Početna > Izdanja > Broj 105 > Ekskluzivno - LG ThermaV

Nova generacija toplotnih pumpi LG Therma V, efikasno grejanje bez premca

Unapređen sistem kompanije LG donosi veću energetsku efikasnost, poboljšani kontrolni sistem i elegantan dizajn za najnapredniji HVAC sistem do sada

Pomeranjem akcenta građevinske industrije na energetsku efikasnost, HVAC sistemi (za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju) postali su sve popularniji izbor u izgradnji i renoviranju kuća i poslovnog prostora. U godinama iza nas, korisnici su mnogo pažnje pridavali pristupačnim cenama ulja i gasa, dok o energetskoj efikasnosti niko nije brinuo. Kada je efikasnost postala vodeći trend kada je u pitanju industrija, došlo je do preispitivanja i potrebe za odgovarajućom strategijom za korišćenje HVAC tehnologije.

Upravo tu na scenu stupaju toplotne pumpe vazduh/voda (Air to Water Heat Pumps – AWHP), koje vrše dogrevanje vode (isto rade i kotlovi), ali uz daleko veću efikasnost nego kotlovi. Zapravo, u pogledu potrošnje električne energije, učinak je značajno veći od ulaganja. Vlade mnogih zemalja takođe savetuju i podstiču ugradnju ovih pumpi u objekte. Iako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ključ rada toplotnih pumpi vazduh/voda jeste apsorpcija toplotne energije iz spoljašnjeg vazduha, čak i pri temperaturama nižim od -20 stepeni Celzijusovih. Sa ovakvim mogućnostima, jasno je zašto je u budućnosti prelazak na pumpe vazduh/voda neminovan.

LG Therma V: Najnapredniji HVAC sistem do sada

Postavlja se pitanje šta toplotne pumpe čini tako efikasnim? Ako pogledamo toplotnu pumpu vazduh/voda Therma V, sistem kompanije LG Electronics, utvrdićemo da nekoliko faktora doprinosi naprednim mogućnostima grejanja. Unapređena linija THERMA V nudi poboljšani koeficijent efikasnosti i veću efikasnost u radu sa ciljem smanjenja računa za električnu energiju. Aktiviranje sezonskog automatskog režima (Seasonal Auto Mode) koji može da se koristi za regulisanje grejanja i hlađenja zavisno od vremena i doba dana, pojednostavljeno je daljinskim upravljanjem. Sezonski automatski režim takođe može da se koristi za podešavanje temperature vode kako bi se ušteda energije dovela do maksimuma. Korisnici mogu unapred da podese željenu temperaturu za svaki sat koristeći funkciju noćnog režima rada (Night Time Schedule), dodatno smanjujući potrošnju. Therma V može raditi ispravno i na mnogo nižim temperaturama nego u normalnom sistemu grejanja, a BLDC kompresor koristi jak neodimijum magnet, čineći ga 8 odsto efikasnijim od standardnog AC kompresora (kada se pokreće na 40Hz). Pored toga, pumpa za vodu je 65 odsto efikasnija od konvencionalne, dok je izmenjivač toplote poboljšan za 28 odsto.

Unapređena inverter tehnologija redefiniše pojam energetske efikasnosti

Kako sistem Therma V napaja inverterska tehnologija kompanije LG, povećana je i energetska efikasnost. Inverter omogućava sistemu da funkcioniše sa minimalnom energijom, umesto rada na režimu uključivanja/isključivanja.Ovo praktično znači da, dok je temperatura prostorije daleko od željene, toplotna pumpa radi punom snagom, a kako se temperatura prostorije približava postavljenoj, intenzitet rada se smanjuje. Pored toga, BLDC ventilator pumpe Therma V omogućava dodatnu uštedu energije do 40 odsto kada radi na malim brzinama i 20 odsto pri većim brzinama, u odnosu na motore naizmenične struje. (Bazirano na laboratorijskom testu, koji je sprovela kompanija LG.)

Performanse dodatno poboljšava unapređen spoljašnji dizajn, koji je optimalno prilagođen izmenama toplote. Elegantniji i praktičniji dizajn je postignut izostavljanjem poklopca prednjeg panela, zaobljavanjem ivica i postavljanjem svetlijih unutrašnjih jedinica. Sa LCD ekranom od 4.3 inča, prednjim kućištem od finog stakla i LED panelom koji reaguje na dodir upravljač za grejanje stvara poboljšano korisničko iskustvo.

Pogodnost i fleksibilnost za instalatere i korisnike

Instalateri sada imaju više slobode i u samom dizajniranju sistema grejanja u zgradama. Fleksibilnost štedi više vremena i novca na duži rok, jer je sve lakše, kako projektovanje, tako i instalacija i održavanje. Na kraju krajeva, mnogo je lakše prilagoditi sisteme Therma V zgradi, nego adaptirati zgradu u skladu sa postojećim sistemom grejanja. Pored toga, diferencirana struktura koju čine koncept sve-u-jednom, zlatna zaštita i funkcije usmerene prema korisniku, poboljšavaju ugled profesionalaca i zadovoljstvo krajnjih korisnika. Takođe, upravljač za prikupljanje podataka čuva podatke o instalaciji i nudi informacije u vezi sa radnom istorijom, uključujući i kvarove. Tako upravljač omogućava lak pristup različitim radnim funkcijama i istorijatu rada.

Pouzdanost i izdržljivost

Posvećenost kompanije LG poboljšanju kvaliteta proizvoda za grejanje je očigledna u procesu razvoja koji se ogleda u dizajnu pumpe Therma V. Da bi se osigurala pouzdanost proizvoda na ekstremno niskim temperaturama, testovi na terenu su sprovedeni u energetskim laboratorijama kompanije LG. U međuvremenu, kompanija procenjuje trenutnu tehnologiju i pronalazi načine za poboljšanje u svojim tehnološkim laboratorijama. Postoje čak i komore u kojima se pouzdanost i izdržljivost proizvoda rigorozno testiraju.

Kako se industrija pomera od kotlova prema pumpama, sve ove prednosti čine Therma V jednim od najefikasnijih i najštedljivijih sistema. Toplotne pumpe voda/vazduh nas uvode u eru manjeg štetnog uticaja na životnu sredinu, manjih troškova i povećane održivosti.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista