Početna > Izdanja > Broj 119 > Giganti - Tod's

Tod's

Tod's S.p.A., takođe Tod's Grupa, italijanska je kompanija koja se bavi proizvodnjom luksuznih cipela i druge kožne galanterije. Kompanijom predsedava biznismen Dijego dela Vale.

Istorija

Filipo dela Vale osnovao je obućarsku radnju u svom podrumu krajem 1920-ih godina. Dijego dela Vale, stariji sin Dorina dela Valea i unuk Filipa dela Valea, proširio je radionicu i pretvorio je u fabriku koja je 1970-ih počela da proizvodi obuću za američke robne kuće. Dijego je uveo inovativne marketinške strategije početkom 1980-ih, zadržavajući procese ručne proizvodnje i kreirajući stilske brendove po imenu Tod's, Hogan i Fay. Roger Vivier, brend veoma luksuznih cipela, pripojen je sredinom 1990-ih, a počeo da se razvija od 2000. godine. Godine 2003, italijanski dizajner Bruno Frisoni zaposlen je kao kreativni direktor brenda Roger Vivier.

Porodica Dela Vale, koja je vlasnik luksuznog brenda, takođe poseduje udeo u RCS MediaGroup, fudbalskom klubu Fjorentina i drugim kompanijama. Svi članovi porodice rođeni su u regiji Marke u srednjoj Italiji, a veliki broj njih još uvek živi tamo.

Tod's ima mnogobrojne prodavnice širom sveta, uključujući velike i značajne prodavnice u Evropi, SAD, Kini, Japanu, Maleziji, Singapuru, Hongkongu, Indoneziji i Australiji.

Priča počinje početkom 1900-ih kada je deda Dijega dela Valea, Filipo, osnovao malu fabriku cipela. Tokom ’70-ih došlo je do velikog preokreta: put od porodičnog posla do industrijske kompanije pređen je kada je Dijego dela Vale preuzeo kompaniju i započeo razvoj poslovanja.

Danas je Tod's SpA poslovna grupa koja se nalazi među vodećim učesnicima na tržištu luksuzne robe, sa svojim brendovima Tod's, Hogan, Fay i Roger Vivier.

Brendove grupe, od kojih svaki ima sopstveni identitet, povezuje ista filozofija, koja se izdvaja po uravnoteženoj mešavini tradicije i modernosti, vrhunskom kvalitetu, kreativnosti i funkcionalnosti.

Visoki standard kvaliteta koji proizvodi zadovoljavaju zagarantovan je zahvaljujući izvrsnim zanatskim veštinama koje se primenjuju u svakoj fazi proizvodnje: svaki proizvod je izrađen ručno, pomoću tehnika najveštijeg ručnog rada. Nakon više koraka proizvodnje i kontrolnih faza, proizvod postaje ekskluzivni i prepoznatljivi komad.

Novembra 2015. godine, Tod’s je preuzeo još veći udeo u brendu obuće Roger Vivier za 415 miliona evra. Do tada je posedovao udeo od 57,5%, a on je sada porastao na 60,7%.

TOD’S

Brend Tod’s poznat je po cipelama i luksuznoj kožnoj galanteriji, sa stilovima koji su postali legendarni koncepti modernog načina života; Tod’s je poznat u sektoru luksuzne robe kao simbol savršene kombinacije tradicije, kvaliteta i modernosti.

Svaki proizvod je izrađen ručno primenom tehnika koje odražavaju vrhunsku veštinu i teži da nakon temeljne obrade postane ekskluzivan, prepoznatljiv, moderan i praktičan komad.

Neki stilovi, poput mokasina za vožnju i D torbe, koje obožavaju i poznate ličnosti i obični ljudi širom sveta, postali su legendarni pioniri novog koncepta elegancije, kako za žene, tako i za muškarce. Svi proizvodi se izrađuju u vlastitim fabrikama Grupe, 6 fabrika cipela i 2 fabrike kožne galanterije, kao i u ograničenom broju specijalizovanih laboratorija (sa kojima je Grupa izgradila dugotrajne poslovne veze). Nabavka materijala, nadgledanje svih faza proizvodnje i kontrola gotovih proizvoda centralizovani su u sedištu – ovi procesi se izvršavaju za sve proizvode, uključujući one proizvedene u eksternim laboratorijama.

HOGAN

Pod brendom Hogan osnovanim ’80-ih s kolekcijama obuće za žene, muškarce i decu, danas se proizvode i drugi proizvodi od kože. Brend Hogan se izdvaja zahvaljujući vrhunskom kvalitetu, funkcionalnosti i dizajnu.

Svaki proizvod proizilazi iz veoma stručne tehnike dizajna i izrađuje se pomoću kvalitetnih materijala uz posvećivanje posebne pažnje detaljima i težnji savršenstvu. Proizvodi Hogan su najviši izraz životnog stila koji se odlikuje „novim luksuzom“. Hogan je namenjen onima koji cene tip luksuza koji se vezuje za izvrsnost proizvoda, inovativni originalni dizajn i praktičnost u upotrebi.

Tradicionalni i Interaktivni stilovi cipela ovog brenda opstaju u kategoriji najprodavanijih.

FAY

FAY je brend nastao sredinom ’80-ih sa proizvodima u kategoriji visokokvalitetne odeće za svaki dan. Ovaj brend je poznat po svojoj kvalitetnoj izradi, izvrsnosti materijala, velikoj posvećenosti detaljima izrade i vrhunskoj funkcionalnosti koja ne utiče nepovoljno na stil i kvalitet.

Proizvodi FAY mogu se nositi bilo gde: od stadiona do kancelarije, u gradu i na selu. Sezonske kolekcije muške, ženske i dečije odeće usmerene su na klasične svevremene stilove koji se neprestano dorađuju i osvežavaju inovativnim i prepoznatljivim upečatljivim dizajnom.

ROGER VIVIER (Pariz)

Opisivan je kao „Faberže obuće“ i pripisuje mu se kreacija prve stileto štikle 1950-ih godina – Rože Vivije dizajnirao je ekstravagantne, luksuzno ukrašene cipele koje je on sam nazivao skulpturama.

Umetničko nasleđe i jedinstvena tradicija modne kuće Roger Vivier ponovo su oživeli u renesansi ovog brenda 2003. godine kada ga je preuzeo Dijego dela Vale.

Pod vođstvom kreativnog direktora Bruna Frisonija, nastavljeni su rad i vizija brenda Roger Vivier, uz dodavanje novih poglavlja ovoj jedinstvenoj priči svake sezone i proširenje stručnosti sa cipela na torbe, male proizvode od kože, nakit i naočare za sunce.

Ines de la Fresanž, poznata ikona suštinski francuske elegancije, predstavlja prefinjenu privlačnost ove pariske modne kuće, uz ironiju i fantaziju koje čine stil brenda Roger Vivier tako jedinstvenim i neponovljivim.

Roger Vivier danas pruža jedinstveno iskustvo nezamislivih paradoksa, koji jezde kroz spektakularni univerzum snova i želja, očaravajući najelegantnije i najfascinantnije žene širom sveta. Svevremena pariska elegancija, prefinjena, a ekstravagantna, predstavlja redak luksuz.

Rože Anri Vivije (13. novembar 1903 – 3. oktobar 1998) bio je francuski modni dizajner koji se specijalizovao za cipele. Njegova najpoznatija kreacija bila je stileto štikla.

Mnogi kritičari su Vivijea nazivali „Fragonarom za cipele“, a njegove cipele „Faberže obuće“. Dizajnirao je ekstravagantne, bogato ukrašene cipele koje je sam nazivao skulpturama. Pripisuje mu se dizajn prve stileto štikle 1954. godine. Stileto štikle, veoma tanke visoke štikle, sigurno su se pojavile krajem 19. veka, kao što se vidi iz mnogih fetišističkih crteža, ali Vivije je poznat kao čovek koji ih je ponovo uveo u modu i razvio ovaj raskošan stil koristeći tanke čelične žice.

Ava Gardner, Glorija Ginis i Bitlsi bili su Vivijeovi kupci, a dizajnirao je i cipele za kraljicu Elizabetu II za njeno krunisanje 1953. godine.

Vivije je dizajnirao cipele za brend Christian Dior od 1953. do 1963. godine. Osim stileto štikle, eksperimentisao je i s drugim oblicima, uključujući zapetu. Koristio je svilu, bisere, perle, čipku, vez i drago kamenje kako bi kreirao jedinstvene ukrase za svoje cipele.

Tokom 1960-ih, Vivije je dizajnirao i čizme do kolena od svile i satena ukrašene dragim kamenjem, kao i večernje čizme do iznad kolena izvezene od crnog elastičnog materijala s perlama. Njegov najlegendarniji dizajn, cipele nalik onima koje su nosili američki doseljenici, sa štiklom i srebrnom kopčom (nosila ih je Katrin Denev u filmu „Lepotica dana“) privukle su međunarodnu medijsku pažnju i inspirisale mnoge imitacije.

Posetioci hrle u njegov butik u ulici Fabur-Sen Onore, koji je poznat po tome što je njegov dizajn inspirisan Vivijeovim stanom. Dizajner kolekcije je Bruno Frisoni. Ekskluzivnost je zaštitni znak kolekcije i uključuje mnoge cipele izrađene po porudžbini, kao i one ručno izvezene zlatnim koncem. Danas postoje tri prodavnice u SAD. Najnovija je otvorena u maju 2012. godine. Vivijeove cipele izložene su na Institutu za kostim Metropolitenskog muzeja umetnosti u Njujorku, u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu, Muzeju cipela Bata u Torontu i Muzeju mode i tekstila u Luvru.

Brend se od 2006. godine nalazi u vlasništvu kompanije Tod’s Dijega dela Valea. Od novembra 2015. godine, kompanija Tod's poseduje udeo ovog brenda cipela od 60,7%.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista