Početna > Izdanja > Broj 13 > Intervju Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija

Intervju, Moć komunikacija

Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija

„Kada smo počinjali, imati mobilni telefon je bio luksuz, danas je luksuz nemati ga.“ Telekom Srbija je glavni telekomunikacioni operater u Srbiji. Kao vodeća telekomunikaciona kompanija u regionu zapadnog Balkana, Telekom Srbija nudi svojim korisnicima široki spektar usluga - mobilna, fiksna i satelitska telefonija, internet, multimedijalni servisi, prenos podataka i planiranje. Telekom Srbija se regionalno proširio kupovinom Telekoma Srpske u Bosni i kupovinom treće licence u Crnoj Gori za pružanje usluga fiksne i mobilne telefonije. Mt:s (Mobilna telefonija Srbije) je najveći mobilni operater na veoma konkurentnom srpskom tržištu, sa tržišnim udelom od preko 61%.

 

Gospodin Vladimir Lučić, Direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija , član Upravnog odbora m:tel operatera u Crnoj Gori i član Upravnog odbora Telekoma Srpske u Bosni, je sagovornik PROFIT magazina.

 

Telekom je prošle godine proslavio 10 godina rada. Možete li u kratkim crtama da opišete razvojni put Telekoma (MTS),

od početka do danas?

 

Telekom Srbija je prošao kroz intenzivan razvoj tokom 11 godina postojanja, kao i njegov najsavremeniji deo, mobilna telefonija, koji je star 10 godina. U neku ruku, sudbina Telekoma je pratila i sudbinu ove zemlje. Intenzivan tehnološki razvoj počeo je posle demokratskih promena  u zemlji. Telekom Srbija je vrlo brzo u mobilnoj telefoniji došao na nivo tehnološkog razvoja svetskih operatera. Kao najznačajniju godinu označio bih 2005. kada je MTS postao broj jedan operater i po broju korisnika i po prihodu. Što se tiče fiksne mreže, zbog zastoja u razvoju tokom devedesetih, Telekom Srbija je paralelno započeo uvođenje novih servisa i digitalizaciju mreže. Na početku 2001. stepen digitalizacije velikih gradova, kao što su Novi Sad, Niš i Beograd bio je veoma nizak. Sada je u Novom Sadu završena digitalizacija, a u Beogradu se nalazi u završnoj fazi. Za Telekom je posebno bila značajna 2007. kada smo se proširili mobilnom i fiksnom mrežom van granica Srbije, tačnije u BiH i Crnu Goru. Prošla godina je, u finansijskom smislu, bila posebno dobra za Telekom, sa rekordnim operativnim profitom.

Ušli ste na tržište Srbije kao drugi teleprovajder i tada ste imali samo 50.000 korisnika, a danas imate preko 5,3 milionа korisnika. To je ogroman uspeh za 10 godina. Gde, po Vama, leži tajna uspeha Telekoma?

 

Veliki je izazov kada počinjete sa radom kao drugi operator. U drugim zemljama je obično državni operator bio i prvi mobilni, dok je kod nas bilo malo drugačije. Iako smo krenuli 1998. godine, pravi razvoj je počeo 2001. godine, kada smo imali samo 5 posto tržišnog učešća. Mislim da je bila napravljena dobra strategija, koja se bazirala na uzimanju što veće baze korisnika, ne ulazeći u kalkulacije koliko taj korisnik donosi prihoda. Jednostavno smo zacrtali da nam je svaki korisnik bitan i da svakom moramo da omogućimo pristup savremenim tehnologijama po povoljnoj ceni. Mislim da smo najzaslužniji što je Srbija sada među zemljama koje imaju veliki procenat stanovništva koji koristi mobilni telefon. U nekim oblastima, kao što su plaćanje parkinga mobilnim telefonom ili portal, ušli smo u sam vrh tehnološke primene mobilnog telefona. Ono što je najveća snaga MTS-a je izuzetno mlad tim, koji je svojim entuzijazmom podigao ovog mobilnog operatera. Takođe se možemo pohvaliti da smo sve uradili sopstvenim snagama, bez angažovanja bilo kojih stranih konsultanata.

 

Povodom desetogodišnjice uspešnog poslovanja, Telekom je promovisao više akcija, u okviru kojih je delio besplatne usluge svojim korisnicima,a i puštena je u rad mreža 066. Da li je to bila velika investicija?

 

MTS je promovisao razne pogodnosti za svoje korisnike. Između ostalog, puštena je i nova numeracija. Sama investicija nije koštala previše, jer se i ovaj servis naslanja na već izgrađenu mrežu. Kada se pravilno izgradi osnova, onda su novi servisi više stvar kreativnosti nego investicija. Novom  numeracijom smo hteli dodatno da izađemo u susret korisnicima, jer smo omogućili postpaid pakete sa 6 cifara i mogućnost kontrole računa tj. mogućnost da Vam na kućnu adresu dođe račun od 500 dinara, ma koliko razgovarali.

 

Kada su u pitanju nove tehnologije, Telekom ide u korak sa vremenom, ne zaostajući za vodećim svetskim telefonskim kompanijama. Šta je najnovije što MTS nudi svojim korisnicima?

 

MTS će ove godine staviti akcenat na razvoj tzv. „broadband“ 3G interneta. Takođe spremamo prijatna iznenađenja zа korisnike što se tiče rominga i što se tiče povoljnog telefoniranja unutar porodice.  

Najavljeno je preuzimanje 4G mreže, a već je u upotrebi MONDO, tu je IPTV,HDTV… Pojasnite nam šta sve ovo praktično znači za korisnike?

 

4G je definitivno budućnost. Radi se, u stvari, o ubrzanoj 3G mreži, koja će zaživeti do 2012. i omogućiti korisnicima mobilnog interneta brzine od preko 100 Mb u sekundi. To znači da će mobilna telefonija uzeti primat, u sledećih 10 godina, u internet servisima za kućnog korisnika. IPTV ili WEB TV će biti jedan od dva načina pristupa svim televizijskim i multimedijalnim sadržajima. Svi ste svesni činjenice da deca sada više vremena provode pored računara i interneta nego pored televizora. Klasičan televizor će za 10 godina postati prevaziđen, kao što je danas radio. Faktički ćete kod kuće imati veliki monitor, preko koga ćete imati pristup internetu i preko koga ćete obavljati video pozive ili gledati razne multimedijalne sadržaje, bazirane na digitalnoj televiziji. Kao glavni sistem za internet prenos kućni korisnici će koristiti mobilni internet, jer se on jednostavno može prenositi. Takođe će u sledećih 10 godina notebook računari koštati manje od 50 dolara, tako da će deca u školu nositi računare umesto knjiga. Faktički će svako imati svoj računar, kao što sada svako ima svoj mobilni telefon.

 

Pregovarali ste sa Apple-om da pusti u prodaju na srpsko tržište čuveni I-phone.

Da li ste uspeli da postignete dogovor?

 

Telekom se strateški opredelio da u svojoj ponudi ima što više touch screen telefona, jer po svim istraživanjima takvi telefoni će biti najpopularniji na tržištu. Tako smo već promovisali Samsung OMNIA i Ericsson X1 telefon. Takođe smo se i zvanično obratili Apple-u za I-phone. Naša želja je  da ponudimo i taj telefon, ali ne mogu još da Vam potvrdim kada će to biti.

 

Ideja da se mobilni telefon, osim za telefoniranje, koristi i za gledanje TV-a, internet… do skora je bila daleka budućnost, a sada bih rekla, veoma izvesna budućnost u koju Telekom investira. Koliko sam u pravu?

 

Što se toga tiče, u potpunosti ste u pravu. Kao što je pre samo 15 godina bila fantastična priča da će svako imati mobilni telefon, tako će za sledećih 15 godina mobilna telefonija biti glavni način prenosa broadband interneta, koji će omogućiti sve multimedijalne servise. Već sada korisnici, u glavnom, upotrebljavaju mobilni za čitanje mail-ova, raznih vesti, chat. Najvažniji portali kao što su Google ili Facebook ozbiljno rade na povezivanju sa mobilnim operatorima. Svi su svesni da će za 5 godina biti 5 milijardi korisnika mobilne telefonije. Samim tim, pristup mobilnim portalima biće glavni način pristupa svim informacijama. U skladu sa tim, novac za marketing će biti prebačen sa web-a i TV-a na mobilne portale, što će dovesti do njihove dalje ekspanzije.

 

Šta se trenutno, osim poskupljenja, događa na polju fiksne telefonije?

 

Što se tiče fiksne telefonije, korisnicma smo pripremili razne pakete interneta, sa brzinama do 16 Mb. Takođe smo pustili IPTV uslugu i omogućili korisnicima da na jednostavan način, preko jedne parice, imaju običan telefon, internet i televiziju.

 

Kada očekujete da će se na tržištu fiksne telefonije u Srbiji pojaviti  konkurencija Telekomu, koji trenutno drži monopol u toj sferi poslovanja na našem tržištu?

 

Nadamo se da će se do kraja godine završiti postupak izdavanja licence. Konkurencija u fiksnoj telefoniji je počela pojavom internet provajdera. Krajem prošle godine, uvođenjem pravilnika o VOIP-u, internet provajderi su postali i zvanična konkurencija u sferi fiksne telefonije. Telekom Srbija podržava punu liberalizaciju tržišta i uvođenje pune konkurencije i u fiksnoj telefoniji. Smatramo da ćemo na takvom tržištu dokazati našu snagu, a da će potpuno liberalno tržište fiksne telefonije doprineti i bržem razvoju ovog segmentа.

 

Iz Ministarstva za telekomunikacije najavljuju pojeftinjenje međunarodnog telefonskog saobraćaj. Koliko je to realno?

 

Što se tiče međunarodnog saobraćaja, u potpunosti je realan pad cena za internacionalne razgovore. Tehnološka revolucija zasnovana na IP tehnologiji pretvorila je svet u jedno globalno tehnološko selo. Sada već i Telekom Srbija i internet provajderi u svojoj ponudi imaju ino-call kartice, koje omogućavaju povoljno telefoniranje ka inostranstvu. U sledeće dve godine predviđam radikalan pad cena poziva ka inostranstvu, koji će u „paketima“ biti uračunati u pretplatu.

 

RATEL-ov pravilnik o „špijuniranju“ interneta je pobudio veliku pažnju i interesovanje javnosti. O čemu se tačno radi? Šta je predviđeno tim pravilnikom?

 

Mislim da je u javnosti došlo do pogrešnog utiska u vezi sa ovim pravilnikom. Radi se o tome da telekomunikacioni provajderi moraju imati tehničke mogućnosti eventualne kontrole telekomunikacionog saobraćaja, koje mogu, naravno, da izvrše samo nadležni državni organi u skladu sa zakon.

 

Telekom je usvojio strateški plan razvoja do 2012. godine. Šta je obuhvaćeno tim planom? U kom pravcu će se Telekom razvijati u narednom periodu?

 

Telekom je usvojio strateški plan do 2012. godine i on ima dva glavna cilja: razvoj broad band interneta i servisa i fiksno-mobilnu konvergenciju. U skladu sa tim, mi smo prošle godine izvršili reorganizaciju i spojili smo, u organizacionom smilu, fiksnu i mobilnu telefoniju.  

Svetski ekonomski analitičari kažu da je recesija, na globalnom nivou, najmanje pogodila telefoniju. Da li i Vi delite to mišljenje kad je u pitanju Telekom?

 

Mislim da su tačne procene da kriza neće mnogo zahvatiti telekomunikacije, jer su one postala prava ljudska potreba, kao npr. struja ili grejanje. Normalno je da će firme probati da racionalizuju troškove telefoniranja, ali to može da se uradi do određenog nivoa. Sve u svemu, telekomunikacije će sigurno biti jedan od nosilaca razvoja i izlaska iz svetske ekonomske krize. Određeni načini komuniciranja, kao što je video konferencija, doživeće renesansu, jer će firme tako moći da racionalizuju troškove službenih putovanja. 

 

Do kraja prošle godine Morgan Stenli je trebalo da osmisli i iznese strategiju prodaje Telekomovih akcija. Da li je to učinjeno i kakva je strategija (ukoliko nije tajna)?

 

Što se tiče prodaje Telekoma, na žalost, ne mogu odgovoriti na pitanja. Priča o privatizaciji Telekoma je stara koliko i sam Telekom, jer je on, nastankom 1997. već bio delom privatizovan. Odluka o privatizaciji leži na našim vlasnicima, većinskom akcionaru državi i manjinskom OTE, tako da ova pitanja možete postaviti njima. Naš zadatak, kao operativnih menadžera, je da  kompanija što bolje posluje, kako bi njena vrednost što više rasla.

 

Marija Pavlović

Berza

investicioni fondovi

kursna lista