Početna > Izdanja > Broj 109 > Edukacija - Ivana Borić

Ne pokušavajte da budete bolji od drugih. Pokušajte da budete najbolji.

Kao lider, jedan od vaših najvažnijih zadataka jeste da motivišete i inspirišete ljude, a reči koje izgovarate (i način na koji to radite) jesu vaš najmoćniji alat.

Ako se trudite da budete veliki lider, veliki vođa, postoje stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete svojim saradnicima.

-„Ne postoje problemi, već samo prilike.“ Da, problemi se pojavljuju, a vaše poricanje ih ne umanjuje. Iako se ova fraza često koristi za podsticanje članova tima da razmišljaju kreativno, ona takođe može da znači da lider nije spreman da sasluša kada se pojave stvarni izazovi koje bi trebalo prevazići. To može dovesti do toga da delujete slabo ili nepristupačno. Uvek budite spremni da saslušate svoje zaposlene i potrudite se da oni to znaju. Rezultat će biti zaposleni koji su mnogo spremniji da se izbore sa izazovima i donesu poslovna rešenja.

Moja misija u životu nije samo da preživim, već da uspem; i da to učinim sa strašću, saosećanjem, humorom i sa stilom. - „Ne radite ništa bez pitanja. Ja moram sve da odobrim.“ Osim ako neko nije nov na poslu, kontrolom svakog koraka ometaćete produktivnost zaposlenih. To će uticati i na vas, jer će se ciljevi presporo realizovati, a vi ćete biti preopterećeni. Kada lideri pokušavaju da kontrolišu najsitnije segmente u kompaniji, tada se produžava proces rada i smanjuje moral zaposlenih. Zaposleni su produktivni kada imaju zadatak i resurse, ali i lični autoritet da obavljaju svoj posao. Umesto da sve kontrolišete, unapred definišite očekivanja, proverite zaposlene u smislu njihovog obrazovanja i sposobnosti, i pratite povratne informacije o tome kako oni rade. Cilj je staviti prave ljude na odgovarajuća mesta i omogućiti im da uspeju.

Nije postalo jednostavnije. Vi ste postali bolji.

- „Ne želim da mi donosite loše vesti.“ Ako to kažete zaposlenima, to neće značiti da će loše vesti nestati. Saopštavanje loših vesti ili određenog problema može vam samo pomoći da na vreme locirate problem i što pre donesete ispravnu odluku. Loše vesti nisu vino. One ne postaju bolje kako vreme protiče. Uvek je bolje rešiti problem na početku, nego čekati – jer može da vas skupo košta i može da izazove loš publicitet. Stvorite okruženje u kome će zaposleni biti podstaknuti da iznesu problem čim se pojavi kako bi ste mogli zajedno da ga rešite.

Pitanje nije ko će me pustiti, pitanje je ko će me zaustaviti.

- „Nije lično, to je posao.“ Posao jeste baziran na odnosima, a odnosi su lični. Zaposleni provode većinu svog vremena na poslu. Lideri koji ignorišu osećanja svojih zaposlenih izazvaće gnev, nepoverenje, odbojnost.

Stvorite atmosferu u kojoj zaposleni znaju da ste strastveni prema poslu, ali je važno da pritom imate i razvijenu empatiju. Pokažite zaposlenima da ih uvažavate i ponašajte se prema njima s poštovanjem.

Kada ljudi žele da vam pokažu ko su, verujte im bar prvi put. - „Ne treba nam više ideja.“ Lideri često odbacuju kreativne ideje, ne zato što te ideje nemaju potencijal, već zato što nisu u stanju da se suoče sa potencijalnim strahom od neuspeha koji ide uz podršku ideje koja može biti inovativna, ali nosi određeni rizik. Na kraju krajeva, ako lider podrži rizičnu ideju i ideja sagori pre nego što se realizuje, on veruje da će se to isto i njemu desiti. Budite otvoreni za nove ideje i načine razmišljanja. Prihvatite ideje zaposlenih i dobićete ozbiljne saradnike kojima ćete moći da verujeteUvek drži oči otvorene. Nastavi da gledaš. Zato što sve što vidiš može da te inspiriše. - „Ne želim da me prekidate i ometate u poslu.“ Lideri su uvek jako zauzeti. Potrebno vam je vreme za planiranje i razmišljanje, ali ako su vaša vrata uvek zatvorena i zaposleni nikada ne dolaze da vas informišu i konsultuju se sa vama, verovatno je to zbog toga što ste im svojim ponašanjem poslali poruku da ste prezauzeti da bi vas uznemiravali. Negativna strana je to što ne možete da saznate šta ide dobro ili šta vam je potrebno. Prekinite na trenutak ono što radite, udaljite se od svog računara i zaista slušajte svoje ljude. Kada vam je potrebno da završite važan zadatak i nemate vremena da slušate, pokušajte da kažete: „Zaista želim da vas saslušam, važna je tema. Molim vas, vratite se za sat, tako da vam mogu posvetiti potpunu pažnju.

- „Greška nije opcija.“ Lideri koji usvoje ovu filozofiju izazivaju strah i anksioznost kod svojih zaposlenih jer greške nisu dozvoljene. Niko ne može da rizikuje ili da pokuša nešto novo jer uvek mora da igra na sigurno. Tako se gradi stagnirajuć odnos i kompanija koja ne može da se takmiči na tržištu. Neuspeh je zaista alat za učenje. Objasnite zaposlenima da greške nisu fatalne – cilj je brzo otkriti greške, ispraviti ih i krenuti napred. Ako čekate da sve bude besprekorno, nikada nećete početi ništa novo. Pravi propust je strah od razvoja ideje dok sve ne bude savršeno. Naravno, greške koje se često ponavljaju ne treba tolerisati.

Ne bojim se oluja jer učim kako da moj brod plovi.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista