Početna > Izdanja > Broj 102 > Intervju - Kostas Mademlis

Kostas Mademlis, predsednik Upravnog odbora kompanije EKO Serbia i generalni direktor internacionalnih operacija

15 godina poverenja

„Hvala, Srbijo!” – ovo je glavna poruka koju kompanija EKO Serbia želi da prenese povodom 15 godina svog uspešnog poslovanja u našoj zemlji.

Tokom proteklih 15 godina cilj svih aktivnosti kompanije EKO Serbia je poslovanje u skladu sa njenom osnovnom vizijom – biti prvi izbor potrošača, obezbediti usluge i proizvode vrhunskog kvaliteta uz brigu o zaposlenima i očuvanje životne sredine. Od svog osnivanja u Srbiji kompanija je u našu zemlju uložila više od 100 miliona evra, zapošljava preko 700 ljudi I posluje kroz mrežu od 53 benzinske stanice sa planom dalje ekspanzije u cilju dostupnosti svih usluga širom zemlje.

Ulaganje u ljude, povećavanje konkurentnosti na tržištu Srbije i bezbednost, su najveći prioriteti za koje se kompanija zalaže. Najveću potvrdu svega navedenog daju potrošači svojim posetama našim pumpama i korišćenjem naših usluga. Naše benzinske pumpe beleže više od 1.000.000 poseta na mesečnom nivou, a jedinstveni, lokalno razvijen program lojalnosti – Smile klub ima više od 430.000 registrovanih koristika Smile programa.

Biti izbor broj jedan za sve potrošače je izazov, zbog toga se kompanija konstantno trudi da boravak na svim EKO pumpama učini prijatnijim i praktičnijim. Takođe, biti odgovoran član društva je deo DNK cele grupacije, te je potpuno prirodno da su u fokusu teme bezbednosti u saobraćaju, obrazovanja I zaštite životne sredine – polja na kojima se u proteklom periodu dosta uradilo.

Za magazin PROFIT govori gospodin Kostas Mademlis, predsednik Upravnog odbora kompanije EKO Serbia i generalni direktor internacionalnih operacija.

1.G. Mademlis, gde ste rođeni? Gde ste odrasli i školovali se?

Rođen sam 1960. godine u Atini, u Grčkoj, a odrastao sam u podnožju Akropolja, u kvartu bogova (Plaka). Studirao sam ekonomiju na Nacionalnom univerzitetu u Atini. Oženjen sam, imam dve ćerke i predivnog unuka.

2.Kako je tekao put Vaše karijere pre dolaska na poziciju na kojoj se danas nalazite?

Član sam porodice HELPE još od 1989. godine i bio sam rukovodilac različitih odeljenja (snabdevanje i trgovina sirovom naftom i proizvodima, isporuka i operacije, prodaja na grčkom tržištu, itd.).

Od jula 2015. godine obavljao sam funkciju generalnog direktora kompanije EAKAA (Athens Airport Jet Fuel Pipeline Company S.A.).

Od oktobra 2015. godine na poziciji sam generalnog direktora internacionalnih operacija grupe Hellenic Petroleum.

3.Ove godine EKO Serbia proslavlja važan jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja. Koji su bili glavni ciljevi i aktivnosti kompanije EKO Serbia u proteklih 15 godina?

Od samog osnivanja kompanije 2002. godine usredsređeni smo na stvaranje mreže benzinskih stanica koje bi bile prvi izbor vozača kada su u pitanju proizvodi iz naftne industrije, ali I pružanja dodatnih usluga, kao i atraktivnosti asortimana u marketima. Pored svega toga, naše prisustvo na ovom tržištu karakterišu ljubazno i obučeno osoblje, kao i održivi razvoj naše mreže. Tokom ovih 15 godina bili smo i dobri članovi zajednice, pružajući podršku lokalnim inicijativama i programima.

4.Koji su najveći prioriteti za koje se kompanija zalaže, kako u Srbiji, tako i u svim zemljama u kojima poslujete?

Naš glavni prioritet jeste da zadovoljimo potrebe naših potrošača pružanjem prave količine proizvoda najvišeg kvaliteta u čitavom regionu koji obuhvata većinu zemalja na Balkanu, kao i Kipar.

5.S obzirom na bogato međunarodno iskustvo koje imate u radu, možete li da uporedite uslove poslovanja u Srbiji sa uslovima poslovanja u drugim zemljama u regionu?

Srbija je bez sumnje jedna od najperspektivnijih zemalja u regionu koja ide u korak s najboljim evropskim standardima. S obzirom na to, želeli bismo da proširimo svoje poslovanje u sektoru nafte, ali i da učestvujemo u nekoliko sektora energetike.

6.Sektor energetike se globalno menja, naročito u vašoj oblasti koja je iz geopolitičkih razloga značajna za Evropu. Da li svojim poslovanjem garantujete energetsku sigurnost čitavog regiona u kom posluje grupa Hellenic Petroleum? Koliko ulažete u sektor energetike u Srbiji?

Promene u našoj industriji toliko su uticajne da će sve naftne kompanije morati da postanu energetske kompanije ukoliko žele da opstanu. Mi smo uspešno prošli kroz taj proces i postali energetska kompanija koja se bavi izvozom koristeći najnapredniju tehnologiju u proizvodnji, tako da preko 60% naše proizvodnje iz rafinerija ide u izvoz. Sadrugestrane, sve zemlje treba da razmišljaju o diverzifikaciji izvora snabdevanja energijom, dok u Srbiji, gde je glavni izvor električne energije ugalj, već moramo da smislimo nove izvore, obnovljive izvore energije, itd. Pored maloprodajnog lanca benzinskih stanica u Srbiji, razmatramo i nove mogućnosti za ulaganje u sektoru energetike. Moram da naglasim da su Srbija i Balkan veoma važni za nas, jer smo i sami iz ovog regiona; ovo tržište nam je blisko i spremni smo da podržimo dobre inicijative.

Top menadžment Hellenic Petroleuma i EKO Serbia dočekao je goste na proslavi: Roberto Karahannas, Kostas Mademlis, Vuk Radović, Grigoris Stergioulis, Vassilis Makris

7.Ekskluzivna vest je da će grupa Hellenic Petroleum učestvovati u projektu izgradnje terminala tečnog prirodnog gasa u Aleksandropolisu. U kom procentu investicija i šta to tačno znači za vašu kompaniju?

Kao energetska kompanija, Hellenic Petroleum ulaže ne samo u rafinerije, već i u električnu energiju, obnovljivu energiju, prirodni gas i istraživanje. Ekskluzivna vest je da će grupa Hellenic Petroleum učestvovati u projektu izgradnje TPG terminala u Aleksandropolisu sa učešćem od 20% preko ćerke kompanije Depa, koja je 35% u vlasništvu grupe. Srbija je kao država takođe dobila ponudu da učestvuje u ovom projektu, o čemu još uvek nije odlučeno. Tržište će nam ukazati na sledeće korake po pitanju ove investicije.

8.Biti izbor broj jedan za sve potrošače je izazov. Šta je ključ vašeg uspeha, kako u Srbiji, tako i drugim zemljama u kojima poslujete?

Ako želimo da krajnjim kupcima u maloprodaji ponudimo nešto više, moramo da pratimo njihove potrebe, ali i trendove u razvijenim zemljama koji će pre ili kasnije stići do nas. Sa druge strane, da bismo mogli da budemo inovativni i ulažemo u nešto novo, moramo iza sebe imati stabilno poslovanje, što, srećom, sada i imamo. Benzinske stanice danas nude mnogo više od same kupovine goriva, pogotovo u Srbiji. Druge zemlje bi mogle od Srbije da nauče važne lekcije u vezi sa ophođenjem prema potrošačima i povećanjem kvalitetnih ponuda po prihvatljivim cenama. Goriva unapređenog kvaliteta, besplatan pristup internetu, odlična kafa, savremen asortiman proizvoda, programi lojalnosti, pregleda utomobila i zamena ulja samo su neki od razloga zašto su benzinske stanice EKO pumpe sa preporukom.

9.U prethodnom periodu ste dosta radili na poljima bezbednosti u saobraćaju, obrazovanja i zaštite životne sredine. Recite nam nešto više o tome.

Biti deo lokalne zajednice u svakoj državi u kojoj poslujemo predstavlja princip koji je usađen duboko u strategiju i filozofiju naše kompanije. Korporativna društvena odgovornost za nas predstavlja osnov održivog razvoja i budućih generacija koje će preuzeti ovaj posao. Zbog toga podržavamo mlađe generacije u sferama sporta i obrazovanja davanjem stipendija, organizovanjem obuka i pružanjem prilika za učenje. Nedavno smo pomogli šestoro studenata iz Srbije da upišu master studije u oblasti energetskog inženjeringa i energetskog zakona i ekonomije u Grčkoj. Naše poslovanje blisko je povezano s automobilima, pa je logično da se pored bezbednosti na našim benzinskim stanicama takođe pozabavimo i aktivnostima u vezi sa bezbednošću u saobraćaju u okviru kampanja kao što je Vozi odmoran i kroz pregled automobila na stanicama. Podržavamo ugrožene društvene grupe i projekte koji podržavaju ekološku održivost.

10.Da li ste povodom proslave 15 godina uspešnog poslovanja pokrenuli neke nove inicijative u oblasti društveno odgovornog poslovanja?

Proslava 15. godišnjice kompanije predstavlja odličnu priliku da se zahvalimo Srbiji za svu podršku koju nam je pružila, ali i da joj se odužimo. Ovom prilikom odlučili smo da u okviru naših godišnjih društveno odgovornih aktivnosti pružimo podršku Centru dečijih letovališta i odmarališta, u kojima sva deca iz Srbije provode bar 7 dana godišnje, u vidu donacije od 1.000.000 dinara za poboljšanje njihovih institucija. Naša kompanija veoma je posvećena ovoj oblasti i svesni smo da je održivi razvoj moguć samo ukoliko vodimo računa o životnoj sredini i zajednici u kojoj i uz čiju podršku poslujemo. Moramo postaviti temelje koji će budućim generacijama omogućiti da nastave ono što smo započeli, čak i da nas prevaziđu.

Zaposleni Eko Serbia i Hellenic Petroleum predstavnici na proslavi 15 godina kompanije u Skupštini grada

11.Kakve poslovne rezultate beležite u 2017. godini? Da li se i koliko oni razlikuju od očekivanih?

Imajući u vidu da su nafta i naftni derivati još uvek najveći, ali ne i jedini izvor energije, mi već radimo na svim sektorima obnovljive energije i realizaciji naše vizije da grupu Hellenic Petroleum iz dobavljača nafte pretvorimo u dobavljača energije.

12.Kako vidite budućnost svetskog tržišta nafte i naftnih derivata, s obzirom da je ceo svet sve više okrenut obnovljivim izvorima energije?

Sve energetske kompanije, ali i sve države, veoma su zainteresovane za obnovljive izvore energije. Međutim, još uvek smo prilično daleko od stabilnog izvora snabdevanja energijom, imajući u vidu da postoje industrije koje će se još dugi niz godina oslanjati na fosilna goriva, kao što su kamioni, brodovi, prevozna sredstva predviđena za duga putovanja, avijacija.

U našoj kompaniji često ističemo da potrošač sam treba da odluči da li će koristiti dizel, benzin, TNG, CNG, ili električnu energiju. Naš zadatak je da zadovoljimo njihove energetske potrebe, bez obzira na izvor, po konkurentnim cenama.

Redovni vozači suočavaju se sa drugim problemima koje treba da reše dok obavljaju svoj posao, kao i svakodnevnim obavezama. Oni ne treba da brinu još i o energiji, jer smo mi tu da im pružimo najkvalitetniju energiju.

13.Kakvi su planovi za buduće investicije i eventualna proširenja obima poslovanja u Srbiji?

EKO u Srbiji trenutno ima 53 benzinske stanice i 7% tržišnog udela. Plan nam je da ovde ostanemo i nastavimo da rastemo. Tim zadužen za upravljanje u Srbiji razvio je strategiju i planove za razvoj kompanije u narednom periodu, ne samo u pogledu otvaranja novih benzinskih stanica, već i u nekim drugim oblastima razvoja. Moram da napomenem da grupa ne ulaže samo u benzinske stanice i tehnologiju, već moramo da razmišljamo i o ljudima i da ulažemo u njihovo znanje i iskustvo. Oni su naša energija.

14.Kako provodite slobodno vreme i na koji način se borite protiv stresa?

Slobodno vreme nije samo ideja, već i obaveza, i treba ga provesti u krugu porodice i onih koje volimo i do kojih nam je stalo.

Protiv stresa se borim tako što pronađem vremena za partiju tenisa sa prijateljima ili igranje sa unukom.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista