homepage_name! > Izdanja > Broj 132 > Poslovna misao - Melinda Emerson

Melinda F. Emerson “SmallBizLady”

Ekspert broj jedan za mala preduzeća u Americi

O Melindi F. Emerson

Melinda F. Emerson, SmallBizLady, je ekspert broj jedan za mala preduzeća u Americi. Uspešni je preduzetnik skoro 20 godina i međunarodno poznati govornik i stručnjak za razvoj malih preduzeća i marketing na društvenim mrežama.

Melinda piše informativni blog na adresi www.succeedasyourownboss.com. Veliki broj čitalaca prati njene savete za mala preduzeća koji nedeljno dosežu 3 miliona preduzetnika na mreži. Ona je pionir maketinga na društvenim mrežama, osnivač i domaćin ćaskaonice #Smallbizchat, najduže postojećeg prostora za ćaskanje uživo na Tviteru za vlasnike malih preduzeća. Časopis Forbes ju je proglasio ženom broj jedan koju preduzetnici treba da prate na Tviteru.

Melinda je osnivač i predsednik kompanije Quintessence Group, nagrađivanog preduzeća koje se bavi marketinškim konsaltingom sa sedištem u Filadelfiji u saveznoj državi Pensilvaniji, i koje nudi usluge kompanijama na listi najboljih 500 kompanija u SAD časopisa Fortune koje su usmerene na tržište malih preduzeća. Neki od poznatih klijenata su Visa, Sam’s Club, FedEx, American Express, ADP, Verizon Wireless, Pitney Bowes, Staples i The Hartford. Melinda je držala predavanja na mnogim fakultetima i univerzitetima, uključujući: Masačusetski tehnološki institut (MIT), Univerzitet u Pensilvaniji, Rouzmont koledž, Univerzitet Četem, Pojnt park koledž, Univerzitet Templ, Univerzitet Čejnej, Delaver stejt, Univerzitet Hauard i Univerzitet Morgan stejt.

Kao bivšeg kolumnistu za časopise The New York Times, Huffington Post i Entrepreneur, druge medijske kuće je takođe često citiraju, na primer The Wall Street Journal, Fortune, Fast Company, CNBC, MSNBC i Fox News. Časopis Forbes ju je proglasio jednom od najboljih 10 eksperta za tehnologiju i poslovanje u 2017. godini. Drugi časopisi koji objavljuju Melindine savete su Essence i Black Enterprise. Melinda je ekspert po pitanju osnivanja uspešnog malog preduzeća, strategije za izlazak na tržište i marketinga na društvenim mrežama. Autorka je bestselera Become Your Own Boss in 12 Months (Postanite sami svoj šef za 12 meseci) i e-knjige How To Become a Social Media Ninja (Kako postati nindža na društvenim mrežama). Naslov njene najnovije knjige je Fix Your Business (Popravite svoje poslovanje). Završila je studije na Univerzitetu Virdžinija tek i rodila je divnog sina Džodžoa.

Kako ste postali SmallBizLady?

„Kada sam se prvi put prijavila na Tviter, moje ime je bilo zauzeto, pa mi je trebao nadimak i moj agent mi je pomogao u stvaranju imena @SmallBizLady.“

Kako prepoznati kada ste spremni da postanete sami svoj šef?

„Prvo morate da obezbedite da imate održivu poslovnu ideju i klijente koji će za to i platiti. Morate znati zašto bi oni kupili kod vas. Morate da obezbedite da vaše poslovanje bude relevantno i za 3-5 godina. Posmatrajte trendove u svojoj branši. Da li izlazite na poslovno tržište koje raste ili se smanjuje? Odakle dolazi novac za pokretanje vašeg poslovanja? Da li imate dovoljno sredstva da postanete preduzetnik?“

Koji savet biste dali nekome ko razmišlja o osnivanju svog poslovanja?

„Prvo izradite životni plan, zatim skupite svoju ušteđevinu i povećajte svoj kreditni bonitet. Ukoliko ni nemate bonitet, pogledajte koje su najbolje kreditne kartice bez boniteta i pođite od toga. Važno je razmišljati o takvim stvarima – vi ste kredit svog poslovanja. Zaposlite se u nekom preduzeću poput onog koje želite da osnujete i naučite šta je za to potrebno. Nemojte misliti da to već znate. Razvijte marketinški plan i definišite svoju nišu. U današnjoj ekonomiji je potrebno da popunite tržišnu nišu da biste se obogatili. Napišite poslovni plan i pokrenite svoje poslovanje dok radite. Potrebno je 18 do 36 meseci da dođete na nulu, a kamoli da zamenite svoju platu.“

Gde možete da dobijete novac da pokrenete sopstveno malo preduzeće?

„Novac za pokretanje sopstvenog malog preduzeća svakako dolazi iz vašeg džepa. Porodica i prijatelji eventualno ulažu malo kapitala, ali budite oprezni kada prihvatite novac od prijatelja. Moguće je da njihov novac nije strpljiv. Ako izradite izvanredan poslovni plan, možete da dobijete mikro zajam u iznosu od 35.000 dolara ili manje. Međutim, to nije dovoljno novca. Moraćete da budete spremni da živite bez prihoda godinu dana ili dve godine dok razradite svoje poslovanje.“

Svima nam je poznata statistika koja se odnosi na visoku stopu neuspeha mnogih preduzeća. Kakav savet biste dali vlasnicima preduzeća čije poslovanje nije uspelo ili koji se bore za opstanak?

„Ne smatram neuspeh nečim negativnim. To je sve deo procesa koji vodi do vođenja uspešnog poslovanja. Ne postoji neuspeh u poslovanju, ili pobedite ili učite – a neke lekcije su skuplje nego druge.

Ako razmišljate o sebi i o svom poslovanju u smislu rasta umesto ciljeva, uvek ćete imati pravi stav u svakoj situaciji.“

Možete li nam ukratko opisati najvažniju osobinu koju vlasnik preduzeća mora da poseduje da bi bio uspešan rukovodilac?

„Morate da se odnosite prema svojim zaposlenima kao da su vam klijenti broj jedan. Ako ne marite za svoje zaposlene, oni neće mariti za vaše klijente i vi nećete dugo opstati u poslovnom svetu.“

Koji su neki ključni aspekti na koje vlasnik preduzeća mora da obrati pažnju da bi razradio ili upravljao uspešnim poslovanjem?

„Verujem da je za razradu i rukovođenje uspešnim poslovanjem potrebno:

·da imate ciljnog klijenta određene niše – ljudi žele da sarađuju s preduzećima koja su specijalizovana za rešavanje njihovih problema,

·da često komunicirate s vašim postojećim klijentima, jer su oni najbolji potencijalni izvor dodatnih prihoda,

·da zaposlite pametne radnike i omogućite im da donose odluke za vaše poslovanje,

·da budete u toku što se tiče trendova u vašoj branši da tehnološke promene ne bi okončale vaše poslovanje,

·da razradite poslovanje koje može i bez vas da funkcioniše,

·da razvijete načine upravljanja stresom,

·da uložite isti trud u negu svog privatnog i svog poslovnog života,

·i da unapredite svoje liderske veštine. Ako ne naučite da vodite, niko vas neće slediti.“

Knjige

Melindu F. Emerson, poznatu kao „SmallBizLady“, časopis Forbes je proglasio ženom broj jedan koju preduzetnici treba da prate na Tviteru. Kao osnivač #Smallbizchat, najveće ćaskaonice na Tviteru za vlasnike malih preduzeća, Melinda doseže 3 miliona vlasnika malih preduzeća nedeljno putem društvenih mreža i njenog bloga succeedasyourownboss.com. Redovni je kolumnista za časopise The New York Times i Huffington Post. Melindina misija je da okonča neuspehe malih preduzeća. Obrazuje svoju publiku u pogledu osnovnih poslovnih veština, marketinga i društvenih mreža.

Njena najprodavanija knjiga Become Your Own Boss in 12 Months (Postanite sami svoj šef za 12 meseci) generalno se smatra jednom od najboljih knjiga o pokretanju poslovanja svih vremena. Svoje stručno mišljenje dala je u medijima kao što su MSNBC, Fox News, CNBC i Fortune, Wall Street Journal, Forbes, Washington Post, Entrepreneur, Essence i Black Enterprise.

Sistem za planiranje Emerson često se primenjuje kao nastavni plan za obrazovanje odraslih, učenje na daljinu, centar za više obrazovanje i obrazovne ustanove. Melinda Emerson uživa u angažovanjima kao predavač i govornik na mestima na kojima se podržava lični i profesionalni razvoj preduzetnika, naročito ženskih vlasnika preduzeća.

Become Your Own Boss in 12 Months (Postanite sami svoj šef za 12 meseci)

Bilo da ste nedavno izgubili posao, da vam je dosadio život u kancelariji i želite promenu, ili želite da realizujete svoju poslovnu ideju, možete da sledite svoj san i da svoju strast učinite svojom profesijom. Na osnovu njenog iskustva kao osnivača nagrađivane kompanije, Melinda F. Emerson vam u ovom praktičnom vodiču pokazuje kako da pokrenete svoje poslovanje mesec po mesec. U njemu ćete naći raspored i korake koji su vam potrebni da postanete uspešan direktor sopstvenog preduzeća, uključujući: Mesec 1: sastanak s potencijalnim investitorima Mesec 3: određivanje jednogodišnjeg budžeta za marketing Mesec 5: odabir logotipa Mesec 9: kupovina softvera za upravljanje odnosima s potrošačima Mesec 11: priprema saopštenja za medije na dan pokretanja U ovo doba sledeće godine mogli biste imati svoje preduzeće iz snova. Vi ulažete energiju, ideju i trud — a ova knjiga će vam obezbediti plan.

Are You Ready to Become Your Own Boss? (Da li ste spremni da postanete sami svoj šef?)

Knjiga „Are You Ready to Become Your Own Boss?“ (Da li ste spremni da postanete sami svoj šef?) osmišljena je tako da pomogne potencijalnim preduzetnicima da donesu odluku o tome da li da se upuste u osnivanje malog preduzeća ili ne. Svi imaju dobre ideje, ali vođenje preduzeća je ono sa čime većina preduzetnika ima problema. Ovo je prateća radna sveska knjige „Become Your Own Boss in 12 Months“ (Postanite sami svoj šef za 12 meseci) autorke Melinde F. Emerson. Ona čitaoce provodi kroz sistem planiranja da bi utvrdili da li je pokretanje sopstvenog biznisa najbolji potez za njih. Budući preduzetnici će proći kroz sve korake planiranja novog poslovanja i završiti ovu radnu svesku sa izrađenom kompletnom studijom izvodljivosti o tome da li im njihova poslovna ideja može pomoći da ostvare lične finansijske ciljeve. Po završetku čitanja knjige „Are You Ready to Become Your Own Boss?“ čitaoci će imati predočene sve činjenice na osnovu kojih će moći da donesu odluku o nastavku izrade poslovnog plana.

Fix Your Business: A 90-Day Plan to Get Your Life Back and Reduce Chaos in Your Business (Popravite svoje poslovanje:90-dnevni plan pomoću kog ćete povratiti svoj život i smanjiti haos u svom preduzeću)

Ova knjiga posebno je usmerena na savete o tome kako da iz faze borbe dođete do faze uspeha, kako biste jednog dana mogli da prilagodite ili prodate svoje preduzeće. „Fix Your Business“ (Popravite svoje poslovanje) je vrhunski vodič za vođenje preduzeća koje radi za vas, istovremeno drastično poboljšavajući vaš kvalitet života kao i finansijske rezultate. Pomoću njenih 12 stavki za vođenje uspešnog poslovanja čitaoci će naučiti: • kako da izgrade liderski način razmišljanja • kako da uklone svakodnevni stres uzrokovan upravljanjem finansijama sopstvenog malog preduzeća • kako da izgrade procese i sisteme koji će vlasniku omogućiti da ima vremensku slobodu • stabilne tehnike za poboljšanje upravljanja ljudima • kako da kreiraju sistem prodaje korak po korak

„Melinda Emerson je razvila detaljan proces koji će, ukoliko ga sledite, imati pozitivan uticaj na vaše poslovanje. Pomoći će vam da nađete vreme za čitanje ove knjige kao i da primenite njena učenja koristeći njenu strategiju „12 stavki za vođenje uspešnog posla“.

Svi žele da budu profitabilniji. Na kraju krajeva, profit je osnova za merenje rezultata u poslovanju. Poenta nije u onome što zaradite – već u onome što zadržite. Ponekad vam najjednostavnije ideje mogu pomoći da povećate zaradu.Ukoliko ste spremni da ubrzate aktivnosti koje će vam doneti novac, primenite sledećih sedam metoda u svom preduzeću kako biste ga učinili još profitabilnijim!

1.Pregledajte datoteke klijenata. One su rudnik zlata.

Koliko je klijenata u vašoj bazi podataka?Koliko je aktivnih klijenata (s kojima ste poslovali u proteklih 18 meseci)?Obično je broj klijenata u datoteci mnogo veći, ponekad eksponencijalno veći od broja aktivnih klijenata.

Pokušajte da ponovo aktivirate svoje neaktivne klijente.Pošaljite seriju razglednica sa temom „Želimo da se vratite kod nas“.Iznenadićete se koliko ljudi nazove i kaže: „Mislili smo da ste prestali s radom jer se dugo niste javljali“.

Ti ljudi su barem jednom obavili kupovinu kod vas. Dajte im razlog da ponovo kupuju od vas!

2.Saznajte kolika je vaša neto dobit po satu.

Neto dobit po satu predstavlja ukupnu neto dobit pre oporezivanja deljenu sa naplativim satima ili satima u kojima je ostvaren prihod. Uključite radne sate svih zaposlenih koji su potrebni za isporuku vaših proizvoda i usluga. Ne uključujte sate obuke, sate odmora itd.

Podrazumeva se da zarađujete sa svakim satom, pa koji je konačni profit koji ostvarujete? Ako je broj niži nego što biste želeli, preduzmite korake za njegovo povećanje. Ovo bi moglo biti povećanje cena, dodavanje dodatnih proizvoda i usluga u svrhu povećanja ukupne prodaje jednom kupcu, povećanje produktivnosti zaposlenih ili smanjenje troškova. Pitajte svoje zaposlene kako da smanjite troškove ili povećate prodaju za 100 USD mesečno.Oni se mogu identifikovati sa 100 USD i verovatno će imati neke sjajne ideje. Uključite ih i oni će nastaviti da vam daju sjajne ideje.

3.Nemojte biti glupi kada imate puno posla.

Održavajte disciplinu u vreme kada imate puno prometa na isti način kao i u vreme kada je promet slabiji. Kada je prometno imate tendenciju da dopustite da određena kršenja pravila poslovanja „skliznu pod tepih“ jer nemate vremena da se bavite njima.Plašite se da ne možete sebi da priuštite da ostanete bez osobe koja pravi prekršaje, jer je prometan period. Ako zaposleni počini delo za koje je propisan otkaz, on mora biti otpušten. Nije važno koje je doba godine.

Ako ne otpustite tu osobu, može doći do smanjenja vaših prihoda. Ostali zaposleni će videti da se „neko izvukao s nečim“, pa će verovatno i oni biti manje angažovani. Manje napornog rada znači i manje prihoda. Manji prihodi obično znače manji profit.

4.Tražite preporuke.

Jedan od najboljih načina za razvoj vaše kompanije su preporuke zadovoljnih klijenata. Stavite izjavu u podnožje faktura, ponuda kao i na poleđini vizitkarti koja glasi: „Mi razvijamo našu kompaniju putem preporuka zadovoljnih klijenata. Ukoliko ste zadovoljni našom ponudom proizvoda i pruženim korisničkim uslugama, molimo vas da to podelite sa svojim prijateljima i kolegama. Ako smo nešto pogrešili, recite nam i mi ćemo to popraviti. Naš cilj je 100% zadovoljstvo klijenata.“

Ovom izjavom pokazujete kupcu da ste ozbiljni kada je u pitanju pružanje izvanredne korisničke usluge i da cenite preporuke. Određeni broj klijenata će vas pozvati i dati vam preporuku. Neki kupci će vam dati mogućnost da rešite problem, umesto što će podeliti svoje nezadovoljstvo s prijateljima, komšijama i na društvenim mrežama.

5.Pozovite klijenta 30 dana nakon obavljene prodaje.

Osoba koja je prodala proizvod/izvršila projekat ili predstavnik korisničke službe treba da nazove kupca 30 dana nakon prodaje da bi se uverili da je sve u redu. Potrebno je zatražiti preporuke pitajući: „Sa kim ste razgovarali o svom novom ________?“Nakon što klijent odgovori, predstavnik kompanije treba da kaže sledeće: „Mislite li da će IME biti zadovoljan/na novim _______ koliko i vi?“Kada klijent kaže: „Pitajte IME“, nabavite kontakt podatke IME i pratite ovu preporuku.

6.Uštedite 1% svakog dolara koji zaradite.

Ovo je vaš gotovinski račun za hitne slučajeve. Za svaki bankovni depozit napišite ček ili prebacite 1% tog iznosa na štedni račun prilikom uplate. I dalje ćete imati 99% iznosa za korišćenje.Tih 1% će biti tamo kada vam bude trebao novac za isplatu zarada ili za poreze.

7.Izrađujte blagovremene, tačne finansijske izveštaje svakog meseca.

Pregled ovih finansijskih izveštaja zahteva manje od 30 minuta na mesečnom nivou. Uočićete manje probleme i moći ćete da ih rešite pre nego što prerastu u velike krize. Takođe ćete biti u mogućnosti da donosite važne poslovne odluke na osnovu tačnih informacija koje dobijete.

Realizujte ove jednostavne ideje. One vam mogu pomoći da danas ostvarite veći profit u svom malom preduzeću.

berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!