Početna > Izdanja > Broj 109 > Ambasador - Portugal

Njegova ekselencija Pešoto Augušto Žoze Peštana Saraiva (Peixoto Augusto José Pestana Saraiva), ambasador Portugalije u Srbiji

Portugalija

Portugalija ili Portugal, zvanično Portugalska Republika, je država na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva u jugozapadnoj Evropi, i najzapadnija je zemlja kontinentalne Evrope. Graniči se sa Španijom na severu i istoku, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski okean. U sastav Portugalije ulaze i dva arhipelaga u Atlantiku, Azori i Madeira. Glavni grad je Lisabon. Ime Portugalija samo po sebi otkriva delove rane istorije ove zemlje – ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mešavine grčkog i latinskog imena koje znači „Lepa luka“, ili čak mešavine keltskog i latinskog, ili mešavine feničanskog i latinskog. Po svom položaju Portugalija je izrazito atlantska zemlja. Sa površinom od 92.391 km2 spada među najmanje zemlje u Evropi. U državi živi oko 10.500.000 stanovnika, pa gustina naseljenosti iznosi 114 st/km². Najveći deo stanovništva države čine Portugalci – 99,5%, dok Brazilci, Španci i Englezi čine ukupno 0,5%. Versku strukturu čini 97% rimokatolika i 1% protestanata. Zemlja izvozi vino, povrće i voće, drvo i plutu a uvozi žitarice i ribu. Industrijski sektor se razvio. Tekstilna industrija prednjači sa četvrtinom zaposlenih u industriji, a zatim slede konfekcijska industrija, metalurgija, montaža automobila, elektronska, kožna, drvna i prehrambena industrija. Ušavši u Evropsku ekonomsku zajednicu početkom 1086. godine, Portugalija je našla svoje trgovinske partnere koji igraju važnu ulogu u uvozu.

Proizvode do čak 80 vrsta vinove loze, a najpoznatija vina su Porto pojačano vino koje je dobilo naziv po istoimenom gradu-luci i roze vino pod nazivom Mateuš, koje se flašira u specifičnim bocama.

Portugalski jezik jedan je od najraširenijih na svetu i govori ga više od 230 miliona ljudi. Službeni je jezik u devet zemalja, uključujući i Portugaliju.

Popularni sportovi u Portugaliji su: fudbal, odbojka, tenis i atletika. Najpoznatiji sportista je fudbaler Kristijano Ronaldo, višestruki dobitnik zlatne lopte.

Najduži most u Evropi nalazi se u Lisabonu. Reč je o mostu Vasco da Gama dugačkom fascinantnih 17 kilometara.

Imali smo čast da razgovaramo s Njegovom ekselencijom gdinom Pešoto Augušto Žoze Peštana Saraiva, ambasadorom Portugalije u Srbiji.

Vaša Ekselencijo, kako se osećate u Beogradu?Možete li nam reći svoje utiske o Srbiji?

Veoma sam zadovoljan svojim iskustvom u Srbiji, gde se nalazim već pet godina i gde su se prema meni uvek veoma lepo ophodili. Zaista sam zahvalan za prijateljstvo i razumevanje koje dobijam od srpskog naroda, tako da mogu da kažem da mi je ovakav njihov stav uvek olakšavao moj posao ovde.

2 Koliko dugo ste na poziciji ambasadora u Srbiji i kako je izgledala Vaša diplomatska karijera pre dolaska u Srbiju?

Postavljen sam za ambasadora Portugalijeu Srbiji u aprilu 2013. godine.Pre Beograda, a nakon što sam u toku karijere radio u raznim zemljama (u Meksikuod 1984. do 1989, u Peruu od 1989. do 1991, u Mozambiku od 1991. do 1994.), radio sam kao generalni konzul u San Francisku od 1998. do 2003. godine, a potom kao ambasador u Bogoti, u Kolumbiji od 2006. do 2013.

Kakva je diplomatska i privredna saradnja naših dveju zemalja trenutno, a kakva je bila u prošlosti? Šta bi trebalo promeniti kako bi se ona poboljšala?

Diplomatski i politički odnosi su odlični, kao što se videlo u toku nedavne posete Njegove ekselencije Ministra spoljnih poslova Srbije Lisabonu 20. aprila, u kojoj je ponovljena snažna i neprekidna podrška Portugalije budućem pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Naši odnosi se stalno poboljšavaju, ali uvek ima prostora da se još više poboljšaju.

4 Po najnovijim podacima, u našu zemlju je ušlo oko 932 hiljade evra iz Portugalije, što je pozicionira na 55. mesto liste zemalja sa najvećim nerezidentnim neto ulaganjima u Srbiju. Da li je u međuvremenu bilo nekih značajnijih izmena ovih brojeva, i ako jeste, koji je bio glavni uzrok tih izmena?

Brojevi koje ste naveli su još uvek isti, dakle nije bilo značajnih izmena raspoloživih podataka.

5 Kada govorimo o ulaganjima, kako investitori iz Portugalije vide srpsko tržište? Koje su najuticajnije kompanije koje su ulagale kod nas?

Portugalskim investitorima je srpsko tržište atraktivno i postoji porast interesovanja za dolazak i početak poslovanja u Srbiji, uglavnom u oblastima obnovljivih energija, građevinarstva, prerade vode, tretmana otpada i sanitarnih deponija.

6 Kakva je spoljnotrgovinska saradnja naših zemalja i koje privredne grane u Srbiji imaju najviše potencijala? Šta Srbija izvozi u Portugaliju, a šta uvozi?

U ovom trenutku nemam informaciju koja bi mi omogućila da odgovorim na ovo pitanje, ali ću pokušati da odgovorim na njega sledećom prilikom.

7 Većina javnih preduzeća u Portugaliji je privatizovana u poslednjih dvadeset godina, uključujući i ona u sektorima finansija i telekomunikacija. Da li se ova praksa pokazala efikasnom? Šta mislite o procesu privatizacije u Srbiji?

Privatizacija javnih preduzeća u Portugaliji realizovana je počev od revizije Ustava 1982. godine, čime je primenjen princip po kome postoje određeni sektori, naime finansija i telekomunikacija, u kojima država ne treba da ima upravljačku ulogu. Takozvana privatizacija je u nekim slučajevima dala bolje a u nekim lošije rezultate.

8. Kako biste okarakterisali saradnju s Vladom Srbije i privrednim udruženjima u cilju jačanja preduzetništva?

Radimo sa kompetentnim srpskim vlastima kako bismo privukli potencijalne investicije portugalskih kompanija na ovo tržište, imajući u vidu da su uslovi koje Srbija nudi za direktne strane investicije vrlo povoljni.

9 Srbija je danas zemlja sa statusom kandidata, a pregovori su započeti u januaru 2014. godine. Po Vašem mišljenju, gde je sada Srbija na putu ka EU, i šta će biti presudno za Srbiju da postane članica?

Posle ovogodišnjih poseta visokih zvaničnika EU Srbiji, postignut je konsenzus oko njenog napredovanja. Ako se tekući pregovori nastave u pozitivnom maniru, Srbija bi mogla ispuniti uslove i biti spremna za ulazak u EU početkom 2025. godine.

10 Možete li nam reći nešto o odnosima između Srbije i Portugalije na poljima nauke, kulture i obrazovanja?

Svake godine, ova ambasada organizuje kulturni program koji omogućava dovođenje u Srbiju nekih od najboljih pisaca, umetnika i muzičara iz naše zemlje.

11 Kako biste predstavili svoju zemlju kao turističku atrakciju? Koje karakteristike i znamenitosti biste istakli?

U poslednjih nekoliko godina Portugalija je prošla kroz pravi turistički bum, dostigavši skoro 20 miliona turista 2017. godine, što je skoro dva puta više od broja stanovnika koje imamo. Mislimo da turiste koji dolaze u Portugaliju privlače njeno bogato istorijsko i kulturno nasleđe, gastronomija (naročito vina), plaže (imamo 800 km obale) kao i tereni za golf, koje smatraju među najboljim u Evropi.

12 Šta Vam se naročito dopada u Srbiji? Kako provodite slobodno vreme?

Ima mnogo stvari koje mi se dopadaju u Srbiji, naročito u Beogradu, gde imam priliku da uživam u kulturnim događajima. Kad god mogu, pokušavam da putujem i posetim druge delove zemlje, kako bih je bolje upoznao. Želeo bih da istaknem prijateljstvo i gostoljubivost srpskog naroda koje sam osetio u prethodnih pet godina mog rada u ovoj zemlji i koje veoma cenim.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista