Početna > Izdanja > Broj 125-126 > Ekskluzivno - SBERBANK

Miodrag Stojanović, Izvršni direktor sektora prodaje i distribucije

Sberbank se ističe odličnim kvalitetom usluge i proizvoda

Ušli smo u poslednji kvartal izuzetno uspešne poslovne godine kako u segmentu fizičkih lica, tako i u segmentu male privrede. Što je najbitnije, tokom 2019. godine nastavili smo odličan trend izuzetno brzog rasta u obe klijentske kategorije. Klijenti nas prepoznaju kao banku koja iz godine u godinu nudi izvrsne uslove za gotovinske i kredite za refinansiranje. U odnosu na prethodnu godinu, tokom prvih 10 meseci poslovanja u 2019. godini ostvarili smo rast od čak 60 miliona evra kada govorimo o depozitima. Ovakav rezultat je jasan pokazatelj poverenja koje su nam klijenti ukazali, što je svakako i najbitnije u našem poslovanju.

1.Sberbank se ističe odličnim kvalitetom usluge i proizvoda. Možete li nam reći nešto više o aktuelnim proizvodima?

Zadovoljstvo mi je što mogu da kažem da je Sberbank u segmentu kvaliteta usluge i zadovoljstva klijenata jedna od vodećih banaka na našem tržištu. Ono što uvek volim da istaknem su rezultati istraživanja koji pokazuju da bi čak 7 od 10 ispitanika preporučilo usluge banke svojim prijateljima i porodici. Ovakav rezultat je pokazatelj konstantnog i kontinuiranog rada na usavršavanju kako kvaliteta naših zaposlenih, tako i naših procesa, našeg servisa i proizvoda koje nudimo klijentima.

Zato smo, sada već tradicionalno, u periodu kada ljudi najviše razmišljaju o štednji, odlučili da našim novim i postojećim klijentima pružimo priliku da oroče svoja sredstva na period od šest meseci uz nominalnu kamatnu stopu od 1,6 odsto tj. efektivnu kamatnu stopu od 1,38 odsto. Prepoznali smo potrebu klijenata da optimizujemo period oročenja, a istovremeno ponudili smo im jednu od najboljih kamatnih stopa na tržištu. Takođe, ono što bih voleo da istaknem jeste da je štednja vrlo individualan proizvod. Sberbank ima veoma široku paletu štednih proizvoda prilagođenih različitim potrebama. Baš iz tog razloga volim da preporučim posetu jednoj od naših ekspozitura kako bi se i sami uverili u sve prednosti saradnje sa Sberbankom.

2. Digitalizacija je nešto što je postalo imperativ u bankarskom poslovanju. Šta biste posebno izdvojili u ovom segmentu?

Tokom ove godine, uradili smo mnogo velikih stvari na polju digitalizacije. Mi u Sberbanci težimo da svojim klijentima pružimo najbolje moguće digitalno korisničko iskustvo. Digitalizaciju ne treba posmatrati samo iz jednog ugla jer kroz uvođenje novih, digitalnih proizvoda u prilici smo da edukujemo naše klijente kako da na brži, lakši i efikasniji način završavaju svoje obaveze. S druge strane, naše zaposlene oslobađamo manualnih, repetativnih poslova. Razvojem ovog segmenta zapravo dobijamo i zadovoljne klijente i zadovoljnije i efikasnije zaposlene.

Zbog toga, uveli smo mnoge inovacije – SMART keš kredit, prvi potpuno digitalni keš kredit. Ukoliko podnesete zahtev preko interneta ili mobilnog bankarstva, novac može biti na vašem računu za svega pet minuta, bez papira i bez dolaska u banku. Nakon uspešne implementacije kredita, u planu su i drugi proizvodi.

Samouslužni uređaji, kako danas nazivamo bankomate, doživeli su pravu digitalnu revoluciju, od mašina koje samo isplaćuju dinare do „self service“ pametnih bankomata koji omogućavaju isplatu i uplatu dinara, menjačnicu, uplatu pazara, a do kraja godine i plaćanje računa skeniranjem QR koda. Zatim, planiramo da omogućimo reaktivaciju mobilne aplikacije, bezgotovinske transakcije... praktično, naši klijenti mogu i van radnog vremena ekspoziture da završe najveći broj transakcija.

Iz ovog se može zaključiti da je digitalizacija jedan od glavnih strateških pravaca u Sberbanci.

3.Kako trenutno funkcioniše bankarsko tržište u Srbiji? Gde vidite potencijal za rast na domaćem tržištu u segmentu poslovanja sa stanovništvom kada je u pitanju vaša banka?

Segment rada sa stanovništvom u okviru Sberbanke podrazumeva dva velika segmenta: rad sa fizičkim licima i rad s malim preduzećima i preduzetnicima s godišnjim prihodima do milion evra. Svi oni tokom saradnje s nama prolaze kroz različite životne i razvojne periode. Mi kao njihova odabrana banka treba da budemo tu, prepoznamo njihove potrebe, budemo njihov saputnik i pružimo im adekvatan servis i proizvode prilagođene njihovim potrebama.

Baš iz tog razloga, čvrsto sam uveren da se potencijal za rast ne nalazi u konkretnim proizvodima ili uslugama. Potencijal za rast isključivo se nalazi u kvalitetu usluge ka našim klijentima. Bankarstvo podrazumeva građenje strateškog, partnerskog i sigurnog odnosa sa svojim klijentima. Trudimo se da naši klijenti u svakom momentu u nama imaju profesionalnog sagovornika i partnera, koji ne samo da će im razrešiti nedoumice, već će umeti da prepozna njihove potrebe i ponudi im pravovremenu, brzu i jednostavnu uslugu. Tokom 7 godina koliko poslujemo na srpskom tržištu, našu strategiju razvijali smo, između ostalog, baš i na pretpostavci da je zadovoljni klijent koji prepoznaje banku kao svog sigurnog partnera jedini pravi preduslov za kontinuirani rast koji ostvarujemo.

4.S obzirom na to da je u toku i poslednji kvartal, kako ocenjujete ovu poslovnu godinu i koja su vaša predviđanja za narednu?

Ušli smo u poslednji kvartal izuzetno uspešne poslovne godine kako u segmentu fizičkih lica, tako i u segmentu male privrede. Što je najbitnije, tokom 2019. godine nastavili smo odličan trend izuzetno brzog rasta u obe klijentske kategorije. Klijenti nas prepoznaju kao banku koja iz godine u godinu nudi izvrsne uslove za gotovinske i kredite za refinansiranje. U odnosu na prethodnu godinu, tokom prvih 10 meseci poslovanja u 2019. godini ostvarili smo rast od čak 60 miliona evra kada govorimo o depozitima. Ovakav rezultat je jasan pokazatelj poverenja koje su nam klijenti ukazali, što je svakako i najbitnije u našem poslovanju. U segmentu male privrede rasli smo najjačim intenzitetom do sada. Na krilima ovakvih rezultata, verujem da nam i sledeća godina donosi nove mogućnosti za nove uspehe. Uveren sam da smo našli model poslovanja koji u svakom segmentu može da nam obezbedi kontinuitet i kvalitet rada, ali i da ćemo nastaviti da rastemo sa našim klijentima jer samo zajedno, verujući jedni u druge, možemo da odgovorimo svim izazovima koji su pred nama.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista