Početna > Izdanja > Broj 124 > Giganti - Esprit

Esprit Holdings

Esprit Holdings Limited je javno preduzeće koje se bavi proizvodnjom odeće, obuće, modnih dodataka, nakita i opreme za domaćinstvo pod brendom Esprit. Sedište kompanije nalazi se u gradu Kaulun u Hong Kongu i u gradu Ratingen (blizu Diseldorfa) u Nemačkoj. Kompanija Esprit je u poslovnoj godini 2007/2008. ostvarila prodaju od preko 3,6 milijardi dolara (do 30. juna 2008). Ima preko 900 maloprodajnih objekata i distribuira proizvode na više od 8.500 veleprodajnih lokacija širom sveta. Ova kompanija ima preko 1,1 milion kvadratnih metara maloprodajnog prostora u 40 zemalja.

Naziv robne marke ESPRIT licencira se drugim proizvođačima. Osim toga, grupa je vlasnik kozmetičkog brenda Red Earth. U glavnim prodavnicama kompanije Esprit mogu se naći i trenutno aktuelne modne linije pod brendom Esprit i proizvodi kompanija koje su korisnici njene licence. Kompanija Esprit ima arhitektonsko odeljenje koje je zaduženo za projektovanje njenih prodavnica širom sveta.

Vrednost kompanije Esprit Holdings Ltd. je 27. septembra 2011. godine procenjena na svega 1,4 milijarde dolara, što predstavlja gubitak od preko 90% u odnosu na procenjenu vrednost od 20 milijardi dolara iz prethodnih godina. Prema podacima banke Credit Suisse, vrednost brenda kompanije Esprit procenjena je na 3,4 milijarde dolara 2012. godine i od tada je ova kompanija izgubila na značaju i beleži stalni pad. Ona se povukla sa mnogih globalnih tržišta smanjivši broj maloprodajnih objekata u Kini, Australiji i Hong Kongu, pri čemu se potpuno povukla iz Severne Amerike i Kanade. Kompanija Esprit je 2013. godine imenovala novog generalnog direktora iz uspešne konkurentske kompanije čiji je zadatak bio da reši ovaj problem, što je kompaniji donelo velik uspeh i dovelo do toga da Esprit ponovo postane prepoznatljiv brend.

Istorijat

Prva modna linija koju su zajednički osnovali Suzi i Dag Tompkins (koji su pre toga osnovali The North Face) prodavala se iz kombija, a sedište kompanije bilo je u stanu Tompkinsovih u San Francisku. Suzi je preuzela kreativnu, a Dag Tompkins finansijsku stranu posla. U to vreme (sredinom 60-ih) brend je ostvario uspešnu prodaju zahvaljujući prvobitnom „matrijarhu“ Helen V. Džafi, koja je pristala da ih ekskluzivno zastupa kao agent prodaje i njihovu modnu liniju uspešno prodavala širom zemlje. Pošto je Helen Džafi napustila kompaniju i San Francisko, kompanija je nastavila da se razvija pod profesionalnijom upravom i menadžmentom sve dok nije nastupio silazni trend u SAD-u i konačna prodaja kompaniji iz Hong Konga.

Džon Kasado je 1979. godine dizajnirao logo kompanije.

Osamdesetih godina pokrenuta je reklamna kampanja pod nazivom „Real People Campaign“ („Kampanja stvarnih ljudi“), iza koje stoji fotograf Oliviero Toskani koji je za svoje projekte angažovao arhitekte i dizajnere, među kojima je pre svega Etore Sotsas koji je dizajnirao prvo sedište kompanije Esprit u Evropi, u Diseldorfu. On je zaslužan za celokupni koncept prodavnica u stilu dizajnerskog pokreta Memfis. Među arhitektama i dizajnerima bili su Antonio Čiterio i Norman Foster.

U februaru 2012. godine kompanija Esprit objavila je da planira zatvaranje svih maloprodajnih objekata u Severnoj Americi jer nisu bili konkurentni na tom tržištu i gubili su novac.

Decembra 2015. godine kompanija Esprit najavila je povratak na kanadsko tržište. Od tada su otvorene dve prodavnice, jedna u tržnom centru Metrotown u regionalnom okrugu Metro Vankuver, i druga u tržnom centru West Edmonton Mall, a planirano je i otvaranje treće prodavnice na jesen 2016. godine u gradu Misisoga.

U maju 2018. godine objavljeno je da će kompanija Esprit zatvoriti svih 67 prodavnica na Novom Zelandu i u Australiji.

Asortiman

Espritovi proizvodi uključuju ležernu sportsku odeću i „kolekcijsku“ poslovnu odeću za muškarce i žene; urbanu odeću za mlade žene „de.corp“; odeću „kids“ za decu do 7 godina; sportsku odeću uključujući skijašku opremu, odeću za fitnes i uličnu modu; modne dodatke kao što su torbe; cipele; bodije, donje rublje za dan i noć, kao i kupaće kostime za muškarce, žene i decu.

Godine 1998. nastao je brend odeće za mlade „edc“.

Od 1990. godine kompanija Esprit raste kroz korisnike licence. Ima više od 30 korisnika licence među kojima su Coty/Lancaster (mirisi) i Falke (čarape i najlonke). Pod imenom „Esprit timewear + jewel“, kompanija Egana Holdings Ltd. proizvodi satove i nakit.

Esprit home prodaje nameštaj, tepihe, tapete, osvetljenje, opremu za domaćinstvo, kućni tekstil i kupatila; Esprit kids’ world prodaje odeću za majke i trudnice, igračke, kolica i nameštaj za dečiju sobu.

Kompanija

Kompanija Esprit Holdings Limited je u poslovnoj godini 2007/2008. ostvarila prodaju od preko 3,6 milijardi dolara.

Grupa ima više od 835 maloprodajnih objekata pod direktnom upravom širom sveta i distribuira proizvode preko više od 15.000 veleprodajnih lokacija širom sveta. Kompanija ima preko 1,1 milion kvadratnih metara maloprodajnog prostora u više od 40 zemalja.

2000-e godine – Esprit postaje crven

Brend sa stavom.

Esprit donosi hrabre odluke. I ide do kraja. To se ogleda i u novom korporativnom dizajnu koji se dosledno distancira od živopisne igre boja – i od tada koristi samo jednu boju: crvenu! Espritova crvena boja postaje zaštitni znak kompanije. Ona, suptilno upotpunjena nežnim bojama, predstavlja dominantni element i enterijera i eksterijera prodavnice.

Logo crvene boje.

I reklamni materijali su, gotovo preko noći, dobili novo ruho. U svom dobro poznatom, karakterističnom ruhu, logo kompanije Esprit blista u svežoj korporativnoj boji i karakteriše jasan izgled reklama, postera i spotova.

2010. godina – Žizel Bundšen i Kristi Tarlington

Dve žene na čelu.

Samopouzdanje, snaga i spremnost da misle svojom glavom – to su vrednosti za koje se zalažu Žizel Bundšen i Kristi Tarlington. Kao takve, one su idealne predstavnice višedimenzionalnog brenda Esprit širom sveta. Dok je Žizel oličenje moderne, kosmopolitske strane brenda, Kristi kombinuje modu s prvobitnom porukom kompanije Esprit o „životu u skladu s prirodom“.

Reklamna kampanja „Real people campaign 3.0“ 2015–2017

Haštag gradi karijeru.

#ImPerfect („ja sam savršen“): jedna – ili pak tri reči? – odlikuje novu kampanju. To je igra reči postignuta kombinovanjem engleskih reči „perfection“ i „imperfection“ („savršeno“ i „nesavršeno“), pri čemu je glavna tema jedinstvena ličnost. Kampanja se odlikuje autentičnim likovima, stvarnim ljudima i slobodom izražavanja, a to istovremeno podseća na imidž kompanije Esprit u godinama njenog nastanka.

„Ako se osećaš dobro, tako i izgledaš.“

Suzi Tomkins Bjuel, osnivač kompanije Esprit

#ImEsprit zauzima stav.

Dobrodošli u 2017. godinu – i #ImEsprit. Iza toga opet stoje izvorne i suštinske vrednosti kompanije Esprit – sloboda, ljubav, hrabrost i budućnost. Ono što svako nosi u sebi na jedinstven način. Kampanja inspiriše ljude da pokažu sebe – da se u njihovom oblačenju vidi ko su, kakvi bi mogli biti i kakvi bi voleli da budu.

Saradnja koja je ostavila utisak.

Ništa ne okuplja ljude kao iste okolnosti u kojima su odrastali – i ljubav prema izvanrednom stilu. Prema tome, bilo je samo pitanje vremena kada će kompanije Opening Ceremony i Esprit stvoriti zajedničku kolekciju. Za to je došlo vreme u septembru 2016. godine, kada se na tržištu pojavila kolekcija OCxEsprit Heritage Collection! Sam izgled inspirisan je kalifornijskim korenima kompanije Esprit, a duh osamdesetih godina integrisan u kolekciju podseća na eru muzičkog žanra Novi talas. Prema rečima osnivača kompanije Opening Ceremony Kerol Lim i Umberta Leona: „Odrasli smo uz Esprit, a sada smo napravili svoju verziju originalnih osnovnih komada iz onog vremena, kako bismo na isti način inspirisali novu generaciju Esprita.“

„Želimo da učinimo da se dobro osećate kako biste dobro izgledali“

Esprit je međunarodni modni brend koji je još od 1968. godine sinonim za stil i kvalitet. Kompanija Esprit, koju su osnovali Suzi i Dag Tompkins, zasniva svoj rad na kreativnosti i odgovornosti uz stav koji odlikuje sunčanu Kaliforniju.

U srcu filozofije brenda jesu prirodan stil, autentičnost i opušten stil života. Ove pozitivne vrednosti ističu se na svim nivoima, od opuštenih krojeva do kvaliteta koji traje, korišćenja prirodnih materijala i odgovorne proizvodnje. Cilj kompanije Esprit je da bude najbolji brend ležerne odeće koji karakteriše neverovatan odnos cene i kvaliteta: da uhvati trendove na tržištu i inovacije po pitanju boja, kvalitetnih materijala i oblika, kao i da ih pretoči u prirodan, opušten i udoban Esprit stil. Esprit posvećuje maksimalnu pažnju odabiru tkanina, kroju i savršenom kvalitetu svakog komada. Espritov kolektivnih duh odražava pozitivan i brižan stav prema životu koji slavi stvarne ljude i zajedništvo u skladu sa obećanjem brenda: „Želimo da učinimo da se dobro osećate kako biste dobro izgledali.“

Modni brend Esprit prisutan je u 40 zemalja i ima 761 maloprodajni objekat pod direktnom upravom i više od 6.332 veleprodajne lokacije, uključujući franšizne prodavnice i prodajne objekte u tržnim centrima koji dele standarde kvaliteta i suštinske vrednosti kompanije Esprit i nude inspirativne kolekcije ženske, muške i dečije odeće. Proizvodi grupe prisutni su na tržištu pod brendovima Esprit i edc. Kompanija Esprit, koja se na berzi u Hong Kongu nalazi od 1993. godine, ima sedišta u Nemačkoj i Hong Kongu.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista