Početna > Izdanja > Broj 121 > Giganti - Jimmy Choo

Jimmy Choo

Jimmi Choo Ltd je britanska kuća visoke mode specijalizovana za cipele, torbe, modne dodatke i mirise. Kompaniju J. Choo Limited su 1996. godine osnovali dizajner cipela visoke mode Džimi Ču i urednica odeljka za modne dodatke magazina Vogue Tamara Melon. Brend tvrdi da je bio omiljeni Dajani, princezi od Velsa. Kompanija je bila na Londonskoj berzi dok je 2017. godine nije kupila kompanija Michael Kors Holdings.

Istorija

Kompanija Jimmy Choo vuče korene od obućara Džimija Čua koji je svoju delatnost obavljao u Ist Endu Londona početkom devedesetih godina prošlog veka, koji je snabdevao globalni džetset, uključujući Dajanu, princezu od Velsa. Kompanija J. Choo je osnovana 1996. godine, kada se pripadnica visokog društva Tamara Melon pridružila Čuu i njegovoj nećakinji Sandri Čoi. G. Ču je kompaniju napustio 2001. godine.

Ču je 2001. godine prodao kompaniji Equinox Luxury Holdings Ltd. svoj udeo od 50% u kompaniji Jimmy Choo. Kompanija Lion Capital je kupila većinski udeo u novembru 2004. godine i kompanija je 2007. godine prodata kompaniji TowerBrook Capital Partners za 225 miliona funti. Godine 2011, prodata je kompaniji Labelux (koja je u julu 2014. godine integrisana u svoju matičnu kompaniju, JAB Holding Company) za 525,5 miliona funti.

Godine 2012, kompanija J. Choo je angažovala Pjera Denija, bivšeg direktora kompanije LVMH, kao svog generalnog direktora.

Inicijalna javna ponuda akcija kompanije Jimmy Choo objavljena je u septembru 2014. godine. U oktobru 2014. godine, kompanija Jimmy Choo je objavila da će cena na Londonskoj berzi za jednu njenu akciju biti 140 penija, čime je kapitalna vrednost kompanije određena na 546 miliona funti.

Kompanija je stavljena na prodaju u aprilu 2017. godine. U julu 2017. godine, objavljeno je da će kompaniju Jimmy Choo kupiti kompanija Michael Kors Holdings za 896 miliona funti. Transakcija je obavljena 1. novembra 2017. godine.

Cipele po licenci

Nezavisno od brenda Jimmy Choo Ready-To-Wear, Džimi Ču je osnovao kompaniju Jimmy Choo Couture Limited krajem 2006. godine kako bi nastavio svoj rad na ekskluzivnoj liniji cipela Jimmy Choo Couture koja se proizvodi po licenci kompanije J. Choo Ltd i koja je dostupna samo putem zakazivanja u Konot Stritu u Londonu.

Prodavnice

Prva Jimmy Choo prodavnica je otvorena 1996. godine u ulici Motkom u Londonu. Dve godine kasnije, kompanija se proširila na SAD i otvorila dve prodavnice u Njujorku i Beverli Hilsu. Narednih godina, kompanija Jimmy Choo je proširila porfolio svojih prodavnica otvaranjem prodavnica kojima direktno upravlja, kao onih i s lokalnim partnerima. Tokom 2011. i 2012. godine, kompanija Jimmy Choo je preuzela upravljanje većinom poslovnica na azijskom tržištu u Kini, Hongkongu i Japanu. Nekoliko butika se može naći u sekundardnim prodavnicama poput Saks Fifth Avenue,a postoje i manje prodavnice u tržnim centrima poput Woodbury Common Premium Outlets-a u Sentral Valiju u Njujorku.

Nagrade

Brend je osvojio nagrade za svoje proizvode, uključujući nagrade Britanskog modnog saveta u kategoriji Dizajnerski brend 2008. godine, Saveta za modne dodatke u kategoriji Brend godine 2008. godine, nagradu magazina Footwear News za Brend godine i nagradu kompanije Nordstrom „Partneri u izuzetnosti“ 2009. godine.

Ostvarenje prava

Kompanija J. Choo Ltd. ima preko 400 patenata za dizajn. Ova kompanija je podnosilac u nekoliko istaknutih slučajeva povrede autorskog prava i žiga, kao i falsifikovanja i uvoza falsifikata njenih proizvoda u UK, SAD i Australiji. Tužila je Oasis, Warehouse i Marks & Spencer za kopiranje njenih cipela i torbi.

U decembru 2008. godine, zapretila je tužbom novozelandskoj veb stranici Kookychoo.com za povredu žiga. Kookychoo je kompanija koja prodaje proizvode koji nemaju veze sa cipelama, artikle poput igračaka, nakita i bean bag fotelja. Vlasnik kompanije Kookychoo je izjavio: „Strašno je da budem iskren, osećam se zlostavljano. Nikada nije bilo zle namere, samo smo hteli da pokrenemo mali biznis na Novom Zelandu, tako da je prilično zastrašujuće.“

Reference u popularnoj kulturi

Jimmy Choo sandale od antilopa i kože koje je nosila Keri Bredšo u američkoj TV seriji „Seks i grad“ u 1. epizodi 3. sezone 1999. godine. Ona je izgubila sandalu kada je trčala da stigne na trajekt za Staten Ajland i viknula je „Izgubila sam svoju Ču!“

Jimmy Choo cipele „Abel pump“ pojavljuju se u južnokorejskoj TV seriji „Moja ljubav sa zvezde“ iz 2014. godine.

U američkom filmu „Đavo nosi Pradu“ iz 2006. godine, Jimmy Choo cipele nosi asistentkinja urednice magazina „Runway“, Endi Saks.

Jimmy Choo obuću nosi negativac i ona se navodi kao karakterna oznaka njenog lika u knjizi za decu „The Salt-Stained Book“ Džulije Džouns.

Jimmy Choo cipele „Vanessa 85“, cipele od crvenog antilopa sa špicastim vrhom od meke kože, pojavljuju se u američkoj TV seriji „Kuća od karata“ u 5. epizodi 6. sezone 2018. godine. Lik Džejn Dejvis ulazi u sobu u Beloj kući s parom cipela na štiklu u rukama.

Rani život

Džimi Ču Jang Kit (rođen 15. novembra 1948. godine) rođen je u Penangu u Maleziji u obućarskoj porodici. Njegovo prezime je Čau, ali je pogrešno napisano na izvodu iz matične knjige rođenih kao Ču. Išao je u osnovnu školu Ši Čang u ulici Love u Penangu. Cipele je naučio da pravi od oca, obućara koji je sve cipele izrađivao ručno. Ču je prvi par cipela napravio kada je imao 11 godina – napravio je par papuča.

Od 1982. do 1984. godine Ču je studirao na Obućarskom tehničkom koledžu u Hekniju (sada je deo Londonskog modnog koledža) u Londonu u Engleskoj. Nakon diplomiranja se zaposlio u dizajnerskoj firmi jer je želeo da ostane u Londonu, a ne da se vrati u Maleziju.

Karijera

Nakon koledža Ču je radio u dve dizajnerske kompanije ukupno devet godina pre nego što je pokrenuo sopstveni biznis. Čuovi roditelji su se preselili u Britaniju kako bi mu pomogli da stane na noge i na kraju je proširio posao otvaranjem sopstvene radionice 1986. godine u iznajmljenoj staroj zgradi bolnice. Njegovu veštinu i dizajn su ubrzo primetili na Londonskoj nedelji mode 1988. godine. Nakon što su videli njegove kreacije, magazin Vogue je cipele objavio na osam stranica. Ču je rekao da su njegove kreacije postale značajno popularnije nakon objavljivanja u magazinu Vogue. Pokroviteljstvo Dajane, princeze od Velsa početkom devedesetih je dodatno pojačalo njegov imidž.

Godine 1996, Ču je osnovao Jimmy Choo Ltd zajedno sa urednicom odeljka za modne dodatke magazina British Vogue, Tamarom Melon. U aprilu 2001. godine, Ču je prodao svoj udeo od 50% u kompaniji za 10 miliona funti. Nakon toga, svu pažnju je posvetio radu na ekskluzivnoj liniji Jimmy Choo Couture koju proizvodi po licenci kompanije Jimmy Choo Ltd. Za liniju Jimmy Choo London, koja se naziva i Jimmy Choo Ready-To-Wear ili jednostavno Jimmy Choo, odgovorna je Tamara Melon. Linija Ready-To-Wear je proširena da obuhvati i modne dodatke poput torbi.

Privatni život

Ču živi u Londonu i trenutno učestvuje u projektu za osnivanje obućarskog instituta u Maleziji. Njegova kompanija nastavlja da proizvodi skupe cipele visokog kvaliteta.

U braku je s Rebekom Ču (devojačko Čoi) iz Hongkonga. Imaju sina Denija i ćerku Emili. Njihova nećakinja Lusi Čoi je krenula stopama svog teče i postala dizajner cipela.

Fetty Wap spominje Čua u svom hitu iz 2015. godine „Jimmy Choo“, Placebo u pesmi „Follow the Cops Back Home“, Vybz Kartel u pesmi „Yabba Dabba Doo“ i spominje se u bolivudskom hitu „Abhi toh Party Shuru Hui Hai“ iz filma „Khubsurat“ (2014).

Ču i njegovo dizajnersko kumče Redži Hung pokrenuli su spektakularnu izložbu „Genavant – Step to Elegance“ koja je ispunjena „elegancijom i gracioznošću“ u galeriji Cambridge International Art Gallery 2. februara 2018. godine.

Seksepilan kroj, moderan dizajn i izuzetna italijanska izrada pogodili su srž sofisticirane klijentele i prva kolekcija je imala trenutan uspeh. S ciljem da kreira globalni luksuzni biznis, Džimi Ču je privukao strane investicije i kompanija je krenula putem značajnog proširenja na više kategorija proizvoda, kanala i lokacija.

Pionir u umetnosti oblačenja slavnih, Džimi Ču je bio među prvima koji su doneli cipele i torbe u Holivud gde se crveni tepih pokazao kao idealna modna pista za brend. Danas Jimmy Choo komade nose ikone stila, od poznatih ličnosti do kraljevske porodice, od muzičara do šefova država.

Reputacija brenda kao miljenika poznatih podstakla je njegovo brzo širenje. Status ikone je dodatno definisalo hrabro i dramatično reklamiranje kroz glamurozne ali jake žene u visokim štiklama i s luksuznim torbama koje su ovekovečili fotografi poput Marija Testina, Inez i Vinuda, Pitera Lindberga i Stivena Majzela i Terija Ričardsona.

Razvoj maloprodaje je bio integralni deo strategije kompanije. Prva Jimmy Choo prodavnica je otvorena 1996. godine u ulici Motkom u Londonu, upotpunjujući distribuciju u nekim od najprestižnijih prodavnica s više brendova u svetu. Dve godine kasnije, kompanija se proširila na SAD i otvorila dve prodavnice u Njujorku i Beverli Hilsu. Međunarodno proširenje se nastavilo kada je kompanija Jimmy Choo za sebe obezbedila lokacije na vrhunskim luksuznim šoping destinacijama najprestižnih gradova sveta uključujući ulice Sloun i Bond u Londonu, aveniju Montenj u Parizu, ulicu Kondoti u Rimu, Medison aveniju u Njujorku, Rodeo Drajv u Beverli Hilsu i Ginzu u Tokiju.

Danas, kompanija Jimmy Choo obuhvata potpun brend luksuznih modnih dodataka. Ženske cipele ostaju srž ponude, uz torbe, male kožne artikle, ešarpe, sunčane naočare, naočare, kaiševe, mirise i muške cipele. Generalni direktor Pjer Deni i kreativni direktor Sandra Čoi dele viziju stvaranja jednog od najcenjenijih svetskih luksuznih brendova. Kompanija Jimmy Choo ima globalnu mrežu prodavnica koja obuhvata više od 150 prodavnica i prisutna je u najprestižnijim odeljenjima i specijalizovanim prodavnicama širom sveta. Jimmy Choo je deo luksuzne modne grupe Michael Kors Holdings Limited.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista