Početna > Izdanja > Broj 108 > Intervju - Daren Gibson

Daren Gibson, Generalni direktor kompanije Luštica Development AD

Luštica Bay Život kakav zaslužujete - Život kakav treba da bude

Izgradnja ove nove destinacije na Mediteranu – grada Luštica Bay – jedan je od najvećih projekata u ovom delu Evrope i jedini grinfild projekat u Crnoj Gori. To znači da se ovaj projekat razvija u potpuno nerazvijenom i prvobitno nepristupačnom predelu zemlje, u kom ne postoji neophodna infrastruktura, a koju smo mi naravno uključili u naše planove, s namerom da razvijemo ovaj projekat u skladu sa najvišim savremenim arhitektonskim i ekološkim standardima. Za sada je u razvoj ovog projekta uloženo oko 140 miliona evra, uključujući ključne elemente kao što su hotel, marina, teren za golf i nekretnine. Istovremeno gradimo i neophodnu infrastrukturu – puteve, vodovodne, kanalizacione i sisteme napajanja, telekomunikacija i slično. Infrastruktura u vrednosti od oko 90 miliona evra biće izgrađena u okviru kompleksa Luštica Bay, što ovaj projekat čini jednim od najvećih projekata u pogledu infrastrukture u Crnoj Gori. Planiramo da izgradimo oko 30 kilometara puteva, 43 trafostanice, četiri rezervoara vode i postrojenja za prečišćavanje otpadne vode pomoću kojih ćemo reciklirati prečišćenu vodu za navodnjavanje.

Za magazin PROFIT govori gospodin Daren Gibson, Generalni direktor kompanije Luštica Development AD.

1.G. Gibson, gde ste rođeni? Gde ste odrasli i školovali se?

Rođen sam u ruralnoj regiji Novi Južni Vels u Australiji, u gradiću po imenu Forbs. Kada sam bio dete, nekoliko puta smo se selili, tako da sam živeo i u gradovima Dabo i Tamvort u regiji Novi Južni Vels. Tamvort je mesto gde sam proveo tinejdžerske dane i gde sam stekao obrazovanje u poljoprivrednoj školi Farrer Memorial Agricultural High School. Po završetku srednje škole upisao sam Univerzitet u Novom Južnom Velsu u Sidneju, gde sam diplomirao Urbanističko planiranje (planiranje gradova).

2.Kako je tekao put Vaše karijere pre dolaska na poziciju na kojoj se danas nalazite?

Pridružio sam se kompaniji Luštica Development AD u oktobru 2014. godine, kada sam već imao preko 25 godina iskustva u urbanističkom razvoju u javnom i privatnom sektoru, uključujući dvanaest godina rada u odeljenjima urbanističkog planiranja gradskih i regionalnih organa u Australiji, više od osam godina rada na mestu direktora u konsultantskim agencijama za urbanističko planiranje i razvoj u Australiji i 6 godina rada kao potpredsednik Odeljenja za planiranje i razvoj kompanije Egyptian Resorts Company [ERC] u Egiptu. Prema tome, moja karijera se zaista razvila od tradicionalnog urbanističkog planiranja, preko menadžmenta projekata do disciplina razvoja i menadžmenta poslovanja, ali uvek obuhvatajući rad na projektima planiranja, menadžmenta i implementacije urbanističkog planiranja, uključujući glavne planove i oblasti odobrenja izgradnje na velikim urbanističkim zemljištima, velike turističke projekte, projekte izgradnje poslovnih i stambenih zgrada i glavne infrastrukture.

3.G. Gibson, možete li nam otprilike reći nešto o finansijskom aspektu resursa koji su do danas uloženi u projekat Luštica Bay. Kakvi su planovi za investicije u razvoj projekta u budućnosti i koja je ukupna vrednost investicija?

Izgradnja ove nove destinacije na Mediteranu – grada Luštica Bay – jedan je od najvećih projekata u ovom delu Evrope i jedini grinfild projekat u Crnoj Gori. To znači da se ovaj projekat razvija u potpuno nerazvijenom i prvobitno nepristupačnom predelu zemlje, u kom ne postoji neophodna infrastruktura, a koju smo mi, naravno, uključili u naše planove s namerom da razvijemo ovaj projekat u skladu sa najvišim savremenim arhitektonskim i ekološkim standardima.

Za sada je u razvoj ovog projekta uloženo oko 140 miliona evra, uključujući ključne elemente kao što su hotel, marina, teren za golf i nekretnine. Istovremeno gradimo i neophodnu infrastrukturu – puteve, vodovodne, kanalizacione i sisteme napajanja, telekomunikacija i slično. Infrastruktura u vrednosti od oko 90 miliona evra biće izgrađena u okviru kompleksa Luštica Bay, što ovaj projekat čini jednim od najvećih projekata u pogledu infrastrukture u Crnoj Gori. Planiramo da izgradimo oko 30 kilometara puteva, 43 trafostanice, četiri rezervoara vode i postrojenja za prečišćavanje otpadne vode pomoću kojih ćemo reciklirati prečišćenu vodu za navodnjavanje.

Naši trenutni planovi uključuju nastavak razvoja našeg izvrsnog terena za golf, kao i početak gradnje u naselju Central – budućem centru grada Luštica Bay.

Vrednost se procenjuje na oko 1,1 milijardu evra, a očekuje se da će izgradnja trajati oko 20 godina.

4.Master plan predviđa izgradnju potpuno integrisane destinacije sa svim neophodnim sadržajima koji će omogućiti kako kratkoročan tako i dugoročan boravak. Možete li to da nam pojasnite?

Smešten na oko sedam miliona kvadratnih metara na tivatskom delu poluostrva Luštica, naš grad će imati sedam hotela, dve marine, teren za golf sa 18 rupa, kombinaciju tipova nekretnina koje će uključivati stanove, porodične kuće i vile, kao i centar grada sa svim neophodnim objektima kao što su škola, ambulanta, objekti za sport i rekreaciju, kao i poslovne i kulturne objekte. Transformišemo običan predeo u izvrsnu destinaciju i kreiramo novu zajednicu.

Dok je Marina naselje kreirano tako da uglavnom nudi apartmane za odmor, Central, čija će izgradnja početi u oktobru, planiran je za one koji bi želeli da postanu stalni stanovnici grada Luštica Bay i Crne Gore. Nudimo prilike i za jedne i za druge: privremeno i stalno stanovanje, obezbeđeno putem usluga koje podrazumevaju poslovne i administrativne objekte, kulturne institucije, restorane, prodavnice, javne objekte kao što su škole, ambulante i policijska i vatrogasna stanica. Sve je pažljivo promišljeno u želji da stvorimo i udahnemo energiju zajednici koja će postati novi centar za aktivan i zdrav život na Mediteranu.

5.Trenutno su u toku završne faze otvaranje hotela The Chedi, jednog od najvećih hotela sa pet zvezdica i drugog ove vrste u Evropi. Šta smatrate da dobijate ulaganjem u izgradnju ovog tipa hotela?

Crna Gora se definitivno pozicionira kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Kada se radi o Crnoj Gori i našem projektu, postoje tri stvari koje se ne mogu opovrgnuti: lepota zemlje i njen veliki potencijal, koncept grada Luštica Bay i njegova optimalna integracija u lokalno nasleđe regije, i konačno, brend The Chedi i njegovi karakteristični hoteli sa izvrsnim nivoom usluge. Očekujemo odličnu prvu godinu i ubeđeni smo da je The Chedi odličan dodatak postojećoj ponudi hotela u regiji. Hotel će biti otvoren sredinom jula, a prvi upiti i rezervacije već su pristigli, što je još jedan razlog za ushićenost oko prezentovanja hotela The Chedi Luštica Bay svetu.

Ovo je prvi hotel od ukupno sedam koliko je predviđeno master planom. Time se označava dolazak čuvenog hotelskog brenda u Crnu Goru. The Chedi Luštica Bay je drugi hotel ovog brenda koji je otvoren u Evropi, nakon što je kompanija GHM, vlasnica lanca The Chedi, započela saradnju sa našom matičnom kompanijom, Orascom Development Holding, u mestu Andermat, u Švajcarskoj gde kompanija ODH takođe gradi luksuzno turističko naselje.

Krajem prošle godine, u konkurenciji od više od 800 hotela širom sveta, hotel The Chedi Andermat dobio je nagradu Luxury Mountain Hotel - Global Winner kao najbolji luksuzni planinski hotel na svetu, kao i nagradu Luxury Ski Resort - Continent Winner Europe kao najbolje luksuzno skijaško odmaralište u Evropi. To je ono što brend The Chedi čini značajnim dodatkom opštini Tivat.

Kao sinonim za rangiranje luksuznog brenda, hoteli The Chedi poznati su po svojoj povezanosti sa istorijom, kulturom i tradicijom zajednica u kojima su prisutni, kao i po svom poštovanju lokalne životne sredine – ove karakteristike i vrednosti jasno su predstavljene u gradu Luštica Bay. Ova sinergija bila je značajan faktor u odlučivanju o odabiru brenda za naš prvi hotel. Istovremeno, to je nešto što donosi prve poslovne i uslužne objekte u grad Luštica Bay. Što je još značajnije, na taj način je obezbeđena podrška našim naporima i viziji – to nam obezbeđuje poziciju ozbiljnog igrača na tržištu i privlači kako lokalne tako i inostrane posetioce – pored toga što obezbeđuje komfor svima koji posete našu lokaciju. The Chedi je takođe prvi luksuzni hotel sa 5 zvezdica na poluostrvu Luštica, kao i jedan od najvećih u Boki Kotorskoj.

7.Pripreme za otvaranje prve novoizgrađene marine u Crnoj Gori u poslednjih 10 godina odavno su započete. Kako je marina opremljena u pogledu infrastrukture i za šta je namenjena?

Marina Luštica Bay je savremena luka i idealna kapija jadranske obale. Smeštena između plavog mora i planinskih predela na ulazu u područje Boke Kotorske koje predstavlja svetsku baštinu pod zaštitom UNESCO-a, ona pruža fascinantan pristup najpopularnijim svetskim destinacijama za plovidbu. Ponuda naše marine uključivaće: 176 vezova dužine od 6 do 35 m, jahting klub i objekte za posadu, tim u marini koji pruža pomoć 24 sata i na više jezika, lokalne usluge popravke i održavanja, objekte vodovoda i obezbeđivanja napajanja, obezbeđenje 24 sata, pristup bežičnoj internet mreži. Prva faza marine biće otvorena u julu.

8.Svest i briga o životnoj sredini imaju glavnu ulogu u procesu izgradnje marine. U kojim aspektima se to ogleda?

To je bio izazov jer smo gradili novi objekat na otvorenom moru, pa su samim tim trenutak i redosled radova bili od ključne važnosti, posebno uzimajući u obzir snagu mora tokom zimskih oluja. Imali smo dva osnovna cilja: da smanjimo količinu betona i izbegnemo upotrebu armiranog betona zbog korozije, a samim tim i dotrajalosti betonskih elemenata; i da koristimo što više prirodnih materijala koji potiču upravo iz oblasti grada Luštica Bay. Vidljivi beton je zapravo završna obrada pri čemu najmanje 80% mase korišćene u gradnji čine prirodna zemlja i kamen.

To je zahtevalo detaljna ispitivanja i analize najboljih inženjerskih rešenja u oblasti nearmiranog betona. Snažne seizmičke aktivnosti na lokaciji zahtevale su dodatne napore za obezbeđivanje stabilnosti nekih delova objekta. Glavni projektant dizajna marine Luštica Bay, g. Zvonko Tomanović, 2015. godine primio je nagradu Inženjerske komore Crne Gore (IKCG)za dostignuća u planiranju i izgradnji objekta.

9.U kojoj fazi je izgradnja terena za golf u gradu Luštica koji će biti prvi šampionski golf teren u Crnoj Gori? Kada očekujete da će biti potpuno završen?

Završili smo teške iskopne radove, a radovi na grubom oblikovanju prve 4 rupe i vežbališta za golf su u toku. Međutim, morali smo privremeno da obustavimo radove jer nismo bili u mogućnosti da obezbedimo neophodnu količinu vode od nadležnih organa usled kašnjenja u izgradnji neophodne vodovodne infrastrukture. Ipak, usko sarađujemo sa nadležnim organima i verujemo da ćemo ovaj problem vrlo brzo rešiti. Zahvaljujući prethodnom uspehu, privremeni objekatna vežbalištu za golf biće ponovo postavljen ove sezone. U ovom trenutku, i u zavisnosti od situacije u vezi sa snabdevanjem vodom, smatramo da će teren za golf biti završen do početka 2021. godine.

10.Kada možemo da očekujemo zvanično otvaranje maloprodajnog prostora? Koja je njegova površina, za koga je rezervisan, tj. predviđen i kada će biti otvoren za posetioce?

Očekujemo da će bar 90% maloprodajnog i komercijalnog prostora ukupne površine od oko 1500 m2 biti otvoreno u glavnoj marini ovog leta. U ponudi će biti različite upotrebe i aktivnosti, uključujući administrativne poslove i usluge u vezi s marinom (posredovanje, prodaja, usluge, prodaja nautičke opreme), restorani i kafići, prodavnice odeće i opreme za domaćinstvo, zlatara, kozmetički salon, prodavnice kozmetičkih proizvoda, galerija, prodaja nekretnina, zdravstveni centar i supermarket.

11.Naselje Central, koje će biti izgrađeno kao centar grada Luštica Bay, zamišljeno je kao potpora novoosnovanoj i tokom čitave godine prisutnoj zajednici. Koje usluge, pogodnosti i sadržaje ćete uvrstiti u ponudu kako biste privukli ne samo stanovnike grada Luštica Bay i turiste, već i stanovnike obližnjih mesta i gradova?

Uz otvaranje marine, naselja Marina i prvog hotela, najznačajnija aktivnost jeste početak izgradnje naselja Central, administrativnog centra i centra grada Luštica Bay. Naselje Central prostiraće se na 240.000 metara kvadratnih pored mesta Radovići i predstavljaće središte zajednice grada Luštica Bay. On će povezivati naselja u okviru grada Luštica Bay, kao i sam grad sa okolnim mestima, Tivtom i Kotorom. Stanovi u naselju Central su već u prodaji i veoma su konkurentni po pitanju cena, kako na domaćem tako i na regionalnim tržištima.

U naselju Central predviđena je izgradnja brojnih komercijalnih, kulturnih i komunalnih objekata, uključujući zdravstveni centar, vatrogasnu i policijsku stanicu, kao i školu za 180 učenika, kako bi ovaj grad mogao da postane novi dom za oko 1000 stanovnika, kao i privremeni dom za još nekoliko hiljada posetilaca. Central će se prostirati na površini od preko 20.000 metara kvadratnih javnog prostora, uz oblast slobodne zone od oko 95.000 metara kvadratnih. Izgradnja će biti podeljena u sedam faza i planirano je da počne u oktobru. Luštica Bay će biti otvoren grad dostupan svima. Želimo da podstaknemo lokalno stanovništvo ne samo da posećuju Luštica Bay, već i da tu kupe nekretnine i time postanu deo Luštica Bay porodice. To je moguće zahvaljujući povoljnim cenama nekretnina u naselju Central.

12.Kakvi su dalji planovi za izgradnju novog centra grada i u kojoj meri će to, po Vašem mišljenju, doprineti daljem razvoju čitavog regiona i turističkog potencijala oblasti grada Tivat?

Naši planovi pre svega podrazumevaju izgradnju terena za golf i nove infrastrukture koja će omogućiti dalji razvoj stambenog dela projekta, kao i izgradnju naselja Central – srca grada Luštica Bay. Prve zgrade u naselju Central su prodate i sve dobro napreduje. Izgradnja prvih zgrada će početi u oktobru i biće završene već sledeće godine. Smatramo da će, tokom sedam faza koje će se sprovoditi u narednih deset godina, naselje Central postati atraktivno mesto koje kombinuje privatnost – koja mnogima nedostaje – i privilegije koje donosi kosmopolitski život. U narednim godinama započećemo i rad na drugom hotelu u marina naselju, sa kapacitetom od 300 soba.

Naš doprinos je već primetan – pokrenuli smo razvoj čitave oblasti, na globalnom nivou promovišemo Crnu Goru kao turističku i investicionu destinaciju, doprinosimo izgradnji imidža Crne Gore kao destinacije koja nudi luksuzne stambene sadržaje visokog kvaliteta, zaposlenje, obuke zaposlenih...

13.Šta konkretno možemo očekivati u budućnosti kada govorimo o rastu i razvoju grada Luštica Bay, kao grinfild investiciji u Crnoj Gori?

Ova godina je za nas najvažnija od početka projekta zbog velikog otvaranja prve marine i našeg prvog hotela - The Chedi. Ubrzano se približavamo završetku prve razvojne faze – marina naselja – gde smo već završili i predali više od 160 stanova, dok je još 60 stanova, porodičnih kuća i vila u fazi izgradnje. Izgradnja hotela The Chedi napreduje, a glavni radovi na marini su završeni. Trenutno su radovi u ovom segmentu u završnoj fazi, uključujući radove na maloprodajnoj oblasti oko marine, a sve u cilju pripreme za zvanično otvaranje tokom letnje sezone.

14.Koliko je pažnje posvećeno pitanju očuvanja životne sredine prilikom planiranja izgradnje grada Luštica Bay? Da li su tokom čitavog procesa primenjivane ekološke metode izgradnje?

Tokom izgradnje grada Luštica Bay, neprekidno smo poštovali crnogorsku kulturu, tradiciju, lepotu, i pre svega, životnu sredinu. Projektom je definisan sveobuhvatni cilj da se stvore čisti, ekološki i održivi razvoj i zajednica. Bez obzira na impresivni spisak njihovih karakteristika, cigla i malter prekriće tek nekih 10% zakupljenog zemljišta, dok je ostatak predviđen za prirodu, sportske terene, staze za šetnju i vožnju bicikla, teren za golf i slično. Što se tiče arhitektonskih opredeljenja, svi objekti u gradu Luštica Bay inspirisani su tradicionalnom arhitekturom regiona, što garantuje da će se grad dobro uklopiti u svoje okruženje. Poslovanje u skladu sa ekološkim standardima predstavlja sastavni deo korporativne filozofije naše matične kompanije Orascom Development Holding. Svi naši projekti su ekološki i osmišljeni u skladu sa najvišim međunarodnim ekološkim standardima. Verujemo da će lokalno stanovništvo ceniti to što čuvamo životnu sredinu i stvaramo nove mogućnosti za razvoj zajednice. Kao odgovorna kompanija, mi poštujemo potrebe lokalne oblasti i zajednice, pa su stoga u naš razvojni plan uključene zaštićene zelene zone, održiva potrošnja struje i vode, kao i bezbedan sistem upravljanja otpadom.

15.U kojoj meri su lokalna zajednica i kompanije učestvovale u celokupnom projektu?

Mi nismo samo graditelji, mi smo kreatori novih zajednica. Zahvaljujući takvoj filozofiji naše kompanije, ostvarili smo blisku saradnju sa stanovništvom iz okoline i širom crnogorskom zajednicom od samog početka: po pitanju prezentacije našeg projekta, finansijske pomoći koju pružamo u cilju ispunjenja njihovih potreba, ili jednostavno naše podrške razvoju kulturnih i sportskih događaja i projekata.

Od njenog osnivanja, kompanija Luštica Development uložila je više od 1,2 miliona evra u različite projekte čiji su korisnici zainteresovane strane iz lokalne zajednice. Naša kompanija je bila sponzor lokalnih sportskih klubova, različitih kulturnih programa, i javnog sektora – škola i obdaništa, kao i ugroženih društvenih grupa. Oko 500 radnika i više od 20 lokalnih kompanija svakodnevno rade na ovom projektu. Samo ove godine, Luštica Development obezbedićepreko 30 novih radnih mesta, dok je hotel The Chedi otvorio dodatnih 170. Po popunjavanju ovih radnih mesta do kraja godine, ukupan broj zaposlenih u kompaniji Luštica Development i hotelu The Chedi biće oko 100, odnosno 180.

16.Zašto ste za ovakvu investiciju odabrali baš Crnu Goru, a ne neku drugu destinaciju?

Kompanija Luštica Development AD osnovana je 2008. godine kao zajednički poslovni poduhvat kompanije Orascom Development Holding (90%) i Vlade Crne Gore (10%). Kompanija Orascom Development Holding uvek je zainteresovana za nove destinacije s dobrim potencijalom za poslovna ulaganja. Crna Gora je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u jugoistočnoj Evropi, pa je naša odluka da kao drugu lokaciju u Evropi (posle Švajcarske) izaberemo baš ovu zemlju bila jednostavna. Kada uzmemo u obzir da je Crna Gora od većine evropskih prestonica udaljena svega dva i po sata avionom, njeno bogato kulturno nasleđe i netaknute prirodne lepote, kao i potencijal za razvoj, odluka da u nju investiramo bila je logična.

17.Kakvo je Vaše viđenje poslovne atmosfere i ambijenta u Crnoj Gori i šta mislite o pravnim propisima?

Crna Gora se u poslednjih nekoliko godina istinski posvetila uspostavljanju moderne tržišne ekonomije. Sprovedene su značajne reforme, pre svega u procesu evrointegracije, a u cilju stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja. Napomenuo bih da se poslovno okruženje popravlja, ali da je potreban dalji razvoj u ovom pogledu i smatram da ovakav stav dele podjednako strani investitori i mnoge renomirane međunarodne institucije. Ključne oblasti razvoja podrazumevaju konstantni rad na primeni vladavine prava, čime se stvaraju uslovi za veću transparentnost i doslednost u sprovođenju zakona, što obezbeđuje veći stepen bezbednosti poslovanja. Konačno, mora se postići napredak u domenu infrastrukture. S tačke gledišta mog sektora, napredak u segmentu usluga transporta i infrastrukture, a pogotovo puteva i aerodroma, od ključnog je značaja za uspeh turističke industrije.

18.S obzirom na to da predstavljate švajcarsko-egipatsku kompaniju, koji procenat kupaca dolazi iz tih zemalja i koliko je vaših kupaca iz drugih država? Ko su, po Vašem mišljenju, potencijalni kupci rezidencija u gradu Luštica Bay?

Do sada smo prodali 250 stanova, kuća, vila i kondominijuma klijentima iz 34 zemlje širom sveta.

S obzirom na to da je naša matična kompanija Orascom švajcarsko-egipatska kompanija, logično je očekivati da će prvi klijenti biti iz Švajcarske i Egipta, zemalja u kojima lojalni kupci prate naše projekte širom sveta. Po približno 10% naših kupaca poreklom je iz ovih zemalja. Prirodna tržišta za Crnu Goru jesu Rusija i Srbija, kao i susedne zemlje u regionu, iz kojih kolektivno dolazi najveći broj kupaca. Između ostalog, svakako imamo i klijente iz Crne Gore, kao i Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Libana, Monaka, Austrije, Hong Konga, Kuvajta, Švedske, Nemačke, itd.

Idealni stanovnik grada Luštica Bay je aktivan član zajednice, a ne samo kupac nekretnine. Želimo ljude koji dele našu viziju – stvaranje živahnog, inkluzivnog i održivog grada-odmarališta koji je funkcionalan čitave godine i prepoznat kako u regionu, tako i na međunarodnom nivou po svojoj vrednosti, prirodnoj i izgrađenoj sredini visokog kvaliteta, raznovrsnoj ponudi i iskustvima, opuštenom stilu života i snažnom osećaju zajedništva – i one koji znaju da uživaju u životu. Naše klijente vidimo kao ljude koji cene udobnost i kvalitet i vole da budu na otvorenom. Naše vile i stanovi okruženi su raskošnim zelenilom i kristalno čistom vodom, uz pregršt prostora za uživanje i šetnju, plovidbu, golf i druge sportske i druge slobodne aktivnosti. Naši stanari će moći da učestvuju u sveobuhvatnom životu u zajednici koja ih okružuje, ali ih vidimo i kao opuštene i bezbrižne ljude koji uživaju u čaši vrhunskog vina i lokalnim specijalitetima, dobroj knjizi i prijatnoj šetnji po plaži.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista