Početna > Izdanja > Broj 124 > Ambasador - Austrija

Nj.E. g. Nikolaus Luteroti, ambasador Republike Austrije u Srbiji

Austrija

Austrija je srednjoevropska zemlja sa nemačkog govornog područja obeležena planinskim selima, baroknom arhitekturom, carskom istorijom i neravnim alpskim regionom. U Beču, glavnom gradu pored Dunava, nalaze se dvorci Šenbrun i Hofburg. Među njegovim stanovnicima bili su Mocart, Štraus i Frojd. Drugi poznatiji regioni u zemlji uključuju severnu Češku Šumavu, jezero Traunze i vinograde na istočnim brdima. Naziv Austrija je nastao od germanske reči „austro“ što znači „istočno“. Austrijska zastava je jedna od najstarijih nacionalnih zastava na svetu. Mašinu za šivenje je izumeo Austrijanac Jozef Maderšperger. Oko jedne četvrtine stanovnika Austrije živi u Beču. U Beču se nalazi najstariji zoološki vrt na svetu koji je osnovan 1752. godine. Austrija je poznata po svojim planinskim železnicama i vozovima kao što je Gizela (Giselabahn). Ferdinand Porše, osnivač nemačke kompanije za sportske automobile „Porsche“ bio je Austrijanac. Bivši holivudski glumac Arnold Švarceneger odrastao je u Austriji. Austrijski Alpi pokrivaju 62% teritorije Austrije. Prve razglednice su se pojavile u Austriji.

1. Vaša ekselencijo, kako se osećate u Beogradu? Možete li nam reći svoje utiske o Srbiji?

Velika je privilegija biti ambasador Austrije u Republici Srbiji, uzimajući u obzir naše brojne istorijske, političke, ekonomske i kulturološke veze. Osećam se vrlo dobrodošao ovde i uživam u životu u Beogradu. Srbija je veoma važan partner Austrije. Snažno podržavamo put Srbije u Evropsku uniju i verujemo da bi Evropska unija bez Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana bila nepotpuna.

2. Koliko dugo ste na poziciji ambasadora u Srbiji i kako je izgledala Vaša diplomatska karijera pre dolaska u Srbiju?

Došao sam u Beograd u martu 2018. godine. Pre dolaska u Beograd radio sam u Beču kao savetnik ministra spoljnih poslova, a potom i kancelara, Sebastijana Kurca. Prethodno sam radio 8 godina u Stalnom predstavništvu Austrije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku gde sam se bavio pitanjima bezbednosti i ljudskim pravima. Takođe sam radio u ambasadi Austrije u Pekingu.

3. Kakva je spoljnotrgovinska saradnja naših zemalja i koje privredne grane u Srbiji imaju najviše potencijala? Šta Srbija izvozi u Austriju, a šta uvozi iz nje?

Izvoz iz Srbije je konstantno rastao tokom prethodnih godina, što je uzrokovalo smanjenje trgovinskog deficita između naših dveju zemalja. To je dobar znak za konkurentnost proizvođača iz Srbije i za sve veću internacionalizaciju lanaca proizvodnje u Srbiji. Međutim, smrznute maline su i dalje najvažniji izvozni artikal.

Što se tiče uvoza iz Austrije, zapazili smo veliku potražnju za proizvodima kao što su papir, farmaceutski proizvodi, mašine i industrijska oprema. Osim toga vidimo da Srbija, naročito Beograd, sve više postaje regionalni centar Zapadnog Balkana za mnoge austrijske kompanije koje koriste prednosti temeljnog znanja njihovih srpskih partnera o regionu. IT sektor svakako predstavlja veoma perspektivnu oblast za intenzivniju saradnju. Srbija ima sreće da ima sjajne univerzitete i škole u toj oblasti i njihovi diplomci mogu da se mere sa najboljima na globalnom nivou. Austrijske kompanije sve više traže mogućnosti zapošljavanja, saradnje i angažovanja spoljnih saradnika ovde.

4. Kada govorimo o ulaganjima, kako investitori iz Austrije vide srpsko tržište? Koliko austrijskih kompanija trenutno posluje kod nas i koje su najvažnije kompanije koje ulažu u Srbiju?

Iz anketa i naših dnevnih kontakata znamo da su investitori iz Austrije tokom poslednjih godina promenili svoje stavove o poslovanju u Srbiji nabolje. Privredna zajednica je pozdravila pravne i administrativne reforme sprovedene poslednjih nekoliko godina. Međutim, još uvek postoji prostor za poboljšanje, naročito kada se radi o vladavini prava, borbi protiv korupcije, transparentnosti i dužini procesa. Na opštijem nivou, čvrsta odlučnost Vlade Srbije da ostane na putu prema Evropskoj uniji svakako stvara poverenje i veru u budućnost sa strane naše privredne zajednice. Naši najvažniji investitori u Srbiji aktivni su u finansijskom sektoru – bankarstvu i osiguranju – kao i u mobilnoj komunikaciji, građevini, prodaji, logistici i proizvodnji. Prema našoj proceni u Srbiji ima oko 400 austrijskih kompanija koje obezbeđuju oko 18.000 radnih mesta.

5. Kako biste okarakterisali saradnju s Vladom Srbije i privrednim udruženjima u cilju jačanja preduzetništva?

Austrija i Srbija su ostvarile dobru saradnju u toj oblasti. Federalna privredna komora Austrije i Privredna komora Srbije (PKS) ostvarile su naročito blisko partnerstvo koje traje godinama. Što se tiče razvoja dvojne stručne obuke u Srbiji, 2016. godine smo pokrenuli projekat saradnje u čemu nas je podržala Austrijska agencija za razvoj. Rezultati su impresivni: trenutno je 600 studenata sa dve struke na dvojnoj obuci, a broj konstantno raste. Osim toga, Federalna privredna komora Austrije smatra digitalizaciju malih i srednjih preduzeća jednim od svojih prioriteta i aktivno podržava mikro i male kompanije da se izbore sa takvim novim izazovima. Privredna komora Srbije je pokazala ozbiljno interesovanje za implementaciju slične šeme ovde u Srbiji, a tim povodom su već zaključeni ugovori sa austrijskim partnerima.

6. Srbija je danas zemlja sa statusom kandidata, a pregovori su započeti u januaru 2014. godine. Po Vašem mišljenju, gde je sada Srbija na putu ka EU, i šta će biti presudno za Srbiju da postane članica?

Srbija je bez sumnje jedan od vodećih kandidata. EU i Srbija su ugovorili 35 poglavlja za pregovore o pristupanju, od kojih je otvoreno 17. Međutim, brzinu procesa pristupanja će odrediti svaka država članica i konkretni rezultati postignuti reformama koje su potrebne za EU članstvo. U slučaju Srbije vrlo su važni nepovratni napredak i implementacija reformi u oblasti vladavine prava. To su oblasti od kojih će koristi imati prvenstveno građani Srbije, a koje će takođe imati pozitivan uticaj na Srbiju kao privrednu lokaciju kroz privlačenje većeg broja investicija. Pored toga, jasno je da Srbija i Kosovo moraju da napreduju u uspostavljanju normalnih odnosa ako žele da nastave sopstveni put prema Evropskoj uniji. Austrija će bez sumnje nastaviti da podržava proces integracije Srbije u Evropsku uniju i njen trud oko sprovođenja reformi, kako na bilaterlanom nivou, tako i unutar Evropske unije. Verujemo da je važno da proces pristupanja EU ostane prioritet na političkoj agendi Evropske unije, a za to ćemo se i založiti.

7. Možete li nam reći nešto o odnosima Srbije i Austrije na polju nauke, kulture i obrazovanja?

Austrija i Srbija dele dugotrajnu i blisku kulturološku vezu. Prioritet austrijske spoljne politike jeste da proširuje i produbljuje veze sa Srbijom i podržava dijalog na svim nivoima. Glavna institucija na tom području je Austrijski kulturni forum u Beogradu koji je osnovan 2001. godine. On podstiče razmenu između Austrije i Srbije predstavljanjem savremenih austrijskih dela iz oblasti muzike, filma, arhitekture, vizuelnih umetnosti, književnosti i pozorišta u Srbiji. Naglasak je na saradnji sa velikom mrežom srpskih partnera u cilju razvoja trajnih partnerstava sa lokalnim umetnicima i naučnicima. Kulturni forum će se ubuduće fokusirati i na isticanje sjajne naučne saradnje između austrijskih i srpskih univerziteta iz koje su proizašla istraživanja na svetskom nivou. Kulturni forum ima blisku saradnju sa austrijskim bibliotekama u Beogradu i Novom Sadu koje omogućavaju pristup za preko 5.000 knjiga i filmova na nemačkom jeziku, i sa Austrijskim institutom „Österreich Institut“ koji nudi kurseve nemačkog jezika.

Osim toga, Austrijsko ministarstvo za spoljne poslove nudi nekoliko programa za mlade srpske stručnjake iz oblasti kulture, na primer rezidencijalni program Q21 koji je namenjen umetnicima iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope i pruža im mogućnost da žive i rade u Beču i uspostave kontakte u okviru lokalne kulturne scene. Austrijski kancelarski ured i KulturKontakt Austria takođe su osnovali rezidencijalni program za umetnike, a pored njih i nekoliko gradova u Austriji. Želeo bih da spomenem i prekograničnu mrežu TRADUKI koja podržava prevođenje knjiga sa izvornih jezika na druge jezike i između jezika Jugoistočne Evrope.

8. Kako biste predstavili svoju zemlju kao turističku destinaciju? Koje karakteristike i znamenitosti biste istakli?

Austrija nudi atrakcije za svakoga. Za one koji vole istoriju, umetnost i nauku, Beč i svih 8 drugih glavnih gradova federalnih pokrajina Austrije nude sjajne muzeje, galerije, umetničke i naučne događaje. Široki spektar festivala, bilo u Beču, Salcburgu, Bregencu, Gracu ili Lincu ili u manjim mestima, bez sumnje je velika atrakcija za ljubitelje muzike, opere ili pozorišta. Ne bi bilo fer izdvojiti određene atrakcije. Ljubitelji prirode i aktivnosti na otvorenom naći će mnoštvo mogućnosti u Austriji. Želeo bih da naglasim i da je atraktivnost Austrije rezultat ogromnog truda vlade i celog društva da uspešno sačuvaju prirodu i pridodne resurse i da prikažu naše pluralističko i bogato kulturno nasleđe na takav način da turizam ostaje trajni izvor prihoda.

9. Šta Vam se naročito dopada u Srbiji? Kako provodite slobodno vreme?

Volim da putujem kroz Srbiju i posećujem različite delove zemlje. Kad god je moguće, koristimo vikende da izađemo iz Beograda i otkrijemo nešto novo. Impresioniran sam srpskom vinskom industrijom. Imate sjajna vina, a ona nisu dovoljno poznata u Evropi. Takođe volim planine, zbog čega rado posećujem planinska područja Srbije, bilo povodom skijanja na Kopaoniku ili pešačenja na Staroj Planini.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista