Početna > Izdanja > Broj 122-123 > Ekskluzivno - Nectar

Otvorena najveća organska plantaža u Srbiji

Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu, otvorila je u Vladičinom Hanu najveću organsku plantažu u Srbiji od ukupno 114 hektara

Dugogodišnje opredeljenje kompanije da proizvodi zdrave proizvode sa dodatom vrednošću za svoje potrošače i u Srbiji i širom sveta otišlo je korak dalje. Na površini od 45ha otvorena je naveća plantaža organskih jabuka u Srbiji, a plan je da u naredne četiri godine bude zasađeno svih 114ha.

Od organskih jabuka proizvodiće se prvi na tržištu organski, ceđeni sokovi, Life organski sokovi, a za najmlađe potrošače organska, dečija hrana brenda Frutek.

Očekuje se da će već u prvoj godini prinos biti čak 500 tona najboljih sorti organskih jabuka. U opremu i sadnice je uloženo 200 hiljada evra, a u naredne četiri godine biće investirano ukupno 500 hiljada evra.

„Osnovni cilj je podstaći mlade poljoprivrednike da se vrate na selo i obezbediti pomoć farmerima kroz siguran otkup u Hanu i okolini gde se nalazi naša najveća fabrika za preradu voća i povrća. Do sada smo u Vladičin Han uložili preko 15 miliona evra jer želimo da, zajedno sa državom i lokalnom samoupravom, revitalizujemo ovaj kraj“, istakao je Mihailo Janković, generalni direktor Nectar grupe.

Ovim projektom doprineće se i dodatnom zapošljavanju u ovom regionu, jer se samo ove godine očekuje angažovanje preko 100 ljudi za berbu organske jabuke.

„Time samo nastavljamo da, u skladu sa našom filozofijom 'Nije svejedno', investiramo u našu zemlju, da budemo pioniri novih trendova i da potrošačima nudimo najkvalitetnije zdrave proizvode”, dodao je Janković.

Svojim primerom, kaže, žele da daju podsticaj drugim proizvođačima da pokrenu organsku proizvodnju jer u njoj leži ogroman potencijal srpske privrede.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da Nectar ovom investicijom na najbolјi način doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, bolјem korišćenju velikih proizvodnih i izvoznih potencijala tog segmenta srpskog agrobiznisa i stvaranju uslova za ekonomski rast i zapošljavanje na jugu Srbije. On je dodao da U Srbiji ima 7% zaštićenog zemljišta koje sutra može da bude sertifikovano kao organsko, a da koristimo samo 0,4%, praktično ni pola procenta.

„Privredna komora Srbije je inicirala i, u komunikaciji sa nadležnim državnim institucijama, posvećeno radi na rešavanju ključnih pitanja za razvoj domaće organske proizvodnje i tržišta organskih proizvoda, kao što su harmonizacija propisa sa međunarodnim standardima, registracija preparata za najsavremeniju zaštitu bilja i semena i usklađivanje podsticajnih mera sa realnim potrebama proizvođača, izjavio je Čadež.

U prilog tome govori i buduća izmena Zakona o organskoj proizvodnji koja će omogućiti proizvođačima lakši izlazak na tržište Evropske unije kao i nove veće podsticaje za organsku proizvodnju, a koju je najavio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.

„Ponosni smo što je ova plantaža u opštini Vladičin Han i što je Nectar nastavio da ulaže baš ovde na našoj opštini. Naše opredeljenje jeste da pomognemo i razvijamo organske zasade, i da zajedno sa uspešnim kompanijama kao što je Nectar radimo na oživljavanju sela i jačanju položaja poljoprivrednika”, rekao je tom prilikom Branislav Tošić, pomoćnik predsednika Opštine Vladičin Han.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista