Početna > Izdanja > Broj 118 > Lifestyle - Ženeva car show

Sajam automobila u Ženevi

Na 89. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi bilo je izloženo više od 900 automobila i bilo je 150 svetskih i evropskih premijera. Ovogodišnja tema bila su vozila na električni i hibridni pogon. Za razliku od prethodnih 88 godina kada su se proizvođači hvalili svojim dostignućima, velikim motorima a malim ubrzanjima, ove godine su ti automobili skromno stavljeni u senku.

Za svetsku premijeru Audija RS4 Plus ili Q8, morali ste posetiti štand tjuning kuće ABT. Na sajmu je bilo izloženo sve sto je moderno, uključujući i koncept letećih automobila. U vazduhu je takođe letela tenzija neizvesnosti Bregzita i ekonomskog rata između Vašingtona i Pekinga.

Dodge i Chrysler nisu izložili svoje modele. Deleći sudbinu ostalih, njihova mesta su zauzela vozila na struju. U skladu sa svetskim trendom zaštite klime i zbog zagađenja koje proizvode motori sa unutrašnjim sagorevanjem, električni automobili su predstavljeni kao rešenje.

Mišljenja su podeljena pa su i rezolucije svetskih međunarodnih organizacija poradile na definisanju uzroka zagađenja. Realna emisija CO2, kao i izvor električne energije koja se koristi za ove modele, ostaju tabu. Da li se baterije pune energijom proizvedenoj u elektrani na ugalj?

Trenutna tehnologija baterije nije značajno menjana decenijama, i skromno dozvoljava nekoliko sati upotrebe automobila. Koliko je vremena potrebno zapadnoevropskoj četvoročlanoj porodici da stigne do skijališta koje je udaljeno 500 km od njihove kuće? Baterija se puni najmanje 8 sati do punog kapaciteta. Gužve na autoputevima u sezoni i niske temperature znatno smanjuju kapacitet iste. 6 sati kao do sada ili 2 dana sa noćenjem ? Hibridni automobili će do destinacije stići brže, ali na otvorenom putu ne koriste električni pogon, nego isključivo benzinski ili dizel motor. U tim uslovima mali motori koji su u njih ugrađeni potrošiće više kako bi pokrenuli vozilo koje je teže zbog dodatka baterije, elektromotora itd.

Da li nam auto industrija nudi rešenje ili je pod obavezom da prati svetske trendove? Da li će se, kao u slučaju našeg Tesle, dobra ideja pretvoriti u veću kupovinu, pa ćemo umesto besplatne struje imati struju koja će biti značajan trošak. Da li će porodicama zbog novih zakona biti potrebno nekoliko automobila? Električni do prodavnice i nazad, hibrid za gradsku vožnju gde se jedino i isplati, i treći kao luksuz, za zadovoljstvo vozača jedan stari dobri automobil za put na odmor.

Možda je rešenje u restauraciji starih vozila koja ne podležu rigoroznim kriterijumima. Povećan broj izlagača restauriranih vozila uživao je izuzetnu posećenost. Ljubitelji najjačih i najbržih flagship modela nemačke i japanske industrije morali su posetiti štandove tjuning kuća da bi videli RS6, M5 ili AMG u punom sjaju. Živi bili automobili!

A šta o tome misli auto industrija? Da se od njih očekuje nemoguće. Da je broj električnih automobila koje treba da prodaju nerealan i nedostižan. Po poslednjim istraživanjima, svaki proizvođač automobila je pod rizikom da plati iznos između 500 miliona i milijardu eura u kaznama.

Generalni direktor Ženevskog sajma, André Hefti, odlazi u penziju. 60 novinara iz 23 države izglasali su prvi Jaguarov električni automobil Jaguar I-Pace za auto godine 2019. Kada prođu dva dana posvećena press-u i pričate sa ljubiteljima automobila, možda se baš od novog direktora Oliviera Rihsa očekuje da sajmu vrati sjaj i slavu zbog kojih posetioci dolaze. A bilo nas je oko 660 000.

Do sledećeg, 90. sajma automobila u Ženevi, i možda novih trendova,

Đorđe Ivošević

Ženeva, 7. mart 2019.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista