Početna > Izdanja > Broj 127-128 > Ekskluzivno - NECTAR INTERVJU Uvodimo inovacije i rušimo barijere

Uvodimo inovacije i rušimo barijere

Želja nam je da postanemo regionalni lider u proizvodnji zdrave hrane i globalni igrač u proizvodnji sokova. Svakako i ulazak u potpuno nove kategorije i industrije nam je u planu, a pomno pratimo mete za potencijalne akvizicije. Radujem se i prvim rezultatima naše Fondacije, kojom ostavljamo trag za buduće generacije. A u svemu što radimo ostaćemo verni filozofiji poslovanja „Nije svejedno“.

1.Kompanija Nectar je pokrenula nekoliko značajnih projekata ove godine. Kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima?

Mnogo toga smo uradili a jošviše je tek pred nama. Pre četiri godine, vlasnik kompanije Nectar je doneo jednu tešku odluku da poveri upravljanje kompanijom profesionalnom menadžeru, spremajući je za sledeću fazu razvoja. Većina ljudi ne zna koliko je hrabrosti, strateškog i vizionarskog razmišljanja potrebno za takvu odluku. Zahvalan sam vlasnicima na tako velikom poverenju koje sam, verujem, i opravdao. Ova godina bila je intenzivna i sadržajna. Volim da kažem da je ova prva godina u drugih dvadeset godina poslovanja Nectar grupe i obeležili su je strateški projekti naše kompanije: otvaranje najvećeg voćnjaka organskih jabuka, ulazak u joint venture investiciju u Bio Panon fabriku organskih proizvoda, zaštita geo porekla ariljske maline i oblačinske višnje i osnivanje naše fondacije Nije svejedno. U tom velikom poslu mi pomaže moj tim, ali i svih 1300 zaposlenih koji mi veruju, a ja verujem u njih. Mislim da su uzajamno poverenje i timski rad najviše doprinelitome da Nectar grupa bude apsolutni lider na regionalnom tržištu (tržištu bivše Jugoslavije) sa preko 23% učešća i izvozom u 60 zemalja širom sveta.

2. Dosadašnja istraživanja pokazuju da je pakovanje veoma bitno za izbor proizvoda. Koliko značaja Nectar posvećuje ambalaži i da li ide u korak sa svetskim trendovima?

Pakovanje je bitno potrošačima prilikom izbora proizvoda ali to je samo jedan segment u odluci o kupovini. Mislim da potrošač današnjice i tekako očekuje ne samo dobro pakovanje, veći kvalitetan sadržaj, praktičnost, individualnost, transparentnost... Police u supermarketima pre nekoliko godina i danas su neuporedive. Hrana postaje vrlo važan resurs, zdrava hrana još važniji. Potrošači su sve zahtevniji, žele da znaju odakle dolazi hrana koju jedu, njeno poreklo, način na koji je proizvedena, da li je sigurna za konzumaciju i ekološki održiva. Oni su spremni da plate više za kvalitet i autentičnost. To dovodi do kontinuiranog rasta sektora proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, koji na globalnom nivou ima godišnji promet od oko 50 milijardi evra. Geografska oznaka predstavlja jasnu vezu između visokokvalitetnog proizvoda i mesta njegovog porekla i nosi sa sobom i određeni kvalitet. Bilo da se radi o specifičnoj biljnoj sorti, životinjskim vrstama, klimi i zemljištu ili tradicionalnom znanju proizvođača koje se prenosi sa kolena na koleno dugi niz godina. Ove osobine daju konačnom proizvodu karakterističan ukus, teksturu i izgled. I, naravno, vremenom donose i višu cenu kako sirovini tako i gotovom proizvodu. Nectar dosta pažnje posvećuje poreklu voća. Svokontinentalno voće koje koristimo je iz Srbije i posebno naglašavamo geo lokalitete jer želimo da damo na značaju domaćem voću i domaćim proizvođačima. Zajedno sa EBRD-om, Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija i Ministarstvom poljoprivrede po prvi put smo ove godine zaštitili geografsko poreklo oblačinske višnje i ariljske maline, čime su stvoreni uslovi za jasnu pozitivnu diferencijaciju proizvoda iz Srbije na globalnom tržištu i dodaje vrednost ne samo sirovini već i gotovim proizvodima i ekonomiji naše zemlje. Geo poreklo i dalje ulaganje u organsku proizvodnju jesu naš fokus i time želimo da pomognemo da se Srbija kvalitetnim proizvodima pozicionira na svetskom tržištu, postigne veću cenu i veću konkurentnost.

3.Gde nabavljate sirovine za svoje proizvode i kakve standarde one moraju da ispunjavaju da bi se našle u vašim pakovanjima?

Svi naši dobavljači, odnosno proizvođači sirovina suu obavezi da rade u skladu sa međunarodnim standardima za bezbednost hrane (ISO 22000, FSSC 22000 ili IFS) a organski proizvodi moraju biti sertifikovani u skladu sa zahtevima Zakona o organskoj proizvodnji Republike Srbije i važećoj regulativi Evropske unije za organsku proizvodnju. Još od 2005. godine sarađujemo sa grupom organskih proizvođača, naših kooperanata, koji su vlasnici parcela sa starim, autohtonim sortama jabuka.Svake godine, pored naših internih kontrolora, parcele obilazi i kontroliše domaća sertifikaciona kuća, Organic Control System.Od organskih jabuka sa ovih parcela se proizvodi koncentrat koji prodajemo kao poluproizvod, a ulazi i u sastav svih naših organskih proizvoda, organskih voćnih sokova kao i organskog jabukovog sirćeta. Od ove godine možemo da se pohvalimo i sopstvenom proizvodnjomorganskih jabuka na najvećoj organskoj plantaži jabuka u Srbijikoja se nalazi u Vladičinom Hanu.

4. Kako vidite dalji razvoj kompanije u narednom periodu?

Sa velikim optimizmom gledamo na godine koje su pred nama. Nastavićemo da investiramo, uvodimo inovacije i rušimobarijere. Planiramo proširenje organskih plantaža jabuka, dalji razvoj izvoza, naročito tržišta Bliskog Istoka i Kine, ali i dalje. A očekujemo i prve rezultate naših razvojnih projekata koje smo pokrenuli ove godine. Tu, pre svega, mislim na organsku proizvodnju i voća i mlečnih proizvoda u BioPanonu, kao i dalji plasman na tržište proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Želja nam je da postanemo regionalni lider u proizvodnji zdrave hrane i globalni igrač u proizvodnji sokova. Svakako i ulazak u potpuno nove kategorije i industrije nam je u planu, a pomno pratimo mete za potencijalne akvizicije. Radujem se i prvim rezultatima naše Fondacije, kojom ostavljamo trag za buduće generacije.A u svemu što radimo ostaćemo verni filozofiji poslovanja„Nije svejedno“.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista