Početna > Izdanja > Broj 105 > Ekskluzivno - Intervju Hormann

Hörmann vodeća evropska kompanija u proizvodnji garažnih i industrijskih vrata i dodatne opreme

Hörmann kvalitet bez kompromisa

Hörmann je vodeća evropska kompanija u proizvodnji garažnih, industrijskih i kućnih vrata i dodatne opreme, sa godišnjim prometom od preko 1 milijardu evra. Uz to, mnogo naših proizvoda je prijavljeno za evropske patente. U kvalitet Hörmann proizvoda uvereni su kupci na svim kontinentima, a siguran sam da je tako i ovde. Dobitnici smo priznanja Red Dot u kategoriji „Architektur und Interior Design“ za industrijska segmentna vrata ASR 40 i ALR Vitraplan.

1. Kada je Hörmann počeo sa radom na srpskom tržištu i u kojoj meri ste zadovoljni postignutim rezultatima do sada?

Ove godine obeležavamo jubilej, 10 godina od osnivanja predstavništva Hörmann Serbia d.o.o. Kancelarije i magacin iz kojeg snabdevamo naše kupce, rade od 2011. godine, dok su pre toga naše proizvode uvozili i prodavali naši distributeri. Iz godine u godinu beležimo rast prodaje na čemu sam zahvalan kako svom timu, koji čine kvalifikovani i obučeni ljudi koji našim distributerima pružaju sve potrebne informacije za što uspešniji rad na terenu, tako i našim distributerima koji svojim zalaganjem i trudom doprinose jačanju brenda Hörmann.

2. Kvalitet Hörmann vrata prepoznatljiv je u celom svetu. Šta je ono što vaše proizvode odlikuje i izdvaja od konkurencije? Kako kupci u Srbiji mogu doći do željene robe?

Raduje me što sve češće upoznajem ljude koji cene kvalitet i koji su svesni zašto naša vrata koštaju malo više nego vrata drugih proizvođača. Naše proizvode odlikuje pre svega kvalitet, a ne smemo zanemariti ni funkcionalnost, kao ni dizajn. Porediti cene naših proizvoda sa cenama proizvoda drugih proizvođača je prosto nemoguće. To je kao da poredite luksuzni automobil visoke klase sa automobilom neke niže klase. Činjenica je da se investitori bez izuzetka odlučuju za Hörmann kada su im neophodna vrata koja obavljaju svoju funkciju na duži vremenski period. Sve proizvode, koji izlaze iz pogona u Nemačkoj, dovozimo ovde, u Surčin, i spremni su za kupce. Takođe, tu su i rezervni delovi za eventualne servise. Prodaja se vrši isključivo preko naših ovlašćenih distributera, koji su veoma važni za naš rad. To mogu da budu i stovarišta građevinskog materijala, firme koje proizvode i montiraju stolariju i kojima su, osim sopstvenih proizvoda, potrebna i vrata kako bi mogli da ponude „sve iz jedne ruke“.

3. S obzirom na to da je kompanija Hörmann sinonim za kvalitet, pre svega industrijskih i garažnih vrata i van granica Evrope, šta donosite na srpsko tržište u 2018. godini i da li planirate ozbiljnija ulaganja u inovativna rešenja?

Hörmann je vodeća evropska kompanija u proizvodnji garažnih i industrijskih vrata i dodatne opreme, sa godišnjim prometom od preko 1 milijardu evra. Uz to, mnogo naših proizvoda je prijavljeno za evropske patente. U kvalitet Hörmann proizvoda uvereni su kupci na svim kontinentima, a siguran sam da je tako i ovde. Dobitnici smo priznanja Red Dot u kategoriji „Architektur und Interior Design“ za industrijska segmentna vrata ASR 40 i ALR Vitraplan. Isto priznanje smo dobili i za naš daljinski upravljač HSD 2. Ta nagrada se dodeljuje za izuzetan dizajnerski kvalitet. Kriterijumi su stepen inovativnosti, funkcionalnost i ekološka kompatibilnost. Naš tim inženjera i dizajnera koji rade u jednoj od naših 27 fabrika u Evropi, Americi i Aziji svake godine unapređuje proizvode i svaka serija je kompletnija od prethodne. Kada je reč o planovima, stalno dolazi do razvijanja, zaštite novih patenata, primene ekoloških standarda.

Za 2018. godinu planiramo nastavak veoma uspešne akcije „Europapromotion“ gde naši kupci mogu da nabave garažna ili kućna vrata po znatno povoljnijim cenama.

4. Porodična kompanija Hörmann je od svog nastanka svesna svoje odgovornosti za naredne generacije. Koliko se procesi proizvodnje, kao i celokupna organizacija, proveravaju i usavršavaju? Da li to važi i za kvalitet, energetsku efikasnost, životnu sredinu i zaštitu zdravlja?

Kao porodična kompanija, Hörmann je od svog početka svesna odgovornosti za sledeće generacije. To je odgovornost prema radnicima, prema proizvodima i prema životnoj sredini. Danas smo odgovorniji nego ikada. Od nabavke sirovina preko proizvodnje do transportne logistike, kod nas u svakoj fazi glavnu ulogu igra odgovornost prema životnoj sredini i očuvanju resursa.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista