Početna > Izdanja > Broj 114 > Intervju - Dimitrije Knjeginjić

Dimitrije Knjeginjić, CEO Lafarge Serbia

Tradicija koja traje 180 godina

Lafarge u Srbiji posluje od 2002. godine, kada je na srpsko tržište stupio preuzimanjem Beočinske fabrike cementa. Dolaskom kompanije Lafarge, Srbija je dobila ozbiljnog partnera, lidera u industriji građevinskih materijala, koji je, kao i nekadašnji BFC, danas prepoznat kao oslonac u industrijalizaciji Srbije. Na samom početku želim da naglasim da smo mi veoma ponosni na našu istoriju, deo smo impozantne tradicije koja traje 180 godina koliko i postoji naša fabrika cementa u Beočinu, odnosno od kada datiraju prvi zapisi davne 1839. godine. Tada je beočinski lapor upotrebljen za izgradnju lančanog mosta između Pešte i Budima. Sledeće godine ćemo brojnim aktivnostima obeležiti ovaj značajan jubilej. Za nas je on veliki podsticaj da znanjem i iskustvom koje imamo nastavimo sa uspehom da pišemo istoriju najstarije fabrike na Balkanu.

Za magazin PROFIT o kompaniji Lafarge Srbija i njenom radu u Srbiji govori DimitrijeKnjeginjić, CEOLafargeSerbia.

1.G. Knjeginjiću, gde ste rođeni? Gde ste odrasli i školovali se?

Rođen sam u Tuzli, gde sam odrastao i gde sam se školovao. Po obrazovanju sam diplomirani inženjer tehnologije a imam i diplomu IEDC poslovne škole Bled.

2.Kako je tekao put Vaše karijere pre dolaska na poziciju na kojoj se danas nalazite?

Na poziciju direktora Lafarge Srbija imenovan sam u septembru 2013.godine. Na tu poziciju sam došao sa pozicije potpredsednika za organizaciju i ljudske resurse za industriju na nivou cele grupe. Svoju karijeru u Beočinskoj fabrici cementa započeo sam 1996. godine na radnom mestu pripravnika, da bih samo tri meseca po dolasku kompanije Lafarge, u aprilu 2002. godine, bio postavljen za menadžera proizvodnje. To je bio veliki preokret u karijeri, ukazano mi je poverenje i preuzeo sam veliku odgovornost, postao sam nadređen desetinama inženjera, mnogo iskusnijima od sebe. Preuzeo sam odgovornost za rudnike, za proizvodnju klinkera i cementa, otpremu srce fabrike. Godine 2004. sam pozvan na intervju za radno mesto proces menadžera u najvećoj Lafarge fabrici na američkom kontinentu. Tamo sam proveo dve godine, nakon čega sam se vratio u Srbiju na mesto tehničkog direktora fabrike u Beočinu, s većom odgovornošću i novim izazovima. Sa ove pozicije preuzimam mesto direktora za ljudske resurse za centralnu i istočnu Evropu sa kancelarijom u Parizu. Proveo sam dve godine na toj poziciji, bio zadužen za sve zaposlene u jedanaest zemalja od Nemačke do Rusije. Nakon toga svoju poslovnu karijeru nastavljam na poziciji potpredsednika za organizaciju i ljudske resurse za industriju na nivou cele grupe za svih 177 Lafarge fabrika u svetu i šest tehničkih centara: Lion, Beč, Peking, Kairo, Atlanta, Montreal. Taj posao sam radio naredne 2,5 godine. Proputovao sam ceo svet nekoliko puta, stekao brojna prijateljstva, upoznao nove krajeve, kulture. Sa te pozicije sam došao u Srbiju na mesto direktora Lafarge Srbija u septembru 2013.godine.

3.Kada je kompanija Lafarge počela sa radom na srpskom tržištu i u kojoj meri ste zadovoljni dosadašnjim postignutim rezultatima?

Lafarge u Srbiji posluje od 2002. godine, kada je na srpsko tržište stupio preuzimanjem Beočinske fabrike cementa. Dolaskom kompanije Lafarge, Srbija je dobila ozbiljnog partnera, lidera u industriji građevinskih materijala, koji je kao i nekadašnji BFC danas prepoznat kao oslonac u industrijalizaciji Srbije.

Na samom početku želim da naglasim da smo mi veoma ponosni na našu istoriju, deo smo impozantne tradicije koja traje 180 godina koliko postoji naša fabrika cementa u Beočinu, odnosno od kada datiraju prvi zapisi iz davne 1839. godine. Tada je beočinski lapor upotrebljen za izgradnju lančanog mosta između Pešte i Budima. Sledeće godine ćemo brojnim aktivnostima obeležiti ovaj značajan jubilej. Za nas je on veliki podsticaj da znanjem i iskustvom koje imamo nastavimo sa uspehom da pišemo istoriju najstarije fabrike na Balkanu.

Veoma sam zadovoljan rezultatima koje smo postigli. Dolaskom kompanije Lafarge obezbeđena su sredstva za modernizaciju fabrike a omogućeno nam je takođe da koristimo najbolja iskustva i znanja Grupe iz celog sveta. Nekada smo imali tri peći i zastarelu tehnologiju koju smo potpuno ukinuli. U novu liniju ulagano je svake godine. Značajan investicioni program, vredan preko 120 miliona evra, svrstao nas je u red najuspešnijih kompanija u Srbiji i doprineo da budemo lider u inovacijama, kvalitetu i postavljanju standarda u oblasti građevinarstva. Godine 2010. ušli smo u svet alternativnih goriva, jer želimo da se razvijamo na održiv način. Ovo je pionirski poduhvat u Srbiji pokrenut s ciljem da smanjimo količinu fosilnih goriva koja se koriste kao energenti. Od 2011. godine smo aktivan proizvođač betona. Ranije smo bili prisutni na velikim projektima kao proizvođač cementa, desetine miliona tona cementa proizvedenog u našoj fabrici cementa u Beočinu izgradile su mnoge objekte i građevine kod nas i u svetu, a danas smo prisutni i kao proizvođač betona. Gradili smo most na Adi, Pupinov most, Avalski toranj, Most kod Beške, Koridor 10 i 11, Robnu kuću IKEA, najveći vetropark na Balkanu „Čibuk 1“, servisne puteve i platoe u okviru vetroparka Kovačica, prisutni smo gotovo na svim značajnim infrastrukturnim projektima. Najveći projekti na kojima trenutno radimo su Beograd na vodi, rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta, Obilaznica oko Beograda, Koridor XI, Klinički centar Srbije, kao i brojni stambeni i poslovni objekti.

Mnogo rada i truda je bilo potrebno da sa niske startne pozicije stignemo do vrha i beskrajno sam srećan zbog svega što smo zajedno postigli u Srbiji i što smo danas moderna fabrika u rangu sa najnovijim fabrikama grupe LafargeHolcim čiji smo deo od jula 2015. Posebnu zahvalnost za to dugujem mom timu i svim našim zaposlenima.

4.Kao deo globalne kompanija koja posluje na nivou celog sveta, koje su razlike u poslovanju na srpskom tržištu u odnosu na strana?

LafargeHolcim posluje u 80 zemalja širom sveta. Kada radite u svetskoj kompaniji kakva je LafargeHolcim, imate snagu globalnog igrača, ali je itekako važno kako poslujete lokalno, jer upravo tu se nalaze naši kupci, a svako tržište ima svoje specifičnosti. Srpsko tržište je otvoreno, carina na cement ne postoji, mi moramo biti maksimalno efikasni da bismo sačuvali lidersku poziciju. Ono što nas usporava u Srbiji je brzina približavanja pravilima poslovanja u EU ali je primetan progres u većini oblasti bitnih za biznis.

5.Šta Vašu kompaniju izdvaja od drugih, kao jednog od lidera u industriji građevinskih materijala?

Kvalitet naših proizvoda i pouzdanost u obezbeđivanju materijala i realizaciji i najzahtevnijih projekata sigurno doprinosi našoj čvrstoj poziciji na vrhu u građevinskoj industriji Srbije. Pored toga, naša sposobnost da proizvode koje nudimo prilagodimo potrebama svakog pojedinačnog kupca, profesionalnost i poštovanje rokova, neprekidno istraživanje i rad na usavršavanju naše palete proizvoda i rešenja koje nudimo, kao i implementacija najnovijih svetskih tehnoloških dostignuća, samo su deo razloga zbog kojih smo prvi izbor kupaca u Srbiji.

6.Kako je Vaše poslovanje okrenuto stalnom pronalaženju novih rešenja, možete li nam predstaviti neke od Vaših inovativnih proizvoda?

Ohrabruje trend da u Srbiji raste interesovanje za inovativne građevinske materijale. U domenu infrastrukture Lafarge Srbija poslednje dve godine intenzivno promoviše jednu specifičnu, ali i veoma raširenu tehnologiju u Evropi i regionu koja se zove stabilizacija tla i kolovoznih konstrukcija. Ona se koristi pri izgradnji novih saobraćajnica, pri rekonstrukciji postojećih, ali i prilikom izgradnje industrijskih hala i objekata koji zahtevaju veliku površinu.

Ovaj metod u kombinaciji sa hidrauličnim vezivom BeoSol 32,5 primenili smo prilikom izgradnje 40 km servisnih puteva u okviru vetroparka Kovačica što je neuporedivo ubrzalo samu izgradnju i optimizovalo troškove u odnosu na klasičnu metodu, a pri tome su dobijeni daleko bolji rezultati nosivosti na površini kolovoza. Trenutno, uz podršku tima iz našeg tehničkog centra u Lionu, radimo na pilot projektu čime ćemo proširiti naš proizvodni portfolio novim vezivom namenjenim za zemljište sa povišenom vlažnošću, čije će nam performanse omogućiti ulazak na nova tržišta i širu paletu primena. Ovo predstavlja svojevrsnu svetsku premijeru jer se prvi put u Grupi radi stabilizacija sa ovakvim tipom veziva.

7.U toku je realizacija infrastrukturnog projekta „Most na Kalemegdanu“ čiji ste deo. Kada je planirano da radovi budu gotovi?

Pešački most koji će spojiti Kalemegdan i savsko priobalje veoma je interesantan projekat kojim ćemo sigurno upotpuniti naš već bogat portfolio modernih građevinskih poduhvata. Izgradnja je krenula 2017. godine. U toku je prva faza radova, u okviru koje se gradi čelični most i betonska spiralna rampa, a u drugoj fazi biće uređen plato Savskog šetališta prema Ušću.

U realizaciji projekta u mnogome pomaže Agilia™, Lafarge inovativni beton koji je idealan za izuzetno ambiciozne i kreativne arhitektonske projekte poput ovog, jer omogućava ugradnju bez poteškoća i obezbeđuje odličan kvalitet betona sa izuzetnim završnim slojem,tako da odaje efekat „skulpture“ sa glatkim i elegantnim površinama. U projektu pasarele naši stručnjaci su učestvovali od faze razrade projekta, pružajući adekvatna rešenja kojima je osigurana puna primena estetskih i tehničkih standarda.

Završetak radova na tako velikom i kompleksnom projektu zavisi od brojnih faktora, i siguran sam da će, kad bude završen, moći da stane rame uz rame sa nekim od najvećih projekata u kojima smo učestvovali.

8.Možete li nam reći nešto više o drugim projektima koje ste realizovali?

Tokom prethodnih godina učestvovali smo na brojnim projektima koje bih voleo da pomenem a jedan od njih je izgradnja vetroparka Čibuk, gde smo uspešno realizovali posao u zaista teškim uslovima suočeni sa izazovima iz domena logistike, proizvodnje i kontrole kvaliteta. Naša mobilna betonska baza Dolovo proizvela je preko 50.000m3 betona koji je ugrađen u 57 masivnih temelja vetroturbina. Slično je i sa projektom rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, koji je u toku a gde naša integrisana ponuda obuhvata isporuku preko 150 hiljada kubnih metara svežeg betona i preko 130 hiljada tona cementa, za naše potrebe i potrebe partnera na projektu.

9.Koliki obim i rast prodaje beležite u protekloj godini?

Protekle godine smo ostvarili rast prodaje od 6% u odnosu na 2016. godinu. Pokazatelji za ovu godinu su dobri i očekujemo rast od 10% i u ovoj godini.

10.Kao društveno odgovorna kompanija Lafarge pomaže i razvoju lokalne zajednice. U kom pravcu usmeravate svoja sredstva?

Fabrika cementa bez Beočina ne postoji, i obrnuto. Zato neprekidno ulažemo u grad sa kojim je fabrika rasla 180 godina doprinoseći stvaranju boljih uslova za život svih stanovnika Beočina, ne samo onih koji rade u fabrici cementa. U tom smislu pomogli smo u rekonstrukciji škola i obdaništa, izgradnji sportskog centra i stvaranju što boljih uslova za rad preko 1000 registrovanih sportista iz 22 sportska kluba, donirali smo sredstva za popravku i rekonstrukciju lokalnih puteva i ostale infrastrukture na teritoriji opštine, radili na očuvanju tradicije i kulture i učestvovali u brojnim drugim projektima. Među najvažnijim projektima svakako je „Beočin Biznis Park“, industrijska zona koju smo izgradili u cilju privlačenja novih investitora i zapošljavanja radne snage iz Beočina. Danas u kompanijama koje su došle u naš biznis park radi preko 300 radnika. Očekujemo i više, jer neki investitori koji su kupili zemljište još nisu pokrenuli svoje investicije.

11.Kakve poslovne planove Vaša kompanija ima u narednom periodu? Koji su dugoročni, koji primarni, a koji strateški ciljevi i očekivanja?

Tržište građevinskih materijala je globalno rastuće tržište sa ogromnim potencijalom, veoma fragmentirano i sa mnogo mogućnosti za nas, pre svega zahvaljujući urbanizaciji i činjenici da sve više ljudi živi u gradovima. Ako živite u gradu,potrebni su vam infrastruktura, mostovi, tuneli, autoputevi, luke, aerodromi, zgrade… mnogo projekata za koje su potrebni naši proizvodi.

Procenjujemo da će tržište građevinskih materijala rasti 3% godišnje, a na osnovu naših potencijala, udela na tržištu i naše snage cilj nam je da rastemo brže od tržišta. U oblasti proizvodnje betona napravili smo odličan pomak poslednjih godina, a naš je cilj da se i dalje razvijamo.

Održivi razvoj, o kom je već bilo reči, je još jedan cilj kojem težimo i na kratkoročnom i na dugoročnom planu. U toj oblasti naše poslovanje je isto kao i poslovanje grupe LafargeHolcim u najrazvijenijim zemljama bazirano na većem učešću alternativnih goriva i smanjenju CO2 emisija po toni cementa, te ambiciji da sve više koristimo reciklirane građevinske materijale kao i nus-proizvode različitih industrija kao alternativne repro materijale.

Neprekidno radimo na osmišljavanju, proizvodnji i plasiranju inovativnih proizvoda, i profesionalnom razvoju naših zaposlenih. Ukratko, naš cilj je da iskoristimo svaku šansu da razvijamo našu kompaniju i da postanemo stvarni lider u sektoru građevinskih materijala, sa zadovoljnim kupcima i posvećenim i ponosnim članovima tima.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista