Početna > Izdanja > Broj 105 > Giganti - Samsung

Li Bjong-Čul

Li Bjong Čul (12. februar 1910 — 19. novembar 1987) bio je osnivač Samsung grupe i jedan od najuspešnijih poslovnih ljudi iz Južne Koreje. Danas je Samsung najveća poslovna grupa i zapošljava oko 370.000 ljudi.

Samsung grupa (engl. Samsung Group) je južnokorejskamultinacionalna kompanijakonglomerat sa sedištem u poslovnom kompleksu Samsung Taun u Seulu. Obuhvata brojne filijale i zavisne kompanije ujedinjene pod najvećim južnokorejskim brendom Samsung.

Poznate industrijske filijale ove grupe su: Samsung Electronics, po prihodima druga kompanija u svetu u oblasti informacionih tehnologija; Samsung Heavy Industries, druga kompanija u svetu u oblasti brodogradnje; Samsung Engineering i Samsung C&T Corporation, 13. i 36. najveća građevinska kompanija u svetu; Hanwha Techwin, proizvođač oružanih tehnologija i optoelektronike.

Druge poznate filijale su Samsung Life Insurance, 14. najveća kompanija u svetu u oblasti životnog osiguranja i Cheil Worldwide, 15. kompanija u svetu u oblasti oglašavanja, a Samsung C&T Corporation je i vlasnik atrakcije Everland, najstarijeg tematskog parka u Južnoj Koreji.

Samsung proizvodi približno petinu ukupnog izvoza Južne Koreje, prihodi su mu veći od BDP-a mnogih zemalja, a 2006. godine bio je na 35. mestu najvećih svetskih kompanija. Ova kompanija ima snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije i kulturu, a bila je i jedna od glavnih pokretačkih snaga u periodu Čuda sa reke Han“.

Kompanija Samsung započela je svoj rad 1. marta 1938. godine u jednoj oronuloj kući u gradu Taegu (danas Daegu) u Koreji, a danas je ova kompanija jedna od najvrednijih na svetu.

Li Bjong-Čul se 1938. godine iz velike zemljoposedničke porodice u okrugu Uijeung preselio u obližnji Daegu i osnovao kompaniju Samsung Sanghoe. Samsung je počeo kao malo trgovačko preduzeće sa četrdeset radnika iz Su-Donga. Bavili su se uzgojem lokalnih namirnica i pravili su rezance. Kompanija je napredovala i Li je preselio sedište kompanije u Seul 1947. godine. Kada je počeo Korejski rat, bio je prisiljen da napusti Seul. Osnovao je šećeranu u Busanu. Godine 1954, Li je osnovao Cheil Mojik i izgradio fabriku u Daeguu. To je bila najveća fabrika vune u zemlji.

Li je nastojao da od kompanije Samsung napravi lidera u širokom spektru industrija. Prešli su u oblasti poslovanja kao što su osiguranje, hartije od vrednosti i prodaja. Predsednik Park Čung-Hi je video veliki značaj industrijalizacije. On je fokusirao svoju strategiju privrednog razvoja na nekoliko velikih domaćih konglomerata i pomagao im je finansijski. Čo Hong-Jai, osnivač Hyosung grupe je 1947. godine investirao u novu kompaniju nazvanu Samsung Mulsan Gongsa, odnosno Samsung Trading Corporation, zajedno sa osnivačem Samsunga Li Bjong-Čulom. Nakon nekoliko godina, Čo i Li su se odvojili usled neslaganju u načinu upravljanja.

Kako kaže osnivač ove kompanije,Li Bjong-Čul, Samsung je stvoren sa namerom da bude nešto veliko, čemu svedoči i sam naziv kompanije. Naziv Samsung se sastoji od reči „sam“ što znači „tri“ i „sung“ što znači „zvezde“ – „tri zvezde“, što predstavlja nešto „veliko, brojno i moćno“.

Kasnih šezdesetih, Samsung grupa je ušla u elektroindustriju. Osnovali su nekoliko odeljenja vezanih za elektroniku kao što su Samsung Electronics Devices, Samsung Electro-Mechanics, Samsung Corning i Samsung Semiconductor & Telecommunications i izgradili su zgradu u Suvonu. Prvi proizvod im je bio crno-beli televizor.

Nakon smrti osnivača Lija 1987. godine, Samsung grupa se razdvojila u četiri poslovne grupacije Samsung Group, Shinsegae Group, CJ Group i Hansol Group. Samsung Electronics je 1980. godine počeo sa velikim ulaganjima u istraživanje i razvoj, i upravo su te investicije bile od ključnog značaja za probijanje kompanije u prvi plan globalne elektroindustrije. Fabrika za televizijsku montažu izgrađena je 1982. godine u Portugalu, fabrika u Njujorku izgrađena je 1984. godine, u Tokiju1985. godine, zatim postrojenje u Engleskoj i još jedno postrojenje u Ostinu, u Teksasu, 1996. godine. Samsung je investirao više od 13 milijardi američkih dolara u postrojenje u Ostinu. To čini Ostin lokacijom s najvećim stranim ulaganjem u Teksasu i jednom od najvećih stranih investicija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od osnivanja kompanije pa do danas, logo kompanije Samsung bio je redizajniran svega tri puta, a današnja verzija dizajnirana je 1993. godine. Prve dve verzije su na sebi imale i tri zvezde.

Samsung SCH-100 oznaka je modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996. godine. Iako danas imamo 4G (LTE) brzine, CDMA je u vreme GSM-a bio pravo osveženje i unapređenje kada se radi o mobilnim mrežama.

Samsung je imao prvi pametni sat na svetu, još 1999. godine. Zanimljivo je da je ovaj sat imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem, a nosio je oznaku SPH-WP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli trajati maksimalno 90 minuta nakon čega bi se baterija ispraznila. Posedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Takođe, imao je glasovnu komandu, odnosno pozivanje brojeva pomoću glasa. Ne baš privlačnog izgleda, ovaj sat nije doživeo uspeh, ali lepo je znati da je nešto ovako postojalo pre 19 godina.

Slavu kompanije Samsung omogućilo je nekoliko faktora. S jedne strane, to su uspon smartfona i lojalnost korisnika koji poseduju srednje i visoko pozicionirane uređaje. Sa druge stane, Samsung investira ogromna sredstva u marketing i oglašavanje. Malo je verovatno da ste propustiliTV reklamu ili bilbord ove kompanije bilo gde u svetu.

Samsung investira ogroman novac i u istraživanja i razvoj. Budžet za marketing je takođe fenomenalan, 3,3 milijarde dolara, čime je izbio na 20. mesto najvećih svetskih budžeta kompanija, odmah iza kompanije Nike, sa 3,7 milijarde dolara.

Zanimljivosti o kompaniji Samsung:

Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih.

Svi znamo da Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale elektronske uređaje. Samsung grupa ima više kompanija različitih delatnosti, od građevine i finansija pa sve do brodogradarstva i medicine. Zgrada Burdž Kalifa u Dubaiju trenutno je najviša na svetu sa svojih 828 metara visine, a projektovali su je upravo projektanti jedne od kompanija Samsung.

Samsung proizvodi komponente za Apple.

Samsung je iskoristio svoje iskustvo kako bi pomogao drugim kompanijama, ali i najvećim konkurentima. Iako su ova dva giganta direktni konkurenti, to ih nije sprečilo da rade zajedno. Samung proizvodi SSD diskove za kompjutere kompanije Apple, i takođe ekrane Retina za iPad. Vrlo je moguće da Samsung proizvodi i druge komponente za svoje rivale. Na kraju, Samsung Mobile pridonosi sa samo 30% zarade u okviru Samsung Electronics, pa ne predstavlja nikakav problem da se nauštrb mobilnih telefona zaradi još više novca sa strane.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista