Početna > Izdanja > Broj 105 > Edukacija - Margita Baštinac

Koristite intuiciju za svoju dobrobit

Za pet dana imam dvodnevni seminar. Sala za prvi dan je obezbeđena, a za drugi je pod znakom pitanja. Da se prebacimo u naš prostor ili da tražim salu u okolini? Da otkazujem za prvi dan? Ne brinem, rešiću, ali mi svaki čas kroz glavu proleti misao: „uozbilji se“. Poklopi je druga: „rešiću, pronaći ću najbolje rešenje, bez brige“. Juče je rešeno, na najbolji način, potvrdili su da je željena sala moja i u nedelju.

Sutra treba da idem na poslovni sastanak o mogućoj saradnji. Informišem se na internetu, steknem opštu sliku, ne idem u detalje jer – ionako ću to intuitivno odlučiti na licu mesta. I da, znam da će to biti najbolje rešenje.

Prošle godine odlazim na sastanak, ne poznajem ženu kod koje idem i razmišljam kako da se obučem. Hladno je i ne izlazi mi se iz gojzerica i jakne. „Da, najvažnije je da se ti osećaš dobro,“ kažem sebi i pođem. Ulazim u prostorije, dočekuje me direktorka u gojzericama i zimskom džemperu. „Ja sam uvek za dobro obavljen posao, a ne za etikeciju,“ reče. U finalu je to bila jedna od uspešnijih saradnji. I nastaviće se.

Onda mi kažu – „Lako je tebi“. „Zašto mi je lako?“ „Zato što imaš intuiciju.“ „Svi je imamo.“ „Da, ali ti svoju slušaš.“ Šta vas sprečava da poslušate svoju? I da li biste mi verovali kad bih vam rekla da sam, kao i većina ljudi, mislila da je intuicija dar koji imaju samo neki od nas i da je zacrtana kategorija – koliko dobiješ, toliko i imaš? Verovala sam da sam dobila mrvice.

Potom sam završila seminar Silva metoda i, kao prvo, saznala da se intuicija može školovati i poboljšavati, i drugo, da samo od mene zavisi koliko ću je razviti i koristiti.

Danas imam posebnu čast da ja učim ljude kako da školuju svoju intuiciju i bolje koriste svoje intuitivne sposobnosti. Time omogućavamo sebi bolje donošenje odluka, lakše postizanje ciljeva, ostvarivanje želja, bolju koncentraciju, fokusiranost, prisutnost i prepoznavanje mogućnosti za rešavanje problema. Već kroz vežbe opuštanja i mentalne tehnike kojima rešavamo dnevne probleme ili situacije na bolji način postajemo sabraniji, smireniji i usredsređeniji na sve oko nas, ali i unutar sebe. Samim tim i sva naša čula postaju osetljivija.

Fizička čula imaju svoje organe kroz koje nam stižu informacije iz spoljnog sveta. Čulo vida ima oči, čulo sluha uši, njuh, govor, dodir, svi oni su opremljeni izvrsnim aparatima za prijem informacija. Intuicija, kao naše unutrašnje, šesto i vredno čulo, za svoj organ ima celo naše telo.

Nažalost, mali deo čovečanstva je obučen da koristi intuiciju za svoju dobrobit. Uglavnom se to svodi na poneku informaciju koju smo iskustveno proverili i opet, nažalost, to su banalne stvari koje su često tumačene kao praznoverje ili sujeverje, kao kada nekoga zasvrbi levi dlan, zaigra oko, žigne u kolenu. A intuicija je izvor daleko šireg i većeg polja informacija koje možemo da iskoristimo u svakom trenutku i u svakoj oblasti svog života. Nisu to samo znanje koje smo stekli, informacije koje smo čuli ili pročitali, nekada i negde, one kojih smo svesni, već ćemo doći i do onih informacija koje su pohranjene dublje u našim biokompjuterima i onih do kojih dolazimo na neobične načine, a da prethodno s njima nismo imali kontakta. Kao da smo uključeni na sve pretraživače na internetu, i još mnogo, mnogo više.

Problem je što se intuicija javlja kao tihi glas koji ne možemo čuti usled buke kojom smo okruženi, ali i one buke u našim glavama, zbog desetina hiljada misli kojima dnevno baratamo. A tu su i strahovi, kojih uglavnom nismo svesni, a koji često vrište u nama. Da ne pogrešimo, da ne pokvarimo, da ne ispadnemo glupi, da ne izgubimo, da nas ne prevare...

Za početak, dobro je znati da, u devedeset posto situacija, ako unutrašnji glas vrišti, to su strahovi. Ako čujemo „Stani!“, „Stoj!“, „Nemoj!“, „Pazi!“, „Čekaj!“, skoro uvek je reč o strahovima. Rekoh, intuicija je tiha. Ona podržava i potpuno je usmerena na naše dobro i sigurnost. Njen govor je: „Možeš ti to.“, „Kreni.“, „Uspećeš.“, „Sad je trenutak.“, „Idi levo.“, „Ponesi kišobran.“, „Prihvati ponudu.“... Ovo nisu motivaciona navijanja, naučena pumpanja, niti pozitivistička uveravanja, već miran glasić koji sve tiho saopštava. Umirujuće. Spokojno.

Znam, sad kažete „Ha! A šta je sa onih deset posto? Kako mogu pouzdano znati kada intuitivno ’Stoj!’ nije strah već istinsko upozorenje?“. Znaćete, jer će to biti, na primer,na pešačkom prelazu kada neki neodgovorni vozač proleti na crveno i u deliću sekunde ćete znati. Pričaćete posle: „Kao da me je neko zaustavio i ukopao u mestu“. Bićete zadovoljni i zahvalni svojoj intuiciji. Možda će vam govoriti da je to slučajnost, ali vi ne zaboravite da se zahvalite tom glasu što vas je upozorio i spasio.

Jer najvažniji razlog i najveća prepreka za to što nemamo mnogo veću korist od sopstvene intuicije, a mogli bismo, jeste taj što sva ta iskustva koja svi proživljavamo gotovo po pravilu nazivamo slučajnostima i na njih ne obraćamo pažnju. Kada uvažimo informacije koje nismo dobili putem fizičkih čula, već putem intuicije, tzv. subjektivnog čula, i svesno ih pohranimo u svoj lični folder, postajemo osetljiviji i na buduće informacije koje ćemo dobijati na taj način.

Vremenom, slučajnosti postaju sve češće, dok ne postanemo proizvođači slučajnosti. A tada, više vas neće zanimati ni kako ih vi ili ma ko drugi zove, imaćete dokazanu dobrobit i korist od njih i svako donošenje odluka ili ostvarivanje željenih ciljeva postaće zabavnije i lakše.

Utvrđeno je da ukoliko osoba donosi odluke uvažavajući isključivo objektivna znanja i fizička čula, od pet donesenih odluka, samo će jedna biti ispravna. Kada se koriste i objektivna i subjektivna čula, zajedno, uspeh se učetvorostručuje.

I da podvučem, moramo imati znanja, stvarna, objektivna znanja iz oblasti kojom se bavimo, da bismo bili dovoljno sigurni i opušteni, i da bi intuicija mogla da doda svoj čarobni prah i umnoži rezultat. Četiri puta! Ali zajedno, integrisano.

Jer, povratno, intuicija nam brusi koncentraciju i fokusiranost, omogućava bolje (pri)sećanje, daje pristup svim bazama podataka, aktivira prethodno stečena znanja, integriše ih i donosi nam širi pogled na svet, te znanja iz jedne oblasti, u vidu zakonitosti, vidimo i primenjujemo i u drugim segmentima života. Sve zajedno predstavlja celinu od koje će, osim nas samih, profitirati svi.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista