Početna > Izdanja > Broj 105 > Workshop 105

Uspešna prezentacija: brejnstorming - uspešno otklanjanje nepotrebnih podataka

Evo nekoliko načina kako uspešno izvesti brejnstorming:

1.Postavite veliku belu tablu ili stalak s velikim blokom (pisaćeg) papira, s dosta pribadača za pribadanje komada papira. Lično više volim belu tablu, zato što mogu brisati i ponovo pisati misli koje mi slobodno nadolaze. Takođe, dobijam urednije i preglednije sugestije za brejnstorming. Uvek imajte pri ruci markere u nekoliko boja. Upotrebite različite boje za obeležavanje različitih grupa ili nivoa ideja.

Na tržištu imate nekoliko proizvoda visoke tehnologije kojima možete elektronski preneti škrabanje s bele table na računar, zatim na štampač (moj omiljeni je eBeam firme Electronics for Imaging). Ovi alati su vrlo zgodni, ali ne i neophodni. Uvek možete nekoga zamoliti da vam ručno prenosi zabeleške za vreme ili posle brejnstorminga.

2.Okupite vaš brejnstormig tim. On treba da uključi sve one koji će učestvovati na prezentaciji, kao i one koji mogu doprineti idejama ili informacijama.

3.Vi, kao prezenter, ili neko iz vaše grupe (s prihvatljivo urednim rukopisom) treba da ima pri ruci markere i da lovi brejnstorming ideje na belu tablu. To lice je vaš pisar. U svojim programima obično imam obe uloge, pisara i izvođača. Kao izvođač, nepristrasno se postavim i jednostavno, bez rasuđivanja, skidam sve ideje koje dođu. Nema loših ideja za vreme brejnstorminga. Pustite ih sve neka teku. To je suština razmišljanja desne strane mozga. Takođe tražim da svaka osoba u grupi svaku svoju ideju provede kroz moj filter, kako se ne bi izgubila nijedna ideja iz usputnih razgovora, upadica ili drugih tema. Sve ideje stavljam na belu tablu, da ih svi vide. Neka i vaš pisar igra sličnu ulogu. On ne sme da ima predrasude niti da bude protiv bilo koje ideje koja se pojavi. Zamislite vašeg pisara kao Švajcarsku: neutralan u svakom pogledu.

4.Brejnstorming sednicu počnite tako da neko, bilo ko, naglas izgovara reči koje bi mogle da uđu u prezentaciju. Recimo, jedna osoba kaže: „Menadžment“. Vi ili vaš pisar napišite reč „Menadžment“ na belu tablu, zatim je zaokružite tako da taj koncept postane jedan zaseban vredan kamenčić.

5.Kad se pojavi jedan koncept, cela grupa treba da pomogne da se on dalje proširi. Na primer, kad se reč „menadžment“ pojavi na tabli, izbacite napolje sve ideje koje vam padnu na pamet, a da su vezane uz menadžment. Na primer, imate razne članove rukovodstva vašeg preduzeća: generalni direktor, predsednik, finansijski direktor, potpredsednik. Kako vam oni padaju na pamet, tako ih vi ili vaš pisar stavite na tablu, zaokružite ih i povežite kružiće u grupu srodnih ideja. Glavnu ideju u grupi nazovite „roditelj“, a njoj podređene ideje nazovite „deca“.

6.Nastavite na isti način s konceptima koje vam sugerišu ljudi u vašoj grupi. Ima pojedinih koncepata koji su prisutni u skoro svakoj poslovnoj prezentaciji: „Naš proizvod“, „Naši klijenti“, „Tržišni trendovi“ i „Konkurencija“.

Zavisno od namere vaše prezentacije i od otvorenih pitanja s kojima je suočeno vaše preduzeće, neki koncepti u prezentaciji će biti jedinstveni. Tako postepeno ispunjavate tablu sa srodnim konceptima.

7.Dok radite, budite fleksibilni! Nemojte se ustručavati, po potrebi, skakati od jednog do drugog koncepta. Dok grupa istražuje koncept „Tržišni plan“, neko može da dobaci, „Ups! Zaboravili smo da upišemo Džima, potpredsednika za marketing u menadžerski tim.“ Nema problema, ubacite Džima na tablu. Ako je potrebno, upotrebite sunđer za brisanje.

Možda neko drugi doda: „Imam tržišnu statistiku koju želim da uključim, ali nisam siguran da su izašli poslednji podaci.“ Nema problema; zabeležite ideju bez obzira gde pripada i zaokružite je upitnikom. Sama pozicija će vas podsetiti da je potrebno dodatno istraživanje.

Dok se odvija proces brejnstorminga, videćete da se sa svih strana rađaju ideje. One će se menjati, povezivati, razdvajati i duplirati dok traže odnose s drugim idejama. U tom procesu radi desna strana vašeg mozga. Dok vam ideje padaju na pamet, one će i dalje lutati naokolo. Pustite ih neka lutaju. Odnos tih ideja će se pojaviti, menjati i dalje razvijati. Sve te procese zabeležite na tablu.

Nikola M. Stajić, Mast. ekon.

Osnivač i direktor

iLearn d.o.o. Beograd

info@ilearn.rs

www.ilearn.rs


Berza

investicioni fondovi

kursna lista