od preventivnih rešenja se krije u svakodnevnom kućnom aparatima: klima uređajima sa prečišćivačima.

Vazduh u našem domu može da bude duplo zagađeniji od spoljašnjeg

Ovo nekima može da zvuči iznenađujuće, ali određeni štetni zagađivači vazduha mogu da budu prisutni u zatvorenom prostoru u većim koncentracijama nego napolju. To znači da vazduh na ulici sa prosečnim saobraćajem može sa bude čistiji od vazduha u dnevnom boravku. Pušenje nije jedini izvor zagađenja vazduha u zatvorenom – većina zagađivača na otvorenom prodire u naše domove. Pored toga, kuvanje, upotreba sveća ili sredstava za čišćenje, građevinski materijal, nameštaj, kućni tekstil i računari mogu da emituju štetne hemikalije.

Dodatno, grinje i prašina takođe smanjuju kvalitet vazduha, a da ne govorimo o bakterijama i virusima. Zbog ovih faktora, vazduh u našem domu može biti i do dva puta zagađeniji od spoljašnjeg vazduha, pokazali su rezultati Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC).

Ranjive grupe

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, loš kvalitet vazduha u zatvorenom može biti posebno štetan za ranjive grupe kao što su deca, stariji ili oni sa kardiovaskularnim i hroničnim respiratornim bolestima, kao što je astma. Podaci JRC pokazuju da do 20% stanovništva može da pati od astme ili drugih alergijskih bolesti izazvanih kućnim uslovima. Prema podacima koje je objavila Evropska fondacija za pluća (ELF), zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima je osmi najvažniji faktor rizika za razvoj bolesti.

Bitno je kada i koliko često provetravamo prostorije

Respiratorni virusi se brzo šire u zatvorenom prostoru kašljem, kijanjem ili, u nekim slučajevima, jednostavnim izdisajem. U manjim prostorima, poput prosečnog stana u gradu, potrebno je češće provetravati prostorije kako bi ušao svež vazduh. Ako vremenske prilike dopuštaju, bilo bi dobro da držimo otvoren prozor u prostoriji gde se nalazi više ljudi. Međutim, vazduh je takođe često zagađen. Zato, kako bi provetravanje zaista poboljšalo kvalitet vazduha u domu, uz pravi odabir vremena za provetravanje, biće vam potrebna i pomoć modernih prečišćivača vazduha i klima uređaja.

Kako da poboljšamo kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru

Za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru ELF preporučuje pouzdanu ventilaciju, zamenu grejnog tela na drva i upotrebu prečišćivača vazduha. Ovo poslednje rešenje može biti korisno i zimi i leti, jer ventilacija može biti problematična i usred sezone alergija.

Neki uređaji, kao što su prečišćivači vazduha LG PuriCare™ mogu da vam pomognu da se rešite štetnih gasova u domu (npr. formaldehid koji se oslobađa iz opreme). Sličnu funkciju može da obavlja klima uređaj koji ima antibakterijski filter, i koji iz vazduha u prostoriji uklanja ne samo patogene organizme, već i polen i grinje.

Odabir klima uređaja opremljenog plazma jonizatorom takođe može biti pogodan za naše zdravlje, jer se joni koje uređaj emituje vezuju za štetne čestice i tako sterilišu vazduh i sobne površine, a istovremeno uklanjaju mirise.

Dostupi su i klima uređaji sa ugrađenim prečišćivačem vazduha. Na primer, LG DUALCOOL Pure klima uređaj zimi efikasno greje, a leti rashlađuje i konstantno kontroliše kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. U slučaju da je u vazduhu prisutna prekomerna koncentracija štetnih čestica, automatski se uključuje ugrađeni prečišćivač.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista