Početna > Izdanja > Broj 110-111 > Edukacija - Workshop 110

USPEŠNA PREZENTACIJA: Okruženje prezentacije

U pozorištu izgled pozornice može uticati na najbolje komade najboljih pisaca, od Vilijama Šekspira do Artura Milera, kako pozitivno, tako i negativno. Isto je i s prezentacijom.

Možete stvoriti efektnu Power Point prezentaciju s lucidnom pričom i živopisnom grafikom koja sadrži sve tehnike koje ste naučili u ovoj knjizi, da bi svemu tome vrednost umanjilo okruženje prezentacije.

Kao predstavljač snosite krajnju odgovornost za svoju prezentaciju. Da biste osigurali da vi i vaša grafika imate maksimalan učinak na svoju publiku, zadatak vam je da prilagodite okolinu. Evo popisa stvari koje morate učiniti:

Upoznavanje. Dođite ranije i obiđite ceo prostor u kojem će se odvijati prezentacija, a ne samo pozornicu. Obiđite svaki deo prostorije i proverite vidljivost. Sve proverite, dvostruko i trostruko.

Oprema. Obezbedite podršku za svaki deo tehničke opreme: računar, video, demonstraciju proizvoda i projektor. Setite se Marfijevog zakona: „Sve što može poći naopačke, poći će naopačke. Setite se i iz njega izvedenog Salivanovog zakona: „Marfi je bio optimista.

Pojačavanje. Proverite ozvučenje i isprobajte mikrofon. Većini predstavljača potrebno je ozvučenje za publiku veću od 50 osoba. Ako tiho govorite, koristite mikrofon već za publiku brojniju od 25 osoba.

Ekran za projekciju. Neka ekran bude s vaše leve strane kad ste okrenuti publici. U raspravi o psihologiji percepcije u 6. poglavlju naučili ste da publika u zapadnoj kulturi smatra prirodnim kretanje sleva nadesno. S ovim aranžmanom, svaki put kad kliknete na novi slajd publika će pogledom prelaziti s vas na ekran i pregledati sliku jednostavno i opušteno.

Osvetljenje. Neka osvetljenje bude dovoljno blago da stvori kontrast s ekranom, ali neka nikad ne bude toliko tamno da izgubite kontakt očima s članovima vaše publike.

Pokazivači. Laseri, razvlačive metalne šipke, svetleći štapovi, drveni štapovi nalik na sablje i sve ostale vrste oružja moraju biti ostavljeni na ulazu. Oni više štete nego što koriste.

Vreme. Zamolite nekog koga znate da sedi u publici tokom vaše prezentacije i signalizira vam koliko je vremena preostalo da biste završili u predviđenom vremenu.

Tečnosti. Pijte vodu da ovlažite usta. Izbegavajte mleko i mlečne prerađevine jer stvaraju tanku presvlaku preko grla. Izbegavajte gazirane napitke.

Odevanje. Obucite se prikladno i u skladu s prilikom: odelo za poslovne prilike, nešto ležernija kombinacija za informativne prezentacije. Muškarci: zakopčajte sakoe. Žene: ostavite napadan i blještav nakit kod kuće.

Nažalost, svet nije savršen. Potrebno je prilagođavati i najbolje hotelske salone, najmodernije centre za brifing, čak i najsofisticiranije konferencijske sale opremljene najnovijom, najskupljom i najmodernijom opremom. U svetu prezentacije optimalno je ponekad nedostižno. Ako je već tako, naučite da živite s tim.

Ako prevladate teškoće, vaša publika će saosećati s vama, ceniće vaš trud, i više će ceniti vas kao ličnost.

Kad vam život da limun, napravite limunadu!

Nikola M. Stajić, master ekonomije

Osnivač i direktor

iLearn d.o.o. Beograd

info@ilearn.rs

www.ilearn.rs

Berza

investicioni fondovi

kursna lista