Početna > Izdanja > Broj 108 > Lifestyle - Lepote Italije

NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENE LEPOTE ITALIJE

Italija je muzej na otvorenom. Nije ni čudo što kao takva spada u top destinacije među svetskim putnicima. Katedrale, očuvani antički lokaliteti, hrana, piće i moda su razlozi zbog kojih horde turista iz čitavog sveta opsedaju ovu zemlju tokom svih godišnjih doba. Ali ideja o guranju među stotinama turista u Koloseumu pomisao na putovanje u Rim može staviti u drugi plan. Ima dosta neotkrivenih dragulja koji su zreli za istraživanje, naravno ako znate kojim putem da krenete. Evo nekoliko nepravedno potcenjenih mesta u Italiji gde ćete se lako navići na dolce vita stil života.

Polinjano a Mare

Turiste već dugo mame mediteranske sirene, ali Jadran, na istočnoj obali Italije, ima svoju vlastitu privilegiju - Polinjano a Mare. Ovaj beli grad sa živopisnim crkvama, cvetnim balkonima i dramatičnim krečnjačkim liticama jednostavno mami turiste. Prostrite peškir na beloj šljunkovitoj plaži Cala Porto ili istražujte azurne uvale i ulice koje okružuju Polinjano a Mare brodom. U večernjim satima večerajte u restoranima na obali i uživajte u italijanskim specijalitetima. Predlog je da bar jednom posetite Grotta Palazzese, restoran koji mnogi smatraju najromantičnijim mestom na svetu, a zatim popijete espreso pod rojevima zvezda na lokalnom trgu.

Matera

Iako je načičkana restoranima, hotelima i galerijama, Matera je najvažniji srednjevekovni italijanski grad. Matera je stekla svetsku slavu zbog starog grada Sassi di Matera (Kamenje Matere). Nekadašnje napuštene kuće i crkve koje su uklesane u stene danas su pod zaštitom UNESCO svetske baštine. Možete boraviti u mnogobrojnim starim kućama zahvaljujući renesansi hotela, uključujući Il Palazzotto Residence i Sant'Angelo Luxury Resort.[VB1]

Ćefalu

Jedan od neotkrivenih dragulja Mediterana i simbol srednjovekovne čarolije jeste magični priobalni grad Ćefalu u senci strme planine. Ćefalu ima plaže, uske, srednjovekovne ulice i predivne restorane sa pogledom na stenovitu obalu. Nalazi se na samo sat vremena od Palerma i nudi pregršt mesta za prave istraživače i ljubitelje istorije. Ovde se nalazi katedrala iz 1100. godine, kao i ostaci hrama posvećenog boginji Dijani.

Ravelo

Amalfi je biser u kruni Mediterana, ali na samo nekoliko kilometara odatle nalazi se skriveni Ravelo koji zaslužuje da ga posetite. Srednjevekovni grad - ima sve što vam treba – neodoljive kafiće, terase sa kojih se preliva cveće, i hotele s pet zvezdica – plus nezaboravan pogled na ribarska sela i arhetipske litice. Odsednite u Palazzo Avino, obnovljenoj rezidenciji iz 12. veka sa pastelnim zidovima i pogledom na more. Završite dan sunčanjem na nekoj od hotelskih plaža, a nakon toga večerajte u restoranu Rossellini s Mišelin zvezdicama.

Bergamo

Milano privlači trendsetere i ljubitelje dizajna, a na samo 2 sata vožnje od prestonice mode, 45 km dalje nalazi se srednjevekovni grad Bergamo koji nudi tišu alternativu. Ovde ćete pronaći neke od najlepših ulica Italije i ubedljivo najživopisnije trgove. Grad je ukrašen mnogobrojnim spomenicima od kojih neki datiraju iz 12. veka. Glavna i najstarija ulica gornjeg Bergama – Via Gambito vodi ka centru starog grada, trgu Vecchia, koji je poznati francuski arhitekta Korbizje svojevremeno opisao kao „najlepši trg na svetu“. Spoj srednjevekovnog duha, arhitektura iz razdoblja humanizma i renesanse uz miks savremene arhitekture, ostavlja bez daha.

Jezero Izeo

Iako jezero Komo privlači najveću pažnju turista, jezero Izeo zaslužuje podjednaku pažnju. Odsednite u šarmantnom hotelu Riva Lago slikovito obojenog seoceta Sulzano i odmah se zaputite na obalu smaragdno zelenog jezera. Susedna regija Franciacorta je dom sjajnih penušavih vina, a pešačke staze obiluju čempresima. Ovde se nalaze mnogobrojni restorani sa Mišelin zvezdicama koji služe autentičnu kuhinju Lombardije sa morskim specijalitetima.

Modena

Modena je poznata po vinima, Ferrari automobilima i neprevaziđeno ukusnim pastama. Glavna ulica, Via Emilia, sa pešačkim delom pod arkadama koje su često oslikane freskama, vodi na centralni glavni trg, Piazza Grande, sa velikom crkvom i zvonikom Tore Giraldina iz 1099. godine. Ovde je rođen i slavni italijanski tenor Lučano Pavaroti i odavde potiče najbolje balzamiko sirće. Srednjevekovni centar Modene je pravo uživanje za šetnju, jer je deo UNESCO svetske baštine zbog brojnih istorijskih spomenika koji se tu nalaze.

www.luxlife.rs


[VB1]Ne razumem ovu recenicu-molim objašnjenje

Berza

investicioni fondovi

kursna lista