Početna > Izdanja > Broj 109 > Lifestyle - Zanzibar

Dragulj Indijskog okeana

Plantaže manga, pomorandže, grejpfruta, banana i ananasa nalaze se širom ostrva. Sve što vidite na Zanzibaru čista je egzotika – samo pogledajte kilometrima dugačke plaže od najfinijeg belog peska, sa kokosovim palmama, gde tišinu razbijaju jedino talasi okeana.

Zanzibar je autonomna pokrajina Tanzanije i sačinjava ga Zanzibarski arhipelag u Indijskom okeanu. Dva najveća ostrva su Unguja, koje nazivaju Zanzibar, i Pemba. Glavni grad nosi isti naziv – Zanzibar, a nalazi se na ostrvu Unguja. U njemu se nalazi istorijski centar, čuveni Kameni grad koji je deo svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Polu-autonomni arhipelag udaljen je tridesetak kilometara od kopnene Tanzanije. Iako je zvanično deo istočnoafričke zemlje, u gotovo svim aspektima – politici, religiji, kulturi, i životnom veku – razlikuje se od ostatka zemlje.

Kopnena Tanzanija je mešavina hrišćanskih, muslimanskih i autohtonih grupa, ali je Zanzibar, kojim je Oman vladao vekovima, skoro potpuno muslimanski. Većina stanovnika sebe smatra Zanzibarcima, a ne Tanzanijcima, a njihova teritorija ima svoje vođe i upravna tela. Veruje se da su njegovi prvi stanovnici bili Bantu crnci, pa je tako i dobio ime jer Zanzibar u prevodu znači „zemlja crnaca“.

U centralnom delu ostrva, na oko 5.000 hektara prostire se šuma Džozani, nacionalni park Zanzibara. To je jedino mesto na ostrvu gde se može videti šuma koja je nekada davno pokrivala veći deo Zanzibara. Više od četrdeset vrsta ptica registrovano je u toj šumi, a Džozani predstavlja prirodno stanište i za nekoliko vrsta majmuna, od kojih je jedna veoma posebna – crveni kolobus. Ova vrsta majmuna neobično i jako miriše, pa ih nikada ne čuvaju kao kućne ljubimce.

Čim se izađe iz šuma i sela, nailazi se na veličanstven prizor – kilometre dugačkih plaža od najfinijeg belog peska koje još nisu potpuno istražene. Na obalama trenutno ima desetak hotela koji rade i mnogo onih koji se reklamiraju, ali još ne primaju goste.

Odmah izvan jedinog grada nestaju zgrade, kuće, putevi i bilo koji drugi oblici civilizacije. Ljudi žive na način na koji su živeli stotinama godina unazad – između drveća, u kućicama napravljenim od kamena i blata, s krovom od palminog lišća. Svako selo funkcioniše kao pleme s poglavicom, i treba da se zna da su dosta nepoverljivi prema turistima.

Ljubitelji ludih provoda će se možda razočarati, jer na Zanzibaru ne postoji noćni život. Zabava je, prevashodno, okrenuta na dnevna uživanja u prirodnim čudima. Tu je odlazak na jug ostrva, u zaliv Kizimkazi, prirodno stanište delfina, zatim „Blu safari“, tura koja podrazumeva obilazak raznih manjih ostrva, posete selima, ili pak posmatranje tradicionalnog zanzibarskog plesa.

Većina Zanzibaraca je muslimanske vere pa alkohol nije toliko lako naći, čak i u restoranima. Ispijanje alkohola nije zabranjeno, ali se očekuje da nećete piti alkohol na javnim mestima i plažama.

Obratite pažnju i na oblačenje. Neka područja imaju istaknute znakove koji pokazuju da se kupaći kostimi mogu nositi samo na plaži i da se nakon odlaska sa plaže telo mora prekriti. Zanzibar ima vlažnu i toplu klimu tokom cele godine, pa se preporučuje lagana obuća. Otkrivena ramena i ruke su prihvatljivi, a ženama se preporučuje nošenje pantalona i dugih suknji (do kolena i duže). Toples sunčanje je kažnjivo.

Javno iskazivanje pažnje bi trebalo svesti na minimum, držanje za ruke je prihvatljivo, ali ništa više od toga ako ste u javnosti. Moguće je da će se ženama malo više udvarati Zanzibarci, ali to je delom i zbog toga što oni zarađuju od odnosa sa turistima.

Zanzibarci će se rado slikati sa vama, i ne smeta im da ih fotografišete, pa nije čudo što neke od najpoznatijih fotografija dolaze upravo sa Zanzibara.

Na Zanzibaru se organizuju dva velika festivala: Sauti za Busara – muzički festival koji se održava u februaru, i Međunarodni filmski festival koji se održava u julu.

Oba festivala se održavaju u Kamenom gradu, koji nabuja od gužve u toku oba festivala. Nedavno je započeto organizovanje još jednog muzičkog festivala – Kizimkazi muzičkog festivala koji se održava u gradu Kizimkazi na južnoj obali.

Period Ramazana je nepovoljan za turiste (posebno one koji žele da obiđu Kameni grad), jer se mnoštvo restorana zatvara tokom dana, a konzumiranje hrane u javnosti pre sumraka može biti čudan osećaj. Međutim, Eid-al-Ftir (kraj Ramazana) je odličan dan za obilazak Kamenog grada jer se održava veliko slavlje u celom gradu i svi su dobrodošli. Period Ramazan 2017. godine traje od 26. maja do 24. jula, a svake godine se period pomera unazad za 10 dana.[ID1]

Klima na ostrvu je tropska, tako da je tokom godine uglavnom toplo i vlažno. Najbolji period za posetu je od jula do oktobra, kada retko pada kiša. Tada je temperatura oko 25 stepeni i mala je vlažnost, pa je ovaj period idealan za turiste koji ne vole gužvu. Prava turistička sezona je od novembra do marta, kada se temperatura povećava. Oni koji žele da posete Zanzibar u to vreme trebalo bi prvo da provere kada je Ramazan, jer se datum njegovog obeležavanja menja iz godine u godinu. Tada je i to malo mesta koja turisti mogu da posete zatvoreno. Duge ekvatorske kiše padaju u periodu između marta i maja. Kišni periodi su obično vreme kada nema turista, ali je su idealni za one koji ne vole gužve i ne smeta im loše vreme.

Oni koji vole vodene sportove posebno će se obradovati. Na Zanzibaru se skija na vodi, jedri na dasci, vozi kajak, a posebna atrakcija je tradicionalna plovidba čamcem zvanim garaua. Ipak, ovo ostrvo je najpoznatije po mogućnosti ronjenja. Posetioci dubina će se susresti sa barakudama, tunama, hobotnicama, jastozima, kornjačama i više stotina vrsta riba.

Zvanični jezik u Tanzaniji je Svahili. Iako većina stanovnika Zanzibara zna engleski, poznavanje određenih fraza na svahilskom jeziku vam može biti od velike koristi.

Zanzibar je poznat po začinima, jer su Evropljani na putu do Indije ovde pravili predah. Šetnjom ulicama glavnog i jedinog grada – Stoun Tauna, posetioci u vazduhu mogu da osete mirise cimeta, vanile i kakaa. Ovo ostrvo je i najveći proizvođač karanfilića u svetu. U zavisnosti od sezone, ovde se može videti i berba kafe, ubiranje plodova bibera, cvetova šafrana, čilija i više od 50 drugih začina. Posetioci mogu čak i da dobiju zadatak da omirišu i probaju određene začine pa da pogađaju koji je koji.

Biljka od životnog značaja za stanovnike Zanzibara je kokosova palma. Kokosov orah može da se jede i mlad i star, a lišće palme se koristi za krovove, zaštitu za prozore, torbe za pijacu, prekrivače.


[ID1]Izbaciti jer se odnosi na 2017.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista