Početna > Izdanja > Broj 109 > Edukacija - Workshop 109

USPEŠNA PREZENTACIJA: Prikupljanje materijala za prilagođavanje publici

Da biste svoju prezentaciju prilagodili publici, moraćete se naoružati korisnim informacijama i materijalom. To je proces koji bi trebalo da započnete tokom perioda pripreme, danima ili možda čak i nedeljama pre prezentacije, i nastavite sve do početka prezentacije.

Evo nekih koraka koje možete preduzeti:

PRE DANA PREZENTACIJE

Upoznajte svoju publiku – Naučite sve što možete o onima koji će vas slušati: nivo njihovog znanja, ključne interese, lične i profesionalne predrasude.

Naučite imena nekih ključnih članova publike – Saznajte imena nekoliko najuticajnijih osoba u publici. Naučite ime najviše pozicioniranog u firmi, najrespektabilnijeg tehničkog stručnjaka i

menadžera koji ima najviše autoriteta u donošenju odluka.

Budite upućeni u industrijske vesti i trendove – Tokom priprema za prezentaciju pažljivo pretražite novosti, medijske priče i članke na internetu u vezi sa firmom i industrijom kojoj ćete predstavljati.

NA DAN PREZENTACIJE

Prilagodite publici početnu grafiku – Pripremite uvodni slajd koji imenuje publiku, mesto i datum vaše prezentacije i postavite ga da biste pokrenuli vaš program.

Tragajte za načinima kojima ćete prilagoditi vašu prezentaciju – Kad se probudite na dan prezentacije, pogledajte jutarnje vesti na poslovnim televizijskim programima, pročitajte dnevne novine i priključite se na internet; pogledajte sve ove izvore kako biste našli sve članke relevantne za vašu prezentaciju i publiku.

Uoči prezentacije izmešajte se sa svojom publikom – Izađite među vašu publiku i ćaskajte s nekoliko pojedinaca (ovo se još zove i „schmoozing“ – njuškanje). Izaberite poznate i nepoznate ljude. Postavljajte im pitanja. Slušajte njihove razgovore. Prikupite vredne informacije kao i imena i činjenice koje možete uklopiti u svoju prezentaciju.

Prilagođavanje prezentacije publici je umetnost i, kao i druge umetnosti, zahteva vežbanje da bi se dostiglo savršenstvo. Oprobajte se u prilagođavanju publici sledeći put kad budete predstavljali i vežbajte svaki put kad budete radili prezentaciju u budućnosti. Vreme koje uložite da bi svaka vaša prezentacija bila jedinstvena poprilično će se isplatiti u obliku veće uključenosti publike i mnogih neprocenjivih Aha!.

Iste tehnike koje vašu prezentaciju čine aktuelnijom, relevantnijom i interesantnijom za vašu publiku mogu takođe i pripremu i predstavljanje učiniti kreativnijim, spontanijim i stimulativnijim za vas. Čitav proces služi kao serija povratnih informacija koje će vas osnažiti.

Nikola M. Stajić, Mast. ekon.

Osnivač i direktor

iLearn d.o.o. Beograd

info@ilearn.rs

www.ilearn.rs

Berza

investicioni fondovi

kursna lista