Početna > Izdanja > Broj 124 > Edukacija - Hart 124

Od marionete do lutkara

Tehnike za izbegavanje manipulacije

Prvi korak u borbi sa manipulacijom jeste prepoznavanje manipulacije. Nakon što prepoznamo da učestvujemo u razgovoru sa osobom koja manipuliše, naša je odluka i odgovornost na koji način ćemo ostati u tom razgovoru. U nastavku članka možete pročitati nekoliko predloga za aktivno učestvovanje i upravljanje razgovorom:

Budi uporan/uporna

1.Pokvarena ploča – kratko i jasno stavimo sagovorniku do znanja da smo ga čuli i držimo se glavne poruke koju želimo da prenesemo:

„Vidim da želiš da pričaš o mom odnosu prema poslu, ali sada pričamo o ovom izveštaju. Ako imaš neku sugestiju u vezi sa izveštajem volela bih da čujem.“

2.Održavanje fokusa – kratko i jasno stavimo sagovorniku do znanja da smo ga čuli i insistiramo na temi o kojoj pričamo. Izgovaramo da vidimo kako sagovornik pokušava da promeni temu ali da mi ne pristajemo na tu promenu.

„Sada menjaš temu. To nije ono o čemu pričamo. Možemo li da nastavimo da pričamo o izveštaju?“

Tajm-aut

1.Tajm-aut za sagovornika – koristimo kao tehniku kada naš sagovornik koristi ljutlju, vređanje i zastrašivanje kao način manipulacije.

„Razgovaraćemo o tome kasnije“, „Hajde da zakažemo sastanak i da sutra popričamo o tome“, ili ako vam je neko bliskiji „Čini mi se da te ovaj razgovor uznemirava, predlažem da nastavimo sutra ili kasnije“.

2.Tajm-aut za sebe – koristimo ovu tehniku kada osećamo da nismo u mogućnosti da donesemo odluku ili da odreagujemo kako bismo želeli, kada osetimo da smo preplavljeni situacijom u kojoj se nalazimo.

„Važno mi je da pričamo o ovome, ali mi treba vreme da razmislim.“

„I za mene je ovo važna tema, ali sam sada previše uzbuđena da bih pričala o tome. Možemo li da nastavimo ovaj razgovor kasnije?“

Odgovaranje na manipulativnu kritiku

1. Delimično slaganje – ovu tehniku primenjujemo kada selektivno prihvatamo kritiku, ali u pogledu procene naše ličnosti ostajemo sopstveni sudija. Na ovaj način uvažavamo sagovornika i njegovu poziciju, ali zadržavamo pravo na sopstvenu logiku. Primeri za ovo su sledeći:

„Zaista si u pravu da sam pogrešila, ali ne mislim da sam neodgovorna osoba.“

„Istina je da sam poslednjih mesec dana napravila konkretne greške, ali se ne slažem da sam glupa.“

„Da, i ja mislim da postoji mogućnost da mi se dese neke neprijatnosti na putovanju, ali ne mislim da je to razlog da ne putujem.“

2. Asertivno raspitivanje – ovu tehniku primenjujemo kada koristimo svoje pravo da ne razumemo šta druga osoba misli, želi ili podrazumeva pod onim što govori, pa se raspitujemo. Na ovaj način dajemo sagovorniku do znanja da nas zanima njegovo mišljenje, ali nam je važno da razumemo o čemu tačno govorimo. Primeri za ovo su sledeći:

„Reci mi šta je tačno u tom mom postupku bilo ponižavajuće.“

„Razumem da nisi zadovoljna izveštajem. Možeš li da mi objasniš šta konkretno nije u skladu sa očekivanjem?“

Poslovna i privatna komunikacija podrazumevaju prisutnost i aktivno učestvovanje. U tom smislu bez obzira na sagovornika i njegov stil komunikacije, svako je odgovoran za način na koji učestvuje u razgovoru.

Bojana Krstić Marković

HR konsultantkinja

H.art Development Centar

Berza

investicioni fondovi

kursna lista