Početna > Izdanja > Broj 125-126 > Intervju - Ana Radun

Intervju, Ana Radun, zamenica generalnog direktora kompanije Nectar i upravitelj fondacije Nije svejedno

Nije svejedno – za bolje sutra

Posle 20 godina uspešnog poslovanja i rasta i razvoja do pozicije sada regionalnog lidera na tržištu voćnih sokova, prirodno je došlo vreme da se na jedan sistematičan način odužimo društvu iz kog smo potekli i u kojem živimo i poslujemo. Društveno odgovorne aktivnosti oduvek su bile sastavni deo našeg poslovanja, ali kao dodatna aktivnost kompanije Nectar. Osnivanjem fondacije Nije svejedno, želimo da na strateški, stalni i transparentni način ostavimo trag tamo gde smatramo da možemo najviše da doprinesemo svojim trudom, znanjem i iskustvom.

1.Gospođo Radun, gde ste rođeni? Gde ste odrastali i školovali se?

Moja porodica je zahvaljujući prirodi posla mog oca jedno vreme živela u inostranstvu, ali uvek smo bili jasnog opredeljenja da želimo da živimo, stvaramo i ostvarujemo se porodično u našoj zemlji, u Srbiji. Rođena sam u Beogradu, pola osnovne škole sam završila u Rusiji u Sankt Petersburgu gde smo živeli. Ostatak osnovne škole, gimnaziju i ekonomski fakultet sam završila u Srbiji a master studije u Italiji. Trenutno živim i radim na liniji Novi Sad i Beograd kao i cela moja porodica brat, sestra i roditelji.

2.Kako je tekao put Vaše karijere pre dolaska na poziciju na kojoj se danas nalazite?

Nakon školovanja na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, završila sam i master studije u Italiji i ostala na praksi u kompaniji Microsoft kao deo tima finansija u biznis kontrolingu kako se tamo zvao. Po povratku sam imala želju da prođem reviziju ali je krenuo projekat akvizicije Fructala kojem sam se priključila i ostala u kompaniji. Prošla sam razne pozicije i preuzimala razne odgovornosti i verujem da još imam mnogo da naučim a radujem se da rastem i zajedno sa Nectarom.

3.Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu, osnovala je fondaciju Nije svejedno. Kako je došlo do ideje stvaranja ovakve fondacije?

Prirodno i spontano kao naše porodično uverenje uz podršku menadžmenta. Mi u porodici Radun smo od samog starta Nectara imali ideju da pokrenemo proizvodnju zdravih proizvoda za naše potrošače. Posle 20 godina uspešnog poslovanja i rasta i razvoja do pozicije sada regionalnog lidera na tržištu voćnih sokova, prirodno je došlo vreme da se na jedan sistematičan način odužimo društvu iz kog smo potekli i u kojem živimo i poslujemo. Društveno odgovorne aktivnosti oduvek su bile sastavni deo našeg poslovanja, ali kao dodatna aktivnost kompanije Nectar. Osnivanjem fondacije Nije svejedno, želimo da na strateški, stalni i transparentni način ostavimo trag tamo gde smatramo da možemo najviše da doprinesemo svojim trudom, znanjem i iskustvom.

4.Šta će biti osnovni fokus fondacije i kakvi su projekti u planu za naredni period?

Fondacija Nije svejedno će delovati u tri oblasti porodica, priroda i edukacija jer su upravo to stubovi naših vrednosti. Verujemo da ono najbolje što imamo dolazi upravo iz prirode i smatramo da moramo da razumemo i čuvamo prirodu i da to znanje prenesemo na našu decu, ali isto tako kao porodična kompanija znamo koliko je važna porodica i ostvarenje u ulozi roditelja. Edukacija je nama prirodni put jer stalno učimo i verujemo da se iskustvo najbolje stiče ako si stalno otvoren za nova saznanja i učenje i želimo da naša iskustva i dobre prakse prenesemo na generacije i da damo doprinos podršci opstanka i daljeg razvoja poljoprivrede u Srbiji. Prvi projekat Fondacije u okviru oblasti porodice, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, je osnivanje savetovališta za vantelesnu oplodnju u domovima zdravlja i otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju sa besplatnim nacionalnim brojem za informacije putem kojeg će građani moći da dobiju sve neophodne informacije i psihološku podršku u ovom procesu. Da bi došli i do najmanjih mesta u Srbiji i pomogli što većem broju građana, kreirali smo Vodič sa jasnim koracima kroz proces vantelesne oplodnje. Vodič će biti distribuiran u sve delove naše zemlje. Što se tiče oblasti povratka prirodi, kao kompanija koja ima sopstvene plantaže voća i povrća i intenzivnu saradnju sa farmerima, želimo da u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije organizujemo čitav niz projekata i programa koji će omogućiti deci da što više vremena provedu u prirodi, da razumeju prirodu, da dobiju informacije koliko je važna pravilna ishrana, boravak i aktivnosti u prirodi za njihov pravilan rast i razvoj. Treća oblast kojom će se baviti fondacija Nije svejedno je edukacija. Cilj je da podelimo sa mladima naša znanja i iskustva iz oblasti agrarnog poslovanja i time pružimo šansu da što više mladih ljudi ostane na selu i da se bave poljoprivredom. Želimo da praksama i stipendijama iz ove oblasti kao i modernizacijom samog načina poslovanja i uslova života na selu povećamo šanse da mladi nađu svoje mesto u poljoprivredi, na farmi, gazdinstvu.

5.Početkom novembra ste u saradnji sa Ministarstvom zdravlja predstavili besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju. Šta građani Republike Srbije dobijaju pozivom ovog broja?

Pozivanjem besplatnog info broja 0800 333 030 svi građani Republike Srbije kojima je potreban savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, neophodnim dokumentima, itd. mogu svakim radnim danom u periodu od 9.00 do 20.00 da se jave i besplatno dobiju podršku kao i odgovore na sva pitanja od članova udruženja Šansa za roditeljstvo. Psihološku podršku pružiće im stručnjaci Centra za mentalno zdravlje. Info broj otvorili smo baš u toku Evropske nedelje (ne)plodnosti koja je ove godine obeležena od 4. do 11. novembra i kojoj je cilj informisanje građana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope. Fondacija Nije svejedno kompanije Nectar je zajedno sa Ministarstvom zdravlja inicirala projekat podizanja nivoa informisanosti i dostupnosti saveta i iskustava u procesu vantelesne oplodnje, jer kao uspešna porodična kompanija iz Srbije želimo da se aktivno uključimo u proces stvaranja uslova za povećanje nataliteta.

6.Koje institucije i organizacije će biti uključene u sprovođenje projekata Fondacije?

Jako nam je drago da smo sve relevantne partnere uključili u prvi projekat Fondacije – imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i udruženjem Šansa za roditeljstvo, kao i Centrom za mentalno zdravlje i gradom Beogradom. Verujemo da smo samo zajedno jači i cilj nam je da dodamo vrednost i uvezujemo partnere na svim našim projektima. Sigurna sam da će naši budući projekti iz oblasti povratka prirodi doneti lepu saradnju i sa Ministarstvom prosvete ali i drugim zainteresovanim učesnicima u ovoj veoma važnoj temi za razvoj naše dece.

7.Gospođo Radun, koji je bio Vaš lični motiv za pokretanje fondacije?

Motiv moje porodice, što je i moj lični motiv, je želja da uradimo nešto od značaja i doprinesemo boljem sutra za nas i našu decu, i da na taj način ostavimo trag. Verujem da jedino kreiranjem boljeg društva za sve možemo zaista napredovati i kao društvo i kao ekonomija. Veoma mi je drago da je kompanija došla, uz sve izazove koje svakodnevno imamo, do nivoa da smo u mogućnosti da mobilišemo resurse i napravimo napore da sprovedemo projekte u delo. Ideja osnivanja Fondacije živi u porodici već skoro pet godina i zahvalni smo direktoru Mihailu Jankoviću koji nas je, da kolokvijalno kažem, „gurnuo“ u realizaciju.

Moj najličniji motiv je i da svom detetu dam primer kako da se odgovorno ponaša prema društvu u kojem živi, da oseti tu ispunjenost i sreću kada utiče na poboljšanja u širem društvu.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista