Početna > Izdanja > Broj 103-104 > Lifestyle - Singapur

Lavlji grad

U jugoistočnoj Aziji, severno od ekvatora, između juga Malajskog poluostrva i indonežanskih ostrva, nalazi se jedna od nekoliko preostalih gradova-država na svetu – Singapur.

Iako jedna od najmanjih zemalja sveta, u okviru njenih granica moguće je upoznati se sa mnoštvom različitih kultura. Podeljena po oblastima poput kolonijalne kineske četvrti, Male Indije, Kampong Glama (arapski deo grada), turistima je omogućeno da na autentičan način osete duh življenja ovih naroda.

A ti narodi su brojni. Od oko 5,6 miliona stanovnika koji naseljavaju ove prostore, domaće stanovništvo čini 63%, dok ostalih 37% predstavljaju strane državljane sa stalnim boravkom. Njih u najvećem broju čine Kinezi, Malajci, Indijci, i u malom procentu Evroazijci.

Upravo su zato singapurska tradicionalna jela mešavina kineske, japanske, malajske, indijske i indonežanske kuhinje. Nacionalna jela uglavnom su bazirana na morskim životinjama, pirinču i različitim začinima. Neki od specijaliteta su kraba u čili sosu, čili pasta, sos od kikirikija sa lukom i krastavcem.

Ovaj sudar različitih kultura doprineo je i bogatstvu arhitektonskih stilova, a naročito kada su u pitanju religijski hramovi. Jedan od njih je hinduistički hram Šri Mariaman u kineskoj četvrti, najstariji i najpoznatiji hram u Singapuru. Za budiste je najznačajniji hram relikvije Budinog zuba, čitav kompleks u kome se, pored svete relikvije Budinog zuba, nalaze i muzej, pozorište, izložbeni prostor, prodavnica sa suvenirima i čajdžinica.

Jedna od atrakcija je i Muzej umetnosti koji privlači pažnju interesantnim arhitektonskim rešenjem. Muzej je izgrađen u obliku cveta lotosa, a neki ga nazivaju i „singapurskom rukom dobrodošlice“, zbog deset produžetaka, tzv. prstiju, koji izlaze iz okruglog centra. Svaki „prst“ predstavlja različit galerijski prostor.

Simbol grada, čuveni Merlion, stvorenje sa glavom lava i telom ribe koje iz svojih usta izbacuje mlaz vode, predstavlja jedinstvo današnjeg „lavljeg grada“ i mora. Smešten je u istoimenom parku, iz koga je moguće posmatrati prelepu panorama grada.

Ipak, najlepši pogled na grad pruža najviši panoramski točak na svetu koji se nadvija visoko iznad singapurskog zaliva (Marina Bay). Sastoji se od 28 moderno dizajniranih, klimatizovanih kapsula, a svaka može da primi najviše 28 osoba. Kapsule dosežu visinu od 165 metara, a sa vrha, ukoliko je vedar dan, može se videti u daljinu i do 50 km, tj. mogu se videti čak i Malezija i Indonezija.

Najveća atrakcija singapurskog zaliva jeste hotelski kompleks Marina Bay Sands koji dominira panoramom grada i predstavlja jedan od najspektakularnijih hotela na svetu. Hotel čine tri kule sa po 55 spratova koje su povezane ogromnom terasom na krovu – Sands Sky Park, površine jednog hektara, koja može da primi 3.900 ljudi, a nalazi se na 57. spratu. Ovde je i čuveni bazen Sands pod nazivom SkyPark Infinity Pool dugačak 150m, koji je najveći krovni bazen na svetu.

Industrija zabave veoma je razvijena, pa je samim tim i noćni provod veoma dinamičan. Najčešća mesta za izlazak su noćni klubovi, diskoteke, ali i kazina. Dva najveća, sa širokim zabavnim programom za goste, jesu Marina Bay Sands i Resorts World Sentosa.

Za one koji vole da kupuju nezaobilazno mesto je Orchard Road, centar najpoznatijih radnji, ogromnih robnih kuća i šoping centara. U ovoj ulici podignut je i prvi oblakoder – Mandarin Hotel.

Kada je u pitanju životni standard, treba istaći i to da je Singapur već četvrtu godinu na vrhu liste najskupljih gradova. Zakoni su veoma strogi, a kazne su ozbiljne. Trgovina narkoticima je najstrože sankcionisana i povlači za sobom smrtnu kaznu. Zabranjeni su pornografija, piratska roba, prelazak ulice van pešačkog prelaza, pušenje van označenih mesta, bacanje smeća po ulici, parkiranje na nedozvoljenim mestima.

Iako predstavlja grad-državu koja je, po svojoj urbanosti, uveliko zakoračila u budućnost, delići netaknute prirode ipak postoje.

Singapurska botanička bašta nedaleko od centra grada prava je oaza mira koja se prostire na 52 hektara. Smatra se jednom od najlepših na svetu, a izgrađena je 1859. godine. Ova predivna bašta sa najrazličitijim biljnim vrstama, kišnom šumom, vodopadom i jezerima, sjajan je podsetnik na to da je grad nekada bio prekriven bujnom tropskom šumom. U okviru botaničke bašte nalazi se i Državna bašta orhideja sa preko 1.000 vrsta orhideja i 200 hibrida.

Već 40 godina Singapurski zoološki vrt, ušuškan u bujnoj tropskoj šumi, poznat je po tome da se nalazi u najlepšem okruženju na svetu. Vrt se prostire na 26 hektara, u njemu živi više od 2.800 životinja među kojima je preko 300 vrsta (od kojih su 26% ugrožene vrste), a godišnje ga poseti preko 1,7 miliona posetilaca.

U Singapuru se nalazi i prvi safari park na svetu za noćne životinje – Night Safari, kao i River Safari, jedini tematski park u Aziji koji poseduje jednu od najvećih zbirki slatkovodnih životinja. Ovde možete posetiti i najveći park ptica u Aziji – Jurong Bird Park, koji udomljava preko 400 vrsta.

Tropska klima koja odlikuje ovo mesto turistima olakšava izbor godišnjeg doba za posetu jer je tokom cele godine toplo i sunčano sa ujednačenom temperaturom koja se kreće između 22 i 35 stepeni, visokom vlažnošću i obilnim padavinama.

Ime grada potiče od sanskritskog „singa“ (lav) i „pura“ (grad). Prema nekim navodima, kada se sumatranski princ u 14. veku iskrcao na ostrvo, primetio je čudnu životinju na obali, za koju je poverovao da je lav. Međutim, činjenica je da lavovi nikada nisu živeli na ovim prostorima, a preplašeni princ je najverovatnije video malajskog tigra. Bez obzira na to, ime grada je ipak ostalo.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista