Početna > Izdanja > Broj 131 > Giganti - Netflix

Netflix

Kompanija Netflix je američki pružalac medijskih usluga i produkcijska kuća sa sedištem u Los Gatosu, u Kaliforniji, a osnovali su je Rid Hejstings i Mark Randolf 1997. godine u Skots Valiju, u Kaliforniji. Osnovna delatnost kompanije je pretplatnička usluga prenosa programa koja nudi prenošenje biblioteke filmova i televizijskih programa na mreži, uključujući one koje ova kuća sama producira. Kompanija Netflix je u aprilu 2019. godine imala više od 148 miliona pretplatnika širom sveta, uključujući 60 miliona u SAD i više od 154 miliona ukupnih pretplata, uključujući promotivne periode. Ova usluga dostupna je širom sveta, osim u Kini (usled lokalnih ograničenja), Siriji, Severnoj Koreji i na Krimu (usled sankcija SAD). Kompanija takođe ima kancelarije u Indiji, Holandiji, Brazilu, Japanu i Južnoj Koreji. Netflix je član Američke filmske asocijacije (Motion Picture Association – MPA).

Prvobitni poslovni model ove kompanije obuhvatao je prodaju i iznajmljivanje DVD izdanja poštom, ali je Hejstings odustao od prodaje godinu dana po osnivanju kompanije i ponovo usmerio njenu delatnost na iznajmljivanje DVD izdanja. Netflix je 2010. godine proširio svoje poslovanje uvođenjem prenosa programa, pritom zadržavajući delatnost iznajmljivanja DVD i Blu-ray izdanja. Kompanija se proširila van granica SAD 2010. godine, pružajući prenos u Kanadi, a zatim i u Latinskoj Americi i na Karibima. Netflix je ušao u industriju produkcije filmskih sadržaja 2012. godine, objavivši svoju prvu seriju Lilyhammer.

Od te godine, Netflix se aktivnije posvetio produkciji i distribuciji filmova i televizijskih serija, pa u svojoj biblioteci na mreži ima ponudu velikog broja originalnih sadržaja („Netflix Originals“). U januaru 2016. godine ova kompanija pružala je usluge u više od 190 zemalja. Kompanija Netflix je 2016. godine objavila oko 126 originalnih serija i filmova, više nego bilo koja druga mreža ili kanal kablovske televizije. Produkcija novog sadržaja, obezbeđivanje prava na dodatne sadržaje i omogućavanje različitog sadržaja u 190 zemalja dovele su do duga od nekoliko milijardi dolara: 21,9 milijardi dolara po proračunu iz septembra 2017. godine, koji je znatno porastao u odnosu na dug od 16,8 milijardi dolara prethodne godine. Od ovog ukupnog iznosa, 6,5 milijardi predstavlja dugoročni dug, dok se ostatak odnosi na dugoročne obaveze. Kompanija Netflix je u oktobru 2018. godine objavila da će se zadužiti dodatnih 2 milijarde dolara kako bi finansirala produkciju novog sadržaja.

U ponudi kompanije Netflix se u martu 2020. godine nalazilo skoro 3000 filmova koji se mogu gledati putem ove usluge za američko tržište. To ne uključuje naslove sa više epizoda (serije).

Dominacija, prisustvo i konstantni rast u svetu zabave

Netflix je jedan od najvećih poduhvata na internetu. Časopis Njujork Tajms je u septembru 2002. godine objavio da je u tom trenutku kompanija Netflix slala oko 190.000 CD-ova dnevno na adrese svojih 670.000 mesečnih pretplatnika. Objavljeni broj pretplatnika ove kompanije porastao je od milion u četvrtom kvartalu 2002. godine, preko oko 5,6 miliona na kraju trećeg kvartala 2006. godine, do 14 miliona u martu 2010. godine. Početni rast kompanije Netflix bio je podstaknut širenjem zastupljenosti DVD plejera u domaćinstvima; skoro dve trećine američkih domova posedovalo je DVD plejer 2004. godine. Netflix je iskoristio uspeh DVD plejera i njihov brz ulazak u američke domove integrišući potencijal interneta i e-trgovine kako bi pružio usluge i kataloge s kojim fizički maloprodajni objekti nisu mogli da se takmiče. Kompanija Netflix rukovodi i pridruženim programom na mreži, koji je za iznajmljivanje DVD izdanja omogućio i prodaju na mreži. Ova kompanija nudi neograničene neradne dane za zaposlene s fiksnom platom i pruža im opciju da bilo koji deo plate dobiju u vidu akcija.

Do 2010. godine se delatnost prenosa programa kompanije Netflix razvila toliko brzo da je ova kompanija od korisnika usluge prve klase Američke poštanske službe (USPS) s najvećim rastom postala najveći izvor prenosa programa na internetu u večernjim satima u Severnoj Americi. U novembru iste godine počela je da pruža samostalnu uslugu prenosa nezavisnu od iznajmljivanja DVD izdanja. Kompanija Netflix je 18. septembra 2011. godine najavila da namerava da obnovi brend i strukturu usluge iznajmljivanja DVD izdanja za kućnu upotrebu u obliku nezavisnog ogranka pod nazivom Qwikster, na taj način razdvajajući usluge iznajmljivanja DVD izdanja i prenosa programa. Endi Rendič, koji je u tom trenutku radio za kompaniju Netflix već 12 godina, trebalo je da bude direktor kompanije Qwikster. Ova kompanija bi, za razliku od Netflix-a, u ponudi imala i video-igrice. Međutim, oktobra 2011. godine kompanija Netflix objavila je odluku da zadrži uslugu iznajmljivanja DVD izdanja u okviru usluge Netflix, kao i da neće za tu svrhu kreirati Qwikster.

Netflix je u aprilu 2011. godine imao više od 23 miliona pretplatnika u SAD i više od 26 miliona širom sveta. Kompanija Netflix promenila je u julu 2011. godine svoje cene, tako da je od tog trenutka počela svojim klijentima posebno da naplaćuje usluge iznajmljivanja putem pošte i usluge prenosa programa. To je značilo rast cene za klijente koji su želeli da nastave da koriste obe usluge. Netflix je 24. oktobra te godine objavio da je 800.000 korisnika u SAD otkazalo pretplatu tokom trećeg kvartala 2011. godine, kao i da očekuju još gubitaka u četvrtom kvartalu iste godine. Ipak, prihodi kompanije Netflix porasli su za 63% u trećem kvartalu 2011. godine. Tokom cele godine, ukupni digitalni prihod kompanije dostigao je najmanje 1,5 milijardi dolara. Kompanija Netflix je 26. januara 2012. godine dodala 610.000 pretplatnika u SAD do kraja četvrtog kvartala 2011. godine, dostigavši ukupan broj od 24,4 miliona američkih pretplatnika u ovom periodu. Međutim, 23. oktobra Netflix je objavio pad prihoda od 88% za treći kvartal godine.

Aprila 2012. godine, kompanija Netflix udružila se sa Saveznom izbornom komisijom (Federal Election Commission – FEC) kako bi osnovale komitet za političku akciju (PAC) pod nazivom FLIXPAC. Kompanija Politico nazvala je ovaj komitet sa sedištem u Los Gatosu, u Kaliforniji, „još jednim političkim sredstvom za agresivno nametanje ideja davanja podrške intelektualnoj svojini i suzbijanja piraterije video-snimaka“. Po ovoj vesti, aktivistička hakerska organizacija Anonymous pozvala je na bojkot kompanije Netflix. Predstavnik kompanije Netflix, Joris Evers, istakao je da ovaj komitet nije osnovan kako bi podržao Zakon o sprečavanju piraterije na internetu (Stop Online Piracy Act – SOPA) i Zakon o zaštiti IP-a (PROTECT IP Act – PIPA), objašnjavajući na Tviteru da je namera bila „uključivanje u teme kao što su neutralnost mreže, ograničenja opsega protoka, naplata na osnovu upotrebe i Zakon o zaštiti privatnosti video-zapisa“.

Netflix je u februaru 2013. godine najavio da će organizovati sopstvenu dodelu nagrada po nazivom Fliksi (The Flixies). Ova kompanija je 13. marta 2013. godine najavila implementaciju društvene mreže Fejsbuk, koja omogućava pretplatnicima da uz davanje saglasnosti pristupe listama „Sadržaji koje su gledali vaši prijatelji“ i „Omiljeni sadržaji vaših prijatelja“. Ovo nije bilo u skladu sa zakonom do izmene Zakona o zaštiti privatnosti video-zapisa iz 1988. godine do koje je došlo početkom 2013. godine.

Obnavljanje brenda i veća ekspanzija na međunarodnom nivou

Kompanija Netflix je u aprilu 2014. godine dostigla broj od 50 miliona pretplatnika širom sveta, sa udelom od 32,3% na tržištu prenosa video-zapisa u SAD. Netflix je u tom trenutku poslovao u 41 zemlji na celom svetu. Juna 2014. godine, kompanija Netflix predstavila je svoj obnovljeni brend na globalnom nivou: novi logo, koji koristi moderni font bez senčenja, kao i novi korisnički interfejs veb-stranice. Promena je bila kontroverzna; nekima se dopao novi minimalistički dizajn, dok se drugima više sviđao stari interfejs. Netflix je u julu 2014. godine prevazišao 50 miliona pretplatnika na globalnom nivou, od kojih je 36 miliona bilo u SAD.

Nakon izlaska serije Derdevil (Daredevil) u aprilu 2015. godine, direktorka poslova sadržaja Trejsi Rajt otkrila je da je Netflix dodao podršku za audio opis (naraciju koja sadrži auditivne opise ključnih vizuelnih elemenata za slepe ili slabovide korisnike), kao i da je počeo saradnju s partnerima kako bi se ovi opisi vremenom dodali svim originalnim serijama. Kao deo nagodbe sa Američkim savetom za slepa lica, kompanija Netflix je naredne godine obećala da će dodati opise za svoje originalne serije u roku od 30 dana od njihove premijere, kao i da će dodati podršku za čitač ekrana i mogućnost pretraživanja sadržaja putem opisa, ukoliko je to dostupno.

Na Međunarodnoj izložbi potrošačke elektronike 2016. godine Netflix je najavio veliku međunarodnu ekspanziju svojih usluga na dodatnih 150 zemalja. Najavljeno je i da će uz ovu ekspanziju Netflix poslovati u skoro svim zemljama u kojima postoji zakonska i logistička mogućnost poslovanja. Istaknuti izuzetak bila je Kina iz razloga ograničenja operativnih usluga interneta i medija u ovoj zemlji usled zakonskih prilika. Rid Hejstings je izjavio da je plan kompanije da izgradi odnose s lokalnim medijskim kućama koje bi mogle da postanu partneri za distribuciju sadržaja u toj zemlji (s ciljem usmeravanja pre svega na originalni sadržaj), ali da ne žuri sa ispunjenjem tog plana, pa da će za to možda trebati „više godina“.

Osim toga, u januaru 2016. godine kompanija Netflix najavila je da će početi da blokira virtuelne privatne mreže (VPN). Istovremeno je objavljeno da je ova usluga u tom trenutku imala 74,8 miliona pretplatnika i predviđeno je dodatnih 6,1 miliona do marta 2016. godine. Globalna ekspanzija pospešila je rast broja pretplatnika. Netflix je do kraja godine dodao opciju preuzimanja i reprodukovanja određenih filmova i serija u režimu van mreže.

Februara 2017. godine, kompanija Netflix potpisala je ugovor o izdavanju muzike s kompanijom BMG Rights Management, koji podrazumeva da će BMG nadgledati prava u vezi s muzikom iz originalnih sadržaja kompanije Netflix na teritorijama izvan SAD. U SAD kompanija Netflix ove poslove još uvek vrši interno. Dana 17. aprila 2017. godine objavljeno je da je Netflix prikupio skoro 100 miliona pretplatnika. Kompanija Netflix je 25. aprila 2017. godine izvestila da je u Kini postigla sporazum o licenci sa servisom za prenos programa iQiyi, čiji je vlasnik kompanija Baidu, a koji omogućava distribuciju originalnog sadržaja kompanije Netflix na ovoj kineskoj platformi. List Los Anđeles Tajms navodi sledeće: „Serije i filmovi ove kompanije čine više od trećine svog sadržaja preuzetog sa interneta u udarnom terminu u Severnoj Americi.“

Kompanija Netflix je 7. avgusta 2017. godine preuzela kompaniju Millarworld, izdavačku kuću autora stripova Marka Milara. Ovo je bila prva akvizicija u istoriji kompanije Netflix. Netflix planira da koristi Milara i njegova postojeća i buduća dela za svoj budući originalni sadržaj. Generalni direktor za sadržaj Ted Sarandos opisao je Milara kao „savremenog Stena Lija“. Naredne nedelje kompanija Netflix objavila je da je sklopila ekskluzivni sporazum o razvoju sa Šondom Rajms.

Kompanija je 22. januara 2018. godine prešla prekretnicu od 100 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, postavši najveća kompanija u domenu digitalnih medija i zabave na svetu, veća od svih tradicionalnih medijskih kuća osim kompanija AT&T, Comcast i Disney, kao i 59. javno preduzeće po veličini prema američkom berzanskom indeksu S&P 500.

Vrednost akcija kompanije Netflix je 2. marta 2018. godine porasla na rekordnih 301,05 dolara, čime je ova kompanija prevazišla sopstveni dvanaestomesečni cilj od 300,00 dolara i završila sezonu s tržišnom kapitalizacijom od 130 milijardi dolara. Na taj način se ova kompanija opasno približila tradicionalnim medijskim gigantima kao što su kompanije Disney (155 milijardi dolara) i Comcast (169 milijardi dolara). Ova prekretnica dostignuta je jedan dan nakon što je britanski satelitski emiter Sky objavio vest o novom sporazumu s kompanijom Netflix o integraciji pretplate na uslugu video-zapisa na zahtev kompanije Netflix u sopstvenu uslugu televizijske pretplate. Korisnici visokokvalitetnog paketa i usluge Sky Q dobili su mogućnost da pored redovnih kanala emitera Sky gledaju i sadržaj kompanije Netflix.

Netflix je 16. avgusta 2018. godine najavio trogodišnji sveobuhvatni ugovor sa autorom serije Crnkasti (black-ish), Kenijom Barisom. U okviru ugovora, Baris će biti producent nove ekskluzivne serije kompanije Netflix i pobrinuće se za scenario i izvršnu produkciju svih projekata putem svoje produkcijske kuće Khalabo Ink Society.

Netflix je 27. avgusta 2018. godine potpisao ekskluzivni petogodišnji sveobuhvatni ugovor s međunarodno priznatim autorom bestselera Harlanom Kobenom. Prema ovom sporazumu koji vredi nekoliko miliona dolara, Netflix i Koben će sarađivati u produkciji 14 postojećih i budućih projekata. Istog dana, kompanija je sklopila i sveobuhvatni ugovor sa autorom serije Graviti Fols (Gravity Falls) Aleksom Hiršom. Prema Globalnom izveštaju o fenomenima na internetu (Global Internet Phenomena Report), Netflix obuhvata 15% ukupnog opsega protoka na internetu širom sveta, što je ujedno i najveći procenat među svim pojedinačnim aplikacijama.

Oktobra 2018. godine Netflix je preuzeo ABQ Studios, objekat za filmsku i televizijsku produkciju sa osam zvučnih pozornica u Albukerkiju, u Novom Meksiku. Objavljena cena bila je gotovo 30 miliona dolara.

Novembra 2018. godine studio Paramount Pictures potpisao je ugovor za više filmskih ostvarenja s kompanijom Netflix u okviru razvojne strategije kompanije Viacom; na taj način je Paramount postao prvi veći filmski studio koji je potpisao ugovor s kompanijom Netflix. U ovom studiju se za Netflix trenutno snima nastavak filma Momcima koje sam volela (To All the Boys I’ve Loved Before) kompanije Awesomeness Films.

Kompanija Netflix je na sopstveni zahtev primljena u članstvo Američke filmske asocijacije (Motion Picture Association – MPA) 22. januara 2019. godine i postala je prvi servis prenosa programa u ovoj asocijaciji.

U maju 2019. godine Netflix je preuzeo dečju medijsku franšizu StoryBots u skladu sa odlukom da se posveti proširenju ponude obrazovnih sadržaja.

Kompanija Netflix je 9. maja 2019. godine sklopila ugovor s produkcijskom kućom Dark Horse Entertainment kako bi producirala televizijske serije i filmove na osnovu stripova izdavača Dark Horse Comics.

Početkom avgusta 2019. godine kompanija Netflix započela je pregovore o ekskluzivnom višegodišnjem filmskom i televizijskom ugovoru s producentima serije Igra prestola Dejvidom Beniofom i D.B. Vajsom, navodno u vrednosti od 200 miliona dolara. U skladu sa obavezama prema kompaniji Netflix, Beniof i Vajs raskinuli su ranije potpisani ugovor s kompanijom Disney prema kom je trebalo da učestvuju u scenariju i produkciji za serijal filmova Ratovi zvezda.

Kompanije Netflix i Nickelodeon 13. novembra 2019. godine potpisale su višegodišnji ugovor o produkciji sadržaja koji uključuje produkciju nekoliko originalnih animiranih filmova i televizijskih serija na osnovu čitave lepeze likova kompanije Nickelodeon, kao odgovor na novi servis prenosa programa kompanije Disney – Disney+, koji je pokrenut dan ranije. Ovaj ugovor produbio je njihov postojeći odnos u okviru kog je Netflix objavio nove specijale na osnovu postojećih serija kompanije Nickelodeon, kao što su Osvajač Zim (Invader Zim) i Rokov moderni život (Rocko’s Modern Life). Novi projekti koji su u planu ovog tima uključuju muzički projekat Lignjoslava Pipka iz animirane serije Sunđer Bob Kockalone, kao i filmove na osnovu serija Kuća Buka (The Loud House) i Uzdizanje nindža kornjača (Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles).

Netflix je 25. februara 2020. godine sklopio partnerstva sa šest japanskih autora u cilju produkcije originalnog projekta japanskog stila anime. Ovo partnerstvo uključuje grupu autora manga stripova CLAMP, mangaku Šina Kibajašija, mangaku Jasua Ohtagakija, romanopisca i filmskog režisera Ocuićija, romanopisca Toa Ubutaku i autorku manga stripova Mari Jamazaki.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista