Početna > Izdanja > Broj 121 > Ekskluzivno - Universal robots

Koboti i roboti

U prošlom broju Profita preneli smo vam intervju sa generalnim direktorom Universal Robots gospodinom Jurgen fon Holenom o kompaniji UR, njihovim proizvodima i prodajnim planovima. Za ovaj broj smo pripremili ekskluzivnu priču i iskustvo sa učešća na njihovoj Akademiji u ovlašćenom trening centru, reportažu sa obilaska proizvodnog pogona i strateške planove na unapređenju kobota.

Svoj prvi kobot oznake UR 5 napravili su još 2005. godine, a zatim 2012. godine napravili su UR10 i 2015. godine UR3. Ključna razlika ovih kobota je, kao što i same oznake govore, u nosivosti odnosno težini koju mogu da podignu. Dakle od 3 do 10 kilograma. Od 2018. godine, nakon akvizicije od strane američke kompanije Teradyne i konstantnog unapređenja sistema automatizacije i fleksibilnosti, na tržište izlaze sa novom E serijom kobota. Oni su lakši i napravljeni su da svojim pokretima štede prostor, lakši su za programiranje, omogućavaju jednostavniju pripremu, instalaciju i integraciju sa bilo kojim drugim sistemima. Bitno je istaći da je ova serija nadograđena sa 17 specijalnih automatizovanih sigurnosnih sistema koji minimalizuju rizike u samom procesu proizvodnje.

Kako bi se uverili u sve tehničke mogućnosti i upotrebu kobota, omogućeno nam je da na UR Akademiji uz jednostavnu jednočasovnu obuku, sami ručnim podešavanjima pokreta koje kobot kao čovek treba da odradi, a zatim i kroz vrlo korisnički prilagođen interfejs i aplikaciju block and drop, programiramo kobote da izvršavaju zadatke za koje su namenjeni. Svakako treba napomenuti da bilo koji od modela kobota samostalno kao „ruka“ ne može da funkcioniše i izvršava zadatke, već je potrebna nadogradnja „šake“ koju UR u zavisnosti od potreba klijenata nadograđuje na vrhu „ruke“. Te ekstenzije se izrađuju u kooperaciji sa partnerima i mogu biti u obliku štipaljki, nosača, hvatalice, bušilice, šrafa...itd.

Nakon što smo na Akademiji bili dobro podučeni kako rade koboti, došao je red za obilazak proizvodnog pogona UR-a za koji smo naravno imali velika očekivanja. Samim ulaskom u ogromnu halu, koja je uređena svakim šrafom do detalja, bili smo fascinirani organizacijom i sistemskom postavkom rada proizvodnih pogona.

Proces proizvodnje svakog modela kobota izdeljen je po platformama i boksovima u kojima se sklapaju elementi kobota od najsitnijeg do najvećeg. Svaki deo kobota je proizveden van fabrike UR kod kooperanata i obeležen jedinstvenim qr kodom, te se na taj način kroz aplikaciju proizvodnog procesa prati njegov tok proizvodnje i sklapanja. Na dnevnom nivou se proizvede oko 70 kobota i to samo u dve smene, noćna smena kod njih u fabrici ne postoji. U proizvodnji koriste i svoje kobote i to najčešće model UR 5 na linijama za šrafljenje i bušenje delova, što se može protumači i kao samostalno izrađen robot. Pored robota u proizvodnom pogonu radi i oko 400 ljudi na različitim zadacima i poslovima, koji imaju specijalno po njihovim merama i zahtevima urađene uniforme i antistatik obuću, a i obezbeđen prostor za opuštanje i ispijanje kafe. Na samom kraju pogona nalazi se testni poligon gde se svaka proizvedena jedinica minimum 24h testira u svim uslovima i situacijama. Bez posebno izdatog atesta za crash test kobot se ne može distribuirati i puštati u prodaju.

Što se tiče strategije za modernizaciju i tehnička unapređenja kobota primarni cilj je proširenje saradnje sa kooperantima koji mogu proizvoditi ekstenzije za potrebe klijenata, a i implementacija veštačke inteligencije i senzor modula u kobote kako bi se jednostavnije i brže prilagođavali potrebama klijenata.

Iz UR se vraćamo puni pozitivnih utisaka i sa osećajem kao da smo taj dan proveli u filmu Ratovi zvezda, a ne u Danskoj koja je najstarija kraljevina i zemlja bajki. Misli su nam bile duže vreme vrlo zamršene...

Predrag Obradović

Berza

investicioni fondovi

kursna lista