Početna > Izdanja > Broj 131 > Edukacija - Dragiša Ristovski

Saveti D.R. Gilbert centra - kako da vi i vaš biznis prebrodite virus koronu

Virus korona je jedan od završnih činova u razgradnji novog svetskog poretka i liberalnog kapitalizma koga znamo kao takvog. Trenutno je velika oskudica originalnosti, svi igraju na sigurno, slede oprobane modele, imitiraju postojeće. Bitno je da u biznisu ne budemo deo grupe koja isto misli, radi i sledi, kaže Dragiša Ristovski osnivač i direktor D.R. Gilbert centra.

On ističe da se sa takvim stavom utapamo na tržištu, a da „sa mnogo probuđenih pojedinaca možemo da kreiramo novu društvenu i ekonomsku perspektivu”. Šta nam je onda činiti?

Eksplozija aktivnosti, izlazak iz izolacije

– Najveća opasnost je samo čekati i nemati datum početka akcije, jer onda sigurno gubimo na tržištu. Neka to bude 11. maj, nakon svih praznika – ponedeljak. Prema predviđanjima stručnjaka očekuje se da će do tada situacija biti daleko bolja – savetuje Ristovski.

Ne dozvolimo da sav novac ode na „toalet papir

Kako ističe Ristovski, ovo je metafora za trošenje novca na fiziološke potrebe i stvaranje ogromnih zaliha.

– Verujte mi da je od neprocenjivog značaja da svako od nas bar malo novca potroši ili investira u nešto što nisu samo fiziološke potrebe. Na taj način istovremeno pomažemo sebi i održavamo u poslovnom životu skoro 80 % delatnosti, ne računajući one za čijim proizvodima je zbog situacije velika potražnja i one koji su na budžetu.

Plaćanje računa

– Nemojmo stati sa plaćanjem računa svojim dobavljačima. Uplaćujmo i mi drugima, kako bi i nama plaćali. Na taj način pokrećemo tok, jer sve mora da teče ili da bar ponovo poteče.

Nova ideja, novi proizvod

– Smislimo bar jednu novu ideju, jedan novi proizvod, jedno novo rešenje koje ćemo ugraditi u nove temelje našeg poslovanja nakon virusa korone.

Prave vrednosti

– Imajmo u vidu da tradicionalno nije uvek konzervativno ili retrogradno – kaže Ristovski.

– Upravo smo svedoci rušenja „novog svetskog ekonomskog i društvenog poretka” koji počiva na samoljublju, egoizmu, pohlepi i strahu. Vratimo prave vrednosti u „poslovnu igru” i ukrstimo ih sa nekim inovativnim rešenjima i tehnološkim dostignućima.

– Od neprocenjive je važnosti shvatiti da možemo biti istovremeno i tradicionalni i inovativni - kaže Ristovski.

Čuvajte zaposlene

Na kraju, Ristovski poručuje da ne smemo izgubiti najbolje ljude.

– Jako je važno da nam prva mera ne bude otpuštanje radnika. Sačuvajmo najbolje jezgro, a ako neko mora da ode, neka to budu oni sa kojima ne delimo iste vrednosti i oni koji ne žele da prihvate da u teškim trenucima moramo deliti zajedničku sudbinu. Dakle, ne dozvolimo da nas fizička izolacija mentalno izoluje.

– Upamtimo da je ovo najbolji momenat za kreiranje novih ideja, jer se dosadašnje urušavaju. Ne zadržavajmo ono što odlazi i ne sprečavajmo ono što dolazi – zaključuje osnivač D.R. Gilbert centra.

Tekst je priredio direktor i vlasnik kompanije D. R. Gilbert Group Dragiša Ristovski www.drgilbert-centar.com

Berza

investicioni fondovi

kursna lista