Početna > Izdanja > Broj 117 > Ekskluzivno - Olivera Stefanović

Koža – naš kontakt sa okruženjem

Koža je najveći organ ljudskog organizma. Kod čoveka prosečne visine, njena površina iznosi oko 1,7m2 i predstavlja okvirno 18% ukupne težine tela. Ovaj organ je kontakt organizma sa njegovim okruženjem i prva linija odbrane od spoljašnjih faktora.

Koža ima brojne funkcije u telu čoveka, među kojima su zaštita tela od patogenih organizama, UV zraka ili povreda. Ona učestvuje u razmeni gasova i materija, sprečava gubitak vlage i soli i održanje stalnog sastava unutrašnje telesne sredine, prima spoljašnje nadražaje i učestvuje u procesima ekskrecije odnosno izlučivanja. U zavisnosti od mesta, debljina kože može varirati – od 0,5 do preko 5mm. Na mestima gde nema pritiska ili ne dolazi do trenja, kao što je unutrašnja strana podlaktica, koža je tanja. Tamo gde je koža izloženija, na primer na tabanima, ona ima veću debljinu. U delovima oko telesnih otvora, koža prelazi u sluzokožu.

Važno je da se na adekvatan način odnosi prema koži kako bi mogla da efikasno vrši sve uloge. To na prvom mestu podrazumeva svakodnevnu brigu i negu. Iako koža ima svoje masnoće koje joj pomažu u samoodržanju, usled štetnih uticaja koje svakodnevno primamo spolja, potrebna joj je dodatna nega. Primarijus doktor Aleksandar Adamović ističe da je odabir adekvatnih proizvoda za negu kože od izuzetne važnosti. „Preporuka su uljane kupke i sapuni, jer kada se okupamo njima, na koži ostaje jedan film masnoća koje ona već sadrži. Dakle, ovim putem one se obnavljaju, a nakon toga je preporučljivo koristiti hidratantne losione koji imaju ulogu da nadoknade sve nedostatke kože“ objašnjava prim. dr Adamović.

Prilikom nege, veoma je važno obratiti pažnju na preparate koji se koriste, napominje prim. dr Aleksandar Adamović. „Proizvodi moraju da imaju deklaraciju. Ako kupujete na neproverenim mestima, buvljim pijacama i slično, ti proizvodi neće imati deklaraciju i ne znate šta ste ustvari kupili. Provereni prodavci i apoteke neće prodavati nešto što nije deklarisano. Svi kozmetički proizvodi sadrže kozmeceutike, odnosno aktivne principe koji deluju na kožu. Kozmeceutici ne leče, ali utiču na fiziologiju i imaju određena farmakološka dejstva i moraju proći sve kliničke studije, dvostruko slepa ispitivanja i slično kako bi došli na tržište. Zbog toga je cena ovih preparata viša.“

Suva koža ima veliki transepidermalni gubitak vode i gubi mogućnost da tu tečnost zadrži. „Zbog suvoće koža puca, dolazi do ragada, fisure. Dodatno je isušuje izloženost vetru, hladnoći, suncu, a u ovom periodu i centralno grejanje dodatno pogoršava kliničku sliku.“

Kada je oštećena, suva i nekvalitetna, koža gubi vodu i tada je ključni zadatak obnoviti vodu i koristiti preprarate koji će vodu zadržati u koži. Prim. dr Adamović napominje da je ovo naročito prisutno kada su u pitanju hronična oboljenja među kojima je i dijabetes. „ Kada je koža suva, to znači da je oštećena bar jedna funcija kože i poslednji, odnosno rožasti sloj postaje tanji nego što bi trebalo. Lipidi koji se nalaze u ovom sloju nisu kompaktni i ne mogu da se održe u jednom sistemu kako bi barijerna funkcija opstala. Odabirom uljanih preparata za kupanje izegava se ispiranje, i to malo lipida koji su ostali u rožastom sloju oni nadoknađuju. Zbog toga nakon kupanja adekvatnim preparatima koža ostaje blago masna.“ Zadatak je nadoknaditi masnoće koje održavaju kompaktnost samog rožastog sloja kože, a to omogućuju ceramidi, holesterol, esencijalne masne kiseline koje su ključni faktor njegove stabilnosti. Kada se nedostaci rožastog sloja popune, vlažnost kože je adekvatna. Zbog nedostataka rožastog sloja gubi se vlaga, jer se otpušta voda i dolazi do isušivanja. „Čim imate dobar rožasti sloj i dobru barijernu funkciju onda nećete imati ni suvu kožu i nećete imati svrab kao posledicu suve kože“ napominje Adamović.

Pacijenti sa dijabetesom ili nekim drugim oblikom hroničnog oboljenja imaju pojave na koži koje su izazvane čitavim nizom sistemskih promena koje menjaju kiselost kože, naročito na mestima koja su ranjiva i podložna razvoju drugih bolesti. Ove promene mogu biti regulisane, ali sve dok se ne otkloni uzrok ili se hronična bolest ne stavi pod kontrolu, one će se vraćati. „Kada imate takve poremećaje onda mikroorganizmi koje razvijamo saprofitnom florom i koji tu normalno žive, neće više biti dobri prema nama nego će početi da se ponašaju na jedan drugi način. Ovakve promene najčešće se javljaju u velikim pregibima, na genitalijama ili na stopalima, odnosno na onim mestima gde se koža tare jedna o drugu. Mikroorganizmi, kao što je recimo candida albicans, počinju se razmnožavati mnogo više nego što smeju ili se nomalno razmnožavaju, jer su normalni stanovnici. Ono što više nije u kontroli praviće jedan intertrigo, odnosno ojed koji se javlja u vidu crvenila, od kojih neki vlaže, dok neki znaju da budu sa pukotinama, obično praćeni izrazitim svrabom i to pacijentima izuzetno smeta. Naravno da ćemo mi dermatolozi reagovati i dati određenu terapiju da se takve promene saniraju, međutim neophodno je regulisati sam dijabetes. Kada je dijabetes regulisan, svih ovih promena neće biti“ upozorava prim. dr Adamović.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista