Početna > Izdanja > Broj 114 > Ekskluzivno - Hell Energy

Žrtva neutemeljenih napada

Energetsko piće je kafa nove generacije

Zašto su energetska pića toliko popularna među mladima i zašto stariji veruju u toliko stereotipa i pogrešnih percepcija o ovom piću? Hajde da uporedimo činjenice i predrasude! HELL ENERGY će nam pomoći u tome.

Energetska pića su funkcionalna pića čiji je cilj da nas razbude i da nam daju energiju. Zvuči poznato, zar ne? Skoro kao jutarnja kafa ili čaj u kojima uživamo već više od 5000 godina. Želja za dodatnom energijom je univerzalna: energetska pića su zahvaljujući dostupnosti, ceni, ukusu i marketinškim kampanjama jednostavno postala kafa nove generacije.

Važna je prava mera!

Energetska pića spadaju u kategoriju robe široke potrošnje, što znači da ne mogu biti štetna po zdravlje. Ali, naravno, moramo da vodimo računa o dozi. Zato što je poznato da „doza određuje da li je nešto otrov“.

Često čujemo da energetska pića sadrže previše kofeina, ali retko ko zna da kaže tačno koliko, uprkos tome što je energetsko piće jedan od retkih proizvoda čiji je sadržaj kofeina precizno naznačen na ambalaži! Jedna limenka od 250 ml energetskog pića HELL sadrži 80 mg kofeina. To je sadržaj kofeina koji je identičan šoljici espreso kafe, 150 gr čokolade ili 4 dl crnog čaja.

Umerena konzumacija kofeina ne samo da nije štetna po zdravlje, već ima i pozitivna dejstva. Kofein utiče na bolji dotok krvi u mozak čime povećava budnost i poboljšava sposobnost opažanja dok smanjuje umor. On takođe utiče na bolji dotok krvi u mišiće čime smanjuje zamor i omogućava nam da postignemo bolje rezultate. Poznato je i da umanjuje bol, zbog čega se nalazi u sastavu nekoliko lekova.

Na osnovu studije Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), najvažnije organizacije u Evropskoj uniji za pitanja bezbednosti hrane, može se izvući nekoliko zaključaka koji dokazuju bezbednost konzumiranja energetskih pića:

-zdrava odrasla osoba može odjednom da popije dve limenke (2x250ml) energetskog pića;

-zdrava odrasla osoba može bezbedno da konzumira 5 limenki (5x250ml) energetskog pića dnevno;

-taurin u kombinaciji sa kofeinom nije štetan (=nisu utvrđene štetne interakcije);

-alkohol u kombinaciji sa kofeinom nije štetan (=nisu utvrđene štetne interakcije).

OK, umerena konzumacija kofeina je dobra, ali šta ćemo sa taurinom? On nam takođe zvuči strašno...

To je protein neophodan za zdravo funkcionisanje ljudskog tela koji se čak može naći i u majčinom mleku i hrani za bebe.

Pa dobro, šta se sve tačno nalazi u sastavu energetskog pića?

Osnovni sastojci energetskog pića HELL su:

- oko 90% vode,

- šećer (za razliku od nekoliko drugih proizvođača, HELL koristi pravi granulisani šećer) koji daje energiju,

- kofein, koji vitalizuje,

- taurin za bržu apsorpciju,

- limunska kiselina i karamela (za regulaciju kiselosti i boju),

- 5 tipova vitamina B,

- ugljen dioksid (za mehuriće),

- aroma (tuti-fruti ukus).


Berza

investicioni fondovi

kursna lista