Početna > Izdanja > Broj 119 > Poslovna misao - Marcus Lemonis

Markus Lemonis

Bez obzira na to šta vam drugi govore, u redu je biti svoj u poslu

Kao dečak otvorenog uma, Markus Lemonis je svojoj majci pročitao rečničku definiciju reči „preduzetnik“ dok je radio na školskom zadatku. Još tada je znao da će to biti njegova budućnost. Njegovi skromni počeci i životni put čine srce i dušu pravog preduzetničkog duha. Iako se nije rodio u Americi, s ponosom živi američki san zahvaljujući napornom radu, odlučnosti i veri. Oni koji su imali priliku da čuju njegovu priču kažu da nije pretenciozan, da je realan i potpuno i brutalno iskren.

Markus Entoni Lemonis (rođen 16. novembra 1973. godine) je američki biznismen, televizijska ličnost, filantrop i političar libanskog porekla. Trenutno je predsednik i generalni direktor kompanija Camping World, Good Sam Enterprises, Gander Outdoors i The House Boardshop, i zvezda rijaliti programa The Profit na televiziji CNBC o spašavanju malih preduzeća.

Lemonis je rođen u Bejrutu u Libanu, u haosu građanskog rata i stranih invazija, a u veoma ranom detinjstvu usvojili su ga Leo i Sofija Lemonis, par grčkog porekla koji je živeo u Majamiju na Floridi.

Lemonis je imao dodira s automobilskom industrijom tokom odrastanja, s obzirom na to da je njegov deda, Entoni Abraham, bio vlasnik dve najveće prodavnice Chevrolet automobila u Sjedinjenim Državama i da je Li Ajakoka bio porodični prijatelj i kasnije Markusov mentor i finansijski investitor, pozajmivši mu milione da pokrene prodaju vozila za kampovanje. Lemonis je 1995. godine završio osnovne studije u oblasti političkih nauka uz dodatak diplomi u oblasti kriminologije na Univerzitetu Market u Milvokiju i, nedugo nakon završetka studija, neuspešno se kao demokrata kandidovao za mesto u Predstavničkom domu Floride, nakon čega je otpočeo karijeru u automobilskoj industriji.

Lemonis, koji se na glasačkim listićima pojavio pod imenom Mark Entoni Lemonis, poražen je od strane republikanskog kandidata Bruna Bareira kome je to bio drugi mandat sa 42,44 procenta prema 57,56 procenata, iako je Lemonisa podržao dnevni list Miami Herald. Miami Herald je Lemonisa, demokratu, nazvao „političkim novajlijom“, ali ga je podržao jer „zrači energijom i idejama“.

Lemonis je radio u prodavnici automobila svog dede, Anthony Abraham Chevrolet, na Floridi. Tu prodavnicu je 1997. godine otkupila kompanija AutoNation, a Lemonis je potom radio kao prodavac i menadžer kod novog vlasnika. Porodični prijatelj Li Ajakoka obratio se Lemonisu i rekao mu da bi želeo da „stvori najveći lanac kampera“ pošto je poslovni model prodaje kampera u SAD bio „slomljen“. Ajakoka je Lemonisu pomogao da pokrene i otkupi Holiday RV Superstores. Od juna 2001. do februara 2003. godine bio je generalni direktor kompanije Holiday RV Superstores Inc. Nakon toga, postao je suosnivač kompanije FreedomRoads i počeo da otkupljuje prodavnice kampera. Godine 2006, kompanija je spojena sa Camping World, sa Lemonisom na poziciji generalnog direktora, dok je 2011. godine spojena sa Good Sam Enterprises, ponovo na čelu sa Lemonisom.

Kao generalni direktor kompanije Camping World, Lemonis je 2004. godine otpočeo saradnju sa kompanijom NASCAR, kada je Lemonisova kompanija sponzorisala vozača Džona Andretija. Lemonis i Camping World su 2007. godine najavili da preuzimaju sponzorstvo nad trkama NASCAR East Series od kompanije Busch Beer za sezonu 2008-09, promenivši im naziv u NASCAR Camping World Series. Kasnije iste godine najavljeno je i sponzorstvo tadašnje trke Craftsman Truck Series, koja je preimenovana u NASCAR Camping World Truck Series, čime je kompanija postala jedan od tri glavna sponzora ovog sporta. Godine 2014, Lemonis je ponovo otpočeo saradnju sa kompanijom NASCAR kako bi Camping World ponovo bio sponzor trka Truck Series do 2022. godine.

Magazin RV Business je 2007. godine Lemonisa proglasio „Osobom o kojoj se najviše pisalo te godine“ pošto je imao „više uticaja na industriju od bilo kog [drugog] pojedinca ili kompanije u skorije vreme kao pokretač promena i konsolidacije maloprodaje.“ Našao se na listi „40 ispod 40“ u novinama Crain's Chicago Business 2005. godine, dok ga je kompanija Ernst & Young 2008. godine proglasila „Preduzetnikom godine“.

Pod njegovim vođstvom, kompanije Camping World i Good Sam pokrenule su projekat pod nazivom Good Samaritan kako bi postigle cilj za 2013. godinu koji se tiče unapređenja korporativne odgovornosti, za šta je potreban tim od skoro 7.000 zaposlenih koji bi volontirali 32 sata godišnje (osam u svakom kvartalu) u svrhe koje su njima značajne.

U oktobru 2016, kompanija Camping World pojavila se na Njujorškoj berzi (NYSE: CWH) po ceni od 22 dolara po deonici, čime je tržišna vrednost kompanije iznosila otprilike 2 milijarde dolara. Od 18. decembra 2018. godine, cena deonice kompanije Camping World iznosila je 14,46 dolara.

U aprilu 2017, kompanija Camping World objavila je da preuzima sredstva Gander Mountain, maloprodaje kamperske, pecaroške i lovačke opreme, uključujući i intelektualnu svojinu i robne marke kompanije Gander Mountain, GanderMountain.com, kao i maloprodaju opreme za jedrenje i sportove na vodi Overton's.

Kompanija Camping World je u julu 2017. godine najavila preuzimanje The House Boardshop, maloprodaje na mreži specijalizovane za bicikle, daske za jedrenje, skejtbordove, vejkbordove, snoubordove i drugu opremu za sportove na otvorenom. To uključuje intelektualnu svojinu i robne marke kompanije The House Boardshop, kao i domene „thehouse.com“ i „the-house.com“.

Lemonisove filantropske aktivnosti uključuju pružanje podrške školi Džofri balet, Istraživačkoj dečijoj bolnici St. Jude, festivalu Ravinia, zoološkom vrtu Linkoln Park, muzeju RV/MH Hall of Fame,Centru za seksualno zlostavljanje Zakarajas, a za vreme učešća u emisiji Secret Millionaire uložio je svoje vreme i novac u organizacije koje se bave socijalnim pitanjima National Voices for Equality, Education and Enlightenment, New Journey's Transitional Home i Neat Stuff.

Rose's Bakery & Wheat Free Café trebalo je da se zatvori na Božić 2012. godine, ali je zahvaljujući Lemonisovoj investiciji pekara ipak opstala. Njegova početna investicija iznosila je 200.000 dolara, čime je postao većinski vlasnik ovog objekta, uz obavezu da tokom sledećih 18 meseci uloži dodatnih 150.000 dolara. Lemonis ne samo da je sačuvao postojeću pekaru, već je pod njegovim vođstvom u martu 2014. otvoren još jedan objekat u Hajland Parku u Ilinoisu. Lemonis je dodao Rose's i još nekoliko preduzeća, uključujući Amazing Grapes, Betty Lou's, Crumbs Bake Shop, Dapper Classics, E-Net IT Group, Key West Key Lime Pie Co, Little Miss Baker, Tonnie's Minis, Mr. Green Tea, ProFit Protein Bars i Sweet Pete's svojoj holding kompaniji Marcus Lemonis Enterprises LLC. Njegov portfolio u automobilskoj industriji dodatno je proširio dodavši dva preduzeća iz emisije The Profit: 1-800-Car-Cash, preduzeće koje se bavi otkupom automobila, i AutoMatch USA, koje je specijalizovano za polovne automobile i rezervne delove.

Lemonis se pojavljuje u dve epizode emisije Celebrity Apprentice na televiziji NBC, kao voditelj u izazovima koji se tiču marketinga. Lemonis je 2011. dodelio svakom timu dva Camping World kampera i dao im zadatak da prirede iskustvo na Srednjem Menhetnu. On je 2012. godine izazvao takmičare da napišu džingl od 90 sekundi za program pomoći na putu kompanije Good Sam. Iste godine Lemonis se pojavio u epizodi emisije Secret Millionaire na televiziji ABC, kada se vratio u Majami kako bi pomogao lokalnim humanitarnim organizacijama.

Godine 2013, Lemonis je postao zvezda rijaliti programa The Profit na televiziji CNBC, u kojoj Lemonis traži obećavajuća mala preduzeća kojima ne ide dobro. On u ovoj emisiji ulaže sopstveni novac i postaje delimični vlasnik preduzeća kako bi ona postala profitabilna. Nakon treće sezone, Lemonis je uložio 35 miliona dolara u preduzeća koja su predstavljena u programu.

Lemonis je 2017. godine bio deo emisije The Partner na televiziji CNBC, gde je tražio menadžera koji bi pomagao u upravljanju preduzećima u koje je uložio u emisiji The Profit. Lemonis će biti i koproducent.

Markus Lemonis oženio se 2018. godine i živi u Lejk Forestu u Ilinoisu.

SAVETI

Bez obzira na veličinu preduzeća, svaki vlasnik treba da zna tri broja:

svoj godišnji prihod od prodaje,

svoje bruto profitne marže,

svoje troškove u vidu procenta bruto profita.

Treba se usredsrediti na ljude, proces i proizvod:

Ključno je ne samo imati prave ljude — već im dodeliti i prave uloge. Stvorite pozitivnu atmosferu u kojoj zaposleni mogu da koriste svoje adute. Vi, kao menadžer, treba ljudima da pružite priliku za uspeh i da ih udaljite ako ne postižu rezultate.

Na kraju krajeva, velike kompanije imaju iste probleme kao i mala preduzeća. Usredsređivanje na modernizovane i efikasne poslovne procese poboljšaće rezultate svakog preduzeća.

Vlasnici malih preduzeća često pretpostavljaju da će potrošači doživeti njihov proizvod na isti način na koji ga oni doživljavaju, ali to nije uvek tako. Razmislite o onome što prodajete i ključnim marketinškim odlikama kao što su cena, pakovanje, veličina i ciljni potrošači.

„Na kraju krajeva, brojevi ne lažu.“

„Najbolji poslovi su oni po čijem se sklapanju i jedna i druga strana osećaju pomalo nelagodno.“

„Ako ne volite ono što radite, ne treba to ni da radite.“ „Kontrolišite gotovinu, držite se osnovne delatnosti i znajte brojeve.“

Berza

investicioni fondovi

kursna lista